Odkryj sekrety kimchi, smak i zdrowie kuchni Korei! Dowiedz się, jak przygotować, serwować i czerpać korzyści z tej kultowej potrawy. Przeczytaj teraz!
9 skutków ubocznych picia herbaty matcha - Przedawkowanie, bezpieczne dawkowanie i przeciwwskazania
Strona główna - Blog - 9 skutków ubocznych picia herbaty matcha – Przedawkowanie, bezpieczne dawkowanie i przeciwwskazania
- Opublikowano: 07.08.2023
Matcha to jedna z najmocniej nasyconych wartościowymi dla zdrowia składnikami herbat. Choć jest to rodzaj zielonej herbaty, sposób jej uprawy różni się od standardowego. Podczas procesu produkcji liście zielonej herbaty matcha są mielone na drobny proszek. Ma on intensywny zielony kolor, a po zmieszaniu z wodą tworzy orzeźwiający prozdrowotny, rewitalizujący napój. Ze względu na wysokie wartości odżywcze i bezlik cennych właściwości picie zielonej herbaty matcha to znakomity sposób na regenerację organizmu i poprawę samopoczucia w wielu aspektach. Zanim jednak zaczniemy pić matchę, warto zaznajomić się z informacjami na temat zalecanych dawek, przeciwwskazań i działań niepożądanych. Wykazuje ona bowiem dużą aktywność i nie jest obojętna dla pracy organizmu.
Spis treści
ToggleCzym jest japońska herbata matcha?
Matcha to sproszkowana zielona herbata, która ze względu na specjalny sposób wytwarzania, jest w stanie zachować więcej cennych substancji odżywczych niż zwykła zielona herbata. Choć pradawna, prawdziwa matcha wywodzi się z Chin, upowszechniona została ona w Japonii. Tam też udoskonalono sposób jej produkcji. Obecnie japońska herbata matcha bije na całym świecie rekordy popularności. To właśnie ona wyróżnia delikatnym, a zarazem bogatym smakiem, w którym odnaleźć można nuty słodkawe, orzeźwiające, trawiaste i morskie. Odznacza się też piękną, żywą, zieloną barwą. Dla odmiany herbata matcha chińska ma zazwyczaj kolor oliwkowo-żółty, a jej smak jest bardziej wytrawny, gorzkawy. Przeważnie ma też gorszą jakość niż japońska odmiana.
Japońska herbata matcha w sprzedaży jest dostępna jako drobno zmielony, jasnozielony proszek. Jej jaskrawa, soczysta barwa sprawia wrażenie, że jest surowcem zaczerpniętym wprost z natury i pełnym wartościowych składników. Tak też w istocie jest. Tworzona jest w taki sposób, aby utrzymać najwyższy sposób wysycenia składnikami odżywczymi. Proces produkcji matchy jest wyjątkowy. Herbata powstaje z liści krzewów dojrzewających na specjalnych uprawach nakrywanych bambusowymi osłonami. Mają one zredukować ekspozycję krzewów na światło słoneczne, a im mniej promieniowania słonecznego, tym słabsza fotosynteza w liściach.
Na skutek zaciemniania krzewów i ograniczenia fotosyntezy listki zachowują wysoką słodycz (słodkie aminokwasy w mniejszym stopniu przekształcają się w gorzkie katechiny). Zebrane liście poddawane są działaniu pary wodnej, dzięki czemu ostateczny produkt wyróżnia się pełnią smaku, wysoką wartością odżywczą i intensywną barwą.
Matcha zawiera dziesięć razy więcej antyoksydantów od zwykłej zielonej herbaty. Ma też w sobie bardzo duże ilości wpływającej na dobre samopoczucie L-teaniny oraz polifenolu o wysokim potencjale antyoksydacyjnym o nazwie galusan epigallokatechiny (EGCG). Ma też w sobie wiele minerałów i witamin.
Jak parzyć matchę? Sproszkowane liście matcha (1 łyżeczkę) zalewa się wodą (100 ml) o temperaturze 80 stopni. Następnie należy energicznie i dokładnie wymieszać napój, po czym dolać resztę wody do dopełnienia szklanki. Do przygotowania matchy wiele osób używa zestawu specjalnych akcesoriów, takich jak: miska matchawan, sitko, łyżeczka chashaku i mieszadełko z gałązki bambusa, przez co proces parzenia i picia staje się swoistym rytuałem. Jeśli ktoś lubi, do herbaty matcha może dodać mleko, by otrzymać ciekawy w smaku napój matcha latte.
Herbata matcha daje zauważalne efekty zarówno w kwestii polepszania stanu zdrowia, jak i doskonalenia sylwetki. Dobrze sprawdza się w diecie redukcyjnej mającej na celu szybsze spalanie tłuszczu. Ma też działanie oczyszczające, co sprzyja sprawniejszemu wyszczuplaniu figury. Badania wykazały, że u osób pijących matcha redukcja masy ciała była dwa razy szybsza.
Oprócz tego, że matcha wspiera metabolizm organizmu, potęgując spalanie tkanki tłuszczowej, pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i normuje ciśnienie krwi. Katechiny zawarte w herbacie matcha przyczyniają się do neutralizacji szkodliwych wolnych rodników i ochrony komórek. Dzięki temu napój ten spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych. Co więcej, matcha korzystnie wpływa na układ odpornościowy, ma działanie antynowotworowe i przeciwzapalne.
Matcha to także stóż dobrego samopoczucia mentalnego. Pomaga uzupełniać niedobór serotoniny, stabilizuje nastrój, redukuje stres, dodaje energii i polepsza wydajność umysłową. Parzona kilka minut dłużej ma działanie odprężające.
Jakie są możliwe skutki uboczne nadmiernego picia herbaty matcha?
Właściwości herbaty matcha przekładają się na lepsze funkcjonowanie całego organizmu. Produkt ożywia umysł i rewitalizuje ciało, zapewnia też wielopoziomową ochronę przed szkodliwymi czynnikami i pomaga ustabilizować pracę układów i organów, które są w nie najlepszym stanie. Z uwagi na bardzo wysoką aktywność biologiczną i oddziaływanie na ośrodkowy układ nerwowy, stosowanie matchy w sporych ilościach wiąże się także z ryzykiem wystąpienia niechcianych efektów, takich jak na przykład nadmierne pobudzenie (nie zapominajmy, że matcha to źródło kofeiny).
Istnieje szereg działań niepożądanych, jakie mogą pojawić się w wyniku spożywania herbaty matcha. Skutki uboczne występują jednak stosunkowo rzadko. Przeważnie wynikają ze zbyt intensywnego użytkowania tego płynu.
1. Bóle brzucha i biegunka
Picie dużych ilości herbaty matcha może powodować ból brzucha, co ma głównie związek z dużą zawartością garbników (tanin) w tym produkcie. Podrażniają one ściany żołądka, dając efekt nie tylko bólu, ale i niestrawności, nudności, a nawet wymiotów. Może dojść także do rozstroju żołądka i biegunki.
2. Bóle głowy
Bóle głowy mogą pojawiać się w następstwie kilkukrotnego przekroczenia zalecanej dobowej dawki matchy, co jest rezultatem obecności alkaloidów, w tym kofeiny, w tej herbacie.
3. Nadmierne pobudzenie
Za sprawą dużej zawartości kofeiny matcha może przyczyniać się do nadmiernego pobudzenia połączonego z nerwowością, roztargnieniem, trudnością ze skupieniem uwagi czy zaburzeniami motoryki. Dzieje się tak, jeśli matcha spożywana jest w bardzo dużych ilościach. Zazwyczaj jednak ten rodzaj zielonej herbaty nie wywołuje nadmiernego pobudzenia, gdyż zawiera substancje, które kompensują działanie kofeiny.
4. Bezsenność
Jeśli stosujemy zieloną herbatę matcha w sporych ilościach, a dodatkowo pijemy ją w godzinach wieczornych, możemy mieć problem z zaśnięciem lub utrzymaniem ciągłości snu przez całą noc. Matcha zawiera bowiem substancje stymulujące układ nerwowy do aktywności, takie jak kofeina, teobromina czy teofilina. Ich duże stężenie w organizmie może negatywnie wpłynąć na jakość snu.
5. Rozdrażnienie
Matcha ma w sobie substancje psychoaktywne, takie jak kofeina, katechiny, w tym EGCG, czy teobromina. Jeśli spożywamy tę herbatę w nadmiarze, a dodatkowo krótko ją zaparzamy, zanim uwolni się odprężająca L-teanina, może dojść do silnej aktywacji układu nerwowego i pojawienia się efektu rozdrażnienia lub podenerwowania.
6. Trudności w koncentracji
W herbacie matcha nie brakuje wartościowych składników usprawniających pracę umysłu, jak katechiny, teobromina, teofilina, kofeina. Pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację, niwelują zmęczenie psychiczne oraz poprawiają procesy myślowe. Jednak dostarczone w za dużych ilościach mogą nadmiernie pobudzać mózg i wywoływać odwrotny efekt w postaci problemu z koncentracją, a także rozkojarzenia, niepokoju.
7. Zaburzenia snu
Duże dawki matchy, a dodatkowo spożywanie innych produktów o działaniu pobudzającym, takich jak kawa, napoje energetyczne, yerba mate, może wpłynąć na pojawienie się zaburzeń snu objawiających się kłopotem z zaśnięciem, płytkim snem, zbyt krótkim snem, częstymi wybudzeniami nocnymi.
8. Nudności
Jak każdy produkt spożywczy, herbata matcha powinna być stosowana z dużym umiarem, inaczej może wystąpić podrażnienie błon śluzowych układu pokarmowego skutkujące nudnościami i bólem brzucha.
9. Możliwe skutki uboczne przy picu zanieczyszczonej pestycydami matchy
Stosowanie niskiej jakości herbaty matcha, zawierającej duże ilości pestycydów, naraża nas na wystąpienie całej serii skutków ubocznych, takich jak: zawroty głowy, bóle głowy, zaburzenia widzenia, bóle brzucha, nudności, wymioty.
Czy herbatę matcha można przedawkować?
Herbata matcha powinna być stosowana w racjonalnych ilościach. Rekomendowana dawka to 1-2 łyżeczki sproszkowanej matchy dziennie. W przypadku konsumowania kilkukrotnie większych ilości może dojść do przedawkowania.
Skutki uboczne związane z regularnym przedawkowywaniem matchy
1. Zaburzenie pracy wątroby
Herbata matcha spożywana w bardzo dużych dawkach może przyczynić się do pogorszenia czynności wątroby, a nawet jej uszkodzenia. Główne objawy to: ból w prawym podżebrzu, uczucie pełności w jamie brzusznej, osłabienie, nudności, wymioty.
2. Zaburzenie pracy nerek
Systematyczne picie nadmiernych ilości herbaty matcha może prowadzić do przeciążenia nerek, czego symptomami są: problemy z oddawaniem moczu, bóle głowy, osłabienie, ból i obrzęk w okolicy nerek.
3. Ostra reakcja alergiczna
Osoby, u których wykryto alergię na zieloną herbatę, powinny unikać matchy. Inaczej może dojść do ostrej reakcji alergicznej objawiającej się: katarem, dusznościami, chrypką, obrzękami, zapaleniem spojówek, swędzeniem skóry, pokrzywką, nudnościami.
4. Wzmożenie objawów kamicy nerkowej, dny moczanowej i chorób reumatycznych
Kiedy regularnie spożywamy matchę, dostarczamy organizmowi spore ilości szczawianów. Mogą one być niekorzystne dla organizmu, szczególnie jeśli cierpimy na kamicę nerkową, dnę moczanową czy choroby reumatyczne. Powinniśmy wówczas uważać na produkty bogate w szczawiany, gdyż mogą nasilać dokuczliwe objawy tych chorób.
5. Osteoporoza
Częstego i intensywnego picia matchy powinny unikać osoby chore na osteoporozę, ponieważ może dojść do nadmiernego wytrącania wapnia z kości.
Jak bezpiecznie pić herbatę matcha?
Żeby matcha była sojusznikiem dobrego zdrowia i nie niosła ze sobą negatywnych skutków ubocznych, przede wszystkim trzeba ją stosować z umiarem. Przeważnie 1 szklanka płynu przyrządzona z 1 łyżeczki matchy wystarczy. Maksimum to 2 porcje dziennie.
Należy ograniczyć się do spożywania tylko dobrej jakości herbaty matcha. Ta najtańsza, niskiej klasy matcha może być zanieczyszczona i zawierać dużo pestycydów.
Co więcej, wraz z zieloną herbatą matcha nie powinniśmy stosować innych produktów o działaniu pobudzającym, takich jak kawa czy napoje energetyczne.
Nie powinno się stosować matchy na czczo ani popijać nią lekarstw.
Jakie są przeciwwskazania do picia herbaty matcha?
Katechiny, kofeina i inne substancje aktywne zawarte w herbacie matcha mogą zaburzać wchłanianie niektórych składników pokarmowych (np. żelaza, kwasu foliowego). Mogą też wpływać na funkcjonowanie niektórych organów. Dlatego osoby cierpiące na pewne schorzenia, przyjmujące leki, a także kobiety w ciąży i karmiące powinny unikać tego napoju.
Główne przeciwwskazania do spożywania herbaty matcha to:
ciąża i laktacja,
choroby wątroby,
choroby nerek,
anemia,
dna moczanowa,
osteoporoza,
choroby reumatyczne,
ostre stany zapalne układu pokarmowego.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Kto nie powinien jeść płatków owsianych? - Kiedy ich unikać i czy płatki owsiane mogą zaszkodzić
Odkryj tajniki białka! Poznaj jego funkcje, źródła i zapotrzebowanie. Przeczytaj, by lepiej zrozumieć swoją dietę i cieszyć się lepszym zdrowiem!
Polecane dla Ciebie
Siemię lniane jako środek poprawiający zdrowie i samopoczucie? Jakie są właściwości siemienia lnianego i kiedy jego picie jest najbardziej skuteczne - rano, czy wieczorem?
Ananas to smaczny owoc, który ma wiele cennych właściwości. Substancje w nim zawarte wspierają m.in. płodność, libido, układ trawienny. Dowiedz się o nim więcej.
Nasturcja, roślina spotykana w wielu odmianach, nie tylko ozdobna, ale i jadalna, o doskonałym, unikalnym smaku oraz wielu cennych właściwościach sprzyjających naszemu zdrowiu.
Czy sok z aronii na prawdę może zaszkodzić? Dowiedz się, zobacz jakie są przeciwskazania i możliwe skutki uboczne. Przeczytaj artykuł i korzystaj z soku z aronii w bezpieczny sposób.
Jarmuż należy do warzyw liściastych, które wpływa korzystnie na organizm. Ma właściwości detoksykujące, wspomaga pracę układu nerwowego. Poznaj więcej korzyści z jego spożywania.