Olej lniany

Olej lniany – Właściwości, zastosowanie, składniki, przeciwwskazania oraz jak i kiedy go pić?

Olej lniany tłoczony na zimno jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych sposobów na kompleksowe podreperowanie zdrowia. Ma nieprzeciętne wartości odżywcze, a dzięki obecności kwasów omega 3 i omega 6 jest doskonałym wsparciem dla serca. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu oraz stanowi remedium na osłabioną odporność. Stosowanie oleju lnianego jest polecane w przypadku wielu problemów zdrowotnych. Olej ten zajmuje też ważne miejsce w licznych dietach, w tym w diecie dr Budwig, diecie antycholesterolowej oraz w dietach odchudzających i oczyszczających.

Olej lniany to jeden z najbardziej wartościowych olejów roślinnych. Wyposażony jest w bogaty zestaw składników odżywczych, pośród których rolę główną odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe. Są wśród nich kwasy wielonienasycone (kwasy omega 3 i kwasy omega 6) i kwasy jednonienasycone (kwasy omega 9). Ponieważ występują w optymalnych dla ludzkiego organizmu proporcjach, wykazują wysoką aktywność biologiczną i na wiele sposobów wspomagają nasz organizm.

Olej lniany ma złoty kolor i dość wyrazisty, orzechowy smak. Otrzymywany jest poprzez tłoczenie nasion lnu zwyczajnego. Len to rozpowszechniona na całym świecie i stosowana od tysięcy lat roślina oleista. Uprawiana jest zarówno dla prozdrowotnych nasion, jak i dla włókien. Wykorzystywana jest m.in. w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, zielarskim, papierniczym, tekstylnym i kosmetycznym.

Tłoczenie oleju z nasion lnu odbywa się metodą na zimno. Taki proces redukuje ryzyko straty cennych wartości odżywczych praktycznie do minimum. Olej lniany tłoczony na zimno to nie tylko skarbnica cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale i arsenał witamin, minerałów, białek, enzymów. Ten wspaniały olej jest także bogatym źródłem fitosteroli, które wraz z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi dbają o zdrowie naszego układu krążenia.

Olej lniany

Olej lniany – właściwości

Olej z nasion lnu tłoczony na zimno, czyli tak zwany olej budwigowy, to należący do super-foods produkt, który zawsze warto mieć w kuchni. Ponieważ zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9 w odpowiednich ilościach, wspomaga wiele procesów biologicznych.

Jedną z najważniejszych właściwości oleju lnianego (i zawartych w nim kwasów omega) jest wielostronne wsparcie dla układu krążenia. Olej lniany budwigowy jest w ścisłej czołówce najskuteczniejszych produktów przyczyniających się do spadku poziomu cholesterolu we krwi. Chodzi tutaj oczywiście o tzw. zły cholesterol, czyli cholesterol frakcji LDL.

Jednocześnie olej z nasion lnu powoduje podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu HDL. Przeciwdziała też tworzeniu się skrzepów i normuje ciśnienie krwi. Wykazując te działania, zmniejsza ryzyko groźnych chorób, takich jak miażdżyca czy choroba wieńcowa i stanowi dodatkową ochronę przed zawałami, zatorami, wylewami i udarami.

Kwasy omega obecne w oleju lnianym, wbudowując się w błony komórkowe, wspomagają procesy regeneracji tkanek i organów. Stymulują też układ immunologiczny do pracy, dzięki czemu wzmacniają mechanizmy obronne organizmu. Zwiększając przepuszczalność błon komórkowych neuronów, dbają o to, by większe ilości substancji odżywczych docierały do mózgu. W ten sposób poprawiają pracę naszego umysłu. Co więcej, kwasy omega chronią komórki przed uszkodzeniami i przyczyniają się do sprawniejszego odprowadzania ubocznych produktów przemiany materii z komórek, przez co wspomagają ich zdrowie.

Najważniejsze właściwości oleju lnianego:

  • olej lniany wykazuje działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe,

  • olej lniany stymuluje regenerację komórek i tkanek,

  • olej lniany poprawia czynność układu krążenia, pomaga normować ciśnienie i cholesterol, chroni serce, poprawia profil lipidowy,

  • olej lniany wzmacnia odporność, redukuje stany zapalne, skraca czas infekcji,

  • olej lniany stymuluje metabolizm i przyspiesza redukcję tłuszczowej masy ciała,

  • olej lniany korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową i wspiera pracę układu pokarmowego,

  • olej lniany wspomaga walkę z cukrzycą poprzez normowanie glikemii i zmniejszanie insulinooporności,

  • olej lniany dodatnio wpływa na wzrost syntezy białek mięśniowych i poprawia wydolność fizyczną,

  • olej lniany znakomicie wpływa na skórę i włosy – jednocześnie wykazuje właściwości odżywiające, ochronne, nawilżające i odnawiające.

Jakie składniki zawiera w sobie olej lniany?

Olej lniany charakteryzuje się ogromną zawartością cennych dla naszego zdrowia bio-substancji. Są wśród nich nie tylko wielonienasycone kwasy tłuszczowe i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, ale także bogata paleta witamin, związków mineralnych i fitosteroli.

Cenne składniki oleju lnianego:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega 3 (kwas alfa-linolenowy) i omega 6 (kwas linolowy),

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega 9 (kwas oleinowy),

  • fitosterole: β-sitosterol, kampesterol, brasikasterol, stigmasterol,

  • witamina E,

  • witamina A,

  • witamina C,

  • witaminy z grupy B,

  • białka,

  • enzymy,

  • karotenoidy, w tym luteina,

  • minerały: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, potas, fosfor, miedź, jod.

Bardzo istotna jest kwestia proporcji między kwasami omega 3, 6 i 9 w oleju lnianym. Jest ona niezwykle korzystna dla ludzkiego organizmu.

Olej z nasion lnu zawiera:

  • 50-60% kwasu alfa-linolenowego (omega 3),

  • 15% kwasu linolowego (omega 6),

  • 18% kwasu oleinowego (omega 9).

Olej lniany – zastosowanie

Olej lniany ma bardzo szerokie zastosowanie. Skierowany jest praktycznie dla każdego – dla osób zdrowych, dla rekonwalescentów dochodzących do pełni sił witalnych po rozmaitych chorobach i urazach oraz dla osób odchudzających się i prowadzących aktywny tryb życia. Docenią go również osoby borykające się z rozmaitymi schorzeniami i dolegliwościami i będące w grupie ryzyka. Olej lniany jest też niezbędnym dodatkiem do diety dr Budwig (pojawia się w większości posiłków w tej diecie). Doskonale sprawdza się także w diecie wegańskiej jako alternatywa dla zwierzęcych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych.

W jaki sposób można stosować olej lniany:

  • dodawać do twarożków, past, jogurtów, kefirów,

  • polewać nim warzywa lub przyrządzać dressingi i dipy z jego udziałem,

  • smarować nim chleb (może być także stosowany do maczania pieczywa),

  • dodawać do zup-krem (już po ugotowaniu), polewać nim ryby, mięsa, ziemniaki, ryż, kasze, makarony (już po wyjęciu na talerz, nigdy podczas gotowania),

  • dodawać do sałatek, surówek i koktajli z blendera,

  • pić na czczo (zalecane jest picie 2-4 łyżek oleju lnianego dziennie),

  • stosować zewnętrznie wprost na skórę.

Olej lniany

Olej lniany na włosy

Olej lniany to wartościowy zamiennik dla gotowych kosmetyków o działaniu naprawczym i ochronnym. Wyposaża włosy w pokłady substancji odżywczych, regeneruje, poprawia strukturę włosów, przeciwdziała wypadaniu i zapewnia wysoki stopień nawilżenia.

Dodaje włosom blasku, gładkości i sprężystości. Hamuje przetłuszczanie i przeciwdziała chorobom skóry głowy. Pomaga też dyscyplinować włosy i ułatwia układanie. Jest cennym wsparciem nawet przy włosach bardzo zniszczonych i mocno osłabionych.

Olej lniany doskonale nadaje się do olejowania włosów, może być stosowany również do domowych odżywek i masek na włosy.

Jak działa olej lniany i na co pomaga?

Kwasy omega, obecne w dużych ilościach w oleju lnianym, spełniają w organizmie wiele istotnych ról. Są naturalnym materiałem budulcowym błon komórkowych, regulują pracę układu sercowo-naczyniowego i proces krzepnięcia krwi, uczestniczą w procesach wzrostu i różnicowania komórek. Mają duże znaczenie dla prawidłowej gospodarki hormonalnej, biorą udział w transporcie lipidów oraz sprawują kontrolę nad procesami zapalnymi i immunologicznymi.

Na co pomaga olej lniany?

  • Stymuluje wzrost gęstości kości, przez co pomaga lepiej chronić się przed osteoporozą.

  • Ponieważ pobudza regenerację skóry i łagodzi stany zapalne, jest niezwykle pomocny w leczeniu chorób dermatologicznych.

  • Łagodzi objawy alergii.

  • Pomaga lepiej bronić się przed przeziębieniami i rozmaitymi infekcjami.

  • Zmniejsza ryzyko nowotworów i choroby Alzheimera.

  • Pomaga w stanach osłabienia organizmu i pogorszenia kondycji psychofizycznej, łagodzi bóle głowy i stany depresyjne.

  • Reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu, chroni serce i tętnice.

  • Spożycie oleju lnianego na czczo to sprawdzony sposób na pobudzenie perystaltyki jelit i uchronienie się przed zaparciami.

  • Pomaga w zespole policystycznych jajników.

  • Regularne picie oleju lnianego to patent na szybszy metabolizm i łatwiejsze pozbywanie się zbędnych kilogramów.

  • Jest pomocny w profilaktyce cukrzycy.

  • Przyspiesza gojenie ran.

Jak pić olej lniany – dawkowanie

Pamiętajmy, że olej lniany (podobnie jak inne oleje roślinne tłoczone na zimno) nie powinien być poddawany obróbce cieplnej. Nie nadaje się do smażenia, pieczenia ani gotowania. Podgrzany, traci swoje cenne właściwości. Używajmy go zatem tylko na zimno, a jeśli zależy nam, by długo pozostał świeży, przechowujmy go w lodówce (ciemne, szklane opakowanie będzie tutaj optymalnym rozwiązaniem).

Jeśli chodzi o dawkowanie, uśredniona porcja to 1-2 łyżki oleju lnianego dziennie, ale przy niektórych dolegliwościach i schorzeniach zaleca się nawet do kilku łyżek oleju lnianego dziennie.

Kiedy pić olej lniany rano czy wieczorem?

Bardzo wskazane dla naszego organizmu jest spożywanie oleju lnianego rano, na czczo. Wówczas wszystkie korzystne składniki zostają w bardzo wysokim stopniu przyswojone (organizm momentalnie wchłania i trawi olej, nie będąc obarczonym trawieniem innych pokarmów). Niemniej jednak spożywanie oleju lnianego w innych porach dnia również przyniesie nam duże korzyści zdrowotne.

Olej lniany – przeciwwskazania

Stosowanie oleju lnianego nie jest wskazane dla osób zmagających się z nadwrażliwością jelit i biegunkami. Nie powinny go też spożywać osoby po operacjach w obrębie jamy brzusznej. Na ilości oleju lnianego w diecie powinny uważać osoby z chorobami trzustki, chorobami dróg żółciowych, chorobami wątroby i nerek. Przeciwwskazaniem do stosowania oleju lnianego jest kamica nerkowa, nieposiadanie jednej nerki i korzystanie z dializ.

Olej lniany – skutki uboczne

Jednym ze skutków ubocznych spożywania oleju lnianego (zwłaszcza w większych ilościach) mogą być luźne stolce, biegunki i wzdęcia. U niewielkiej liczby osób mogą też wystąpić reakcje alergiczne w postaci wysypek, świądu, obrzęków, trudności z oddychaniem. Należy pamiętać, że efektem ubocznym stosowania znacznych ilości oleju z nasion lnu może być też przeciążenie wątroby lub nerek.

Olej lniany

Olej lniany – efekty stosowania

Na drodze regularnego sięgania po olej lniany możemy liczyć na szereg zysków: poprawę, przemiany materii, unormowanie ciśnienia, poziomu cholesterolu i cukru we krwi, usprawnienie pracy układu trawiennego, sercowo-naczyniowego i hormonalnego, zażegnanie dolegliwości skórnych oraz poprawę pracy mózgu. Efektem picia oleju lnianego jest także wzrost odporności, szybsza regeneracja organizmu i zmniejszenie ryzyka wielu chorób.

Dlaczego warto stosować olej lniany?

Kwasy omega 3 i omega 6 to najwartościowsze typy tłuszczów. Obecność oleju lnianego w codziennej diecie jest idealnym sposobem na uzupełnienie dobroczynnych tłuszczów i kompleksową poprawę zdrowia. Co ciekawe, olej lniany zawiera dwukrotnie więcej kwasów omega 3 niż olej z wątroby rekina.

Warto zaznaczyć, że olej lniany jest też skarbnicą witaminy E, będącej silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i hamującym procesy starzenia.

Gdzie kupić olej lniany?

Najlepszy olej lniany to świeży i odpowiednio przechowywany olej lniany. Warto więc kupować go tylko w zaufanych sklepach. Powinniśmy mieć gwarancję, że nie spoczywał na półkach sklepowych miesiącami ani że nie był trzymany w nieodpowiednich warunkach. Co ważne, warto sięgać po olej lniany w szklanych, ciemnych butelkach (dłużej zachowuje świeżość). Warto także zwrócić uwagę na termin przydatności do użycia oraz na kraj pochodzenia. Bardzo dobrej jakości olej lniany mamy u nas w Polsce.

Pamiętajmy, że utrzymanie organizmu w nienagannej kondycji, obok samego spożywania oleju lnianego, wymaga także zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Matcha to sproszkowana zielona herbata, której charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, jak ją pić, aby zachować pełnię cennych substancji herbaty.
Kapary, kojarzone jako aromatyczny dodatek do dań, wykazują szereg cennych właściwości. Wspomagają np. pracę układu odpornościowego. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je spożywać.
Dowiedz się wszystkiego o miodzie lipowym - jego cennych właściwościach w przypadku przeziębienia i grypy, a także na stany zapalne, gorączkę, bezsenność i wrzody.
Miód akacjowy: remedium na odporność i skołatane nerwy? Dlaczego warto skorzystać z naturalnych właściwości miodu akacjowego?
Durian to owoc, który słynie ze specyficznego zapachu. Wykazuje jednak wiele cennych właściwości, m.in. wspomaga pracę układu pokarmowego, pomaga uniknąć anemii. Sprawdź.