Kalina koralowa to powszechnie występująca roślina ozdobna, okazuje się jednak, że ma ona również bardzo wartościowe właściwości lecznicze!
![algi morskie](https://zielares.pl/wp-content/uploads/2023/02/algi_morskie_00.jpg)
Algi morskie – Właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania i efekty uboczne
Strona główna - Blog - Algi morskie – Właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania i efekty uboczne
- Opublikowano: 24.02.2023
W medycynie alternatywnej korzysta się nie tylko z roślin, które pojawiają się na łąkach i w lasach. Tradycyjne metody radzenia sobie z dolegliwościami często zakładają także sięganie po surowce prosto z morza. Co warto wiedzieć o algach morskich? Do czego można je wykorzystać?
Algi morskie to glony o beztkankowej budowie. Pojawiają się zwłaszcza w środowisku wodnym lub lądowym o wysokiej wilgotności. Mają niby korzenie, które pozwalają na przytwierdzenie rośliny do podłoża. Algi pochłaniają składniki odżywcze z użyciem niby liści.
Na całym świecie istnieje kilkadziesiąt tysięcy gatunków glonów morskich. Niektóre z nich są ogromne i przypominają podwodne zarośla. Inne to glony mikroskopijne, o niewielkich wymiarach. Rosną zarówno w wodzie słodkiej, jak i słonej – stojącej lub płynącej.
Glony stanowią podstawowe źródło pożywienia dla wielu zwierząt morskich, w tym również niektórych ryb. Od lat wykorzystują je także ludzie.
![algi morskie](https://zielares.pl/wp-content/uploads/2023/02/algi_morskie_01-1024x534.jpg)
Gdzie można kupić algi morskie?
Algi morskie można kupić przez internet lub w sklepach stacjonarnych. W wersji suszonej pojawiają się np. w punktach ze zdrową żywnością. Wchodzą również w skład wybranych suplementów diety, dlatego pojawiają się też w aptekach.
Algi morskie – właściwości
Algi morskie składają się w większości z wody. Zawierają szereg cennych składników odżywczych – minerałów, witamin, aminokwasów i barwników. Mogą być uzupełnieniem codziennej diety. Są źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, dlatego od lat dodaje się je do różnych potraw.
Algi morskie są wykorzystywane także w medycynie alternatywnej. Od lat stosuje się je w walce z zapaleniem oskrzeli, chorobami tarczycy i otyłością. Obecnie algi określa się mianem superfoods. Wszystko ze względu na dużą zawartość ważnych składników.
Jakie są wartości odżywcze alg morskich?
Glony to ciekawe rośliny, które składają się w aż 85% z wody. Zawierają także białko, czyli aminokwasy egzogenne. To takie substancje, jak:
lizyna,
seryna,
asparagina,
glicyna,
izoleucyna,
metionina,
fenyloalanina,
treonina,
tryptofan,
walina.
Algi zawierają też beta-karoten, witaminy oraz minerały.
Jakie minerały i witaminy zawierają algi morskie?
Algi morskie zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym eikozapentaenowy i arachidonowy. Rośliny te są bogate również w witaminy z grupy B, C, D i E. Minerały obecne w algach to cynk, jod, wapń, magnez, żelazo, miedź, brom czy mangan. Ze względu na tak dużą ilość substancji odżywczych glony są polecane np. osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Algi są też źródłem polifenoli i barwników – chlorofilu, fikocyjanobiliny, oraz fikocyjaniny.
Algi morskie – zastosowanie
Algi morskie pojawiają się w wielu daniach, zwłaszcza kuchni azjatyckich. Stosuje się je również w walce z wybranymi dolegliwościami. Na rynku znaleźć można liczne suplementy diety z dodatkiem glonów. Algi są wykorzystywane także do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych.
Z glonów powstaje również substancja żelująca do żywności. Najczęściej jest to alginian sodu, a także agar czy karagen. Składniki te mogą być spożywane przez wegan.
Algi dla zdrowia
Algi są bogactwem składników odżywczych. Wspierają odporność, odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Mogą pomóc złagodzić problemy skórne i zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy czy nowotworów. Wspomagają przemianę materii, dlatego są chętnie wybierane przez osoby na redukcji. Są dobrym rozwiązaniem w przypadku ludzi borykających się z podrażnieniami błony śluzowej żołądka.
Algi w kosmetyce
Algi są wykorzystywane przy produkcji kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry z przebarwieniami, bliznami lub tendencją do nadmiernego przetłuszczania. Mogą pomóc nawilżyć cerę, ujędrnić ją i ochronić przed czynnikami zewnętrznymi. Wspierają mikrokrążenie w skórze.
Algi wchodzą w skład kosmetyków azjatyckich, które cieszą się dobrą sławą na polskim rynku. Coraz częściej stosuje się je również w preparatach powstających w Europie. Obecnie glony są bowiem uprawiane na skalę przemysłową.
Algi w kuchni
Algi są często używane jako substancje zagęszczające. Pojawiają się w wielu produktach spożywczych, jak np. marcepan, przetwory rybne, majonez, sosy, warzywa w puszkach, dżemy, koncentraty, galaretki czy marmolady. Są stosowane też w przypadku lodów, deserów, wina, miodów pitnych czy piwa.
Glony zielone kojarzą się zwłaszcza z kuchnią azjatycką. Są ważnymi składnikami tradycyjnych zup i sushi. Często sięgają po nie wegetarianie i weganie. Glony mają bowiem rybny smak, zastępujący mięso w wielu potrawach.
![algi morskie](https://zielares.pl/wp-content/uploads/2023/02/algi_morskie_02-1024x534.jpg)
Na co mogą pomóc algi morskie?
Algi morskie mogą pomóc poprawić odporność i spowolnić procesy starzenia. Są polecane osobom, które długotrwale przyjmują leki lub palą papierosy. Stanowią źródło białka i witamin z grupy B, których często brakuje w diecie wegetarian i wegan. Wspierają detoksykację organizmu, usuwając szkodliwe substancje. Z morskich alg mogą korzystać również diabetycy i osoby chore na nadciśnienie tętnicze, zaburzenia trawienia i wchłaniania czy bóle reumatyczne.
Glony można stosować też zewnętrznie. Są składnikiem odżywek, kremów czy balsamów. Znajdują szerokie zastosowanie w naturalnej pielęgnacji twarzy i ciała. Wspierają regenerację naskórka i mogą pomóc nawilżyć suchą skórę.
Jak jeść algi morskie – porcjowanie
Zaleca się spożywanie alg morskich w ilościach od 1 do 3 łyżeczek dziennie. W przypadku suplementów diety z dodatkiem tych roślin konieczne jest przestrzeganie zapisów w ulotce lub zaleceń farmaceuty bądź lekarza. Maksymalna dopuszczalna porcja może różnić się w zależności od wieku, masy ciała i stanu zdrowia danej osoby. Warto również pamiętać, że istnieje kilka przeciwwskazań do przyjmowania glonów i preparatów zawierających te rośliny.
Jakie są najpopularniejsze formy alg morskich?
Na świecie istnieje aż 20 tysięcy odmian alg morskich. Nie wszystkie jednak zostały odpowiednio przebadane. Z tego powodu w kuchni, kosmetologii i medycynie naturalnej korzysta się tylko z wybranych gatunków.
Spirulina
To glon o charakterystycznym, kolorze. Zielononiebieska spirulina jest wykorzystywana w kuchni i przy produkcji kosmetyków. To prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Zawiera białko, witaminę B12 i żelazo. Może wspomóc odchudzanie i odporność. Spirulina maxima jest często wykorzystywana do tworzenia efektownych deserów i dań z niebieskimi dodatkami.
Chlorella
Chlorella zawiera chlorofil oraz karotenoidy. Wspiera w walce z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za procesy starzenia. Może pomóc poradzić sobie z infekcjami i zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu we krwi. Chlorella jest jedną z odmian alg, która rozmnaża się bardzo szybko. W przyszłości może zostać wykorzystana do ograniczenia problemu głodu w wielu krajach świata.
Nori
Glony nori kojarzą się zwłaszcza z sushi. Zawierają witaminy z grupy C, karotenoidy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wykorzystuje się je przy infekcjach dróg oddechowych i nadciśnieniu tętniczym. Nori mogą pomóc ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób wątroby oraz nowotworów.
Kombu
Glony kombu zawierają fukoksantynę. Wspierają odchudzanie i aktywność enzymów mitochondrialnych w komórkach tkanki tłuszczowej. Regularne spożywanie alg kombu może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób wątroby, nadciśnienia tętniczego lub cukrzycy.
Wakame
W Polsce dużą popularnością cieszą się też glony wakame. Rośliny te mogą pomóc przy infekcjach wirusowych, zwłaszcza tych spowodowanych przez wirusa KSV-1. Są wykorzystywane przez osoby borykające się z chorobą Alzheimera. Wakame wspierają oczyszczanie organizmu i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Mogą pomóc przyspieszyć przemianę materii.
Algi morskie – przeciwwskazania
Niektórych rodzajów wodorostów nie należy stosować w trakcie ciąży. Mogą być też szkodliwe w przypadku niewyrównanych zaburzeń pracy tarczycy i gruczołu tarczowego. Jeśli chorujesz na schorzenia przewlekłe, skonsultuj chęć regularnego przyjmowania glonów z lekarzem prowadzącym. Nadmiar alg w diecie może doprowadzić także do nadmiaru jodu w organizmie, dlatego nie powinno się stosować ich w połączeniu z suplementami z tym pierwiastkiem.
Przeciwwskazaniem do przyjmowania alg morskich może być też stosowanie leków oraz alergia na glony.
![algi morskie](https://zielares.pl/wp-content/uploads/2023/02/algi_morskie_03-1024x712.jpg)
Algi morskie – skutki uboczne i działania niepożądane
Spożywanie zbyt dużych ilości alg morskich może doprowadzić do wystąpienia nadmiaru jodu w organizmie. Objawia się on nudnościami, biegunkami, zaparciami czy wymiotami, a w skrajnych przypadkach także nadczynnością tarczycy.
Alg nie powinny przyjmować również osoby uczulone na tę roślinę. W innym przypadku mogą pojawić się objawy alergii – wysypki, bąble, obrzęki czy duszności.
Nie zaleca się również przyjmowania jakichkolwiek suplementów diety w połączeniu z lekami zapisanymi przez specjalistę bez uprzedniej konsultacji. Niektóre z nich mogą bowiem wchodzić w reakcję z farmaceutykami, osłabiając lub nasilając ich działanie.
Algi morskie – efekty stosowania
Algi morskie są wykorzystywane głównie jako sposób na uzupełnienie diety w cenne składniki odżywcze. Zawierają m.in. białko roślinne w postaci łatwo przyswajalnej. Wspierają procesy trawienne i funkcjonowanie układu odpornościowego. Mogą pomóc również uregulować pracę gruczołów łojowych i nawilżyć cerę.
Dlaczego warto stosować algi morskie?
Algi morskie to rośliny o wielu zastosowaniach. Rozmnażają się niezwykle szybko, dlatego są chętnie wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu, zwłaszcza do produkcji żywności. Są pełne cennych aminokwasów oraz witaminy C i z grupy B. To surowce łatwo dostępne i uniwersalne. Można stosować je jako substancja zagęszczająca lub dodatek do dań o charakterystycznym, rybnym posmaku.
Algi morskie są chętnie wybierane także przez osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Rośliny te wspierają bowiem przemianę materii. Mogą być używane również zewnętrznie, w formie masek, kremów czy toników. Nadają kosmetykom lekko galaretkowatą konsystencję.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
![Zielares](https://dev.zielares.pl/wp-content/uploads/2022/05/zielares-avatar.png)
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Idealna nie tylko podczas gotowania: Zobacz dlaczego jeszcze warto wprowadzić tapiokę do swojej codziennej diety!
Odkryj płatki drożdżowe nieaktywne - Dowiedz się jak je jeść, do czego je stosować i na co trzeba uważać. Wykorzystaj ukrytą moc płatków.
Polecane dla Ciebie
![](https://dev.zielares.pl/wp-content/uploads/2022/05/zielares-avatar-96x96.png)
Koszenila, niekiedy mylona z czerwienią koszenilową, jest naturalnym, często stosowanym w przemyśle żywieniowym barwnikiem, który nadaje produktom intensywną czerwoną barwę.
![](https://dev.zielares.pl/wp-content/uploads/2022/05/zielares-avatar-96x96.png)
Poznaj siemię lniane – Twój klucz do zdrowia! Odkryj jak je przyrządzić, parzyć i pić. Dowiedz się ile czasu je parzyć i jak je przechowywać. Wykorzystaj potencjał siemienia lnianego.
![](https://dev.zielares.pl/wp-content/uploads/2022/05/zielares-avatar-96x96.png)
Nasiadówki z kory dębu to popularna praktyka medycyny ludowej. Pomagają zwalczyć wiele dolegliwości, np. hemoroidy i infekcje intymne. Zobacz, jak je przygotować.
![](https://dev.zielares.pl/wp-content/uploads/2022/05/zielares-avatar-96x96.png)
Odkryj sekrety oleju z czarnuszki. Dowiedz się, jak stosować ten cud natury dla zdrowia, urody i witalności. Przeczytaj i zacznij korzystać z jego mocy już dziś.
![](https://dev.zielares.pl/wp-content/uploads/2022/05/zielares-avatar-96x96.png)
Syrop z kwiatów czarnego bzu to smaczne wsparcie Twojej odporności; pomoże w infekcjach i skróci czas ich trwania, zobacz, co warto o nim wiedzieć