sok z pigwy 00

Sok z pigwy - Przepis, właściwości, działanie, zastosowanie i efekty uboczne

Sok z pigwy to jeden z popularniejszych polskich przetworów. Kwaśne, cierpkie owoce w połączeniu z cukrem są doskonałą bazą do napojów i nalewki. Sok z pigwy wykorzystuje się również w medycynie ludowej. W walce z jakimi dolegliwościami jest stosowany najczęściej?

Sok z pigwy bazuje na okrągłych, żółtych i bardzo twardych owocach. Pigwa pospolita jest rośliną ozdobną, dlatego można ją spotkać zarówno w prywatnych ogrodach, jak i parkach. Owoce tego krzewu dojrzewają jesienią – we wrześniu lub październiku. Kształtem przypominają gruszki lub jabłka, jednak nie można jeść ich na surowo.

Sok z pigwy ma charakterystyczny, żółty kolor. Po zagotowaniu go z cukrem staje się gęsty – przypomina syrop. Najczęściej preparat przygotowuje się samodzielnie, jednak na rynku znaleźć można także gotowe wyroby. Warto jednak pamiętać, że pigwa wykorzystywana do domowych przetworów powinna rosnąć daleko od dróg, najlepiej w miejscach, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin.

sok z pigwy 01

Jak zrobić sok z pigwy? – przepis

Samodzielne tworzenie soku z pigwy jest banalnie proste. Aby przygotować ten kwaśny napój na zimę, należy zaopatrzyć się w dwa podstawowe produkty – owoce pigwy oraz cukier. Przygotowując pigwę do wyciśnięcia, usuń gniazda nasienne. Zawierają one bowiem składniki, które nie powinny znaleźć się w gotowym preparacie. Jak zrobić domowy sok?

Sposób przygotowania:

Pokrój owoce na mniejsze kawałki i wymieszaj z połową cukru. Przełóż całość do garnka i zalej wodą. Zagotuj, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj przez kolejne 45 minut, do momentu, aż pigwa stanie się miękka. Przelej miksturę przez sitko, odciskając fragmenty owoców. Sok bez większych fragmentów ponownie umieść w garnku, dodaj pozostały cukier i gotuj przez kolejne 5 minut, regularnie mieszając.

Sok z pigwy można przygotować także z użyciem sokownika. W takim przypadku należy postępować zgodnie z instrukcją posiadanego urządzenia. Istnieją też przepisy, które wymagają zastosowania wyciskarki. W takim przypadku sok uzyskany ze świeżych owoców należy przełożyć do garnka, wymieszać z cukrem i zagotować, podobnie jak ma to miejsce podczas przygotowywania preparatu gotowanego.

Podczas wyciskania soku należy pamiętać o usunięciu gniazd nasiennych. Przypominają one ogryzki, które można znaleźć w jabłkach. Najlepszym rozwiązaniem jest obkrojenie ich po bokach. Pigwy nie trzeba natomiast obierać.

Gotowy sok z pigwy należy przelać do mniejszych opakowań, najlepiej szklanych butelek lub słoików. Taki preparat można przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu przez nawet kilka miesięcy. Duży słoik soku z pigwy z powodzeniem wystarczy na nawet kilka tygodni codziennego stosowania. Preparat przyjmuje się bowiem w niewielkich ilościach.

Sok z pigwy – właściwości

Sok z pigwy swoim smakiem przypomina cytrynę. Jest cierpki i kwaśny. Zawiera jednak wiele cennych substancji odżywczych. To np.:

  • witamina C,

  • witaminy z grupy B,

  • potas,

  • miedź,

  • fosfor,

  • wapń,

  • żelazo,

  • magnez,

  • garbniki,

  • pektyny.

Zawartość wymienionych substancji odżywczych w dużej mierze zależy od warunków, w jakich rośnie pigwa. Trzeba też pamiętać o tym, by podczas przygotowywania soku zminimalizować ilość używanego cukru do minimum, które jest potrzebne, by zakonserwować preparat. Składnik ten jest bowiem szkodliwy dla ludzkiego zdrowia, zwłaszcza gdy jest stosowany w dużych porcjach. Zamiast cukru białego można zastosować jego brązowy odpowiednik.

Sok z pigwy w formie surowej ma nieprzyjemny, cierpki smak. Z tego powodu najczęściej poddaje się go obróbce termicznej. W jej wyniku może on tracić niektóre z wymienionych substancji aktywnych, jednak wciąż jest uznawany za jeden z lepszych preparatów stosowanych w medycynie ludowej.

sok z pigwy 02

Sok z pigwy – zastosowanie

Wyciśnięty sok z pigwy w medycynie ludowej jest stosowany przede wszystkim w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Spożywa się go samodzielnie lub używa jako dodatek do herbaty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wymieszać słodki sok z wodą. Wiele osób miesza produkt także z miodem – ukrywa on charakterystyczny, cierpki smak preparatu.

Jak działa sok z pigwy i na co może pomóc?

Sok z pigwy jest stosowany przede wszystkim w przypadku przeziębienia i objawów z nim związanych. Może pomóc poradzić sobie z suchym kaszlem i wzmocnić odporność organizmu. Sok wspiera też walkę z infekcjami bakteryjnymi, obniżając ich aktywność i spowalniając namnażanie się kolejnych mikroorganizmów. Preparat ten jest stosowany także przy dolegliwościach ze strony układu trawienia, jak zgaga, nieżyt jelit czy niestrawność.

Przygotowanie soku z pigwy jest dobrym pomysłem w przypadku osób, które są wyczerpane fizycznie i psychicznie, cierpią na brak apetytu, anemię i niedokrwistość czy mają obniżoną odporność organizmu. Można przyjmować go także w celach profilaktycznych, zwłaszcza w sezonie, w którym ryzyko zachorowania na grypę lub przeziębienie jest zdecydowanie największe.

Jakie składniki aktywne zawiera sok z pigwy?

Domowe przetwory od setek lat są wykorzystywane w medycynie alternatywnej. Wszystko ze względu na zawartość cennych substancji odżywczych. Do najważniejszych składników soku pigwy warto zaliczyć:

  • przeciwutleniacze,

  • związki fenolowe,

  • olejki eteryczne,

  • witaminy,

  • minerały.

Pigwa jest znana zwłaszcza z dużej zawartości witaminy C, która wspiera odporność, zwłaszcza jesienią i zimą. Owoc ten jest również źródłem pektyn i polifenoli. Składniki te mogą pomóc usunąć z organizmu toksyny i metale ciężkie, a także zwalczyć wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia.

Owoce pigwy są niskokaloryczne – w 100 g mają zaledwie 57 kcal. Trzeba jednak pamiętać, że domowy sok zawiera również cukier, który podnosi jego wartość energetyczną nawet kilkukrotnie. Z tego powodu spożywanie preparatu nie jest wskazane w przypadku osób będących na diecie odchudzającej.

sok z pigwy 03

Jak stosować sok z pigwy – porcjowanie

Sok z pigwy powinno się spożywać w porcjach po maksymalnie 50 ml dziennie. Dobrym pomysłem jest rozbicie tej ilości na dwa razy po 25 ml. W takiej postaci preparat może być przyjmowany samodzielnie lub dodawany do wody czy herbaty. Zaleca się spożywać go na około 30 minut przed posiłkiem.

Sok z pigwy można stosować zarówno w czasie infekcji, jak i profilaktycznie, jeszcze przed wystąpieniem dolegliwości. Nie ma informacji o maksymalnym czasie stosowania preparatu – wszystko zależy od indywidualnych potrzeb użytkownika. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie osoby powinny na stałe włączać pigwę do swojej diety.

Czy można pić sok z pigwy w czasie ciąży?

Przygotowany sok można spożywać w ciąży, jednak często powoduje on dolegliwości żołądkowe. Panie spodziewające się dziecka powinny skonsultować chęć spożywania takiego preparatu z lekarzem, a w razie zaobserwowania dolegliwości – zaprzestać jego przyjmowania.

Sok z pigwy – przeciwwskazania

Sok z pigwy nie powinien być stosowany przez cukrzyków, głównie ze względu na duże zawartości cukru w domowych przetworach. Owoce te nie nadają się również do jedzenia na surowo – są cierpkie i kwaśne. Kobiety w ciąży powinny zachować szczególną ostrożność w trakcie spożywania pigwy. Produkt ten może bowiem przyczynić się do nasilenia dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Sok z pigwy – skutki uboczne i działania niepożądane

Sok z pigwy jest pełen cennych wartości odżywczych, jednak nie każdy powinien go przyjmować. U osób chorych na cukrzycę preparat ten może bowiem powodować problemy z poziomem glukozy we krwi. Zdarza się też, że regularne spożywanie soku z pigwy obciąża układ pokarmowy, prowadząc do dolegliwości żołądkowych.

Do najpowszechniejszych skutków ubocznych związanych z regularnym spożywaniem soku z pigwy warto zaliczyć uczucie odrętwienia języka, cierpkość w jamie ustnej, nasilenie bólu aft i małych ran w ustach, chwilowe upośledzenie odczuwania smaków czy podrażnienie błon śluzowych w obrębie jamy ustnej. U niektórych osób spożywanie dużych ilości soku może doprowadzić także do hipoglikemii. Dolegliwości te pojawiają się jedynie u niektórych osób.

Istnieją też osoby uczulone na pigwę. U takich pacjentów spożywanie soku z owoców może powodować wysypkę, swędzenie, zaczerwienienie skóry, bąble czy nawet duszności.

Dlaczego warto stosować sok z pigwy?

Sok z pigwy to preparat wykorzystywany w wielu polskich domach. Żółte, twarde owoce zwykle pełnią głównie funkcję ozdobną, jednak jesienią można je przerobić na przetwory, które będą cieszyć swoim smakiem przez całą zimę. Sok z pigwy stanowi doskonały dodatek do zimowej herbaty, a także zwykłej wody. Trafia więc w gusta osób, które preferują słodkie napoje.

Sok z pigwy można przygotować niezwykle szybko. Owoce tej rośliny często pojawiają się w przydomowych ogrodach, skąd można zabierać je samodzielnie. Pigwa często pojawia się też na lokalnych bazarkach. W sklepach zielarskich niekiedy da się kupić gotowe preparaty z jej użyciem.

Pigwa wspiera przemianę materii, funkcjonowanie układu odpornościowego, a także walkę z wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Może pomóc przyspieszyć regenerację wątroby i zmniejszyć aktywność komórek rata jelit, szyjki macicy i jelita grubego. Sok z pigwy zawiera też duże ilości przeciwutleniaczy, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami. Jest ceniony zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to wiele osób chce wzmocnić swoją odporność i uchronić się przed infekcjami bakteryjnymi oraz wirusowymi.

Sok z pigwy jest więc stosowany w celu poradzenia sobie z niektórymi dolegliwościami, a także przełamania smaku napojów czy wybranych potraw. Warto przygotować go samodzielnie, a następnie przechowywać w przydomowej spiżarni przez całą zimę.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Mniszek lekarski to roślina powszechnie pojawiająca się w Polsce. Przez wiele osób jest ona stosowana w walce z przeziębieniem. Co warto wiedzieć o mniszku? Sprawdź.
Miód malinowy to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, a jednocześnie doskonała alternatywa dla białego cukru i niebanalny specjał, który urozmaici każdy jadłospis.
Poznaj najlepszy i najtańszy sposób na kaszel i przeziębienie, czyli syrop z cebuli, który m.in. wspiera odporność organizmu i pomaga łagodzić infekcje górnych dróg oddechowych.
Olej z wiesiołka wspiera zdrowie, ale nie jest wolny od ryzyka. Dowiedz się o 12 przeciwwskazaniach, z jakimi lekami nie należy go łączyć i jakie mogą być skutki uboczne.
Syrop z kwiatów czarnego bzu to smaczne wsparcie Twojej odporności; pomoże w infekcjach i skróci czas ich trwania, zobacz, co warto o nim wiedzieć