olej rycynowy

Olej rycynowy – Zastosowanie, właściwości, jak go stosować i na co pomaga

Stosowanie wyciągów ziół i roślin o właściwościach prozdrowotnych święci obecnie swoje tryumfy, znajdując zastosowanie nie tylko w ogólnie pojętej medycynie ludowej, ale i profilaktyce oraz leczeniu wielu chorób. Substancje takie, jak olej rycynowy, są również powszechnie używane w przemyśle kosmetycznym, między innymi do pielęgnacji włosów oraz w przemyśle spożywczym.

Olej rycynowy, noszący łacińską nazwę Oleum Ricini, a angielską Castor Oil, uzyskuje się w wyniku tłoczenia nasion rącznika pospolitego metodą na zimno, gotowania, albo łączenia ze sobą obu tych metod. Ważne jest, aby nasiona rącznika pospolitego poddać obróbce w wysokiej temperaturze, dzięki czemu pozbędziemy się jednego z ich składników aktywnych, zagrażającej zdrowiu rycyny. Jest to naturalne białko występujące w nasionach rącznika, toksyczne oraz trujące dla ludzi i zwierząt, na szczęście dostępny w każdej aptece olej rycynowy jest go całkowicie pozbawiony.

Pozyskany naturalny olej ma charakterystyczną gęstą konsystencję, zazwyczaj jest bezbarwny, ale może mieć też odcień jasnożółty. Jest substancją nierozpuszczającą się w wodzie, a przed rozprowadzeniem oleju np. na powierzchni skóry głowy czy używając do olejowania włosów, należy pamiętać o jego lekkim podgrzaniu. Przemysł chemiczny zajmuje się wytwarzaniem oleju rycynowego na większą skalę, a najwięksi jego producenci działają w Chinach, Brazylii i Indiach.

Olej rycynowy - właściwości

Właściwości oleju rycynowego są bezpośrednio związane z jego składem, a w tej kwestii naprawdę ma on się czym pochwalić. W każdej dawce tego oleju znajdziemy substancje aktywne sprzyjające naszemu zdrowiu, spośród których przede wszystkim warto wymienić:

  • glicerydy kwasu oleinowego;

  • glicerydy kwasu palmitynowego;

  • glicerydy kwasu stearynowego;

  • glicerydy kwasu linolowego;

  • gliceryd 18-węglowego kwasy rycynolowego;

  • witaminę A i E;

  • kwasy tłuszczowe z grupy Omega.

Dzięki zawartości tych składników suplementacja olejem rycynowym przynosi wiele korzyści zdrowotnych, czemu sprzyjają jego właściwości lecznicze oraz kosmetyczne. Olej rycynowy ma między innymi działanie przeciwzapalne, zapobiegające rozwojowi infekcji i stanów zapalnych, a jeśli już wystąpią, łagodzące ich objawy. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym pomaga usunąć z organizmu niebezpieczne reaktywne formy tlenu (ROS), czyli wolne rodniki, ma również działanie przeczyszczające i łagodzi uciążliwe bóle głowy.

Jeśli zaś chodzi o właściwości stricte kosmetyczne, to zastosowanie znajduje między innymi kwas rycynolowy, otrzymywany z oleju rycynowego, który przeciwdziała nadmiernemu wypadaniu włosów, stymuluje wzrost włosów, wspomaga produkcję kolagenu, jednego ze składników budulcowych tkanek. Nawilża skórę głowy, zatrzymuje wilgoć w jej głębokich warstwach i pomaga odbudować uszkodzoną barierę lipidową naskórka.

olej rycynowy

Olej rycynowy - zastosowanie

Otrzymywany z nasion rącznika pospolitego olej rycynowy znajduje wyjątkowo szerokie zastosowanie zewnętrzne i wewnętrzne, we wspomnianej medycynie naturalnej oraz kosmetyce. Praktycznie każdy powinien używać go jako istotny element w swojej diecie, a niewiele innych olejów może pochwalić się aż tak dużym potencjałem, jak olej rycynowy. Można go nakładać na różne części ciała, a najważniejsze zastosowanie to:

Olejek rycynowy na twarz i zmarszczki

To pierwsze zastosowanie oleju, jakie chcemy wymienić, dlatego że doskonale sprawdza się jako składnik codziennie używanych kosmetyków do mycia twarzy, oczyszczania skóry olejami, metodą OCM (Oil Cleansing Method). Stosuje się ją przede wszystkim do usunięcia makijażu, zmywania zwłaszcza tłustej skóry. Używając oleju rycynowego do pielęgnacji skóry twarzy, możemy też liczyć na jego właściwości wygładzające widoczne zmarszczki, przez co skóra staje się gładsza i lepiej napięta. Składniki zawarte w oleju rycynowym łagodzą podrażnienia skóry, wspomagając jednocześnie leczenie trądziku.

Olejek rycynowy na włosy

Substancje aktywne, jakie ma w składzie olej rycynowy, sprawdzają się nie tylko do codziennej pielęgnacji twarzy. Nie da się zlekceważyć także jego stosowania jako środka wspomagającego porost włosów, wzmacniającego cebulki włosów, a niekorzystne zmiany mogą prowadzić do pogorszenia ich kondycji i przyspieszonego łysienia. Kosmetyki z dodatkiem oleju rycynowego są proste w użyciu, wystarczy tylko nanieść je na nasadę włosów oraz osłabioną skórę głowy. Dzięki swojej konsystencji zawsze dotrą tam, gdzie trzeba, odżywiając cebulki włosowe i obejmując działaniem całą długość włosów. Nasze włosy staną się mocniejsze, grubsze, odporniejsze na uszkodzenia i niekorzystny wpływ czynników atmosferycznych.

Olejek rycynowy na paznokcie

Olej rycynowy jest także częstym składnikiem preparatów przeznaczonych do pielęgnacji osłabionych, kruchych i łamliwych paznokci. Za działanie wzmacniające płytkę paznokciową odpowiada zawartość kwasu rycynolowego oraz witaminy A, witaminy E i kwasów z grupy Omega. Płytka staje się twardsza, lśniąca, mniej łamliwa, a tak wypielęgnowanych paznokci nie uszkodzą żadne niekorzystne czynniki zewnętrzne.

Olejek rycynowy na rzęsy i brwi

Ten rodzaj oleju znajduje szerokie zastosowanie do pielęgnacji rzęs i brwi. Ponownie sprzyja temu obecność wymienionych wyżej składników aktywnych, dzięki którym spełnimy swoje marzenie o długich rzęsach. Brwi i rzęsy to przecież kolejne włosy wymagające regularnego wzmacniania, a to zapewniają im właściwości lecznicze olejku rycynowego. Nasze rzęsy i brwi będą zawsze doskonale odżywione, mocne i o naturalnym kolorycie, wystarczy tylko za pomocą szczoteczki nakładać na nie olejek albo zawierające go serum zgodnie z zaleceniami producenta.

Olejek rycynowy na zaparcia i przeczyszczenie

Olej rycynowy albo preparaty go zawierające powinny bezwzględnie znaleźć się w naszej apteczce, jako domowe lekarstwo od dawna stosowane przy zatruciach pokarmowych czy zaparciach ostrych, łagodzące ponadto dolegliwości układu trawiennego. Poprawia perystaltykę jelit, co sprzyja lepszemu trawieniu, a naturalny olej rycynowy może być jednocześnie stosowany jako naturalny, łagodnie działający środek przeczyszczający.

Olejek rycynowy na guzy

Jedną z chorób, na którą również pomaga olejek rycynowy, są pojawiające się na skórze lub innych częściach ciała guzy o zróżnicowanym podłożu. Wykazuje skuteczność na włókniaki, mięśniaki, guzy na tarczycy, torbiele oraz guzy podskórne, różnego rodzaju kaszaki czy tłuszczaki, wspierając ich leczenie.

Olejek rycynowy na stawy

Bóle stawów, będące skutkiem urazu mechanicznego albo efektem postępujących zmian zwyrodnieniowych, nie są dolegliwością, obok której można przejść obojętnie. W obrębie stawu rozwija się zazwyczaj stan zapalny i to właśnie on powoduje ból i obrzęki. Skutecznym remedium na to będzie olej rycynowy, robione z niego okłady, a odczuwanie wszystkich objawów zmniejszy przede wszystkim jego działanie przeciwzapalne. Kwas rycynolowy trafia dokładnie w miejsce występowania bólu i szybko go redukuje, zapobiegając jednocześnie jego nawrotom, a stawy odzyskują dawną sprawność.

olej rycynowy

Okłady z olejku rycynowego

Wszelkie dolegliwości bólowe, nie tylko stawów, pomogą skutecznie zwalczyć wspomniane wyżej okłady z oleju rycynowego, mogące skutecznie zniwelować negatywne symptomy wielu schorzeń. Najbardziej znany sposób przygotowania okładu z tego oleju, to nasączenie nim kawałka materiału lub wacika i przyłożenie go prosto na skórę. Olejek rycynowy wchłania się do jej głębokich warstw, oddziałując na konkretne układy oraz narządy wewnętrzne i już po krótkim czasie odczujemy wyraźną ulgę.

Jak działa olej rycynowy i na co pomaga?

Jak widać na powyższych przykładach, właściwości lecznicze oleju rycynowego są wyjątkowe i wręcz unikalne, wpływające na coraz szerszy zakres zastosowania w kuracjach prozdrowotnych i kosmetycznych. Warto w kilku podpunktach wyszczególnić, na co konkretnie pomaga, a najczęściej używamy:

  • olej rycynowy na włosy, które wzmacnia, odżywia, nawilża i zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu;

  • preparaty z olejem rycynowym wspomagające perystaltykę jelit, przeciwdziałające zaburzeniom trawiennym i zaparciom;

  • serum mające go w składzie skutecznie wzmacniające osłabione rzęsy i brwi;

  • preparaty, przede wszystkim maści, w których zadaniem oleju rycynowego jest redukcja guzów i innych zmian skórnych;

  • maści i okłady wzmacniające osłabione stanami zapalnymi stawy;

  • kosmetyki na różne rodzaje cery, redukujące zmarszczki, zmiany trądzikowe i wyrównujące przebarwienia.

Jak stosować olej rycynowy - dawkowanie

Naturalny olej rycynowy jest skuteczny tylko w przypadku, kiedy będziemy go używać zgodnie z zaleceniami producenta, ściśle przestrzegając jego określonego dawkowania, aby uniknąć ewentualnych skutków ubocznych. Sposób stosowania olejku rycynowego zależy od części ciała, na jaką go użyjemy, w przypadku skóry nakładamy powierzchniowo w miejscu występowania zmian, najlepiej dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Na włosy stosujemy mające go w składzie kosmetyki, wcierki lub odżywki, a w przypadku brwi i rzęs nakładamy olejek za pomocą szczoteczki dołączonej do serum z olejkiem. Dla uzyskania pełni efektów musimy robić to regularnie przez dłuższy czas, a już po kilku tygodniach zauważymy jego pozytywne działanie.

Olej rycynowy - przeciwwskazania

Niestety nie każdy może skorzystać z licznych zalet, jakie niesie ze sobą używanie oleju rycynowego, istnieją bowiem pewne przeciwwskazania, a najważniejszym jest możliwa reakcja uczuleniowa na którąś z substancji wchodzących w jego skład. Nie jest również zalecany kobietom w ciąży, w czasie karmienia piersią i podczas miesiączki, nie został bowiem dokładnie przebadany pod tym właśnie kątem. Niezalecane jest też użycie oleju rycynowego w kuracji przeciwko zaparciom u dzieci oraz w ciężkich stanach zapalnych narządów wewnętrznych jamy brzusznej.

olej rycynowy

Olej rycynowy - efekty stosowania

Efekty stosowania oleju rycynowego, przy zachowaniu wszystkich zasad bezpieczeństwa, będą stuprocentowo zgodne z oczekiwaniami. Korzyści z tego odniesie skóra, osłabione włosy, brwi i rzęsy oraz łamliwe paznokcie. Z pomocą odpowiednich środków z olejem tłoczonym z nasion rącznika poradzimy sobie z zaparciami, opisanymi wyżej guzami i wzmocnimy osłabione zwyrodnieniami lub kontuzjami stawy.

Olej rycynowy - skutki uboczne

Wystąpienie skutków ubocznych działania oleju rycynowego jest zazwyczaj możliwe w dwóch przypadkach. Pierwszy to jego przedawkowanie, odczujemy wtedy przede wszystkim dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nudności, bóle brzucha, biegunki oraz wymioty. Musimy także zwrócić uwagę na źródło pochodzenia oleju, a powinniśmy go kupować wyłącznie w zaufanych miejscach np. w aptece, w przeciwnym wypadku istnieje ryzyko, że nie został dokładnie oczyszczony z trującej rycyny.

Dlaczego warto stosować olej rycynowy ?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta, dla zdrowia, wszystkich właściwości leczniczych, jakie go charakteryzują. Jak sami widzimy, jego regularne użycie wpływa pozytywnie na wiele aspektów zdrowotnych, skórę, włosy, układ trawienny i stawowy, wykazując skuteczność na większość powszechnie występujących dolegliwości. Właśnie dlatego preparaty i kosmetyki mające w składzie ten olej powinny znaleźć się w każdej łazience, zarówno w postaci odżywek do włosów, jak i maści na skórę oraz w czystej formie do robienia okładów.

Gdzie kupić olej rycynowy i ile kosztuje?

Olej rycynowy można bez problemu kupić w aptekach oraz sklepach zielarskich, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. W większości przypadków jest on dostępny w niewielkich opakowaniach do szybkiego zużycia, ponieważ nie można go długo przechowywać po otwarciu, jest bowiem podatny na działanie powietrza, światła i wilgoci. Najlepszy i najskuteczniejszy jest olejek tłoczony metodą na zimno, a ceny za butelkę zaczynają się już od kilku złotych.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Chrzan to warzywo korzenne o charakterystycznym smaku, które doskonale jest znane od tysięcy lat, warto wiedzieć, jak można je wykorzystać leczniczo.
Jarmuż należy do warzyw liściastych, które wpływa korzystnie na organizm. Ma właściwości detoksykujące, wspomaga pracę układu nerwowego. Poznaj więcej korzyści z jego spożywania.
Miód wrzosowy - wypróbuj działanie naturalnego antybiotyku. Sprawdź jak regularne stosowanie miodu wrzosowego wpłynie na twoje zdrowie i samopoczucie!
Cytryna, znana przede wszystkim z intensywnie kwaśnego smaku, to prawdziwa perła dla naszego organizmu. Wzmacnia odporność, oczyszcza z toksyn, ma także świetny wpływ na sylwetkę.
Kalarepa jest warzywem, cenionym nie tylko za smak, ale również walory prozdrowotne. Wspiera układ odpornościowy, pomaga regulować perystaltykę jelit. Dowiedz się więcej.