goździki

Goździki – Właściwości, działanie, zastosowanie skutki uboczne, przeciwwskazania i jak je jeść

Któż z nas nie zna goździków? Jednym kojarzą się one ze świętami Bożego Narodzenia, innym będą podsuwać na myśl naturalne kompoty czy desery. Warto jednak wiedzieć, że poza fantastycznym i wyrazistym smakiem, goździki mają również wiele zdrowotnych właściwości. Okazuje się, że mogą działać znieczulająco i odświeżająco. To jednak nie koniec. Sprawdzą się one nie tylko w codziennej diecie, ale również… w sypialni! Sprawdź, jak działają goździki, na co mogą pomóc i jak prawidłowo je wykorzystywać.

Wiesz, że goździki to nierozkwitłe i zasuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego? Ich wygląd kojarzy się bardziej z ziarnami czy nasionami, tymczasem to naprawdę są pąki, które po prostu nie zdążyły się rozwinąć. Drzewo goździkowe pochodzi z Indonezji. Uprawiane jest również na Półwyspie Malajskim, Zanzibarze czy Madagaskarze.

Najczęściej występuje w pobliżu mórz i jezior.

Drzewo, które nazywane bywa również czapetką pachnącą, dorasta do 12 metrów wysokości, a jego okres życia to nawet 150 lat. Liście rośliny są ciemnozielone, a z pąków wyrastają różowo – żółte kwiaty. Zbiór goździków odbywa się jeszcze przed rozkwitem, gdy pąki dopiero się zawiązują. Zamknięte pąki kwiatowe mają najwięcej aromatu.

Ciekawostką jest fakt, że pąki zbierane są ręcznie, a potem suszone na słońcu. Nie poddaje się ich żadnych procesom, które by suszenie przyspieszyły.

Same goździki mają ciemny, brunatny kolor, który zawdzięczają właśnie powolnemu suszeniu i odymianiu. Bardzo łatwo jest je rozpoznać. Mają bowiem intensywny słodki, korzenny aromat. Warto w tym miejscu również wspomnieć, że z pąków czapetki można również pozyskiwać olejek goździkowy, który jest często składnikiem kosmetyków.

Goździki można kupić w postaci charakterystycznych, nieregularnych kulek, jak i w sproszkowanej postaci. Jednak ta sproszkowana forma ma w sobie znacznie mniej aromatu. Jeżeli potrzebujesz proszku zamiast całych goździków, warto samodzielnie je zmielić tuż przed dodaniem ich do potrawy.

goździki

Goździki – właściwości

Kulinarne zastosowanie goździków jest praktycznie każdemu znane. Mogą stanowić składnik konfitur, deserów, kompotów czy marynat. Wszystko za sprawą słodkawego, korzennego aromatu. Warto jednak wiedzieć, że te suszone pąki kwiatowe mają również liczne właściwości lecznicze. Dzieje się tak za sprawą licznych składników odżywczych i witamin, które się w nich znajdują.

Ciekawostką może być fakt, że zdrowotne właściwości goździków znane i doceniane są już od tysięcy lat. A czemu zawdzięczają tę swoją popularność?

Przede wszystkim te niepozorne kulki są źródłem wielu witamin. Można w nich znaleźć witaminę A, C, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Przyprawa ta jest również źródłem wartościowych dla człowieka minerałów: potasu, magnezu, manganu, wapnia, cynku, fosforu, sodu i selenu.

Stosowanie goździków dostarczy duże ilości kwasów omega 3 oraz eugenolu. Jest to substancja o działaniu przeciwutleniającym, która w goździkach odpowiada za ich charakterystyczny korzenny aromat.

Okazuje się też, że goździki mogą mieć właściwości odkażające, antyseptyczne i znieczulające.

Antyoksydacyjne właściwości goździków pochodzą nie tylko z obecności eugenolu, ale również licznych polifenole. Ich obecność w przyprawie powoduje, że może chronić ona przed licznymi chorobami, a także spowalniać procesy starzenia. Polifenole mogą bowiem usuwać nadmiar wolnych rodników, a to przekłada się na liczne korzyści zdrowotne.

Właściwości antybakteryjne powodują, że goździki pozytywnie wpływają na organizm człowieka w czasie walki z chorobami, szczególnie mogą się sprawdzić, gdy przyczyną schorzenia są bakterie odporne na antybiotykoterapię. Natomiast właściwości antyseptyczne mogą przyczyniać się do szybszego gojenia się ran oraz redukcji stanów zapalnych, które rozwijają się w organizmie.

Przypuszcza się, że goździki mogą mieć działanie kojące – dlatego świetnie wpłyną na stan układu nerwowego. Prawdopodobnie hamują również wzrost i rozwój guzów we wczesnym stadium choroby nowotworowej.

Warto również wspomnieć o tym, że goździki mogą również przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego. Przypuszcza się bowiem, że pobudzają wydzielanie soków trawiennych oraz stymulują apetyt.

Goździki jako przyprawa – zastosowanie w kuchni

Goździki wyróżniają się swoim słodkawym, ale jednocześnie korzennym aromatem. Można je dodawać do konfitur, kompotów czy ponczów. Świetnie wzbogacą swoim smakiem grzane wino, sos owocowy czy mięsny.

Za ich pomocą można marynować dziczyznę, wieprzowinę czy baraninę. Mogą pozytywnie zmienić smak kapusty kwaszonej. Pasują do grzybów i… rosołu.

Okazuje się, że sproszkowana postać goździków pasuje do pizzy, spaghetti, pasztetu, pasztecików, potraw rybnych czy farszu, gdzie wpływa na smak potraw.

Najbardziej popularne desery z dodatkiem goździków to te, które przygotowywane są na święta Bożego Narodzenia. Dodaje się je również do innych wyrobów cukierniczych.

Najlepiej kupować całe goździki, ponieważ mają bardziej intensywny aromat, który mogą zachować na dłużej. Zmielone goździki niestety bardzo szybko tracą swój zapach, a przez to mają mniejsze znaczenie kulinarne. Goździki powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Jak działają goździki i na co mogą pomóc?

Z uwagi na zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów, goździki mają bardzo różnorodne właściwości lecznicze o istotnym dla człowieka znaczeniu. Wspomniane składniki odpowiadają też za działanie goździków, którego trudno nie docenić.

Okazuje się bowiem, że stosowanie goździków może przynieść poprawę funkcjonowania w obrębie kilku układów człowieka.

Mogą wpływać pozytywnie na układ nerwowy, układ krążenia i samo krążenie krwi, układ pokarmowy, układ oddechowy. To jednak nie wszystko. Specjaliści wskazują również na działanie przeciwnowotworowe goździków, działanie antyseptyczne czy przeciwbólowe, które potencjalnie mogą być wykorzystane do gojenia ran, łagodzenia bólu i podrażnień oraz profilaktyki przeciwnowotworowej.

Poniżej znajdziesz informacje na temat szczegółowego działania goździków.

Goździki na ból zęba?

Znajdujący się w goździkach eugenol może mieć działanie przeciwbólowe i znieczulające. Z tego względu mogą być one stosowane na przykład na ból zęba. W takim przypadku pomaga żucie goździków. Można też wykorzystać olejek goździkowy. Wystarczy namoczyć w nim wacik i przyłożyć go na bolące miejsca. Okazuje się bowiem, że olejek ten może działać miejscowo jako środek znieczulający.

Goździki na ból gardła?

Właściwości przeciwbólowe mogą znaleźć zastosowanie również w przypadku bólu gardła. Wystarczy wziąć jednego goździka i powoli pogryźć. Ból gardła może minąć niemalże natychmiast, a powodujący go stan zapalny zostanie złagodzony w ciągu zaledwie kilku godzin. Warto tu jednak pamiętać o jednej rzeczy. Przegryzienie goździka uwalnia jego lekko pikantną nutę. Dlatego lepiej jest chwilę potrzymać go w buzi aż lekko namięknie i dopiero przegryźć, pamiętając, że pikantność i tak się uwolni.

Goździki na ból głowy?

Jeżeli cierpisz na pojawiające się okazjonalnie bóle głowy, to możesz sięgnąć po sproszkowane goździki, które przyniosą Ci ulgę. Wystarczy, że 1/4 łyżeczki goździkowego proszku zmieszasz z łyżką olejku cynamonowego. Powstanie pasta, którą nakładasz na czoło lub inne bolące miejsca.

goździki

Goździki na przedwczesny wytrysk

Przypuszcza się, że goździki to naturalny afrodyzjak. Oznacza to, że mogą wpływać na poprawę libido. Krem z goździkami nałożony na penisa może pomóc w zahamowaniu przedwczesnego wytrysku i pozwoli dłużej cieszyć się zbliżeniem.

Trzeba dodać, że nie istnieją żadne badania, które by to potwierdziły. Od lat jednak jest w tym celu stosowany miejscowo.

Goździki na wysoki cholesterol

Prawdopodobnie kilka gramów goździków spożywanych codziennie może obniżyć poziom cholesterolu. Przeprowadzone w roku 2006 badania pokazują, że jest to rzeczywiście prawda. Osoby, które spożywały goździki regularnie (bez względu na ich ilość) uzyskały w badaniach obniżony poziom trójglicerydów i złego cholesterolu ldl. Poziom dobrego cholesterolu hdl pozostał bez zmian. Jednocześnie okazało się, że olejek goździkowy może zapobiegać tworzeniu się grup nadtlenowych lipidów, które potencjalnie mogą prowadzić do zawału.

Goździki na przeziębienie

Okazuje się, że antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków mogą się sprawdzić również w czasie przeziębienia lub grypy. Dzięki nim uwolnisz się od zatkanego nosa, a ból gardła i kaszel zostaną złagodzone.

Ulgę może przynieść gorąca herbata z goździkami, a dorośli mogą sięgnąć po grzaniec z goździkami i pomarańczą.

Goździki na świeży oddech

Ssanie goździków może pomóc usunąć nieprzyjemny zapach z ust, ale nie tylko. Prawdopodobnie goździki eliminują również bakterie odpowiedzialne za jego pojawienie się. Wystarczy już jeden pączek, by poprawić jakość oddechu.

Goździki na wysoki poziom cukru

Przypuszcza się, że goździki mogą wspomagać produkcję insuliny. To zaś przekłada się na obniżenie poziomu cukru we krwi. Wspomniane wcześniej badania opisane w roku 2006, wykazały, że regularne stosowanie goździków przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy, a tym samym może chronić przed wieloma poważnymi schorzeniami.

Goździki na grzybicę

Prawdopodobnie spożywanie naparu z goździków może przyczynić się do leczenia grzybicy – kandydozy (drożdżycy). Ponadto, olejek goździkowy stosowany zewnętrznie może się sprawdzić w leczeniu grzybicy skórnej. Wystarczy go zmieszać z olejkiem bazowym (oliwą z oliwek lub olejem spożywczym) i nakładać na zmienione chorobowo miejsca.

Goździki na problemy trawienne

Okazuje się, że regularne stosowanie goździków może przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu trawiennego. Przyprawa może mieć dobry wpływ na pracę żołądka poprzez pobudzanie wydzielania soków trawiennych, ponadto stymuluje apetyt.

Właściwości przeciwbólowe i rozkurczające mogą przyczynić się do łagodzenia bólu w obrębie układu pokarmowego, a systematycznie stosowany napar z goździków pomoże w łagodzeniu niestrawności. Goździki mogą się okazać pomocne w przypadku wymiotów, mdłości i wzdęć.

W problemach z wrzodami żołądka, wyciąg z goździków można stosować wspierająco i pomocniczo. Pamiętaj jednak, że taki wyciąg nie zastąpi konsultacji z lekarzem i profesjonalnego, dopasowanego przez specjalistę leczenia.

Jak stosować goździki – dawkowanie

Stosowanie goździków jest w dużym stopniu uzależnione od tego, na jakie dolegliwości mają one pomóc.

W przypadku bólu głowy sproszkowane goździki należy zmieszać z olejkiem cynamonowym i tak powstałą pastę nakładać na bolące miejsce.

Naturalny antybiotyk goździkowy przygotowuje się przez zmieszanie pół szklanki miodu, 3-4 goździków oraz łyżki masła. Całość należy podgrzać, a potem dodać 100 ml wódki. Wypić (jeszcze ciepłe) i położyć się spać.

Syrop z goździków można przygotować poprzez kilkuminutowe gotowanie łyżki goździków w szklance wody. Do wywaru trzeba dodać 100 g miodu i syrop gotowy.

Goździki można stosować również w postaci naparu. Dwie łyżki zmiażdżonych goździków zaparza się w szklance wrzątku. Można spożywać 1 – 3 razy dziennie. Sprawdzi się w przypadku duszącego kaszlu, bólu gardła lub niestrawności.

Jak często żuć goździki

Goździki można rzuć (nie połykać!) dwa razy dziennie. W ten sposób można pozbyć się pasożytów i niestrawności. Na jedną porę (jedno rzucie) wystarczy jeden goździk.

Czy goździki można połykać?

Oczywiście, goździki można połykać, ale wówczas będą miały nieco inne działanie, niż w przypadku żucia. Połknięte goździki wpłyną na żołądek, cholesterol i poziom cukru we krwi.

Goździki – przeciwwskazania

Mimo swoich pozytywnych właściwości goździki nie są przeznaczone dla każdego. Przede wszystkim odradza się je kobietom w ciąży. Nie powinny po nie sięgać również osoby cierpiące z powodu nadciśnienia tętniczego, mające zaburzenia krzepliwości krwi oraz hipoglikemię.

goździki

Czy można używać goździków w ciąży?

Nie zaleca się stosowania tej przyprawy w ciąży. Oczywiście, jako przyprawa i w niewielkich ilościach nie są niebezpieczne. Nie powinno się ich jednak stosować w celach leczniczych.

Goździki – skutki uboczne i działania niepożądane

Niestety, choć goździki mogą przynieść wiele pozytywnych zmian zdrowotnych to należy uważać z ich stosowaniem. Okazuje się bowiem, że mogą być one bardzo silnym alergenem. Dolegliwości związane z alergią to najczęściej pokrzywka i wysypka.

Wśród skutków ubocznych spożywania goździków wskazuje się przede wszystkim wzmożenie krwawienia. Dzieje się tak dlatego, że eugenol rozrzedza krew. Może też dojść do zatrucia goździkami, ponieważ badania wskazują na ich toksyczność. Wśród objawów zatrucia znajdują się duszności, nudności, wymioty oraz ból gardła.

Osoby chore na padaczkę powinny liczyć się z tym, że spożywanie goździków może wywołać u nich napady.

Goździki – efekty stosowania

Właściwości lecznicze tej przyprawy powodują, że niesie ona wiele pozytywnych efektów dla człowieka. Całe goździki żute regularnie mogą poprawić zapach w ustach i usunąć bakterie odpowiedzialne za nieświeży oddech. Do tego mogą również złagodzić stany zapalne w jamie ustnej. Olejku goździkowego można używać jako środka znieczulającego.

Na ból głowy goździki również świetnie się sprawdzą. Złagodzą go w sposób naturalny i bez konieczności sięgania po syntetyczne leki. Sprawdzą się również na inne dolegliwości bólowe.

Olej goździkowy zapobiega tworzeniu się grup nadtlenowych lipidów, które potencjalnie mogą prowadzić do zawału. Przyprawa usprawni procesy trawienne i dostarczy do organizmu ważny dla niego kwas foliowy. Do tego należy przypomnieć właściwości przeciwnowotworowe przyprawy.

Dlaczego warto stosować goździki?

Warto stosować tę przyprawę oraz korzystać z olejku goździkowego z uwagi na ich szerokie zastosowanie. Ta niepozorna przyprawa może się okazać skutecznym lekarstwem na przeziębienie i grypę czy brak apetytu. Pastę ze zmielonych pąków można przykładać do bolącego miejsca, by uśmierzyć ból.

To naturalne wsparcie w leczeniu infekcji i licznych dolegliwości.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Odkryj sekrety masła orzechowego! Czy jest tak zdrowe, jak mówią? Dowiedz się więcej o jego korzyściach i zagrożniach. Naucz się jak wybrać najlepszy typ dla zdrowia.
Nasturcja, roślina spotykana w wielu odmianach, nie tylko ozdobna, ale i jadalna, o doskonałym, unikalnym smaku oraz wielu cennych właściwościach sprzyjających naszemu zdrowiu.
Morwa czarna to nie tylko wyborny owoc, ale i zioło o wielu prozdrowotnych działaniach. Wzmacnia organizm, normuje poziom cukru i cholesterolu, a nawet działa antystarzeniowo!
Olej z wiesiołka znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce. Ponadto wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, np. wspomaga odporność, wspiera trawienie.
Miód spadziowy to prawdziwa bomba zdrowia rodem z lasu. Jest skarbnicą antyoksydantów, minerałów i enzymów. Z wysoką mocą wzmacnia nasz organizm i wyjątkowo ubogaca naszą dietę.