olej z czarnuszki przeciwwskazaniai 00

Olej z czarnuszki – Przeciwskazania, szkodliwość i skutki uboczne

Olej z czarnuszki to substancja wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Wiele osób traktuje ją jako ciekawą, aromatyczną przyprawę. Nie wszyscy jednak powinni stosować olej z czarnuszki w dużych ilościach. Jakie są przeciwwskazania do suplementacji tej substancji? Jakie skutki uboczne może wywołać?

Czarnuszka siewna jest rośliną uprawianą na całym świecie. Zawiera wiele cennych substancji odżywczych, takich jak np. nigellicyna, nigellina, tymochion, ditymochion, karwakrol czy tymol. Zawiera też olejki eteryczne. Olej z czarnuszki jest stosowany m.in. przez osoby, które borykają się z infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi, a także stanami zapalnymi. Cieszy się popularnością zwłaszcza wśród zwolenników medycyny alternatywnej, bazującej na surowcach roślinnych. Jakie są właściwości oleju z czarnuszki?

Olej z czarnuszki najczęściej stosowany jest w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów i chorób związanych z funkcjonowaniem układu odpornościowego. Cieszy się zainteresowaniem także wśród osób chorych na nadciśnienie i borykających się z problemem, jakim są wrzody żołądka. W kosmetyce olej z czarnuszki jest stosowany do tworzenia kremów, odżywek i preparatów myjących. Może pomóc uchronić skórę przed utratą wody, jednocześnie poprawiając jej koloryt i ogólną kondycję. Olej jest wykorzystywany również do pielęgnacji włosów. Stosuje się go przede wszystkim do olejowania kosmyków przed myciem – praktyka ta może pomóc zabezpieczyć je przed działaniem czynników zewnętrznych.

Nasiona czarnuszki sprawiają, że potrawy nabierają głębokiego, charakterystycznego smaku. Mogą być one stosowane zarówno w przypadku dań z warzywami, jak i wypieków. Olej z czarnuszki sprawdzi się świetnie także w koktajlach owocowych czy sałatkach. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które jednocześnie urozmaica potrawy. Doskonale komponuje się z ziołami i mięsem.

Olej z czarnuszki zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. To składniki niezwykle ważne w diecie człowieka. Czarnuszka stanowi naturalne źródło tych substancji, odpowiednie również dla wegan i wegetarian. Warto wybierać produkt pochodzący ze sprawdzonego źródła i nie poddawać go obróbce termicznej. Podgrzanie oleju może bowiem przyczynić się do utraty ważnych składników odżywczych.

Olej z czarnuszki najlepiej przechowywać w lodówce, zwłaszcza gdy jest to preparat naturalny, bez zbędnych konserwantów. Takie rozwiązanie pozwoli zachować cenne właściwości preparatu przez kolejne tygodnie.

olej z czarnuszki przeciwwskazaniai 01

Jakie są przeciwwskazania do stosowania oleju z czarnuszki?

Nie wszystkie osoby mogą regularnie przyjmować olej z czarnuszki. Przeciwwskazania do stosowania tego produktu to:

  • ciąża – spożywanie czarnuszki siewnej przez kobiety spodziewające się dziecka może doprowadzić do wystąpienia skurczów mięśni gładkich macicy,

  • stosowanie leków – to przede wszystkim preparaty wykorzystywane w trakcie chemioterapii i radioterapii. Olej z czarnuszki nie powinien być stosowany również w połączeniu z lekami moczopędnymi i na nadciśnienie. Może powodować zbyt niskie ciśnienie krwi,

  • alergie – istnieją osoby, które są uczulone na czarnuszkę i pozyskiwany z niej olej,

  • niektóre choroby – przede wszystkim te związane z funkcjonowaniem układu immunologicznego.

Picie oleju z czarnuszki może doprowadzić do wielu skutków ubocznych, gdy jest praktykowane pomimo wymienionych przeciwwskazań. Nasiona tej rośliny można jednak dodawać do potraw również jako przyprawę. Spożywanie ich raz na jakiś czas pod taką postacią zwykle nie powoduje uciążliwych dolegliwości. Olej z czarnuszki można dodawać także do sałatek i innych potraw słonych lub słodkich.

1. Alergie

Olej z czarnuszki może powodować uczulenie, choć nie jest to częste zjawisko. Najczęściej alergie występują u osób, które wykazują również nadwrażliwość na mak polny, wchodzący w skład tej samej rodziny roślin. Reakcje alergiczne różnią się od stopnia nasilenia problemu. U niektórych osób pojawia się wysypka, a u innych – problemy z oddychaniem. Zdarza się, że reakcje alergiczne pojawiają się dopiero w przypadku większych ilości oleju stosowanych przez dłuższy czas.

2. Choroby autoimmunologiczne

Olej z czarnuszki może przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Przyjmowanie tej substancji nie jest jednak wskazane w przypadku osób, które borykają się z chorobami autoimmunologicznymi. Wśród nich warto wyróżnić toczeń czy reumatoidalne zapalenie stawów. Przyjmowanie oleju z czarnuszki pomimo tych przeciwwskazań może przyczynić się do pogłębienia objawów. Z tego powodu dobrym pomysłem jest regularne kontrolowanie ogólnego stanu zdrowia.

3. Ciąża i karmienie piersią

Olej z nasion czarnuszki siewnej może przyczynić się do wystąpienia skurczów macicy. Takie zjawisko potrafi być bardzo niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Produktu warto unikać przede wszystkim w pierwszym trymestrze, w którym ryzyko poronienia jest największe. Nie ma jednoznacznych badań, które wskazywałyby na bezpieczeństwo stosowania oleju z czarnuszki w trakcie karmienia piersią, dlatego zaleca się unikania tej substancji.

4. Zabiegi chirurgiczne

Olej z czarnuszki może przyczynić się do osłabienia krzepliwości krwi, co powoduje zwiększone ryzyko wystąpienia krwawień podczas operacji chirurgicznych. Osoby, które mają być poddawane zabiegom, powinny zrezygnować z suplementacji na co najmniej 2 tygodnie przed datą wizyty w szpitalu.

5. Przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych

Olej z czarnuszki może być niebezpieczny również dla osób przyjmujących niektóre leki. Mowa tu przede wszystkim o preparatach przeciwzakrzepowych, jak np. warfaryna. Olej może przyczynić się do rozrzedzenia krwi, czyli spotęgowania efektu powodowanego przez przyjmowane leki.

6. Choroby wątroby i nerek

Nie ma wiarygodnych danych, które wskazywałyby, że olej z czarnuszki może być bezpiecznie przyjmowany przez osoby borykające się z chorobami nerek. Z tego powodu pacjenci ze zdiagnozowanymi schorzeniami tych narządów powinni skonsultować chęć stosowania preparatów z nasionami czarnuszki z lekarzem.

olej z czarnuszki przeciwwskazaniai 02

Jakie są możliwe skutki uboczne stosowania oleju z czarnuszki?

Olej z czarnuszki może powodować wiele poważnych skutków ubocznych. Wśród nich warto wyróżnić takie zjawiska, jak:

  • nadmierne skurcze macicy u kobiet w ciąży,

  • zbyt mocne obniżenie ciśnienia krwi,

  • obniżenie koncentracji i zmęczenie,

  • brak energii oraz zaburzenia snu,

  • omdlenia i zawroty głowy,

  • spłycony oddech i obniżenie sprawności,

  • podrażnienia skóry oraz alergie,

  • problemy żołądkowe – nudności, bóle brzucha, dyskomfort, odbijanie,

  • osłabienie lub wzmocnienie działania niektórych leków, zwłaszcza tych przeciwzakrzepowych i na zaburzenia rytmu serca oraz nadciśnienie

Nasiona czarnuszki mogą powodować również wiele innych skutków ubocznych – wszystko zależy od uwarunkowań organizmu danej osoby. U niektórych pacjentów problemy pojawiają się dopiero po spożyciu zbyt dużej ilości oleju. Nasiona czarnuszki są stosowane jako przyprawa – w niewielkich ilościach zwykle nie powodują skutków ubocznych, a jedynie powodują podkreślenie i urozmaicenie smaku potraw.

Jeśli zauważysz u siebie wspomniane dolegliwości, zaprzestań stosowania preparatu. Może być to również wskazanie do odwiedzenia lekarza. Problemy te nie zawsze są związane z przyjmowaniem suplementów diety, lecz ogólnym stanem organizmu.

Czy olej z czarnuszki szkodzi?

Podczas suplementacji jakichkolwiek preparatów roślinnych warto zwrócić uwagę na przeciwwskazania. Olej z czarnuszki może powodować wiele skutków ubocznych, jednak nie występują one u każdego. Przed rozpoczęciem przyjmowania tego produktu w większych ilościach dobrym pomysłem jest upewnienie się, że nie borykasz się ze zbyt niskim ciśnieniem krwi. Czarnuszka może bowiem przyczynić się do dodatkowego obniżenia tego parametru, co stanowi bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i życia. Olej nie powinien być też przyjmowany przez osoby borykające się ze schorzeniami autoimmunologicznymi, dlatego dobrym pomysłem jest odwiedzenie lekarza i sprawdzenie swojego stanu zdrowia.

Czarnuszka zawiera olejek eteryczny, który może przyczynić się do wystąpienia reakcji alergicznych. Z tego powodu dobrym pomysłem jest rozpoczęcie suplementacji od niewielkich ilości substancji i obserwowanie reakcji swojego organizmu.

Olej z czarnuszki może zaszkodzić głównie wtedy, gdy jest on przyjmowany w nieodpowiedni sposób, niezgodnie z zaleceniami lekarza, farmaceuty lub producenta wyrobu. Przekraczanie wskazanych porcji może doprowadzić do pojawienia się uciążliwych, a niekiedy nawet niebezpiecznych skutków ubocznych. Z tego powodu podczas regularnej suplementacji tego składnika należy przestrzegać zaleceń, a w razie jakichkolwiek problemów i wątpliwości – skonsultować się z lekarzem.

olej z czarnuszki przeciwwskazaniai 03

Jak bezpiecznie stosować olej z czarnuszki?

Stosowanie oleju z czarnuszki może być bezpiecznie tylko wtedy, gdy przebiega zgodnie z zaleceniami producenta preparatu lub lekarza. Dobrym pomysłem jest też wcześniejsze skontrolowanie stanu zdrowia i skonsultowanie się ze specjalistą. Warto przedstawić lekarzowi listę leków i innych suplementów diety przyjmowanych na co dzień. Na tej podstawie będzie on mógł sprawdzić, czy stosowanie oleju z czarnuszki nie doprowadzi do pojawienia się niebezpiecznych skutków ubocznych i osłabienia lub wzmocnienia działania innych preparatów.

Każda osoba inaczej reaguje na nasiona czarnuszki. Olej może przyczynić się do wystąpienia skutków ubocznych zarówno przy małych, jak i dużych porcjach. Warto obserwować swój organizm przez cały okres suplementacji. Jeśli zauważysz niepokojące dolegliwości, zrezygnuj z przyjmowania oleju. W przypadku uciążliwych, ale nie niebezpiecznych skutków ubocznych, czasami wystarczy też zmniejszenie dziennej porcji. Takie kroki powinny być podejmowane po konsultacji z lekarzem.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Awokado to owoc, który może przynieśc bardzo pozytywne skutki zdrowotne, ale nie jest dla każdego. Sprawdź, kto nie powinien z niego korzystać!
Nasiona chia zawierają wiele cennych składników, które wspierają pracę organizmu. Warto je włączyć do diety, aby poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego, serca czy wzroku.
Spróbuj dyni, bardzo smacznej i pełnej składników odżywczych. Zrobione z niej potrawy posmakują całej rodzinie i przyniosą jej wiele korzyści, wzmocnią i poprawią stan zdrowia.
Czubryca zielona to pełna walorów prozdrowotnych mieszanka ziołowa rodem z kuchni bułgarskiej. Dodaje potrawom nietuzinkowego smaku, a zarazem wspomaga procesy trawienne.
Mangostan to pyszny egzotyczny owoc, a zarazem jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów. Z uwagi na zawartość HCA potrafi też skutecznie przyspieszyć redukcję wagi ciała.