Matcha

Matcha – Co to jest, jakie ma właściwości i jak działa japońska sproszkowana zielona herbata

W dobie powszechnego dbania o zdrowie, dobre samopoczucie i kondycję fizyczną coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy i pijemy. Ogromną popularnością cieszy się zdrowa, nieprzetworzona żywność oraz różnego rodzaju napoje naturalne, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Jednym z takich napojów jest herbata matcha, czyli po prostu sproszkowana zielona herbata, która dzięki specjalnej metodzie uprawy zyskuje prozdrowotne właściwości i wyjątkowe walory smakowe. W tym artykule sprawdzimy, czym jest i jak powstaje matcha. Przyjrzymy się także jej właściwościom i zastosowaniu. Pokażemy również sprawdzony przepis na przygotowanie pysznej i aromatycznej herbaty matcha.

Herbata matcha już od kilkuset lat stanowi podstawowy element kultury Japońskiej gdzie spożywana jest podczas tradycyjnej ceremonii herbacianej. Pomimo tego, iż pochodzi z Chin, to właśnie w Kraju Kwitnącej Wiśni zdobyła największą popularność i stamtąd rozpowszechniła się na cały świat. Proces uprawy i parzenia matchy został udoskonalony dzięki buddyjskim mnichom, którzy opracowali metodę pozwalającą na wydobycie z tego wyjątkowego zielonego proszku pełnię smaku i aromatu.

Matcha to po prostu sproszkowana zielona herbata, jednak w porównaniu do tradycyjnej wersji liściastej do stworzenia matchy wykorzystuje się krzewy herbaciane uprawiane w specjalnych warunkach. Metoda uprawy została opracowana przez mnichów, dzięki którym matcha dotarła do Japonii. Sekretem uzyskania wyjątkowych właściwości i smaku umami jest osłona liści krzewów przed dostępem światła słonecznego po pojawieniu się nowych pędów za pomocą trzciny cukrowej rozłożonej na bambusowych tyczkach lub wykorzystując bardziej współczesne metody w postaci ciemnych tkanin o grubym i gęstym splocie.

W dalszej fazie produkcji matchy liście herbaciane są zbierane i poddawane parowaniu oraz suszeniu. Dzięki temu matcha uzyskuje intensywnie zielony kolor, świeży aromat i wspaniałe właściwości. Wysuszone liście są starannie selekcjonowane i pozbawiane nerwów oraz łodyg. Oczyszczone listki są następnie ścierane w specjalnych żarnach do uzyskania bardzo drobnej, niemal pudrowej struktury. Dzięki temu matcha po zaparzeniu zyskuje jednolitą, kremową konsystencję.

Matcha

Matcha – właściwości zdrowotne zielonej herbaty w proszku

Właściwości prozdrowotne matchy są bardzo podobne do zwykłej zielonej herbaty, jednak ten wyjątkowy intensywnie zielony proszek zawiera znacznie więcej cennych składników, które doskonale wpływają na funkcjonowanie organizmu, poprawiają samopoczucie oraz chronią przed groźnymi chorobami. Badania naukowe udowodniły, że picie matchy bardzo skutecznie chroni przed chorobami nowotworowymi oraz łagodzi stany zapalne. Działanie antyoksydacyjnie ma także bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie serca i całego układu krwionośnego. Filiżanka pysznej, kremowej herbaty matcha doskonale chroni przed miażdżycą, reguluje ciśnienie krwi oraz usprawnia jej przepływ.

Właściwości matchy docenią także osoby walczące z nadmierną wagą ciała. Wykazano, że regularne picie matchy bardzo pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi oraz pobudza procesy metaboliczne, co w połączeniu z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną sprawi, że proces odchudzania będzie szybszy i bardziej skuteczny. Ponadto matcha jest najlepszym źródłem l-teaniny – aminokwasu o działaniu uspokajającym i odprężającym. Dlatego herbatę matcha poleca się wszystkim osobom żyjącym w stresie.

Dzięki wysokiej zawartości l-teaniny zielona herbata matcha skutecznie poprawia samopoczucie, usprawnia procesy myślowe oraz ułatwia koncentrację. Matcha działa znacznie lepiej niż filiżanka kawy. Zawiera zbliżoną do niej ilość kofeiny, której działanie, dzięki obecności l-teaniny jest łagodniejsze i długotrwałe. Matcha znakomicie oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Podnosi poziom hormonów szczęścia, czyli serotoniny i dopaminy co jest gwarancją dobrego samopoczucia.

Matcha – zastosowanie

Herbata matcha to jeden z najzdrowszych napojów, jednak sposobów, w jakich można wykorzystać ten drogocenny proszek, jest znacznie więcej.

  • Matcha jako przyprawa – charakterystyczny smak herbaty matcha to prawdziwa uczta dla kubków smakowych koneserów wykwintnych herbat. Jednak nie wszystkim odpowiada jego intensywność, dlatego smak herbaty matcha możemy dowolnie wzbogacić za pomocą ulubionych przypraw i dodatków. Matcha idealnie komponuje się z cytryną, imbirem czy miodem. Doskonale sprawdzi się jako aromatyczny i zdrowy dodatek do ciepłych i zimnych napojów, a także do potraw słonych oraz jako składnik deserów i wypieków. Matcha nada przepiękny zielony kolor wszystkim potrawom i ciastom.

  • Matcha jako kosmetyk pielęgnujący – matcha jest wypełniona prozdrowotnymi składnikami, takimi jak przeciwutleniacze, które pozytywnie wpływają na zdrowie oraz kondycję skóry i włosów. Dlatego od wieków w Japonii wykorzystywana jest nie tylko jako napój, ale także jako składnik naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych. Ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne, detoksykujące i oczyszczające, zielony proszek znajduje się w składzie wielu kosmetyków anti-aging. Matcha jest świetnym rozwiązaniem na suchą i zniszczoną cerę. Doskonale nawilża, ujędrnia i wygładza skórę. Skutecznie rozjaśnia przebarwienia i spłyca drobne zmarszczki. Za pomocą zmielonej zielonej herbaty matcha można przyrządzić domowe kosmetyki w formie maseczek, kremów i peelingów. Substancje zawarte w matchy bardzo pozytywnie wpływają na kondycję i wygląd włosów. Szampony i odżywki zawierające herbatę matcha polecane są osobom mającym problem z przetłuszczaniem się i wypadaniem włosów.

Matcha

Sprawdzony sposób parzenia matcha

Do przyrządzenia zielonej herbaty matcha niezbędna będzie specjalna czarka, czyli matchawan, oraz bambusowa łyżeczka chashaku do nakładania matchy. Kolejnym elementem jest sitko, przez które należy przesiać proszek w celu uniknięcia grudek oraz miotełka do rozrabiania. Wymieniony sprzęt przeznaczony jest do przygotowania herbaty w tradycyjny sposób, jednak można je zastąpić dostępnymi w domu przyborami kuchennymi.

Jak przygotować pyszny napar? Jest to bardzo proste. Wystarczy wsypać jedną płaską łyżeczkę proszku do czarki, a następnie zalać gorącą wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Czarkę wypełniamy około 150-200 mililitrami płynu i mieszamy za pomocą bambusowej miotełki aż do całkowitego rozpuszczenia proszku i pojawienia się charakterystycznej pianki na powierzchni herbaty.

Herbatę matcha można przygotować również za pomocą spieniacza do mleka, co znacznie przyśpieszy cały proces. Do szklanki wsypujemy łyżeczkę matchy, którą zalewamy 100 ml gorącej wody, a następnie dokładnie mieszamy miksturę przy pomocy spieniacza. Co ciekawe, przygotowanie matchy podczas tradycyjnej ceremonii picia herbaty w Japonii zajmuje około godzinę. W warunkach domowych nie powinno to zająć dłużej niż kilka minut.

Jak stosować matcha – dawkowanie

Herbata matcha zawiera bardzo dużo składników odżywczych o wysokim stężeniu, dlatego powinna być spożywana z umiarem. Pomimo niewątpliwych prozdrowotnych właściwości matchy, liście, z których jest wytwarzana, mogą zawierać również wiele szkodliwych substancji absorbowanych z gleby i powietrza, takich jak ołów. Dlatego nie należy przesadzać z ilością wypijanej herbaty. Dla pozytywnych efektów zdrowotnych w zupełności wystarczy jedna filiżanka dziennie. Bardzo ważne jest, aby nie zalewać sproszkowanych liści wrzątkiem, gdyż traci wtedy większość swoich właściwości i cennych substancji.

Jak działa matcha i na co pomaga?

Matcha stała się ceniona na całym świecie ze względu na swoje prozdrowotne działanie. Wśród najważniejszych właściwości sproszkowanej zielonej herbaty wymieniamy:

  • Działanie uspokajające – matcha to naturalne remedium na stres i napięcie nerwowe. Dzięki zawartości l-teaniny napój skutecznie wycisza i pomaga się odprężyć.

  • Poprawa pamięci i koncentracji – picie tego aromatycznego napoju skutecznie oczyszcza umysł oraz poprawia samopoczucie. L-teanina sprzyja produkcji serotoniny i dopaminy, które odpowiadają między innymi za zdolność koncentracji.

  • Działanie energetyzujące – dzięki zawartości kofeiny filiżanka matchy doskonale pobudza i podnosi wytrzymałość organizmu. W przeciwieństwie do kawy nie wywołuje typowych dla małej czarnej efektów ubocznych, a efekty energetyzujące utrzymują się przez wiele godzin.

  • Działanie odchudzające – zielona herbata w proszku doskonale pobudza metabolizm organizmu i przyśpiesza spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, zapobiegając napadom głodu.

  • Działanie immunomodulujące – zawarte w matchy antyoksydanty, takie jak galusan epigallokatechiny (EGCG) wzmacniają odporność organizmu i pomagają zwalczać chorobotwórcze drobnoustroje.

Matcha

Co zawiera matcha i dlaczego jest tak wyjątkowa

Wyjątkowy smak i aromat oraz prozdrowotne działanie herbaty matcha wynika z zawartości wielu cennych składników odżywczych i substancji, taki jak:

  • L-teanina – aminokwas o działaniu uspokajającym i relaksującym.

  • Katechiny – bardzo silne przeciwutleniacze hamujące działalność wolnych rodników.

  • Kofeina – związek chemiczny o właściwościach pobudzających.

Matcha – przeciwwskazania

Niestety nie wszyscy mogą skorzystać z dobroczynnych właściwości tego napoju. Picia matchy powinny unikać osoby z niedokrwistością. Wysoka zawartość polifenoli i katechin może dodatkowo utrudniać przyswajanie żelaza z pożywienia. Matcha nie jest polecana kobietom w ciąży ze względu na obecność kofeiny, która blokuje wchłanianie kwasu foliowego, osobom przyjmującym leki obniżające ciśnienie oraz chorym na niewydolność wątroby.

Matcha – skutki uboczne

Herbata matcha to bardzo smaczny i zdrowy napój, który nie wywołuje skutków ubocznych. Wszelkie dolegliwości i problemy zdrowotne, jakie mogą się pojawić po wypiciu, są wynikiem przyjmowania nadmiernych ilości matchy przez dłuższy czas. Oto przykładowe skutki niepożądane:

  • Zaburzenia wchłaniania żelaza

  • Osteoporoza

  • Nadmierne pobudzenie

  • Trudności z zasypianiem

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Syrop z pędów sosny to doskonały sposób na naturalne wzmocnienie odporności, uporanie się z kaszlem i jesiennymi infekcjami.
Miód malinowy to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, a jednocześnie doskonała alternatywa dla białego cukru i niebanalny specjał, który urozmaici każdy jadłospis.
Olejek arganowy, idealny do wzmocnienia włosów, brwi, rzęs i skóry. Jego składniki odżywcze nawilżają i odżywiają skórę, sprawiają, że włosy stają się mocne, puszyste i lśniące.
Pyłek pszczeli to nie tylko pokarm dla pszczół, to również źródło witamin i minerałów, o ogromnym znaczeniu dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Poznaj silne działanie pospolitego oregano, które wspomaga leczenie stanów zapalnych, problemów grzybiczych, infekcji bakteryjnych, takich jak wrzody żołądka i dwunastnicy.