algi morskie

Algi morskie – Właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania i efekty uboczne

W medycynie alternatywnej korzysta się nie tylko z roślin, które pojawiają się na łąkach i w lasach. Tradycyjne metody radzenia sobie z dolegliwościami często zakładają także sięganie po surowce prosto z morza. Co warto wiedzieć o algach morskich? Do czego można je wykorzystać?

Algi morskie to glony o beztkankowej budowie. Pojawiają się zwłaszcza w środowisku wodnym lub lądowym o wysokiej wilgotności. Mają niby korzenie, które pozwalają na przytwierdzenie rośliny do podłoża. Algi pochłaniają składniki odżywcze z użyciem niby liści.

Na całym świecie istnieje kilkadziesiąt tysięcy gatunków glonów morskich. Niektóre z nich są ogromne i przypominają podwodne zarośla. Inne to glony mikroskopijne, o niewielkich wymiarach. Rosną zarówno w wodzie słodkiej, jak i słonej – stojącej lub płynącej.

Glony stanowią podstawowe źródło pożywienia dla wielu zwierząt morskich, w tym również niektórych ryb. Od lat wykorzystują je także ludzie.

algi morskie

Gdzie można kupić algi morskie?

Algi morskie można kupić przez internet lub w sklepach stacjonarnych. W wersji suszonej pojawiają się np. w punktach ze zdrową żywnością. Wchodzą również w skład wybranych suplementów diety, dlatego pojawiają się też w aptekach.

Algi morskie – właściwości

Algi morskie składają się w większości z wody. Zawierają szereg cennych składników odżywczych – minerałów, witamin, aminokwasów i barwników. Mogą być uzupełnieniem codziennej diety. Są źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, dlatego od lat dodaje się je do różnych potraw.

Algi morskie są wykorzystywane także w medycynie alternatywnej. Od lat stosuje się je w walce z zapaleniem oskrzeli, chorobami tarczycy i otyłością. Obecnie algi określa się mianem superfoods. Wszystko ze względu na dużą zawartość ważnych składników.

Jakie są wartości odżywcze alg morskich?

Glony to ciekawe rośliny, które składają się w aż 85% z wody. Zawierają także białko, czyli aminokwasy egzogenne. To takie substancje, jak:

  • lizyna,

  • seryna,

  • asparagina,

  • glicyna,

  • izoleucyna,

  • metionina,

  • fenyloalanina,

  • treonina,

  • tryptofan,

  • walina.

Algi zawierają też beta-karoten, witaminy oraz minerały.

Jakie minerały i witaminy zawierają algi morskie?

Algi morskie zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym eikozapentaenowy i arachidonowy. Rośliny te są bogate również w witaminy z grupy B, C, D i E. Minerały obecne w algach to cynk, jod, wapń, magnez, żelazo, miedź, brom czy mangan. Ze względu na tak dużą ilość substancji odżywczych glony są polecane np. osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Algi są też źródłem polifenoli i barwników – chlorofilu, fikocyjanobiliny, oraz fikocyjaniny.

Algi morskie – zastosowanie

Algi morskie pojawiają się w wielu daniach, zwłaszcza kuchni azjatyckich. Stosuje się je również w walce z wybranymi dolegliwościami. Na rynku znaleźć można liczne suplementy diety z dodatkiem glonów. Algi są wykorzystywane także do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych.

Z glonów powstaje również substancja żelująca do żywności. Najczęściej jest to alginian sodu, a także agar czy karagen. Składniki te mogą być spożywane przez wegan.

Algi dla zdrowia

Algi są bogactwem składników odżywczych. Wspierają odporność, odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Mogą pomóc złagodzić problemy skórne i zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy czy nowotworów. Wspomagają przemianę materii, dlatego są chętnie wybierane przez osoby na redukcji. Są dobrym rozwiązaniem w przypadku ludzi borykających się z podrażnieniami błony śluzowej żołądka.

Algi w kosmetyce

Algi są wykorzystywane przy produkcji kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry z przebarwieniami, bliznami lub tendencją do nadmiernego przetłuszczania. Mogą pomóc nawilżyć cerę, ujędrnić ją i ochronić przed czynnikami zewnętrznymi. Wspierają mikrokrążenie w skórze.

Algi wchodzą w skład kosmetyków azjatyckich, które cieszą się dobrą sławą na polskim rynku. Coraz częściej stosuje się je również w preparatach powstających w Europie. Obecnie glony są bowiem uprawiane na skalę przemysłową.

Algi w kuchni

Algi są często używane jako substancje zagęszczające. Pojawiają się w wielu produktach spożywczych, jak np. marcepan, przetwory rybne, majonez, sosy, warzywa w puszkach, dżemy, koncentraty, galaretki czy marmolady. Są stosowane też w przypadku lodów, deserów, wina, miodów pitnych czy piwa.

Glony zielone kojarzą się zwłaszcza z kuchnią azjatycką. Są ważnymi składnikami tradycyjnych zup i sushi. Często sięgają po nie wegetarianie i weganie. Glony mają bowiem rybny smak, zastępujący mięso w wielu potrawach.

algi morskie

Na co mogą pomóc algi morskie?

Algi morskie mogą pomóc poprawić odporność i spowolnić procesy starzenia. Są polecane osobom, które długotrwale przyjmują leki lub palą papierosy. Stanowią źródło białka i witamin z grupy B, których często brakuje w diecie wegetarian i wegan. Wspierają detoksykację organizmu, usuwając szkodliwe substancje. Z morskich alg mogą korzystać również diabetycy i osoby chore na nadciśnienie tętnicze, zaburzenia trawienia i wchłaniania czy bóle reumatyczne.

Glony można stosować też zewnętrznie. Są składnikiem odżywek, kremów czy balsamów. Znajdują szerokie zastosowanie w naturalnej pielęgnacji twarzy i ciała. Wspierają regenerację naskórka i mogą pomóc nawilżyć suchą skórę.

Jak jeść algi morskie – porcjowanie

Zaleca się spożywanie alg morskich w ilościach od 1 do 3 łyżeczek dziennie. W przypadku suplementów diety z dodatkiem tych roślin konieczne jest przestrzeganie zapisów w ulotce lub zaleceń farmaceuty bądź lekarza. Maksymalna dopuszczalna porcja może różnić się w zależności od wieku, masy ciała i stanu zdrowia danej osoby. Warto również pamiętać, że istnieje kilka przeciwwskazań do przyjmowania glonów i preparatów zawierających te rośliny.

Jakie są najpopularniejsze formy alg morskich?

Na świecie istnieje aż 20 tysięcy odmian alg morskich. Nie wszystkie jednak zostały odpowiednio przebadane. Z tego powodu w kuchni, kosmetologii i medycynie naturalnej korzysta się tylko z wybranych gatunków.

Spirulina

To glon o charakterystycznym, kolorze. Zielononiebieska spirulina jest wykorzystywana w kuchni i przy produkcji kosmetyków. To prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Zawiera białko, witaminę B12 i żelazo. Może wspomóc odchudzanie i odporność. Spirulina maxima jest często wykorzystywana do tworzenia efektownych deserów i dań z niebieskimi dodatkami.

Chlorella

Chlorella zawiera chlorofil oraz karotenoidy. Wspiera w walce z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za procesy starzenia. Może pomóc poradzić sobie z infekcjami i zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu we krwi. Chlorella jest jedną z odmian alg, która rozmnaża się bardzo szybko. W przyszłości może zostać wykorzystana do ograniczenia problemu głodu w wielu krajach świata.

Nori

Glony nori kojarzą się zwłaszcza z sushi. Zawierają witaminy z grupy C, karotenoidy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wykorzystuje się je przy infekcjach dróg oddechowych i nadciśnieniu tętniczym. Nori mogą pomóc ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób wątroby oraz nowotworów.

Kombu

Glony kombu zawierają fukoksantynę. Wspierają odchudzanie i aktywność enzymów mitochondrialnych w komórkach tkanki tłuszczowej. Regularne spożywanie alg kombu może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób wątroby, nadciśnienia tętniczego lub cukrzycy.

Wakame

W Polsce dużą popularnością cieszą się też glony wakame. Rośliny te mogą pomóc przy infekcjach wirusowych, zwłaszcza tych spowodowanych przez wirusa KSV-1. Są wykorzystywane przez osoby borykające się z chorobą Alzheimera. Wakame wspierają oczyszczanie organizmu i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Mogą pomóc przyspieszyć przemianę materii.

Algi morskie – przeciwwskazania

Niektórych rodzajów wodorostów nie należy stosować w trakcie ciąży. Mogą być też szkodliwe w przypadku niewyrównanych zaburzeń pracy tarczycy i gruczołu tarczowego. Jeśli chorujesz na schorzenia przewlekłe, skonsultuj chęć regularnego przyjmowania glonów z lekarzem prowadzącym. Nadmiar alg w diecie może doprowadzić także do nadmiaru jodu w organizmie, dlatego nie powinno się stosować ich w połączeniu z suplementami z tym pierwiastkiem.

Przeciwwskazaniem do przyjmowania alg morskich może być też stosowanie leków oraz alergia na glony.

algi morskie

Algi morskie – skutki uboczne i działania niepożądane

Spożywanie zbyt dużych ilości alg morskich może doprowadzić do wystąpienia nadmiaru jodu w organizmie. Objawia się on nudnościami, biegunkami, zaparciami czy wymiotami, a w skrajnych przypadkach także nadczynnością tarczycy.

Alg nie powinny przyjmować również osoby uczulone na tę roślinę. W innym przypadku mogą pojawić się objawy alergii – wysypki, bąble, obrzęki czy duszności.

Nie zaleca się również przyjmowania jakichkolwiek suplementów diety w połączeniu z lekami zapisanymi przez specjalistę bez uprzedniej konsultacji. Niektóre z nich mogą bowiem wchodzić w reakcję z farmaceutykami, osłabiając lub nasilając ich działanie.

Algi morskie – efekty stosowania

Algi morskie są wykorzystywane głównie jako sposób na uzupełnienie diety w cenne składniki odżywcze. Zawierają m.in. białko roślinne w postaci łatwo przyswajalnej. Wspierają procesy trawienne i funkcjonowanie układu odpornościowego. Mogą pomóc również uregulować pracę gruczołów łojowych i nawilżyć cerę.

Dlaczego warto stosować algi morskie?

Algi morskie to rośliny o wielu zastosowaniach. Rozmnażają się niezwykle szybko, dlatego są chętnie wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu, zwłaszcza do produkcji żywności. Są pełne cennych aminokwasów oraz witaminy C i z grupy B. To surowce łatwo dostępne i uniwersalne. Można stosować je jako substancja zagęszczająca lub dodatek do dań o charakterystycznym, rybnym posmaku.

Algi morskie są chętnie wybierane także przez osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Rośliny te wspierają bowiem przemianę materii. Mogą być używane również zewnętrznie, w formie masek, kremów czy toników. Nadają kosmetykom lekko galaretkowatą konsystencję.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Odkryj tajniki białka! Poznaj jego funkcje, źródła i zapotrzebowanie. Przeczytaj, by lepiej zrozumieć swoją dietę i cieszyć się lepszym zdrowiem!
Miód faceliowy to niezwykłe właściwości lecznicze i wyjątkowo atrakcyjny smak, bardzo delikatny i nie przesłodzony. Poznaj jak korzystnie wpływa na organizm dorosłych i dzieci.
Chcesz wiedzieć, czy dieta kefirowa jest zdrowa? Odkryj korzyści i ryzyka związane z kefirem. Omówimy skutki uboczne, interakcje z lekami i więcej. Nie przegap!
Mniszek lekarski to roślina niezwykle popularna, ale miód z niej produkowany jest wręcz bardzo rzadki, a szkoda, bo ma wiele właściwości zdrowotnych.
Z siemienia lnianego wytłaczany jest niezwykle cenny dla organizmu olej lniany, który w celu zdrowotnym należy spożywać codziennie – rano na czczo albo w ciągu dnia.