Zaparcia to uciążliwe dolegliwości, które mogą wynikać z chorób, przyjmowanych leków czy nieprawidłowej diety. Przeczytaj, by poznać domowe sposoby na walkę z tym problemem.
Jak pić ocet jabłkowy? Sposoby i dawkowanie. Zastosowanie i przeciwwskazania
Strona główna - Blog - Jak pić ocet jabłkowy? Sposoby i dawkowanie. Zastosowanie i przeciwwskazania
- Opublikowano: 22.05.2023 - Aktualizacja: 08.08.2023
Ocet jabłkowy na ogół daje znakomite rezultaty na gruncie poprawy zdrowia. Warunkiem wysokiej aktywności biologicznej jest jednak stosowanie octu jabłkowego w formie niefiltrowanej i niepasteryzowanej oraz zachowanie regularności w jego piciu. W zależności od rodzaju dolegliwości spożywanie octu jabłkowego może wyglądać trochę inaczej. Sprawdź, w czym może pomóc ocet jabłkowy i w jaki sposób go dozować?
Spis treści
ToggleKorzyści zdrowotne ze stosowania octu jabłkowego
Ocet jabłkowy to zyskujący na popularności, choć tak naprawdę obecny w sztuce kulinarnej od wielu lat, płyn pozyskiwany w wyniku fermentacji jabłek. Ma dwa podstawowe zastosowania – przyprawianie dań oraz poprawianie zdrowia i urody.
Ocet jabłkowy wykazuje wysoką bioaktywność, zmniejsza namnażanie bakterii chorobotwórczych i pozytywnie wpływa na pracę organów, przez co jest pomocny w wielu dolegliwościach, od lekkich, jak niestrawność i infekcje skórne, po poważniejsze, jak cukrzyca i problemy z sercem.
Ocet jabłkowy wpływa we wszechstronny sposób na organizm i przynosi wiele profitów, co jest efektem jego bogatego składu. Proces fermentacji jabłek, trwający zwykle kilka tygodni, sprawia, że w occie wytwarza się szereg związków (z bakteriami probiotycznymi na czele) w korzystny sposób oddziałujących na pracę organów i procesy metaboliczne. Dodajmy do tego cenne składniki, które naturalnie występują w jabłkach, a otrzymamy bezcenny eliksir zdrowia. Ocet jabłkowy to również sojusznik odchudzania.
Dlaczego warto pić ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy polepsza smak potraw, a dodatkowo stanowi receptę na wiele dolegliwości i mankamentów skóry i włosów. Prozdrowotne właściwości i korzystny wpływ octu jabłkowego na wygląd skóry i sylwetki są efektem wyjątkowo zasobnego składu.
Ocet jabłkowy obfituje w cenne dla naszego ustroju probiotyki, enzymy, pektyny, taniny, kwasy organiczne, aminokwasy i antyoksydanty (w tym kwas chlorogenowy, kwas galusowy, kwas cytrynowy, kwas propionowy, polifenole i beta-karoten). Idą one w parze z licznymi witaminami (witamina C, witamina A, witamina E, witaminy grupy B) i minerałami (wapń, potas, żelazo, magnez, krzem, miedź).
Dzięki tak skomponowanej gamie substancji aktywnych i korzystnemu wpływowi na funkcje fizjologiczne i metaboliczne organizmu, ocet jabłkowy trafił do grona nutraceutyków, czyli produktów wyróżniających się wartością żywieniową przy jednoczesnych cechach preparatu farmaceutycznego.
10 zysków dla naszego zdrowia wynikających z picia octu jabłkowego:
wzmocnienie odporności organizmu,
poprawa procesów trawienia, redukcja dolegliwości trawiennych,
odbudowa mikroflory bakteryjnej jelit,
przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie,
spadek poziomu cholesterolu, mniejsze ryzyko miażdżycy, lepiej funkcjonujący układ krążenia,
bardziej unormowany poziom cukru we krwi,
lepsza ochrona antyoksydacyjna,
wolniej przebiegające procesy starzenia organizmu,
zdrowsza skóra, mocniejsze włosy, szybsze pokonywanie problemów skórnych (takich jak łuszczyca, grzybica, trądzik),
szybsze pozbywanie się toksyn, grzybów, bakterii i pasożytów z organizmu, mniejsza podatność na infekcje.
Jak długo można pić ocet jabłkowy?
Wprowadzenie octu jabłkowego do diety to dobre rozwiązanie, jeśli chcemy za pomocą naturalnych składników pozbyć się problemów ze zdrowiem albo profilaktycznie zadbać o organizm i polepszyć samopoczucie. Pamiętajmy jednak, że aby uzyskać korzyści dla zdrowia, powinniśmy pić ocet jabłkowy regularnie i przez dłuższy czas.
Kuracja octem jabłkowym polega na codziennym spożywaniu 1-3 łyżek tego produktu. Możemy go pić praktycznie na okrągło, przez cały rok. O czym jednak powinniśmy pamiętać, to obserwowanie swojego organizmu.
Niektórzy nie tolerują bezustannego spożywania tego produktu (np. pojawia się podrażnienie żołądka). W niektórych przypadkach wskazane jest zmniejszenie ilości wypijanego octu jabłkowego (np. z 3 łyżek na 1 łyżkę dziennie). W niektórych zaś polecane jest robienie krótkich przerw (np. spożywamy ocet jabłkowy codziennie przez miesiąc, potem robimy 1 tydzień przerwy, potem znowu spożywamy przez miesiąc itd.).
Jak pić ocet jabłkowy – sposoby podania
Najbardziej wartościowy pod względem leczniczym jest tzw. żywy ocet jabłkowy, czyli taki, który zawiera matkę octową (bogata mieszanka bakterii kwasu octowego i celulozy). Jednakże również pozbawiony matki naturalny, niefiltrowany ocet jabłkowy jest skarbnicą cennych substancji, w tym probiotyków.
Po ocet jabłkowy warto sięgać w przypadku chęci podreperowania zdrowia oraz urozmaicenia swojej kuchni i podkręcenia smaku kreowanych potraw. Do czego można go dodawać? Oto kilka przykładów:
Woda z octem jabłkowym
Ekspresowy sposób na wypicie octu jabłkowego to połączenie go z wodą. Bierzemy 1 szklankę wody (najlepiej w temperaturze pokojowej), dodajemy 1 lub 2 łyżki soku jabłkowego i mieszamy (możemy dodać odrobinę miodu lub cukru).
Ocet jabłkowy z przyprawami
Jeśli chcemy spotęgować działanie octu jabłkowego, warto zastosować następującą recepturę: do szklanki wody dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego, szczyptę pieprzu cayenne i pół łyżeczki imbiru, kurkumy lub cynamonu. Mieszamy i wypijamy.
Ocet jabłkowy do soku lub koktajlu
Dodatek octu jabłkowego sprawdzi się we wszelkich koktajlach z blendera i sokach z wyciskarek lub sokowirówek. Wystarczy po zblendowaniu lub wyciśnięciu owoców lub warzyw dodać do mikstury trochę octu jabłkowego (około 4 łyżki na pół litra płynu).
Ocet jabłkowy do zupy
Do większości zup, w celu zaostrzenia apetytu i uzyskania lepszych wrażeń smakowych, dodaje się jakiś składnik o charakterze kwaskowatym. Może być to np. sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, jogurt, zwykły ocet albo ocet jabłkowy.
Ten ostatni składnik wyjątkowo dobrze integruje się z innymi komponentami zup, tworząc ciekawe kompozycje smakowe. Spożywając taką zupę z dodatkiem octu jabłkowego zapewniamy sobie pyszne danie, które jednocześnie jest łatwe do strawienia (dzięki obecnym w occie jabłkowym enzymom i pektynom).
Jak dawkować picie octu jabłkowego?
Ocet jabłkowy można w prosty sposób przygotować we własnym domu, ale trzeba wykazać się cierpliwością, gdyż proces trwa minimum 4-5 tygodni. Jak zrobić ocet jabłkowy? Wystarczy rozdrobnić jabłka, umieścić w dużym słoju, zalać przegotowaną, osłodzoną, letnią wodą, zakryć gazą i odstawić w ciemne miejsce.
Domowy ocet jabłkowy jest dużo wartościowszy niż większość tych, które spotkać można w sklepach. Na ogół kupne produkty są filtrowane i pasteryzowane, a co za tym idzie okrojone z większości dobroczynnych składników. Warto więc stawiać na ocet jabłkowy zrobiony w domu lub kupny, ale ten niefiltrowany, naturalnie mętny.
Dzienne spożycie octu jabłkowego nie powinno być za duże, ponieważ jest to produkt wysoce stężony i odznacza się wysokim stopniem kwasowości. Z reguły zaleca się od 1 do 4 łyżek na dobę. Można zastosować metodę stopniowego zwiększania ilości, zaczynając od 1 łyżeczki, na 3-4 łyżkach kończąc.
Ile octu jabłkowego można wypić dziennie?
Każdy z nas ma inny organizm, niektórzy lepiej tolerują kwaśne produkty, inni nieco gorzej. Dlatego dla niektórych osób 1 łyżka octu jabłkowego dziennie to optimum, a dla innych dopiero 3-4 łyżki. Z całą pewnością nie powinno się przekraczać 60 ml octu jabłkowego na dobę (4 łyżek stołowych). Warto też podzielić dobową dawkę na 2-3 mniejsze porcje.
O jakiej porze najlepiej pić ocet jabłkowy?
Najbardziej efektywne jest picie octu jabłkowego na czczo, około 20 minut przed posiłkiem. Możemy sięgnąć wówczas po pół dobowej dawki (np. 1 łyżkę stołową), a drugie pół wypić po południu albo dodać do któregoś z posiłków.
Nie każda osoba może jednak pić ocet jabłkowy na czczo. Jeśli robiąc to, odczuwamy podrażnienie i bóle brzucha, warto spożyć miksturę z octem jabłkowym dopiero po śniadaniu.
Jak pić ocet jabłkowy na czczo?
Przed spożyciem octu jabłkowego na czczo, należy zadbać o jego odpowiednio wysoki stopień rozcieńczenia. Uchroni nas to przed podrażnieniem żołądka.
Dobrze sprawdza się proporcja: 1 szklanka ciepłej wody na 1 łyżkę octu jabłkowego. Do płynu możemy dodać 1 łyżeczkę miodu.
Jak pić ocet jabłkowy na odchudzanie? Czy to działa?
Proces odchudzania będzie przebiegać sprawniej i szybciej, jeśli wprowadzimy do diety wspomagający metabolizm i ułatwiający kontrolowanie ilości zjadanych kalorii ocet jabłkowy.
Dzięki zawartemu kwasowi chlorogenowemu, pektynom i enzymom ocet jabłkowy przyspiesza rozkład zmagazynowanej tkanki tłuszczowej i hamuje nadmierne przyswajanie węglowodanów z pokarmów. Sprawia też, że stężenie glukozy we krwi jest bardziej zrównoważone, przez co nie odczuwamy gwałtownych napadów głodu. Nasila ponadto uczucie sytości i detoksykuje ciało.
Ocet jabłkowy na odchudzanie warto spożywać na czczo, mieszając 1 lub 2 łyżki z wodą albo sokiem. W ciągu dnia można sięgnąć po kolejne 1 lub 2 łyżki.
Jak pić ocet jabłkowy przy cukrzycy?
Ocet jabłkowy hamuje wchłanianie cukrów z pożywienia, przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi i reguluje gospodarkę insulinową (zmniejsza insulinooporność).
Dawkowanie: w szklance letniej wody rozpuszczamy 20 ml octu jabłkowego i dokładnie mieszamy. Wypijamy przed spożyciem posiłku.
Jak pić ocet jabłkowy przy refluksie?
Picie roztworu octu jabłkowego i wody to doceniany przez wiele osób prosty, domowy sposób na refluks. Mieszaninę można spożywać przed albo po posiłkach, w zależności od tego, która metoda jest dla nas bardziej wygodna i pomocna.
Proporcje: na pół szklanki zimnej lub letniej wody bierzemy 1 łyżkę octu jabłkowego. Stosujemy 2-3 razy dziennie.
Jak pić ocet jabłkowy na jelita?
Ocet jabłkowy to jeden z najskuteczniejszych składników poprawiających czynność jelit i dbających o ich prawidłową florę bakteryjną.
Dawkowanie: 2 łyżki octu jabłkowego rozpuszczamy w 1 szklance wody. Dodajemy łyżeczkę miodu. Pijemy 1 lub 2 razy dziennie 20 minut przed posiłkiem.
Jak pić ocet jabłkowy na serce?
Ocet jabłkowy to skarbnica związków polifenolowych i potasu, które w bardzo korzystny sposób wpływają na pracę serca.
Jak pić ocet jabłkowy na serce? Wystarczy 2 łyżki octu jabłkowego zmieszać ze szklanką przegotowanej, letniej wody. Możemy dodać łyżkę miodu. Napój pijemy rano. Opcjonalnie drugą taką samą porcję możemy spożyć po południu.
Jak pić ocet jabłkowy na oczyszczanie żył?
W oczyszczeniu żył ze złogów i toksyn oraz w poprawieniu ich drożności pomoże kuracja octem jabłkowym. Jak ją przeprowadzić?
1 łyżkę octu jabłkowego mieszamy z 100 ml wody. Pijemy 3 razy dziennie przed posiłkami. Do mikstury możemy dodać łyżeczkę miodu i ćwierć łyżeczki imbiru.
Jak pić ocet jabłkowy na dnę moczanową?
Zawarty w occie jabłkowym kwas octowy działa w sposób alkalizujący na organizm i pomaga w obniżaniu poziomu kwasu moczowego, a co za tym idzie zmniejsza objawy dny moczanowej.
Dawkowanie: na 1 szklankę wody bierzemy 1 lub 2 łyżki octu jabłkowego. Pijemy 2-3 razy dziennie, najlepiej przed jedzeniem.
Jak pić ocet jabłkowy na żołądek i trawienie?
Ocet jabłkowy to skuteczna metoda na poprawę trawienia i pozbycie się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pijąc ocet jabłkowy jeszcze przed śniadaniem, nasz żołądek zostaje zakwaszony, a procesy trawienne ulegają intensywnemu pobudzeniu.
Dozowanie: 1 łyżkę octu jabłkowego dolewamy do 100 ml wody. Pijemy rano (najlepiej na czczo) oraz przed kolejnymi posiłkami.
Jak pić ocet jabłkowy na cholesterol?
Jak wykazały badania, regularne picie octu jabłkowego obniża poziom cholesterolu całkowitego w surowicy krwi. Ocet jabłkowy spożywany codziennie pomaga też zredukować poziom trójglicerydów we krwi.
Proporcje: 1 łyżka octu jabłkowego na szklankę wody. Pijemy rano i wieczorem kilkanaście minut przed jedzeniem.
Jak pić ocet jabłkowy na zaparcia?
W uregulowaniu rytmu wypróżnień i pozbyciu się zaparć pomoże codzienne picie octu jabłkowego.
Dawkowanie: łyżkę octu jabłkowego mieszamy ze szklanką wody. Pijemy przed śniadaniem, przed obiadem i przed kolacją.
Jak pić ocet jabłkowy przy mięśniakach?
Jednym ze sprawdzonych sposobów na obkurczenie mięśniaków macicy jest spożywanie octu jabłkowego.
Proporcje: stosujemy 1 łyżkę octu jabłkowego na 1 niepełną szklankę wody. Pijemy 2-3 razy dziennie.
Przeciwwskazania przy piciu octu jabłkowego
Z uwagi na wysoki stopień kwasowości octu jabłkowego, istnieją pewne przeciwwskazania do jego picia, w tym: przewlekłe choroby układu pokarmowego, nadwrażliwość żołądka, problemy z przełykiem, schorzenia wątroby, alergia na jabłka.
Stosując kurację octem jabłkowym, zawsze warto przestrzegać następujących zasad:
Jeżeli cierpimy na jakieś choroby lub stosujemy leki, picie octu jabłkowego w celach prozdrowotnych warto skonsultować z lekarzem. To samo dotyczy okresu ciąży i karmienia piersią.
W przypadku wystąpienia jakichś objawów po wypiciu octu jabłkowego (np. reakcje skórne, nudności, bóle brzucha), należy przestać go stosować.
Jeżeli zmagamy się z nadwrażliwością zębów, należy spożywać mieszaniny z octem jabłkowym przez słomkę.
Nie spożywamy octu jabłkowego w formie nierozcieńczonej.
Nie przekraczamy zalecanych dawek octu jabłkowego.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Flawonoidy to naturalne substancje występujące w roślinach, zobacz, jak mogą Ci pomóc i jakie mają działanie dla zdrowia!
Odkryj tajniki białka! Poznaj jego funkcje, źródła i zapotrzebowanie. Przeczytaj, by lepiej zrozumieć swoją dietę i cieszyć się lepszym zdrowiem!
Polecane dla Ciebie
Świeży sok z buraka przez niektórych jest uznawany za niebezpieczny. Sprawdź, jakie są przeciwwskazania do jego stosowania i kto powinien zachować szczególną ostrożność.
Miód malinowy to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, a jednocześnie doskonała alternatywa dla białego cukru i niebanalny specjał, który urozmaici każdy jadłospis.
Odkryj, jak bezpiecznie jeść bakłażana i unikać ryzyka zatrucia. Dowiedz się więcej o właściwościach tego warzywa
Olej z dziurawca korzystnie wpływa na organizm, wspomaga układ nerwowy i poprawia samopoczucie, ponadto działa przeciwzapalnie, przyciwbakteryjnie i przeciwbólowo.
Daktyle to znana w Polsce przekąska, ale mało kto wie, jak wiele pozytywnych efektów może przynieść regularne spożywanie tych zdrowych owoców.