gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa – Właściwości, działanie, zastosowanie, stosowanie, przeciwwskazania i efekty

Gałka muszkatołowa to przyprawa korzenna dodawana do wielu potraw – zarówno na słono, jak i na słodko. Od lat stosuje się ją również w tradycyjnej medycynie ludowej. Co warto wiedzieć o gałce muszkatołowej? Kiedy można ją przyjmować?

Gałka muszkatołowa to sproszkowana część pestki muszkatołowca korzennego. Drzewo to pojawia się naturalnie na wyspie Molucca w archipelagu Wysp Korzennych. Roślina ta jest wiecznie zielona.

Z gałki muszkatołowej korzysta się zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Surowiec ten jest kojarzony także z właściwościami halucynogennymi. Z tego powodu podczas stosowania gałki muszkatołowej warto zachować szczególną ostrożność.

gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa – właściwości zdrowotne

Gałka muszkatołowa zawiera białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik i witaminy – tiaminę, niacynę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A i witaminę C. W skład tego surowca wchodzi też:

  • magnez,

  • fosfor,

  • wapń,

  • żelazo,

  • potas,

  • sód,

  • cynk,

  • kwasy tłuszczowe.

Z gałki muszkatołowej korzystają m.in. osoby, które borykają się z problemami ze strony układu pokarmowego.

Gałka muszkatołowa – właściwości halucynogenne

Gałka muszkatołowa może wpływać na organizm człowieka w sposób podobny do narkotyków. Wszystko ze względu na fakt, że zawiera mirystycynę. Substancja ta wchodzi w skład olejków eterycznych z gałki muszkatołowej i odpowiada za charakterystyczny smak i zapach tej przyprawy.

Halucynogeny pochodzenia naturalnego zawarte w gałce muszkatołowej mogą przyczynić się do pojawienia się dziwnych snów, złudzeń, omamów wzrokowych, uczucia lewitacji, zaburzenia orientacji oraz odrealnienia. Stosowanie tego surowca w nadmiernych ilościach jest niebezpieczne dla zdrowia. Może przyczynić się do zwiększenia ryzyka zachorowania na raka wątroby, a w skrajnych przypadkach – śmierci w wyniku zatrzymania akcji serca.

Gałka muszkatołowa – zastosowanie w kuchni

Spożywanie gałki muszkatołowej wraz z potrawami jest całkowicie bezpieczne. To jedna z popularniejszych korzennych przypraw, dodawanych do dań na słodko i słono. Stosuje się ją podczas przygotowywania potraw mięsnych – kiełbas, pasztetów, skorupiaków czy ryb. Pasuje świetnie również do szpinaku, kapusty, bakłażana, cebuli, fasoli i jajecznicy. Wchodzi w skład mieszanek używanych do pieczenia piernika, a także dodawanych do grzanego wina, kompotu, grzanego piwa i ponczu. W połączeniu z kolendrą, pieprzem, kminem rzymskim, kardamonem, liściem laurowym, goździkami, chili i cynamonem tworzy mieszankę garam masala, stosowaną w kuchni indyjskiej i tureckiej.

Gałkę muszkatołową można dodać również do lasagne, dań z makaronem, fondue czy zup krem. To bardzo wyrazista przyprawa, która nadaje potrawom charakterystyczny smak.

Gałka muszkatołowa – zastosowanie w kosmetyce

Jeśli chodzi o tę ciekawą, korzenną przyprawę, gotowanie to nie jedyne zastosowanie. Gałka muszkatołowa wchodzi również w skład niektórych kosmetyków. To przede wszystkim preparaty dla skóry problematycznej. Gałka muszkatołowa może pomóc uchronić cerę przed przedwczesnym starzeniem, a także zabezpieczyć ją przed promieniowaniem UVB.

Gałka muszkatołowa w przemyśle kosmetycznym jest stosowana również do produkcji perfum. Wszystko ze względu na jej wyrazisty zapach. Często łączy się ją z miętą pieprzową i goździkami. Niekiedy składnik ten pojawia się również w pastach do zębów.

gałka muszkatołowa

Na co może pomóc gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa jest stosowana w tradycyjnym ziołolecznictwie. Wchodzi w skład wielu suplementów diety. Stosują ją osoby, które chcą zadbać o odpowiednią kondycję układu pokarmowego czy krwionośnego.

Gałka muszkatołowa dla wątroby

Gałka muszkatołowa jest wykorzystywana przez osoby, które borykają się z chorobami wątroby. Zawiera myrislignan, który wspiera walkę z uszkodzeniami i stanami przewlekłymi w obrębie tego organu. Może pomóc poradzić sobie ze zwłóknieniem czy marskością wątroby.

Gałka muszkatołowa może być stosowana również przez osoby, które mają problem z podwyższoną ilością cholesterolu LDL. Przyprawa ta może pomóc obniżyć jego stężenie i usprawnić transport z wątroby do mięśni.

Gałka muszkatołowa i działanie przeciwbólowe

Gałka muszkatołowa może pomóc poradzić sobie z bólem. Z tego powodu cieszy się dużą popularnością wśród osób cierpiących na różne choroby przewlekłe – cukrzycę czy schorzenia zapalne. Gałka muszkatołowa jest chętnie wybierana także w przypadku objawów allodynii, podczas której pacjent reaguje bólem na przypadkowe bodźce fizjologiczne.

Gałka muszkatołowa na trawienie

Suplementy diety z dodatkiem gałki muszkatołowej są wybierane również przez osoby, które borykają się z problemami ze strony układu pokarmowego, jak niestrawność, wzdęcia czy biegunki. Substancja ta może pomóc poprawić apetyt.

Gałka muszkatołowa jako antyoksydant

Gałka muszkatołowa znana jest również z dużej zawartości flawonoidów, alkaloidów i mirystycyny. Substancje te mogą pomóc uchronić komórki przed szkodliwym działaniem słońca i przedwczesnym starzeniem. Gałka muszkatołowa zawiera także inne przeciwutleniacze, jak witamina A, C i E.

Gałka muszkatołowa jako antydepresant?

Preparaty z gałką muszkatołową niekiedy są stosowane także przez osoby borykające się z depresją. Surowiec ten wspiera bowiem funkcjonowanie układu nerwowego. Może przyczynić się do poprawy samopoczucia. Olejek eteryczny zawarty w gałce muszkatołowej wspiera produkcję serotoniny, dopaminy i noradrenaliny. Dzięki nim substancja ta może pomóc się zrelaksować i ułatwić zasypianie.

Gałka muszkatołowa na bezsenność?

Z gałki muszkatołowej od lat korzysta się również w walce z bezsennością. Owoc muszkatołowca korzennego może pomóc ułatwić zasypianie. Popularną praktyką jest picie ciepłego mleka ze szczyptą gałki muszkatołowej tuż przed snem.

Gałka muszkatołowa na zakrzepy

Gałka muszkatołowa może pomóc poprawić przepływ krwi. Jest wykorzystywana w walce z zakrzepami. Stanowi swego rodzaju alternatywę dla leków NLPZ, wybieraną przez osoby, które preferują medycynę naturalną.

Czy gałka muszkatołowa może wspomóc proces odchudzania?

Gałka muszkatołowa wykorzystywana przez osoby na diecie odchudzającej może przyczynić się do utrzymania uczucia sytości na dłużej. Wspiera również produkcję soków trawiennych i metabolizm energetyczny. Trzeba jednak pamiętać, że owoc muszkatołowca korzennego może być przyjmowany jedynie w bardzo małych ilościach.

Czy gałka muszkatołowa może być afrodyzjakiem i wspomagać potencję?

W gałce muszkatołowej znajduje się substancja drażniąca. Może ona powodować wybiórcze przekrwienie obszarów w obrębie miednicy małej oraz narządów płciowych. Z tego powodu gałka muszkatołowa od lat jest stosowana jako naturalny preparat na potencję. Zgodnie z tradycyjnymi recepturami do uzyskania wspomnianego efektu wystarczy tylko niewielka szczypta.

Jak stosować gałkę muszkatołową – porcjowanie

Już 5 g sproszkowanych owoców muszkatołowca korzennego może przyczynić się do pojawienia się objawów podobnych do tych, które występują po zażyciu narkotyków. Z tego powodu surowiec ten należy stosować jedynie jako przyprawę, dodawaną w niewielkich ilościach do potraw i słodkich wypieków. Przekroczenie maksymalnej dopuszczalnej porcji jest bardzo niebezpieczne.

Czy można jeść gałkę muszkatołową w ciąży?

tosowanie gałki muszkatołowej może pomóc poradzić sobie z wieloma dolegliwościami. Kobiety w ciąży, które decydują się na przyjmowanie tej przyprawy, powinny zachować szczególną ostrożność. Zbyt duża porcja gałki muszkatołowej może bowiem przyczynić się do wystąpienia halucynacji, szkodliwych zarówno dla matki, jak i dziecka. U matek karmiących piersią przyprawa ta może ograniczyć laktację.

gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa – przeciwwskazania

Gałka muszkatołowa jest bezpieczna jedynie w sytuacji, gdy wykorzystuje się ją jako przyprawę. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i w trakcie karmienia piersią. Co więcej, gałka muszkatołowa może być niebezpieczna także dla osób z tendencją do alergii oraz pacjentów borykających się z chorobami układu nerwowego.

Gałka muszkatołowa stosowana w połączeniu z niektórymi lekami może również wpłynąć negatywnie na ich działanie. Z tego powodu osoby korzystające z farmakoterapii powinny konsultować chęć suplementacji preparatów z tą przyprawą z lekarzem.

Gałka muszkatołowa – skutki uboczne i działania niepożądane

Gałka muszkatołowa zawiera dużą ilość mirystycyny. Z tego powodu w wyniku regularnego stosowania większych porcji tej przyprawy może dojść do zatrucia. Jego skutkiem są zaburzenia mowy i orientacji, suchość błon śluzowych, tachykardia, rozszerzenie obwodowych naczyń krwionośnych, zaburzenia widzenia oraz hipertermia. Elemicyna zawarta w gałce muszkatołowej może natomiast przyczynić się do pogorszenia koordynacji i aktywności mięśniowej.

Gałka muszkatołowa – efekty stosowania

Gałka muszkatołowa jest wykorzystywana m.in. przez osoby, które borykają się z problemami trawiennymi. Może pomóc poradzić sobie z niestrawnością czy wzdęciami. Co więcej, wspiera przepływ krwi, dlatego jest chętnie stosowana w walce z zakrzepami i obrzękami.

Dodatek suchych sproszkowanych owoców muszkatołowca korzennego do kosmetyków może pomóc poradzić sobie z chorobami skóry. Gałka muszkatołowa wykorzystywana w kosmetyce wspiera również ochronę cery przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Dlaczego warto stosować gałkę muszkatołową?

Gałka muszkatołowa słynie przede wszystkim ze swoich walorów smakowych. Jest świetnym dodatkiem do wielu dań, zwłaszcza tych w stylu orientalnym. Jest łatwo dostępna – najczęściej pojawia się jako przyprawa, czyli pod postacią sproszkowanych owoców muszkatołowca korzennego. Na rynku znaleźć można również suplementy diety z gałką muszkatołową.

Surowiec ten wspiera w walce z dolegliwościami trawiennymi i problemami skórnymi. W tradycyjnej medycynie jest stosowany jako sposób na potencję. Gałka muszkatołowa ma wiele zastosowań, a jej charakterystyczny smak i zapach cieszy się ogromną popularnością na całym świecie.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Olej z wiesiołka wspiera zdrowie, ale nie jest wolny od ryzyka. Dowiedz się o 12 przeciwwskazaniach, z jakimi lekami nie należy go łączyć i jakie mogą być skutki uboczne.
Nasiadówki z kory dębu to popularna praktyka medycyny ludowej. Pomagają zwalczyć wiele dolegliwości, np. hemoroidy i infekcje intymne. Zobacz, jak je przygotować.
Olejek rozmarynowy charakteryzuje się szerokim zastosowaniem, co jest zasługą jego dobroczynnych właściwości. Sprawdź, jak może wspomóc organizm.
Olej z awokado to jeden z najzdrowszych tłuszczy, wzmacnia serce i układ krwionośny, łagodzi ból stawów i dba o wygląd skóry i włosów; co jeszcze potrafi?
Sprzymierzeniec zdrowia i szczupłej figury w jednym? Poznaj lukrecję, która zaskoczy cię intensywnością i wszechstronnością działań oraz nieprzeciętnymi walorami smakowymi.