smalec z borsuka 00

Smalec z borsuka - Właściwości, działanie, zastosowanie, dla kogo i jak stosować oraz gdzie kupić

Smalec z borsuka to dość niecodzienny produkt, który wykorzystuje się m.in. w medycynie ludowej. Od lat jest on stosowany zewnętrznie i wewnętrznie, w walce z wieloma dolegliwościami. W jakim celu najczęściej korzysta się ze smalcu z borsuka? O czym warto pamiętać, decydując się na zakupienie takiego produktu?

Smalec z borsuka to tłuszcz pozyskiwany z ciała drapieżnego ssaka z rodziny łasicowatych. Substancja nie ma białego koloru (jak w przypadku np. smalcu wieprzowego). Przyjmuje beżową barwę. W lodówce szybko gęstnieje, natomiast w temperaturze pokojowej staje się lejąca.

Smalec z borsuka produkuje się ze zwierząt upolowanych jesienią. W tym okresie są one bowiem dobrze przygotowane do sezonu zimowego, dlatego w ich organizmach znajduje się wiele cennych substancji odżywczych. Z tego powodu smalec z borsuka cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników medycyny ludowej.

Smalec z borsuka ma nieprzyjemny smak i zapach, dlatego osoby decydujące się na jego przyjmowanie często dodają do niego owoce, miód lub jagody. Dużą popularnością cieszy się też napój na bazie mleka, stosowany w okresie przeziębienia. Smalec z borsuka musi być przyjmowany w odpowiednich porcjach.

smalec z borsuka 01

Jak wygląda proces produkcji smalcu z borsuka?

Smalec z borsuka jest pozyskiwany ze zwierząt zabijanych jedynie w okresie polowań. Z tego powodu kupując ten produkt, należy dokładnie zweryfikować źródło, z którego pochodzi. Na rynku często znaleźć można bowiem smalec od kłusowników, którzy nie przestrzegają okresu ochronnego zwierząt.

Proces produkcji smalcu z borsuka wymaga zachowania odpowiednich zasad, by gotowy produkt nie utracił cennych właściwości. Najczęściej przebiega on zgodnie z poniższą kolejnością:

  1. Pozyskanie surowca – uzyskuje się go z podskórnych warstw w ciele borsuka. Proces ten musi odbywać się zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony zwierząt, doskonale znanymi dla myśliwych z uprawnieniami.

  2. Oczyszczanie tłuszczu – przed przystąpieniem do dalszych czynności należy usunąć z tłuszczu zanieczyszczenia, błony i inne elementy, które nie powinny znaleźć się w smalcu. Następnie surowiec jest poddawany obróbce termicznej, mającej na celu pozbycie się szkodliwych mikroorganizmów.

  3. Rozpuszczanie tłuszczu – oczyszczony tłuszcz borsuka może zostać rozpuszczony w odpowiedniej temperaturze. Taką substancję filtruje się, by usunąć z niej ewentualne pozostałości i stałe elementy.

  4. Chłodzenie i utwardzanie – tłuszcz chłodzi się do odpowiedniej temperatury, w której może on uzyskać formę stałą.

Gotowy smalec pakuje się zwykle w słoiki lub puszki. Takie pojemniki powinny być odpowiednio szczelne, by produkt mógł zachować świeżość przez kolejne miesiące. Należy przechowywać go w miejscach chłodnych i suchych. W innym przypadku surowiec może bowiem się zepsuć – objawem tego zjawiska jest kwaśny smak.

Właściwości zdrowotne smalcu z borsuka

Smalec z borsuka od setek lat jest wykorzystywany w celu zwalczenia stanów zapalnych, rozgrzania organizmu i wzmocnienia odporności. Może on pomóc poradzić sobie z problemami z oddychaniem i uczuciem zmęczenia. Tłuszcz borsuka jest chętnie przyjmowany w okresie antybiotykoterapii, podczas stosowania innych leków oraz w trakcie chemioterapii. Wspiera bowiem ochronę wątroby przed tymi substancjami.

Smalec można st0sować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Produkt ten wspiera gojenie ran i kondycję skóry. W skład tłuszczu z sadła borsuka wchodzą takie cenne substancje odżywcze, jak:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe – Omega-3 i Omega-6,

  • minerały,

  • witaminy – A, B2, B5, B6, PP, K, E, D i kwas foliowy.

Zawartość tych substancji, podobnie jak kolor smalcu, mogą różnić się w zależności od okresu, w którym zostało upolowane zwierzę. Najlepiej wybierać produkt beżowo-żółty – jest on pozyskiwany jesienią, kiedy w ciele borsuków znajduje się najwięcej cennych substancji odżywczych. Kupując smalec z niesprawdzonych źródeł, warto zweryfikować jego kolor i zapach.

smalec z borsuka 02

Smalec z borsuka – zastosowanie

Maść z borsuka jest wykorzystywana do masażu i wcierania w bolące obszary na ciele – zwykle w okolicach klatki piersiowej, szyi i karku. W tym celu można stosować zarówno surowy smalec, jak i gotową maść. Do aptecznych preparatów z tym surowcem często dodaje się zioła, które wspierają rozgrzewanie organizmu.

Produkt może być stosowany również wewnętrznie, w niewielkich ilościach. Wykorzystuje się go w przypadku gruźlicy płuc, ostrego i przewlekłego zapalenia oskrzeli, grypy i przeziębienia, zakażeń układu oddechowego, astmy, hemoroidów, wrzodów żołądka, obniżonego poziomu hemoglobiny, obniżenia libido, alergii, menopauzy, zapalenia gruczołu krokowego, zwyrodnienia stawów, dny moczanowej czy żylaków. Substancja ta może również pomóc zwiększyć odporność organizmu.

Kiedy stosować smalec z borsuka?

Sadło z borsuka zawiera witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe, które wspierają walkę z wieloma dolegliwościami w ludzkim ciele. Wskazaniem do jego stosowania jest np. okres intensywnego wycieńczenia organizmu, osłabiony układ odpornościowy, trudno gojące się rany, zwyrodnienia stawów, radykalne zmiany hormonalne u kobiet czy wrzody żołądka i dwunastnicy. Smalec jest stosowany również w przypadku nieżytu oskrzeli czy chorób układu pokarmowego.

Smalec z borsuka cieszy się zainteresowaniem także wśród osób aktywnych. Substancja ta może bowiem pomóc rozgrzać obolałe i spięte mięśnie. Wówczas należy stosować ją zewnętrznie, wcierając w miejsca, w których pojawiają się dolegliwości bólowe. W podobny sposób używa się jej także w okresie przeziębienia – preparat wmasowuje się najczęściej w okolice klatki piersiowej. Trzeba jednak pamiętać, że substancja ta ma dość nieprzyjemny zapach.

Jak stosować smalec z borsuka?

Smalec z tłuszczu borsuka znajduje zastosowanie w walce z wieloma dolegliwościami – zarówno wewnętrznymi, jak i w obrębie skóry. Na rynku znaleźć można zarówno czysty preparat, jak i kapsułki, balsami, kremy i maści z jego dodatkiem. Smalec wchodzi w skład także niektórych suplementów diety.

Smalec z borsuka wykorzystuje się m.in. do nacierania ciała w bolesnych i spiętych miejscach. Często łączy się go z olejkami eterycznymi, jak np. olejek lawendowy, oregano czy z drzewa herbacianego. Produkt można spożywać również w połączeniu z gorącym mlekiem i miodem. Taka praktyka cieszy się największą popularnością w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie.

Jeśli chodzi o porcjowanie smalcu z borsuka, powinno się przyjmować go trzy razy dziennie, po jednej łyżce stołowej. Na rynku znaleźć można również gotowe preparaty z dodatkiem tej substancji. Wówczas należy przestrzegać zaleceń producenta lub lekarza. Kurację zaleca się kontynuować przez miesiąc. Należy jednak ją przerwać, gdy dojdzie do wystąpienia skutków ubocznych.

Możliwe skutki uboczne stosowania smalcu z borsuka

Napój ze smalcem, mlekiem i miodem ma jednak bardzo charakterystyczny zapach i smak, który dla osób wrażliwych bywa zbyt wyrazisty. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do wymiotów i nudności.

Niektóre osoby po spożyciu smalcu z borsuka mogą odczuwać też osłabienie. Innym skutkiem ubocznym jest biegunka. Substancji tej nie powinny przyjmować m.in. osoby:

  • cierpiące na choroby nerek, wątroby lub trzustki,

  • cierpiące na przewlekłą postać zapalenia trzustki lub wątroby,

  • z nietolerancją na ten składnik,

  • borykające się z kamieniami nerkowymi.

Nie ma jednoznacznych badań na temat szkodliwości smalcu z borsuka dla dzieci, jednak nie zaleca się przyjmowania tej substancji przez najmłodszych bez konsultacji z pediatrą i pod jego stałym nadzorem. Szczególną ostrożność warto zachować także podczas ciąży i laktacji.

smalec z borsuka 03

Gdzie kupić smalec z borsuka?

Smalec z borsuka jest pozyskiwany z ciał zwierząt dzikich. Z tego powodu na rynku znaleźć można produkty nielegalnego pochodzenia, tworzone poza okresem dopuszczającym polowania na borsuki. Niektórzy handlarze oszukują swoich klientów, oferując im inne tłuszcze zwierzęce lub mieszanki, np. ze smalcem wieprzowym czy olejem kokosowym. Z tego powodu decydując się na zakup takiego produktu, warto upewnić się, że pochodzi on ze sprawdzonych, legalnych źródeł. W innym przypadku ryzyko zakupu niepełnowartościowego wyrobu jest bardzo duże.

W Polsce polowanie na borsuki jest dopuszczalne jedynie w okresie od 1 września do 30 listopada. Wyjątek dotyczy terenów obwodów łowieckich, na których występuje duży ptak z rodziny kurowatych – głuszec. W takich miejscach na borsuki można polować przez cały rok. W okolicznych siedzibach myśliwych smalec z borsuka jest więc dostępny nie tylko jesienią.

Tłuszcz z borsuka w czystej postaci można kupić m.in. w gospodarstwach myśliwskich. Na rynku są dostępne również produkty umieszczone w etykietowanych butelkach lub słoikach. Kupując te wyroby, warto upewnić się co do ich składu i pochodzenia. Dobrym pomysłem jest też poproszenie o informację na temat tego, w jaki sposób przebiegała produkcja smalcu.

Czy smalec z borsuka jest legalny w Polsce?

Smalec z borsuka jest legalny w Polsce, pod warunkiem że zostanie wyprodukowany ze zwierząt upolowanych w terminie od 1 września do 30 listopada. Aby polować na borsuki, trzeba również dysponować odpowiednimi pozwoleniami. Na rynku wciąż znaleźć można produkty od kłusowników, którzy nie dysponują wymaganymi zezwoleniami i działają na własną rękę, także w okresie ochronnym. Kupowanie smalcu z borsuka od takich osób jest wsparciem ich nielegalnego biznesu.

Jeśli chcesz być pewny, że kupujesz smalec z borsuka ze sprawdzonych źródeł, postaw na produkty dostępne w aptekach i sklepach zielarskich. Surowiec ten jest sprzedawany również bezpośrednio przez myśliwych, w ich siedzibach. Korzystanie z ogłoszeń prywatnych często niesie za sobą ryzyko oszustwa.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Sprawdź wszystkie zdrowotne korzyści migdałów, które są nie tylko smaczne i pożywne, minimalizują zgagę i wspierają pracę mózgu, ale też znajdują zastosowanie w kosmetyce.
Sprzymierzeniec zdrowia i szczupłej figury w jednym? Poznaj lukrecję, która zaskoczy cię intensywnością i wszechstronnością działań oraz nieprzeciętnymi walorami smakowymi.
Syrop z buraka, smaczny, zdrowy, pełen składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie, który każdy może samodzielnie zrobić w domu i pić go niezależnie od pory roku.
Ksylitol stanowi popularny zamiennik cukru. Dostarcza znacznie mniej kalorii i ma niższy indeks glikemiczny. Ponadto nie sprzyja próchnicy. Dowiedz się o nim więcej.
Idealna nie tylko podczas gotowania: Zobacz dlaczego jeszcze warto wprowadzić tapiokę do swojej codziennej diety!