olej z ostropestu

Olej z ostropestu plamistego – Właściwości, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania

Zwalczanie rozmaitych dolegliwości za pomocą składników zaczerpniętych wprost z natury to coraz powszechniejsza praktyka. Jednym z najwartościowszych surowców, które pomogą nam w pozbyciu się wielu problemów zdrowotnych jest olej z ostropestu. Kompleksowo poprawia stan zdrowia, dba o dobrą kondycję naczyń krwionośnych, a dodatkowo chroni wiele organów naszego ciała i polepsza ich czynność. Pozyskiwany z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum) olej jest między innymi zbawienny dla zdrowia wątroby – nie tylko stymuluje jej detoksykację, ale też regeneruje i zabezpiecza przez wpływem negatywnych czynników. Wykazuje ponadto cały szereg innych fenomenalnych działań, z którymi warto się zapoznać. W jaki sposób olej z ostropestu usprawnia zdrowie i jak go stosować?

Nienaganne zdrowie i dobre samopoczucie to patent na dobrą jakość życia. Wiele składników naturalnych wykazuje zdolność do kompleksowej poprawy funkcjonowania naszego organizmu, zarówno w aspekcie fizycznym, jak i psychicznym. Jedynym z nich jest olej z ostropestu, który wykazuje silne działanie biologiczne między innymi dzięki zawartości sylimaryny oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jak powstaje olej z ostropestu? Pozyskiwany jest z nasion ostropestu plamistego – jednej z najwartościowszych roślin leczniczych docenianych przez przemysł farmaceutyczny. Ostropest plamisty (Silybum marianum) należy do rodziny astrowatych. Ma grubą, wzniesioną łodygę, duże liście o kolczastych brzegach oraz charakterystyczne fioletowe kwiaty, które podobnie jak liście, wyposażone są w kolce. Z wyglądu ostropest plamisty przypomina oset, dlatego często jest z nim mylony.

Ostropest plamisty pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, ale dziś spotkać go można również w innych obszarach świata, w tym w Polsce. Uprawiany jest m.in. na Kujawach i w Wielkopolsce. Ostropest plamisty wykorzystywany jest w lecznictwie od wielu wieków. Znany był już w czasach starożytnych. Używano go głównie przy problemach trawiennych, dolegliwościach ze strony wątroby i woreczka żółciowego oraz w rozmaitych stanach zapalnych organizmu.

Dzięki zawartej w nasionach ostropestu sylimarynie roślina chroni komórki wątroby (hepatocyty) i zapobiega ich uszkodzeniom. Dlatego ostropest plamisty to jedno z najważniejszych ziół wykorzystywanych w chorobach wątroby. Zapewnia prawidłową pracę wątroby, zabezpiecza organ przed szkodliwymi toksynami i pobudza procesy odnowy, stanowiąc dla niego całościowe wsparcie. Niezwykle silne właściwości odtruwające sylimaryny sprawiają, że może ona pomóc nawet przy zatruciu muchomorem sromotnikowym.

Olej z ostropestu tłoczony jest przeważnie metodą na zimno pozwalającą zachować wszystkie wartościowe składniki w wysokim stężeniu, a tym samym uzyskać optymalną skuteczność działania. Taki tłoczony na zimno olej z ostropestu na wiele sposobów udoskonala pracę naszego organizmu. Trzeba jednak pamiętać, że jest mniej trwały i mniej odporny na wysokie temperatury niż olej tłoczony na ciepło. Dlatego olej z nasion ostropestu zimnotłoczony jest najefektywniejszy, kiedy jest świeży i kiedy jest odpowiednio przechowywany (w ciemnej butelce i w lodówce).

olej z ostropestu

Olej z ostropestu – właściwości

Olej z ostropestu jest zasobny w sterole, kwas linolowy, sylimarynę i liczne antyoksydanty. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym wywoływanym przez wolne rodniki i hamuje proces starzenia organizmu. Przy regularnym stosowaniu w sposób niezwykle efektywny chroni wątrobę, jednak to dopiero jedna z licznych właściwości. Nie mniej istotne znaczenie ma dla pracy układu krążenia, dróg żółciowych, nerek, układu pokarmowego czy naszego newralgicznego organu, czyli mózgu.

Naturalny olej z ostropestu ma również wpływ na wiele procesów zachodzących w naszym ustroju, między innymi poprawia metabolizm węglowodanów, a co za tym idzie pomaga regulować poziom cukru we krwi. Hamuje też wytrącanie się blaszek miażdżycowych, przez co chroni przed rozwojem miażdżycy. Warto jednak poznać wszystkie zdrowotne właściwości oleju z ostropestu plamistego, a są to:

  • właściwości hepatoprotekcyjne,

  • właściwości regenerujące,

  • właściwości antyoksydacyjne,

  • właściwości przeciwzapalne,

  • właściwości odtruwające,

  • właściwości antyalergiczne,

  • właściwości odkażające,

  • właściwości osłaniające,

  • właściwości przeciwkrwotoczne,

  • właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe,

  • właściwości immunostymulujące,

  • właściwości przeciwrakowe,

  • właściwości stymulujące wydzielanie soków trawiennych,

  • właściwości żółciopędne,

  • właściwości rozkurczowe.

Olej z ostropestu – zastosowanie

Olej z ostropestu wpływa korzystnie na zdrowie całego organizmu. Posiada wiele zastosowań, przy czym tym podstawowym jest zwalczanie chorób wątroby, a także usprawnianie pracy wątroby w przypadku jej przeciążenia i nagromadzenia toksyn. Stosowanie oleju z ostropestu jest również wskazane w schorzeniach nerek. Podobnie jak na wątrobę, wpływa na nerki w sposób ochronny, regenerujący i detoksykujący.

Warto też sięgać po olej z ostropestu w przypadku zaburzeń funkcjonowania dróg żółciowych. Nie bez powodu jest on uznawany za jeden z najskuteczniejszych środków pomocnych w zapaleniu woreczka żółciowego i kamicy żółciowej. Jako suplement diety olej z ostropestu często stosowany jest też przez osoby borykające się z różnego rodzaju dolegliwościami ze strony układu trawiennego oraz problemami ze strony serca i układu krążenia.

Naturalny olej z ostropestu jest też wartościowym wsparciem przy różnego rodzaju chorobach o charakterze przewlekłym. Wzmacnia funkcje obronne organizmu, pomaga niwelować dokuczliwe objawy, działa przeciwzapalnie. Warto ponadto stosować olej z ostropestu wspomagająco w trakcie kuracji antyalkoholowej, przy wirusowych zapaleniach wątroby (typu A, B, C) i żółtaczce.

Składniki aktywne ostropestu plamistego

Składniki aktywne oleju z ostropestu odpowiedzialne za korzystne działanie na nasz organizm to:

  • sylimaryna,

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, kwas oleinowy),

  • fitosterole,

  • witamina K,

  • witamina E,

  • witamina C,

  • białka,

  • minerały,

  • garbniki.

olej z ostropestu

Jak działa olej z ostropestu i na co pomaga?

Olej z ostropestu w formie niefiltrowanej, nierafinowanej i zimnotłoczonej posiada wysoki potencjał w leczeniu wielu chorób. Korzystnie też wpływa na pracę mózgu, jest pomocny w stanach dużego wysiłku umysłowego i wyczerpania nerwowego. Świetnie sprawdzi się także do wszechstronnej pielęgnacji skóry i włosów.

Olej z ostropestu a regeneracja wątroby

Obfitujący w sylimarynę olej z ostropestu stabilizuje błony komórkowe hepatocytów (komórek wątroby), zabezpieczając je przed przenikaniem toksyn do ich wnętrza. W ten sposób wykazuje działanie ochronne na miąższ wątroby i zapobiega jego uszkodzeniom. Jednocześnie olej z ostropestu pobudza procesy regeneracji organu i sprzyja wytwarzaniu nowych komórek. Stymulując oczyszczanie wątroby, odciąża ją i pomaga lepiej pracować.

Olej z ostropestu hamuje też zmiany martwicze w wątrobie, dlatego jest bezcenny dla osób z marskością wątroby. Ze względu na działanie przeciwwirusowe jest także pomocny przy wirusowym zapaleniu wątroby, np. typu C (HCV). Stanowi cenne wsparcie w stłuszczeniu wątroby, hamuje proces włóknienia wątroby.

Olej z ostropestu a detoksykacja organizmu

Zanieczyszczone środowisko, duże ilości przetworzonej żywności w jadłospisie, nadmiar używek oraz inne czynniki cywilizacyjne sprawiają, że w naszych organizmach kumuluje się dużo toksyn. Olej z ostropestu wspomaga proces odtruwania organizmu i usuwania zbędnych produktów przemiany materii. Wspierając kompleksową detoksykację organizmu, poprawia samopoczucie i redukuje dokuczliwe dolegliwości związane z nadmiarem toksyn w organizmie, jak bóle głowy, przemęczenie, spadek odporności, problemy skórne.

Olej z ostropestu a kamica żółciowa

Olej z ostropestu jest pomocny w leczeniu kamicy żółciowej. Zapobiega zastojom żółci, oczyszcza drogi żółciowe z osadów i szkodliwych drobnoustrojów, zwalcza stany zapalne oraz pobudza wydzielanie żółci. Przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych. Przywraca dobrą pracę pęcherzyka żółciowego.

Olej z ostropestu a problemy trawienne

Olej z ostropestu pomaga w wielu rodzajach kłopotów trawiennych, od bólu żołądka poczynając, na zaburzeniach pracy jelit kończąc. Szczególnie warto po niego sięgnąć w następujących przypadłościach:

  • zgaga,

  • wzdęcia,

  • zaparcia,

  • biegunka,

  • nadżerki, wrzody,

  • nieregularny rytm wypróżnień,

  • niestrawność,

  • choroby jelit,

  • zaburzenia pracy trzustki.

Olej z ostropestu a działanie przeciwzapalne

Olej z ostropestu zawiera szeroką gamę substancji wykazujących działanie przeciwzapalne, w tym garbniki, fitosterole, białka, witaminy K, C, E. Dzięki tym składnikom zmniejsza poziom cytokin prozapalnych i hamuje proces zapalny.

Olej z ostropestu a działanie przeciwutleniające

Za działanie przeciwutleniające oleju z ostropestu odpowiada sylimaryna, nienasycone kwasy tłuszczowe, kilka witamin i szereg innych bio-substancji. Zwalczając wolne rodniki, zabezpiecza komórki przez uszkodzeniami i mutacjami. Zmniejsza przy tym ryzyko nowotworów.

Olej z ostropestu a układ krążenia

Olej z ostropestu to doskonały środek prewencyjny przy schorzeniach układu krążenia. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej ten korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, chroni serce i tętnice, normuje ciśnienie, poprawia krążenie krwi oraz przeciwdziała zatorom, zakrzepom, zmianom miażdżycowym, udarom i zawałom.

Olej z ostropestu a cukrzyca

Składniki zawarte w oleju z ostropestu pomagają uwrażliwiać tkanki na działanie insuliny. Tym samym pomaga on stabilizować poziom glukozy we krwi. Jest cennym wsparciem przy insulinooporności i w stanie przedcukrzycowym. Wspomaga też leczenie cukrzycy typu 2.

Olej z ostropestu a odchudzanie

Przeprowadzone niedawno badania na myszach wykazały, że sylimaryna powoduje spadek wagi. Nie ma jednak jeszcze badań na ludziach, które potwierdzałyby tę tezę.

Olej z ostropestu a cholesterol

Jak wykazują badania, ostropest plamisty może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Zaobserwowano również spadek poziomu trójglicerydów we krwi.

Olej z ostropestu na włosy

Olej z ostropestu idealnie nadaje się do zabiegu olejowania włosów oraz do domowych masek na włosy. Wzmacnia, odżywia, wygładza, naprawia ubytki w strukturze włosów, dodaje blasku i poprawia kondycję.

Olej z ostropestu na skórę

Zewnętrznie olej z ostropestu stosowany jest w celu pobudzenia procesów regeneracji, odkażenia, redukcji stanu zapalnego i złagodzenia podrażnień skóry. Pomaga w przypadku owrzodzeń, oparzeń, odleżyn, egzemy, trądziku, rumienia, trudno gojących się ran. Na stosowaniu oleju z ostropestu na skórę skorzystają też osoby borykające się z przesuszoną, nieodżywioną, niezdrowo wyglądającą, pozbawioną jędrności i sprężystości skórą.

Olej z ostropestu na twarz

Olej z ostropestu świetnie nadaje się do pielęgnacji cery matowej, zmęczonej, mało witalnej, pozbawionej odpowiedniego stopnia napięcia i nawilżenia. Ponieważ olej z ostropestu ma działanie przeciwstarzeniowe, warto go stosować w przypadku zmarszczek, utraty elastyczności czy opadania owalu twarzy. Sprawdzi się również jako ochrona przed szkodliwym promieniowaniem UV. Daje też dobre efekty w pielęgnacji cery naczynkowej.

olej z ostropestu

Jak stosować olej z ostropestu – dawkowanie

Olej z ostropestu spożywamy tylko na zimno. Podgrzany traci dużą część swych właściwości. Stosujemy 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce, najlepiej około 30 minut przed posiłkiem.

Kiedy przyjmować olej z ostropestu – na czczo czy po jedzeniu

Olej z ostropestu to produkt o neutralnym smaku. Spożywać go należy w małych porcjach 2 lub 3 razy dziennie, najlepiej pół godziny przed posiłkiem. Jeśli chcemy, możemy jedną z dawek przyjmować na czczo, przed śniadaniem, ale nie jest to konieczne.

Olej z ostropestu – przeciwwskazania

Olej z ostropestu, podobnie jak większość produktów, ma pewne przeciwwskazania do stosowania. Olej z ostropestu nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na nadmierne wydzielanie żółci. Powinny na niego uważać również osoby przyjmujące leki antykoncepcyjne, przeciwzakrzepowe i psychotropowe oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Olej z ostropestu – skutki uboczne

Podczas stosowania oleju z ostropestu bardzo rzadko mogą pojawić się następujące skutki uboczne: biegunka, bóle głowy, świąd, dolegliwości trawienne.

Dlaczego warto stosować olej z ostropestu?

Olej z ostropestu to uniwersalne remedium na liczne niedomagania zdrowotne, niską odporność, brak witalności i zły stan skóry. Dodatnio oddziałuje na układ krążenia, mózg, nerki, trzustkę, a przede wszystkim na wątrobę. Wykazuje imponujące właściwości w dziedzinie regeneracji tkanek. Działa przeciwzapalnie i pomaga pozbyć się zakażeń wirusowych. Olej z ostropestu nie jest też pozbawiony tak cennych w dzisiejszych czasach właściwości antynowotworowych.

Olej z ostropestu – jak wybrać najlepszy?

Olej z ostropestu to wyjątkowo wartościowy i zdrowy olej. Jak wybrać najlepszy olej z ostropestu? Przede wszystkim stawiajmy na produkty dostępne w ciemnych butelkach (światło negatywnie wpływa na właściwości oleju), tłoczone na zimno i świeże, a nie takie, które miesiącami stały na sklepowych półkach. Najlepiej korzystać z produktów z pewnego źródła.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Jarmuż należy do warzyw liściastych, które wpływa korzystnie na organizm. Ma właściwości detoksykujące, wspomaga pracę układu nerwowego. Poznaj więcej korzyści z jego spożywania.
Pitaja to egzotyczny owoc o intrygującym wyglądzie i słodko-kwaskowym, tropikalnym smaku. Wykazuje bardzo korzystny wpływ na zdrowie i na sylwetkę. Poznaj wszystkie walory pitaji!
Ksylitol stanowi popularny zamiennik cukru. Dostarcza znacznie mniej kalorii i ma niższy indeks glikemiczny. Ponadto nie sprzyja próchnicy. Dowiedz się o nim więcej.
Choć od pszczół czerpiemy głównie miód warto zwrócić uwagę również na ich inny produkt, czyli pierzgę pszczelą - to prawdziwa bomba witaminowa i cenne źródło makro oraz mikroelementów.
Idealna nie tylko podczas gotowania: Zobacz dlaczego jeszcze warto wprowadzić tapiokę do swojej codziennej diety!