Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron – Właściwości, zastosowanie i działanie

Winogrona to popularne owoce, które w sezonie wiosenno letnim spożywane są ze szczególną częstotliwością. Są soczyste i słodkie, stanowią więc doskonałą przekąskę w ciepłe letnie dni. Owoce nie tylko gaszą pragnienie, ale również dostarczają do organizmu wielu wartościowych substancji. Warto jednak wiedzieć, że nie tylko owoce winogron zasługują na uwagę. Równie cenny jest olej tłoczony z oleistych nasion, które znajdują się w miąższu. Jakie składniki zawiera w sobie olej z pestek winogron? Jakie ma właściwości i jak działa? Jak można go wykorzystywać? Sprawdź to w naszym artykule.

Olej z pestek winogron to naturalny produkt, należący do olejów roślinnych, który tłoczony może być na dwa sposoby: z użyciem wysokiej temperatury, wówczas uzyskujemy olej rafinowany oraz na zimno, z pokruszonych nasion, a wówczas uzyskany surowiec to olej nierafinowany. Jego źródłem są pestki winogron.

Olej z pestek winogron ma jasnożółtą barwę. Nie ma smaku ani zapachu. Jest źródłem wielu wartościowych substancji, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka.

Jego niezaprzeczalną zaletą są właściwości antyoksydacyjne, ale również działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Skąd biorą się te właściwości i czy to jest jego jedyne dobroczynne działanie? Czy bardzo różni się od owoców winogron?

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron – właściwości

Przede wszystkim w oleju z pestek winogron można znaleźć duże ilości witaminy E, która reguluje poziom cholesterolu we krwi i jest silnym przeciwutleniaczem. Zwalcza wolne rodniki, ogranicza ich działanie oraz redukuje skutki stresu oksydacyjnego. Jednocześnie pomaga zapobiegać chorobom wywoływanym przez wolne rodniki. Witamina E spowalnia procesy starzenia, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i pomaga w utrzymaniu równowagi całego organizmu. To nie jedyne właściwości oleju z pestek winogron.

W oleju z pestek winogron znajduje się też witamina A, która pozytywnie wpływa na wzrok i układ odpornościowy organizmu. Bierze ona udział w produkcji czerwonych krwinek, wzmacnia też włosy, skórę i paznokcie.

Witaminy K i D odpowiadają natomiast za wzmocnienie bariery lipidowej skóry.

Olej z pestek winogron ma też właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. Dodatkowo chroni też układ krążenia.

Ciekawostką jest fakt, że olej z pestek winogron wykazuje zgodność z sebum produkowanym przez skórę człowieka. Z tego powodu zalecany jest jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji cery trądzikowej.

Ma też bogaty skład kwasów tłuszczowych omega – 6, ale trzeba dodać, że zawiera niewiele omega – 3, co nie jest najlepszą sytuacją dla zdrowia. Kwasy omega – 6 i 3 walczą o te same szlaki metaboliczne, a dla organizmu ważna jest ich równowaga. Dlatego też nadmierna podaż kwasów jednego typu zaburza równowagę w organizmie i może przynieść negatywne skutki.

Olej z pestek winogron – wartości odżywcze

Olej z pestek winogron właściwości zawdzięcza przede wszystkim składnikom odżywczym, które znajdują się w jego składzie. Z tego też powodu warto nieco bliżej przyjrzeć się temu, co można w nim znaleźć.

Olej z pestek winogron zawiera przede wszystkim kilka witamin:

  • witaminy A;

  • witaminy E;

  • witaminy K;

  • witaminy D.

To również wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe oraz nasycone kwasy tłuszczowe:

  • kwas linolowy (nienasycony kwas omega – 6);

  • kwas oleinowy (nienasycony omega – 9);

  • kwas palmitynowy (nasycony);

  • kwas stearynowy (nasycony);

  • kwas palmitooleinowy (nienasycony omega – 7);

  • kwas alfa – linolenowy (nienasycony omega – 3).

Ponadto olej z pestek winogron zawiera:

  • fenole;

  • sterole.

Olej z pestek winogron – zastosowanie w kuchni

Olej winogronowy świetnie sprawdza się w kuchni. Można go stosować do sałatek i surówek. Wzbogaci smak potraw i dostarczy cennych składników. Trzeba jednak pamiętać, by nie stosować go zbyt dużo ani zbyt często, ze względu na dużą nierównowagę w zakresie kwasów omega – 3 i omega – 6. W oleju znacznie więcej jest tych drugich, a organizm człowieka potrzebuje ich w zrównoważonych ilościach. Do spożywania lepiej więc użyć innych olejów roślinnych.

Olej z pestek winogron do smażenia

Olej z pestek winogron nie nadaje się do smażenia mimo wysokiej temperatury dymienia. Wysoka temperatura i dostęp powietrza powodują, że olej ulega utlenianiu i innym przemianom chemicznym, które prowadzą do wytworzenia związków, które są szkodliwe dla zdrowa. Z tego powodu powinno się go spożywać wyłącznie na surowo i bez obróbki termicznej.

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron – zastosowanie w kosmetyce

Spożywcze zastosowanie oleju z pestek winogron nie jest zbyt szerokie. Zdecydowanie częściej wykorzystuje się go w kosmetyce. Jego skład ma bowiem bardzo dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Ma właściwości natłuszczające i nawilżające, co sprawia, że jest kosmetykiem polecanym szczególnie do skóry suchej lub przesuszonej. Wspomaga regenerację skóry i wzmacnia naczynka krwionośne. Obecność naturalnych antyutleniaczy spowalnia procesy starzenia się skóry, zmniejsza skutki stresu oksydacyjnego i opóźnia występowanie zmarszczek. Olej regeneruje też warstwę ochronną naskórka. Pozytywnie wpływa na jędrność i elastyczność skóry.

Ma działanie przeciwzapalne i łagodzące, co sprawia, że znajduje zastosowanie dla skóry wrażliwej i podrażnionej oraz z problemami. Zmniejsza zmiany trądzikowe, pory i zapobiega powstawaniu zaskórników. Zmniejsza swędzenie i pieczenie.

Olej z pestek winogron na włosy

Stosowany na włosy nierafinowany olej z pestek winogron ma działanie odżywiające, nawilżające i regeneracyjne. Olejowanie włosów powinno uwzględniać całość, nie tylko końcówki. Warto również dokładnie natrzeć skórę głowy – to pozwoli na uzyskanie jeszcze lepszych efektów. Po równomiernym rozprowadzeniu oleju głowę należy owinąć ręcznikiem i pozostawić na dwie godziny. Następnie dokładnie zmyć szamponem. Regularne przeprowadzanie tego zabiegu sprawi, że włosy będą lśniące, gładkie i miękkie. Dodatkowym efektem jest zabezpieczenie ich przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych oraz zabiegów fryzjerskich.

Przyniesie ulgę w przypadku łupieżu, łuszczycy i problemu przetłuszczających się włosów.

Olej z pestek winogron na twarz

Olej z pestek winogron może też mieć bardzo dobroczynny wpływ na skórę twarzy. Dzięki niemu staje się ona gładka i bardziej sprężysta. Dzięki obecności antyoksydantów spowalnia procesy starzenia, w tym również pojawienie się zmarszczek. Działanie przeciwbakteryjne natomiast pomoże pozbyć się wyprysków, stanów zapalnych i niepożądanych zmian skórnych.

Wykazuje bardzo wysoką biozgodność z sebum, a to sprawia, że może być stosowany również do demakijażu cery wrażliwej, atopowej i suchej. Nie będzie jej podrażniał, a podczas oczyszczania dodatkowo nawilży i odżywi. Nie zatyka porów. Nadaje się do codziennej pielęgnacji skóry twarzy i zapewnia jej młodszy wygląd.

Olej z pestek winogron poprawia kondycję naskórka oraz stymuluje produkcję kolagenu, który odpowiedzialny jest za elastyczność i jędrność skóry. Nawilża skórę suchą, a przy skórze tłustej zapobiega zapychaniu porów. Ma działanie łagodzące oraz antybakteryjne.

Jak działa olej z pestek winogron i na co pomaga?

Olej z pestek winogron doskonale sprawdza się do pielęgnacji ciała, szczególnie skóry twarzy i włosów. W przypadku włosów zalecany jest w problemach z łupieżem, łuszczycą i nadmiernym przetłuszczaniem skóry głowy.

Wzmacnia włosy, nadaje im gładkość, miękkość i blask. Powoduje, że stają się zdrowsze i mocniejsze. Wzmacnia również cebulki włosów.

Stosowany na twarz nawilża ją i nadaje jej elastyczności. Pobudza produkcję elastyny i włókien kolagenowych, które odpowiedzialne są za utrzymanie napięcia i jędrności skóry. Jest świetnym wsparciem w przypadku cery trądzikowej. Łagodzi zmiany i zapobiega powstawaniu kolejnych. Chroni też przed powstawaniem zaskórników i podrażnień. Sprawdzi się przy każdym rodzaju cery.

Właściwości antyoksydacyjne spowalniają procesy starzenia i opóźniają pojawienie się ich efektów. Skóra jest gładka, a zmarszczki zaczynają kształtować się znacznie później.

Jak stosować olej z pestek winogron – dawkowanie

Olej z pestek winogron może być wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Jego stosowanie w kuchni powinno być bardzo starannie przemyślane. Nadmiar może bowiem wywołać konsekwencje zdrowotne z uwagi na to, że jest w nim duża przewaga kwasów tłuszczowych omega – 6 wobec kwasów tłuszczowych omega – 3.

Może być wykorzystywany jedynie od czasu do czasu jako dodatek do sałatek lub sosów na zimno.

W kosmetykach nie ma aż tak surowych ograniczeń, przede wszystkim dlatego, że dysproporcja kwasów nie ma tu aż tak dużego znaczenia.

Jedna kropla oleju wystarczy, by zaaplikować go na twarz. Do olejowania włosów natomiast potrzebne będą z pewnością większe ilości. W przypadku zastosowań kosmetycznych należy używać tyle oleju, ile potrzeba.

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron – przeciwwskazania i skutki uboczne

Olej z pestek winogron ma zdecydowanie więcej kwasów omega 6 niż omega 3. To powoduje, że jego nadmierne spożywanie może przynieść negatywne efekty w postaci:

  • upośledzenia działania układu odpornościowego;

  • nasilenia procesów zapalnych;

  • zwiększenia ryzyka chorób serca, miażdżycy, nowotworów;

  • przyspieszenie procesów starzenia;

  • zaburzenia profilu lipidowego;

  • zaburzenia gospodarki hormonalnej i pracy tarczycy;

  • wzrostu masy ciała.

Stosowanie nadmiarowych ilości tego tłuszczu jest po prostu szkodliwe i przynosi negatywne zmiany w organizmie.

Olej z pestek winogron – efekty stosowania

Stosowanie oleju z pestek winogron przynosi bardzo pozytywne rezultaty. Włosy stają się gładkie, miękkie i odżywione. Skóra głowy jest dobrze nawilżona i również odżywiona. Włosy zabezpieczone są przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych oraz niszczącymi zabiegami fryzjerskimi (np. malowanie) jak i domowymi (suszenie, lokówka, prostowanie). Łatwo się rozczesują i ładnie układają.

Skóra staje się miękka, elastyczna i naprężona. Przez witaminę E spowolnione zostają procesy starzenia, a więc zmarszczki pojawiają się znacznie później. Wypryski, trądzik i inne zmiany zostają złagodzone i znikają. Nie pojawiają się też kolejne. Poprawiona zostaje warstwa lipidowa. Stymulacja produkcji kolagenu i elastyny przekłada się zaś na uzyskanie efektu jędrności i sprężystości.

Dlaczego warto stosować olej z pestek winogron?

Warto wykorzystywać olej z pestek winogron, ponieważ może on przynieść wiele pozytywnych rezultatów przede wszystkim w zakresie swoich działań kosmetycznych. Sprawdza się do pielęgnacji włosów. Odżywia je, regeneruje i chroni przed działaniem czynników zewnętrznych. Stają się miękkie, łatwo je rozczesać i lepiej się układają.

Skóra jest oczyszczona, odżywiona i nawilżona. Zmiany i wypryski są złagodzone i szybciej się goją. Regularne stosowanie pozwala uzyskać efekt gładkiej i zdrowo wyglądającej skóry. Staje się ona bardziej sprężysta i elastyczna, a procesy starzenia rozpoczną się znacznie później.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Kapary, kojarzone jako aromatyczny dodatek do dań, wykazują szereg cennych właściwości. Wspomagają np. pracę układu odpornościowego. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je spożywać.
Nasiona chia zawierają wiele cennych składników, które wspierają pracę organizmu. Warto je włączyć do diety, aby poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego, serca czy wzroku.
Kumkwat to gratka dla poszukiwaczy rzadkich egzotycznych owoców. Jest wyjątkowy pod względem smaku, wachlarzu zastosowań, właściwości prozdrowotnych oraz wpływu na skórę.
Ciecierzyca to jeden z najczęściej wykorzystywanych składników diety wegańskiej ze względu na ciekawy smak i wartości odżywcze. Można z niej przyrządzić wiele ciekawych potraw.
Cykoria to warzywo zawierające bardzo dużo składników odżywczych, witamin i minerałów. Stanowi cenny składnik diety, doskonale smakuje i pozytywnie wpływa na zdrowie.