Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa – Właściwości, zastosowanie, działanie i przeciwwskazania

Trawa cytrynowa wielu osobom kojarzy się jako składnik orientalnych dań i napojów. Jest tak nie bez powodu. To roślina, która od lat jest obecna w azjatyckiej kuchni i kulturze. Cechuje się ona nie tylko ciekawym smakiem, lecz także cennymi właściwościami zdrowotnymi. Co warto wiedzieć o trawie cytrynowej, do czego można ją wykorzystać i jak jej regularne spożywanie wpływa na ludzki organizm? Poznaj najważniejsze właściwości tej tropikalnej rośliny o niesamowitym aromacie.

Trawa cytrynowa, z łaciny cymbopogon citratus, znana także jako palczatka cytrynowa, to roślina od lat znajdująca swoje zastosowanie w medycynie naturalnej ludności Azji i Ameryki Południowej. Powszechnie pozyskuje się z niej olejek, pełen cennych substancji odżywczych. Trawa cytrynowa jest rośliną wieloletnią, tropikalną, z rodziny traw. Pierwsze wzmianki o jej odkryciu w naturalnym środowisku pochodzą z rejonów południowo-wschodniej Azji.

Trawa cytrynowa znajduje swoje zastosowanie przede wszystkim w kuchni. Sprawdza się idealnie do przygotowywania zup, sosów czy napojów. Pojawia się m.in. w curry. Doskonale komponuje się z mleczkiem kokosowym czy imbirem. Można z niej przygotowywać także napary. Trawa łączy bowiem w sobie aromaty przypominające cytrynę i imbir. Napar z jej użyciem stanowi doskonałą alternatywę dla herbaty. Może być też dodatkiem do klasycznego napoju – często pojawia się w gotowych mieszankach ziół.

Z trawy cytrynowej korzysta się nie tylko w kuchni. Od lat wiadomo, że wykazuje ona cenne właściwości, które pozwalają na wspieranie organizmu w różnych dolegliwościach. Z tego powodu cieszy się ona popularnością wśród osób stawiających na naturalne terapie i zdrowe odżywianie.

Trawa cytrynowa

Jak wygląda trawa cytrynowa?

Trawa cytrynowa osiąga wysokość do 1,5 m. W warunkach naturalnych, czyli w Azji i Ameryce Południowej, znaleźć można także odmiany mierzące nawet 2-3 m. Kępy trawy cytrynowej składają się z zielonych, podłużnych liści o ostrych brzegach. Co ciekawe, trawa cytrynowa kwitnie. Wypuszcza ona kwiaty o zielono-czerwonym kolorze, ułożone w charakterystyczne kłosy.

Taki wygląd trawy cytrynowej sprawia, że jest ona wykorzystywana nie tylko jako surowiec do produkcji suplementów, napojów i składników używanych w kuchni azjatyckiej. To także roślina ozdobna, pojawiająca się powszechnie w ogrodach, również polskich. Ma ona jednak dość specyficzne wymagania dotyczące temperatury i stanowiska. Z tego powodu uprawianie trawy cytrynowej nie jest możliwe w każdym miejscu. Zwykle decydują się na to właściciele prywatnych ogrodów, sadząc nasiona trawy cytrynowej w donicach, które można łatwo schować w budynku w trakcie chłodniejszych miesięcy. W Polsce trawa cytrynowa osiąga mniejszą wysokość, ale wciąż prezentuje się bardzo efektownie.

Jak uprawia się trawę cytrynową?

Trawa cytrynowa naturalnie pojawia się jedynie w Azji i Ameryce Południowej. Nie oznacza to jednak, że nie można posadzić jej w polskich ogrodach. Trawy ozdobne tego typu wysiewa się wczesną wiosną, najlepiej pod koniec marca. Nasiona trawy cytrynowej umieszcza się w pojemnikach wypełnionych ziemią. Warto, by znajdowały się one w słonecznym stanowisku. Pierwsze kiełki pojawiają się już po kilku dniach.

Najważniejsze jest chronienie wzrastającej trawy cytrynowej przed wiatrem i niskimi temperaturami, na które nie jest odporna. W sezonie letnim konieczne jest też obfite podlewanie rośliny. Można wspomagać jej wzrost także nawozem wieloskładnikowym. Pozwoli to na przyspieszenie jej wzrostu. To roślina wieloletnia, dlatego zimą warto przechować donice w domu. Pozwoli to na szybsze odbicie liści wiosną, bez konieczności ich ponownego wysiewania.

Trawa cytrynowa – właściwości zdrowotne

Roślina o długich, ostrych liściach wykazuje cenne właściwości. Trawa cytrynowa pomaga przede wszystkim we wszelkich problemach związanych z układem pokarmowym. Pobudza apetyt, minimalizuje wzdęcia i hamuje wymioty. Właściwości lecznicze palczatki cytrynowej są wykorzystywane także w celu łagodzenia nawracających bólów głowy. Jej regularne spożycie pozwala na obniżenie cholesterolu i regulowanie poziomu glukozy we krwi. Z tego powodu jest ona polecana m.in. osobom borykającym się z cukrzycą.

Z trawy cytrynowej korzysta się też w terapiach osób borykających się z depresją. Jej niesamowity zapach znalazł swoje zastosowanie w branży kosmetycznej. Wiele marek produkuje z niego perfumy, dezodoranty, płyny do kąpieli, balsamy, peelingi czy mydła. Powszechnie trawa cytrynowa pojawia się też jako składnik preparatów do walki z trądzikiem. Reguluje ona bowiem wydzielanie sebum i ma właściwości antybakteryjne oraz ściągające.

Trawa cytrynowa słynie przede wszystkim ze swojego ciekawego, orientalnego smaku oraz aromatu. Obie te cechy wykorzystuje się przy produkcji gotowych wyrobów z dodatkiem tej rośliny. Często wchodzi ona w skład np. suplementów diety, wspierających konkretne części ludzkiego organizmu.

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa – zastosowanie

Trawa cytrynowa wykazuje cenne właściwości lecznicze, dlatego ma wiele zastosowań. Korzysta się z niej zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie oraz kosmetologii. Wspiera organizm na wielu polach, a jednocześnie zapewnia niesamowity smak i aromat.

Trawa cytrynowa w kuchni

Trawa cytrynowa jest ważnym składnikiem wielu potraw z kuchni azjatyckiej. Łączy ona smak imbiru i cytryny. Wykorzystuje się zarówno pędy, jak i bulwy trawy cytrynowej. Składnik ten komponuje się świetnie z mleczkiem kokosowym czy kurczakiem. Nadaje się też do dań z owoców morza, a nawet herbaty czy yerba mate.

Trawa cytrynowa w kosmetyce

Z trawy cytrynowej pozyskuje się olejek lemongrasowy. Ma on nie tylko piękny zapach, lecz także właściwości antybakteryjne i ściągające. Palczatka cytrynowa jest wykorzystywana przy produkcji dezodorantów, kremów, peelingów, żeli do kąpieli, szamponów, żeli do twarzy, toników itd.

Olejki eteryczne z trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa to nie tylko aromatyczna przyprawa. Jej cytrynowy zapach w postaci olejków eterycznych jest wykorzystywany także w aromaterapii. Zapewnia ukojenie zmysłów, a właściwości antybakteryjne pomagają w walce z przeziębieniem i innymi infekcjami.

Jak działa trawa cytrynowa i na co pomaga?

Suszona trawa cytrynowa jest wykorzystywana w celu radzenia sobie z wieloma dolegliwościami w ludzkim organizmie. Wspiera ona różne organy i całe układy, dlatego od lat stosuje się ją w tradycyjnej azjatyckiej medycynie.

Trawa cytrynowa a układ pokarmowy

Trawa cytrynowa działa pozytywnie na układ pokarmowy. Pozwala poradzić sobie ze wzdęciami, biegunkami czy wymiotami. Od lat stosuje się ją w celu pobudzenia apetytu i łagodzenia niestrawności.

Trawa cytrynowa a poziom glukozy i cholesterolu

Trawa cytrynowa obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom glukozy we krwi. Redukuje stężenie trójglicerydów, lipoprotein i cholesterolu całkowitego.

Trawa cytrynowa a nowotwory

Nasiona trawy cytrynowej mogą być wykorzystywane także w celu walki z nowotworami. Pozyskuje się z nich olejek lemongrasowy, mający za zadanie hamować rozrost komórek nowotworowych. Stosuje się go jako wsparcie innych terapii.

Jak stosować trawę cytrynową – dawkowanie

Trawa cytrynowa jest dostępna na rynku w wersji świeżej, suszonej i marynowanej. Każda z nich zawiera cenne składniki odżywcze. Suszenie trawy cytrynowej pozwala na zachowanie jej trwałości na dłużej, co ma znaczenie w trakcie transportu tej rośliny do Europy.

Dziennie wystarczy spożywać już 1g trawy cytrynowej, by móc korzystać z jej właściwości. Zaleca się stosowanie tej rośliny w ilościach około kilku gramów dziennie. Skutki uboczne pojawiają się jedynie po znacznym przekroczeniu dawki, do którego dochodzi regularnie.

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa – przeciwwskazania

Trawa cytrynowa jest dość bezpieczną rośliną. Nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do jej stosowania. Wśród nich można jednak wyróżnić ciążę i okres karmienia piersią. W tym czasie można spożywać potrawy z dodatkiem trawy cytrynowej, jednak należy zachować umiar.

Wśród przeciwwskazań do stosowania trawy cytrynowej można wyróżnić oczywiście alergię. Osoby uczulone mogą odczuwać swędzenie, a także nabawić się wysypki czy problemów oddechowych. Z tego powodu warto obserwować swój organizm zawsze po włączeniu nowych składników do diety.

Trawa cytrynowa – skutki uboczne

Trawa cytrynowa jest zdecydowanie najbardziej niebezpieczna w trakcie ciąży. Jej nadmiar, stosowany każdego dnia, może doprowadzić do uzyskania zbyt niskiej masy ciała dziecka oraz zwiększyć ryzyko poronienia i przedwczesnego porodu. Skutki uboczne związane z alergią są zwykle takie same jak w przypadku innych uczuleń. Mowa tu o problemach z oddychaniem, łzawieniu oraz wszelkich zmianach skórnych.

Kobietom w ciąży zaleca się skonsultowanie chęci stosowania trawy cytrynowej z lekarzem. W niewielkich dawkach roślina ta może być bowiem bezpieczna, pod warunkiem że u danej pacjentki nie występują specjalne przeciwwskazania do jej przyjmowania.

Dlaczego warto stosować trawę cytrynową?

Trawa cytrynowa wykazuje szereg cennych właściwości, dlatego jest tak chętnie stosowana przez miłośników naturalnych sposobów na wspieranie organizmu. Trawę cytrynową dodaje się do różnych potraw, poprawiając ich smak. Regularnie stosowana pozwala radzić sobie z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Cenią ją także diabetycy, którzy chcą uregulować poziom glukozy we krwi.

Trawa cytrynowa pomaga też osobom borykającym się ze zmianami trądzikowymi. W takiej postaci można stosować ją jako napar lub składnik gotowych kosmetyków. Trawie towarzyszy piękny zapach, dlatego jest ona chętnie wybierana przez miłośników pachnących preparatów w orientalnym wydaniu.

Trawa cytrynowa wykazuje swoje cenne właściwości lecznicze nawet przy niewielkich dawkach. Z tego powodu warto włączyć ją do swojej diety. Roślina ta stanowi idealną alternatywę dla herbaty, dlatego sprawdzi się doskonale także w przypadku osób, które nie lubią lub nie potrafią gotować. Suszone liście wystarczy bowiem zalać gorącą wodą.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Dowiedz się więcej o znanej od setek lat w medycynie chińskiej i ajurwedzie substancji, która obniża poziom cukru we krwi, powoduje utratę wagi i poprawia zdrowie serca!
Witamina E, nazywana witaminą młodości i płodności, o licznych właściwościach prozdrowotnych i kosmetycznych, łagodząca objawy wielu schorzeń, korzystna dla całego organizmu.
Siarka organiczna na zdrowe stawy i jędrną skórę. Gdzie znaleźć ten cenny związek i jak włączyć go diety? Zobacz dlaczego warto stosować MDM!
Laktoferyna to białko, które ze względu na dobroczynny wpływ na układ odpornościowy i silne właściwości antybakteryjne, jest coraz częściej stosowane w formie suplementów diety.
Witamina C spełnia wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. W suplementach diety często spotkać można witaminę C w bardzo wysokich dawkach. Czy jej przedawkowanie jest groźne?