Estragon

Estragon – Właściwości zdrowotne i zastosowanie

Estragon jest znaną i cenioną przyprawą nie tylko w europejskiej kuchni. Nie każdy wie jednak, że posiada on także liczne właściwości lecznicze, z których korzystać można w wielu różnych dolegliwościach. Roślina znana także jako bylica draganek posiada działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Zobacz, jakie jeszcze właściwości może zaoferować i w jakiej formie najlepiej ją przyjmować.

Estragon (Artemisia dracunculus) to roślina należąca do rodziny astrowatych, która znana jest także pod nazwami wężowiec, bylica draganek oraz wężowe ziele. Największe uprawy tej rośliny można spotkać w Europie (Francja, Hiszpania, Włochy, Bułgaria), ale także w niektórych krajach Ameryki Północnej oraz Azji. Estragon stosowany jest powszechnie jako aromatyczna przyprawa kuchenna, ale popularność zyskał również ze względu na swoje właściwości lecznicze.

Estragon jest rośliną wieloletnią, posiadającą proste, drewniejące z biegiem lat łodygi. Liście bylicy draganek mają zielony kolor oraz podłużny, lancetowaty kształt. Stanowią one najważniejszy surowiec tej rośliny. Kwiaty estragonu mają białą lub delikatnie żółtawą barwę. Pojawiają się one w sierpniu i zdobią gałązki estragonu aż do późnej jesieni.

Bylica draganek odznacza się korzennym zapachem oraz lekko gorzkawym posmakiem. Wiedzie prym wśród przypraw ziołowych ze względu na swój intensywny i wyraźny smak. Estragon nie wymaga specjalnie starannej pielęgnacji, wystarczy jedynie dbać regularnie o jej nawadnianie. Z tego powodu ziele uprawiać można nawet w przydomowym ogródku.

Można rozróżnić kilka odmian estragonu, przy czym najbardziej znany jest francuski estragon oraz rosyjski estragon.

Estragon

Estragon – właściwości lecznicze

Niezwykłe właściwości lecznicze estragonu pochodzą z substancji takich jak: flawonoidy, fitosterole, kumaryny, gorycze oraz olejek estragonowy. Wężowiec dostarcza także duże ilości witaminy C oraz witaminy A. Dodatkowo zawiera też olejki eteryczne bogate w garbniki, karoteny i jod.

Lecznicze właściwości estragonu to przede wszystkim:

Właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Estragon określany jest często jako naturalny antybiotyk o ziołowym pochodzeniu. Dostarcza do organizmu wiele cennych substancji czynnych, które zwalczają gronkowce i drożdżaki w przewodzie pokarmowym. Estragon wykazuje także dużą skuteczność w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori, będącej częstą przyczyną wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Właściwości rozkurczowe. Wężowiec wpływa korzystnie na mięśnie gładkie układu trawiennego i przynosi dobre efekty w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych, a także przy wzdęciach, bólach menstruacyjnych oraz bólach brzucha.

Właściwości żółciopędne. Estragon wspomaga także apetyt i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Wszystko to wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.

Właściwości moczopędne. Wężowe ziele przyspiesza wydalanie kwasu moczowego, chroniąc tym samym przed problemami reumatycznymi i artretycznymi. Minimalizuje także symptomy ujawniające się u chorych z podagrą (skazą moczanową).

Właściwości wykrztuśne. Stosowanie bylicy draganek ułatwia wydalanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych. Może okazać się szczególnym wybawieniem podczas infekcji z silnym kaszlem i lepką wydzieliną.

Właściwości immunomodelujące. Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i zapewnia naturalną ochronę przed niepożądanymi wirusami i infekcjami.

Estragon – zastosowanie

Wielu osobom estragon może kojarzyć się wyłącznie kulinarnie, warto jednak wiedzieć, że posiada on znacznie szersze zastosowanie. Znajomość poszczególnych właściwości estragonu pozwala na jeszcze pełniejsze wykorzystanie potencjału tej rośliny. W jakich więc obszarach można spotkać się z estragonem?

Zastosowanie: Estragon w medycynie

Estragon już od wieków ceniony jest ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, wspierające odporność oraz regulujące trawienie. Zawartość licznych składników aktywnych sprawia, że warto rozważyć stosowanie estragonu także w kontekście zdrowia i poprawy samopoczucia. Bylica draganek to skarbnica witamin oraz mikro- i makroelementów. Znaleźć w niej można między innymi: witaminę A, witaminę C, wapń, mangan, żelazo, miedź, potas i cynk.

Dodatkowo w olejku eterycznym estragonu znajduje się także eugenol, który już w dawnych czasach stosowano do uśmierzania bólu.

Zastosowanie: estragon kosmetyce

Z racji intensywnego i mocno charakterystycznego aromatu, estragon wykorzystywany jest także jako komponent perfum lub jako składnik produktów kosmetycznych takich jak np. mydło. Bylica draganek może stanowić także doskonałą bazę do aromaterapii oraz podstawowy składnik roztworu do zastosowania na włosy lub skórę.

Zastosowanie: Estragon w kuchni

Najpopularniejsze zastosowanie estragonu związane jest z kuchnią oraz gotowaniem. Bylica draganek jest łatwo dostępną przyprawą i użyta w umiejętny sposób może nadać potrawom niezwykłego smaku i aromatu.

Estragon można spożywać zarówno w formie świeżych liści jak i w formie suszonej, należy jednak pamiętać o tym, że w każdym przypadku smak będzie nieco inny. Aby potrawa nie została zdominowana przez jego smak, estragon najlepiej dodać już na koniec gotowania.

Estragon

Jak działa estragon i na co pomaga?

Bylica draganek ma szerokie spektrum działania, dlatego można stosować ją przy wielu schorzeniach. Posiada udowodnione działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne, ochronne, przeciwdrgawkowe, hepatoprotekcyjne, a także antyhiperglikemiczne.

Olejki eteryczne występujące w estragonie wykazują zdolność do zwalczania wolnych rodników, a ekstrakty estragonu dzięki związkom fenolowym działają dodatkowo antyoksydacyjnie. Stosowanie estragonu stymuluje produkcję soków żołądkowych i wpływa korzystnie na trawienie. Roślina posiada także działanie ochronne na komórki występujące w nabłonku żołądka i pobudza wytwarzania żółci wspomagającej trawienie tłuszczów.

Po estragon sięgnąć mogą szczególnie osoby, które zmagają się z dolegliwościami takimi jak:

– Obniżenie apetytu, brak łaknienia

– Problemy żołądkowo-trawienne

– Pasożyty w przewodzie pokarmowym

– Pomocniczo przy stanach zapalnych żołądka i dwunastnicy

– Problemy reumatyczne

– Uporczywy kaszel

– Osłabiona odporność

– Migrenowe bóle głowy

– Afty, infekcje ust

– Zarażenie bakterią Helicobacter pylori

– Stany zapalne

– Zbyt wysoki poziom cholesterolu

– Nadciśnienie tętnicze

Estragon odznacza się również delikatnym działaniem uspokajającym, przez co może być podawany osobom, które cierpią z powodu bezsenności lub uskarżającym się na przerywany sen.

Jak stosować estragon – dawkowanie i przyprawianie

Najpopularniejszym zastosowaniem estragonu jest dodanie go do przygotowywanych potraw. Roślina posiada bardzo intensywny, korzenno-ziołowy zapach i smak, dlatego nie warto przesadzać z jego ilością. Doskonale komponuje się z rybami, owocami morza i zupami.

Inną formą stosowania estragonu są ekstrakty, nalewki oraz olejki eteryczne. Z ziela estragonu dostępnego w sklepach zielarskich można sporządzić herbatę, napar lub płukankę.

Liście estragonu dodaje się także w procesie kwaszenia ogórków oraz kapusty, ponieważ nadają octowi szczególnego, bardziej wyrazistego smaku. Wężowe ziele dodane do bardziej ciężkostrawnych potraw pomoże uchronić się przed uczuciem nadmiernej pełności, a także dolegliwościami takimi jak gazy, czy wzdęcia.

Estragon może być stosowany również do odżywienia włosów. W tym celu należy przygotować roztwór z wody i niewielkiej ilości zasuszonych liści estragonu. Tak przygotowaną mieszankę można zastosować także do pielęgnowania skóry skłonnej do zakażeń bakteryjnych, trądziku, czy łojotoku.

Estragon

Estragon – przeciwwskazania

Estragon stosowany w niewielkich ilościach — takich, jakie zwykle stosuje się do przyprawiania potraw — jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia i nie wykazano, by mógł wywoływać niepożądane efekty zdrowotne. Należy jedynie uważać, aby nie przedawkować dziennego spożycia estragonu, ponieważ wężowe ziele w nadmiarze może działać toksycznie.

Stosowania estragonu nie zaleca się ciężarnym oraz kobietom karmiącym piersią ze względu na niedostateczną ilość danych dotyczących bezpieczeństwa systematycznego przyjmowania tego ziela.

Stosując preparaty na bazie estragonu najlepiej podążać zawsze za wskazaniami zaproponowanymi przez producenta. W razie gorszego samopoczucia po spożyciu estragonu najlepiej od razu odstawić jego przyjmowanie i skonsultować swoje samopoczucie z lekarzem.

Estragon – skutki uboczne nadmiernego spożycia

Estragon stanowi bogactwo cennych dla zdrowia składników odżywczych i oferuje cały wachlarz prozdrowotnych właściwości. Należy jednak pamiętać, że istnieją okoliczności, w których wężowe ziele może powodować niepożądane efekty uboczne. Mowa tutaj przede wszystkim o reakcji alergicznej, która może pojawić się u osób uczulonych na rośliny z rodziny astrowatych.

Długotrwałego stosowania estragonu powinny wystrzegać się także osoby ze słabą krzepliwością krwi oraz osoby tuż po operacjach chirurgicznych lub innych zabiegach medycznych.

Czy estragonu można używać w ciąży?

Choć estragon posiada wiele leczniczych właściwości i uznawany jest za bezpieczną roślinę, nie zaleca się stosowania go przez kobiety w ciąży.

Estragon może wpływać negatywnie na proces krzepnięcia krwi u ciężarnej oraz — podobnie jak piołun, jałowiec pospolity i szałwia — może spowodować przedwczesne wystąpienie skurczów. Spożycie szczypty estragonu w potrawie raz na jakiś czas nie zaszkodzi, a unikać należy jedynie systematycznego przyjmowania bylicy draganek w większych ilościach.

Gdzie można kupić estragon i w jakiej cenie

Estragon to popularne i powszechnie dostępne ziele. Ze względu na wiele upraw na terenie Europy, ceny tego surowca nie są zbyt wygórowane. Estragon można zakupić w stacjonarnych lub internetowych sklepach zielarskich. Jako przyprawę spotkać go można niemal w każdym sklepie spożywczym. Cena wężowca zależna jest od gramatury opakowania oraz od formy, w jakiej zdecydujemy się zakupić ziele. Suszony estragon można zakupić już za kilka lub kilkanaście złotych. Nieco więcej trzeba będzie zapłacić za olejek estragonowy, zwłaszcza za produkty organiczne.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Spirulina to silny antyoksydant, a jego zastosowanie zaczyna się od redukcji tkanki tłuszczowej, poprzez działanie profilaktyczne, aż po zapobieganie nowotworom i chorobom neurodegeneracyjnym.
Dowiedz się, co sprawia, że l karnityna jest popularna wśród osób odchudzających się i dlaczego jest tak istotna dla dobrego poziomu cholesterolu oraz testosteronu i tarczycy.
Kwas kaprylowy, najlepszy na choroby jelit i układu pokarmowego, działający przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Dostarczając go organizmowi, szybko poprawisz swój stan zdrowia.
Szybsze gojenie ran i powrót do zdrowia po chorobie? To wszystko możliwe jest z l-argininą; zobacz, jakie skutki niosą jej niedobory
Glicyna, aminokwas endogenny, korzystnie wpływający na wiele aspektów zdrowotnych, niezbędny dla funkcjonowania całego organizmu, skutecznie wspomagający leczenie różnych chorób.