Glicyna

Glicyna – Właściwości, zastosowanie, występowanie, działanie i jej rola organizmie

Ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego działania obecności różnych substancji, związków chemicznych, z których sporą część wytwarza naturalnie, a ewentualne braki pozostałych uzupełniamy wraz z pożywieniem czy suplementami diety. Jednym z takich związków są aminokwasy endogenne, przede wszystkim glicyna, biorąca udział w niezwykle ważnych procesach zachodzących wewnątrz naszego ciała.

Zanim zajmiemy się szerszym opisem właściwości glicyny i jej zastosowaniem, powinniśmy najpierw dowiedzieć się, czym właściwie jest ten związek chemiczny. Glicyna (acidum aminoaceticum) to najprostszy strukturalnie aminokwas endogenny, odpowiedzialny za różne funkcje fizjologiczne w organizmie człowieka. Jak każdy aminokwas endogenny jest syntezowana wewnątrz naszego ciała, w tym przypadku z takich substancji, jak cholina, seryna, treonina oraz hydroksyprolina, a w laboratorium po raz pierwszy wyizolowano ją już w 1820 roku. Uzyskana w sztuczny sposób glicyna wchodzi w skład wielu leków i kosmetyków. Glicyna stanowi średnio około 7,2 procent tzw. reszt aminokwasowych występujących w białkach, jedyną różnicą jest tu kolagen, który zawiera jej aż 30 procent.

Glicyna

Jaką rolę glicyna odgrywa w organizmie ?

Wiemy już, że glicyna należy do standardowych aminokwasów białkowych i jest zaliczana do aminokwasów endogennych, czas zatem poznać, jaką rolę ma do odegrania w ludzkim organizmie. Niedobór glicyny prawie natychmiast odbija się niekorzystnie na naszym stanie zdrowia, a spośród najważniejszych funkcji, jakie pełni, trzeba podkreślić:

  • sprawniejsze funkcjonowanie układu nerwowego, dodaje energii potrzebnej do działania komórek nerwowych;

  • lepsze zdolności poznawcze, glicyna odczuwalnie wzmacnia nasze funkcje kognitywne;

  • brak problemów z bezsennością, kwas aminooctowy poprawia bowiem jakość snu;

  • szybszą regenerację po wysiłku, glicyna usuwa uczucie zmęczenia i przyspiesza regenerację mięśni, hamuje jednocześnie rozpad białek budujących mięśnie;

  • stabilizowanie poziomu cukru we krwi;

  • wydajniejszą syntezę hormonu wzrostu;

  • zapobieganie degeneracji stawów, mięśni i ścięgien, może również wspomagać ich regenerację;

  • spowolnienie naturalnych procesów starzenia się komórek;

  • skuteczniejsze działanie układu odpornościowego;

  • działanie przeciwzmarszczkowe, dlatego znajduje zastosowanie w kosmetykach do codziennej pielęgnacji skóry.

Glicyna – właściwości kwasu aminooctowego

Glicyna jest także znana pod inną nazwą, kwasu aminooctowego, a jej postać o największej aktywności to L-glicyna, organiczny związek chemiczny o nieco skomplikowanym wzorze chemicznym C₂H₅NO₂. Największe jej ilości są odkładane w różnych częściach ciała, a w wysokich stężeniach glicyna znajduje się w tkance łącznej stawów, tkance mięśniowej oraz skórze. Właściwości glicyny, czyli kwasu aminooctowego, są niezwykle szerokie, a do najważniejszych możemy zaliczyć:

  • intensyfikację procesów syntezy kolagenu, podstawowego materiału budulcowego tkanki łącznej;

  • lepszą ochronę organizmu przed chorobami układu krążenia;

  • działanie przeciwzapalne, wspomagające leczenie infekcji i redukcję stanów zapalnych, takich jak np. zapalenie stawów;

  • wydajniejsze trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej, przyspieszenie przebiegu procesów metabolicznych, można więc powiedzieć, że regularna suplementacja glicyny korzystnie wpływa na cały układ pokarmowy oraz możliwość redukcji za dużej masy ciała;

  • wspomaganie produkcji niezbędnych dla zdrowia substancji, np. glicyna bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, fosforanu kreatyny, erytrocytów, hemoglobiny oraz porfiryn rozkładających składniki pokarmu.;

  • redukcję objawów schorzeń o podłożu psychicznym, przede wszystkim schizofrenii, dlatego w jej leczeniu coraz częściej znajduje zastosowanie właśnie glicyna;

  • korzystny dla zdrowia i przebiegu trawienia skład mikroflory jelitowej w przewodzie pokarmowym;

  • właściwości antyoksydacyjne, zastosowanie glicyny pomoże usunąć z organizmu zagrażające mu wolne rodniki;

  • ochronę narządów przed uszkodzeniem, zwłaszcza wątroby spowodowanym np. postępującym alkoholizmem;

  • niczym niezakłócone, prawidłowe wydzielanie kwasu żołądkowego potrzebnego do trawienia;

  • lepszą przyswajalność innych substancji odżywczych, w tym szczególnie ważnego wapnia;

  • wyższą ochronę organizmu przed rozwojem nowotworów;

  • działanie uspokajające w stanach silnych napięć nerwowych, zabezpieczające również przed negatywnymi skutkami stresu.

Glicyna

Glicyna – zastosowanie

Swoje zastosowanie glicyna znajduje przede wszystkim we wspomaganiu funkcjonowania organizmu i leczenia wielu dotykających go schorzeń. Jest zalecana przez specjalistów z różnych dziedzin, chwalących sobie pozytywne działanie glicyny, a wspieranie procesów leczenia tym aminokwasem endogennym sprawdza się w przypadku:

  • cukrzycy, zwłaszcza typu 2 tej niebezpiecznej choroby, a odpowiednie stężenie glicyny poprawia wrażliwość insulinową;

  • zaburzeń ze strony układu nerwowego, glicyna skutecznie poprawia zdolności poznawcze, pamięć i koncentrację, działając jako przekaźnik w ośrodkowym układzie nerwowym;

  • zespołu nieszczelnego jelita, LGS (Leaky Gut Syndrome), dającego zróżnicowane objawy, zmiany skórne, uczucie zmęczenia, bóle w jamie brzusznej, wahania nastroju i wagi ciała;

  • wrzodów żołądka, a jedną z zalet stosowania glicyny jest to, że szybko zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, zapobiegając bólom brzucha i uciążliwej nadkwasocie;

  • chorób serca i układu krążenia, glicyna w połączeniu z odpowiednio dobraną dawką kwasu acetylosalicylowego zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego i powikłań po przebytej chorobie wieńcowej;

  • koniecznej ochrony układu pokarmowego przy przyjmowaniu silnych leków, między innymi antybiotyków;

  • zespołu przewlekłego zmęczenia, badania wykazały, że regularnie stosowana glicyna szybko zmniejsza zmęczenie, pozwalając jednocześnie lepiej wypocząć;

  • zapalenia stawów, zmniejszając towarzyszące temu bóle i obrzęki, a jest to możliwe dzięki wspomnianym właściwościom przeciwzapalnym glicyny;

  • niewydolności nerek, w ich przypadku specjaliści również wskazują pozytywny wpływ glicyny, zwiększającej odporność tych narządów na choroby i uszkodzenia.

Jak działa glicyna i na co pomaga?

Znaczenia glicyny dla naszego organizmu naprawdę nie da się zbagatelizować, odpowiada aż za tak dużo procesów biologicznych i fizjologicznych w nim zachodzących. Właśnie dlatego warto codziennie brać wysokiej jakości suplement diety mający ją w składzie. Bez niej nie mogłyby prawidłowo przebiegać niezwykle ważne procesy metaboliczne, prowadzące między innymi do wydajniejszego spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Glicyna, jako najprostszy aminokwas endogenny wchodzi w reakcję z innymi związkami chemicznymi, umożliwiając budowanie tkanki mięśniowej, jest też wręcz niezbędna dla zachowania pełnej sprawności układu nerwowego. Jej inna, potoczna nazwa to aminokwas przeciwstarzeniowy, powstrzymuje bowiem procesy degeneracji komórek przychodzące wraz z wiekiem. Pomaga utrzymać właściwą homeostazę organizmu, równowagę wszystkich układów i narządów wewnętrznych, organizm stanowi bowiem jedną, sprawnie działającą całość i między innymi od tego zależy stan naszego zdrowia.

Gdzie występuje glicyna?

Na powyższych przykładach widzimy, że warto uzupełniać jej ewentualne braki, a ten aminokwas endogenny zawierają nie tylko suplementy diety, występuje naturalnie także w wielu spożywanych codziennie produktach spożywczych. Składniki pokarmu, czyli tego, co jemy, warto dobierać właśnie pod kątem zawartości jak największej ilości wartościowych aminokwasów, dlatego w diecie powinny się znaleźć:

  • jogurty naturalne, koniecznie bez dodatku cukru oraz szkodliwych substancji barwiących zmieniających smak i sztucznych substancji konserwujących;

  • sery, żółte i biały twaróg, oba o niskiej zawartości tłuszczu;

  • żółtka jaj kurzych;

  • mięso, drobiowe, chude wieprzowe np. schab i wołowe;

  • ryby, zwłaszcza morskie, halibut, makrela, łosoś;

  • owoce morza;

  • warzywa, szpinak, kapusta, kalafior, jarmuż, soczewica, dynia;

  • owoce egzotyczne, banany i kiwi, a z rodzimych braki glicyny pozwolą uzupełnić np. maliny;

  • otręby pszenne, płatki owsiane, kasza gryczana, nasiona słonecznika;

  • orzechy arachidowe i włoskie.

Jak stosować glicynę – dawkowanie

Za mała ilość glicyny niemal od razu staje się przyczyną nękających nas różnych dolegliwości, dlatego musimy natychmiast uzupełnić jej braki, a najlepiej posłuży do tego odpowiedni suplement diety. Jeśli mamy osiągnąć pełnię efektów jego działania, to zawsze musimy przestrzegać dawkowania opisanego zazwyczaj w dołączonej do suplementu ulotce. Na szczęście glicyna jest bezpieczna nawet w stosunkowo dużych ilościach, rzadko dochodzi do jej przedawkowania, lecz zalecane dawki to maksymalnie 1-5 g na dobę.

Glicyna

Skutki nadmiaru i niedoboru glicyny

Występowanie glicyny jest powszechne i łatwo uzupełnić jej braki, jednakże po raz kolejny podkreślamy, że nie należy zarówno przekraczać dozwolonej dobowej dawki, jak i spowodować jej niedoboru. W obu przypadkach musimy liczyć się z ryzykiem wystąpienia pewnych dolegliwości, nieco podobnych do skutków przyjmowania silnych leków. Przy nadmiarze są to przeważnie wymioty, biegunki, nudności, uczucie senności i otępienia, a przy niedoborze mogą wystąpić znaczne zaburzenia procesów metabolicznych oraz pracy układu nerwowego. Niedobór glicyny zdarza się rzadko, ale najbardziej narażone są na niego osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Mimo oczywistych i bezdyskusyjnych zalet może ona stać się przyczyną braku glicyny oraz innych, równie ważnych aminokwasów endogennych i substancji odżywczych, warto więc jej stosowanie skonsultować z lekarzem.

Glicyna – przeciwwskazania

Jeśli chodzi o przeciwwskazania do stosowania suplementów diety mających w składzie glicynę, to nie ma ich aż tak dużo. Ważne, aby trzymać się zalecanych dawek, a szczególną ostrożność należy zachować w przypadku:

  • niewydolności wątroby;

  • zaburzeń pracy serca i układu krążenia;

  • zakłóceń gospodarki elektrolitowej organizmu;

  • nieprawidłowości pracy nerek i układu oddechowego;

  • anurii, choroby układu moczowego, w której przebiegu drastycznie zmniejsza się ilość oddawanego moczu.

Glicyna – efekty stosowania

Glicyna, zarówno ta, występująca naturalnie w naszym organizmie, jak i dostarczana wraz z pożywieniem lub suplementami diety, przynosi nam wiele korzyści zdrowotnych. Działanie glicyny można śmiało uznać za kompleksowe i jak widać na podanych przykładach, wpływa na funkcjonowanie praktycznie wszystkich narządów i układów wewnętrznych. Jest to oczywiście wpływ prawie stuprocentowo pozytywny, pozwalający długo cieszyć się dobrym zdrowiem i odpornością na wiele schorzeń. Odpowiedni poziom glicyny wspomaga również leczenie niektórych spośród nich, szybko łagodząc najbardziej uciążliwe objawy.

Glicyna – skutki uboczne

W przeważającej większości wypadków glicyna nie powoduje żadnych skutków ubocznych, jest przecież aminokwasem endogennym, naturalnie występującym w organizmie. Jedyne wyjątki to jej braki lub przedawkowanie, powodujące opisane powyżej dolegliwości. Przy zachowaniu należytej uwagi zdarzają się sporadycznie, przeważnie u osób lekceważących sobie przeciwwskazania do stosowania glicyny. W takim przypadku skutki uboczne mogą stanowić nawet zagrożenie dla zdrowia, a ich charakterystyczne objawy to:

  • zaburzenia oddawania moczu;

  • zatrzymanie moczu;

  • silne pragnienie i uczucie suchości w jamie ustnej;

  • odwodnienie;

  • obrzęki płuc;

  • nadciśnienie lub niedociśnienie;

  • tachykardia;

  • zaburzenia pracy serca.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Łysiczka lancetowata to najpopularniejszy grzyb halucynogenny. Jego zażywanie, szczególnie częste i w znacznych dawkach, niesie ze sobą duże ryzyko dla zdrowia psychicznego.
Maść z liści laurowych: Dowiedz się o jej właściwościach przeciwbakteryjnych i zdrowotnych. Sprawdź skutki uboczne i jak ją bezpiecznie zrobić w domu.
Triphala to preparat wykorzystywany w medycynie ajurwedyjskiej od wieków. Sprawdź, jakie ma właściwości i jak może wspomóc funkcjonowanie organizmu.
Czy wiesz, że bluszcz może być niebezpieczny? Przeczytaj, jak uniknąć zatrucia i chronić swoich bliskich oraz zwierzęta domowe.
Anielskie ziele od zamierzchłych czasów było stosowane w przypadku bólu żołądka, bólów reumatycznych, nerwowości, w problemach skórnych, a także na wzmocnienie odporności.