sok z kiszonej kapusty przeciwwskazania

Sok z kiszonej kapusty – Przeciwwskazania, kto powinien go unikać, kiedy go unikać i ile można go pić dziennie

Sok z kiszonej kapusty to świetne wsparcie dla Twojego organizmu. Wzmacnia odporność, usprawnia procesy trawienne oraz spowalnia procesy starzenia. Pomaga po zatruciu alkoholowym, może wspomóc w leczeniu niestrawności i innych dolegliwości żołądkowych. Zawiera naturalne probiotyki, co buduje florę bakteryjną jelit. Okazuje się jednak, że mimo tak wielu prozdrowotnych właściwości nie dla wszystkich jest on bezpieczny. Dla kogo spożywanie soku z kiszonej kapusty jest niebezpieczne? Kto nie powinien po niego sięgać? Zobacz, jakie są przeciwwskazania do stosowania soku z kapusty.

Istnieje kilka grup osób, które niestety nie mogą korzystać z naturalnych dobroczynnych właściwości soku z kapusty. Przyjmowane leki lub choroby przewlekłe, których doświadczają powodują, że w ich przypadku sok może okazać się nie tylko niepomocny, ale wręcz szkodliwy. Jakie schorzenia i jakie sytuacje są przeciwwskazaniem do wdrożenia soku z kiszonej kapusty do swojej codziennej diety?

Oto one:

  • nadciśnienie tętnicze;

  • schorzenia nerek;

  • problemy żołądkowe;

  • zespół jelita drażliwego.

Osoby, które cierpią na wymienione powyżej dolegliwości mogą doświadczyć licznych skutków ubocznych czy działań niepożądanych w przypadku włączenia soku do swojej diety. Wśród tych objawów znajdują się wzdęcia, biegunki czy bóle brzucha.

Do tego należy też pamiętać, że sok z kiszonej kapusty ma działanie przeczyszczające. Dlatego jeżeli zostanie włączony, jako element diety, należy jednocześnie zwiększyć ilości wypijanej wody, żeby stale nawadniać organizm.

Zanim włączysz sok z kiszonej kapusty do swojej diety warto również zrobić podstawowe badania i zweryfikować kondycje organizmu. Zaleca się również konsultację z lekarzem, który podpowie, jak bezpiecznie go stosować i jakie ilości będą odpowiednie.

W przypadku chorych na nadciśnienie, ze schorzeniami nerek czy przewlekłymi dolegliwościami dotykającymi układu pokarmowego, należy zrezygnować nie tylko z soku, ale również z samej kiszonej kapusty.

Do tego należy mieć na uwadze fakt, że sok z kiszonej kapusty zawiera duże ilości soli, która w nadmiarze może być szkodliwa dla ludzkiego organizmu. Jeżeli więc w Twojej diecie nie brakuje soli lub na co dzień dużo jej używasz, to rozważ, czy sok z kiszonej kapusty będzie dobrym rozwiązaniem.

sok z kiszonej kapusty przeciwwskazania

Kto powinien unikać picia soku z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty nie jest wskazany w przypadku osób z chorobami serca, chorobami nerek czy układu pokarmowego, ale nie tylko. Nie powinny po niego sięgać również osoby, które przyjmują leki przeciwdepresyjne z grupy IMAO, przyjmujący leki przeciwzakrzepowe, zmagający się z niedoczynnością tarczycy oraz niską odpornością organizmu na skoki histaminy. Zobacz, dlaczego akurat te grupy są tak wrażliwe.

Czy osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny unikać picia soku z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty obniża ciśnienie krwi, więc w teorii powinien się sprawdzić w przypadku osób, które cierpią na zbyt wysokie wartości ciśnienia. Jeżeli jednak jest to schorzenie, które jest już systematycznie leczone, może dojść do nadmiernego obniżenia ciśnienia, a taka sytuacja jest bardzo niebezpieczna dla ludzkiego organizmu.

Czy osoby z zespołem jelita drażliwego powinny unikać picia soku z kiszonej kapusty?

W przypadku osób cierpiących na zespół jelita drażliwego nie zaleca się picia soku z kiszonej kapusty, ponieważ ma on działanie przeczyszczające. Wobec tego może nasilić objawy, które występują w omawianym schorzeniu. Do tego długotrwała biegunka może się przyczynić do odwodnienia organizmu, co jest zjawiskiem niezwykle niebezpiecznym.

W przypadku zespołu jelita drażliwego nie zaleca się spożywania produktów przeczyszczających i wspomagających perystaltykę jelit, a do takich należy właśnie sok z kiszonej kapusty.

Czy osoby spożywające dużo soli powinny unikać picia soku z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty zawiera bardzo duże ilości soli. Jeżeli więc Twoja dieta i tak jest obfita w posiłki słone czy wręcz czasem przesolone, to soku z kapusty lepiej jest wówczas unikać. Korzyści jakie płyną z jego stosowania zostaną bowiem zminimalizowane dodatkową porcją soli, która jest szkodliwa.

Z uwagi na to, że sól jest również niebezpieczna dla Twojego serca, to przy nadciśnieniu lub skłonnościach do nadciśnienia również powinno się zrezygnować z tego specyfiku, pomimo dobroczynnych właściwości soku.

Czy osoby zażywające leki przeciwdepresyjne z grupy IMAO powinny unikać picia soku z kapusty?

Okazuje się, ze sok z kiszonej kapusty może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, które stosowane są w leczeniu depresji. Chodzi tu przede wszystkim o te z grupy IMAO. Dzieje się tak, ponieważ kapusta kiszona, a co za tym idzie również sok z kiszonej kapusty, zawierają w sobie duże ilości tyramina. Jest to specyficzny aminokwas, które obecność w organizmie człowieka blokuje działanie tego rodzaju leków.

Czy osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe powinny unikać picia soku z kapusty?

Sok z kiszonej kapusty charakteryzuje się dużą zawartością witaminy K, która przyczynia się do zwiększonej krzepliwości krwi. Osoby, które ze względów zdrowotnych powinny mieć nieco mniejszą krzepliwość i w tym celu przyjmują leki przeciwzakrzepowe, powinny więc zrezygnować z picia tego soku. W przeciwnym razie witamina K z soku może zmniejszyć działanie leków, pogorszyć ogólne samopoczucie lub też doprowadzić do powstawania zakrzepów, które są niebezpieczne dla życia i zdrowia człowieka.

Czy osoby z niedoczynnością tarczycy powinny unikać picia soku z kapusty?

Sok z kiszonej kapusty zawiera goitrogeny, a te uważane są za substancje szkodliwe dla osób, które zmagają się z niedoczynnością tarczycy. Goitrogeny maja właściwości wolotwórcze, a więc nasilają negatywne objawy niedoczynności.

Czy osoby z brakiem tolerancji na duże skoki dawek histaminy powinny unikać picia soku z kapusty?

Z uwagi na to, że sok z kiszonej kapusty zawiera w sobie dość duże ilości histaminy może być szkodliwy dla osób, których organizm nie ma tolerancji na nagły duży wzrost jej stężenia. Histamina jest aminokwasem, który powstaje w czasie fermentacji i dojrzewania produktów spożywczych. Poza kapustą kiszoną można go znaleźć również w serach. W organizmie człowieka histamina jest odpowiedzialna za część reakcji alergicznych na żywność. Spożywanie histaminy np. w soku z kapusty może więc powodować reakcje alergiczne takie jak:

  • biegunka;

  • uczucie gorąca;

  • zaczerwienienie i swędzenie skóry;

  • silne migreny.

sok z kiszonej kapusty przeciwwskazania

Czy można pić sok z kiszonej kapusty na czczo?

Odnośnie do picia soku z kiszonej kapusty na czczo, są dwie szkoły. Jedna mówi, że nie powinno się go tak spożywać, ponieważ może drażnić śluzówki przewodu pokarmowego. Druga szkoła mówi natomiast, że właśnie rano powinno się pić sok z kiszonej kapusty na czczo, by pobudzić żołądek do pracy, zwiększyć wydzielanie soków żołądkowych, zmniejszyć zakwaszenie układu pokarmowego, a tym samym przyczynić się do lepszego i sprawniejszego trawienia, usprawnić metabolizm a tym samym zadziałać ku zmniejszeniu masy ciała.

sok z kiszonej kapusty przeciwwskazania

Ile dziennie można pić soku z kiszonej kapusty?

I w tym temacie zdania są podzielone. Jeszcze w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku zalecano picie 100 – 200 ml soku z kapusty przed każdym posiłkiem. Dziś ilość tę znacznie ograniczono, ale nadal pojawiają się różne koncepcje:

  • szklanka soku dziennie;

  • pół szklanki soku dziennie;

  • 1 – 2 szklanki dziennie;

  • 1 – 2 łyżki dziennie.

Przypuszcza się, że w sezonie infekcyjnym powinno się pić szklankę soku przed śniadaniem i 100 – 200 ml po kolacji. Taka ilość prawdopodobnie poprawia odporność organizmu i skraca czas trwania infekcji.

Inne zalecenia wskazują, by pić tylko jedną szklankę dziennie, a w ten sposób dostarczy się niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów.

W wielu dietach odchudzających zaleca się na przykład stosowanie jednej szklanki soku na czczo, by pobudzić układ pokarmowy do pracy. W ten sposób przyspiesza się procesy trawienia i przemianę materii.

Sok z kiszonej kapusty ma bardzo specyficzny smak, który może nie każdemu pasować lub zwyczajnie się znudzić po kilku zastosowaniach. W takiej sytuacji można go zmieszać z innym sokiem owocowym lub warzywnym. Dzięki temu smak zostanie przełamany, ale właściwości sok z kiszonej kapusty zachowa.

Można do niego dodać sok marchwiowy, jabłkowy lub cytrynowy.

Analizując sok z kiszonej kapusty w aspekcie właściwości prozdrowotnych warto również dodać, by nie przesadzać z częstotliwością jego picia. Wystarczy 2 – 3 razy w tygodniu. Dodatkowo w te dni warto ograniczyć spożycie soli.

Jeżeli chcesz możesz też sok z kiszonej kapusty zastąpić samą kiszoną kapustą. Choć picie soku dostarcza łatwo przyswajaną witaminę C i jest też dobrze przyswajalnym probiotykiem, to specjaliści wskazują na właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej.

Stosowanie soku neutralizuje kwasy żołądkowe i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Poprawia działanie układu pokarmowego i jest źródłem cennych składników odżywczych. Daje uczucie sytości, jest naturalnym probiotykiem i wpływa na podniesienie odporności organizmu, przez co zapobiega chorobom i skraca czas trwania infekcji.

Na koniec, sok z kiszonej kapusty w niewielkich ilościach można również stosować (jeżeli nie ma przeciwwskazań) jako dodatek do:

  • dressingów;

  • dipów;

  • zup;

  • past kanapkowych;

  • marynat do mięs i ryb.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Olej z ogórecznika to cenny produkt naturalny stosowany w medycynie do pielęgnacji skóry atopowej oraz do łagodzenia innych problemów zdrowotnych.
Goździki to nie tylko aromatyczna przyprawa, lecz także ludowy sposób na walkę z bólem zęba. Stosuje się je pod postacią olejku czy papki z rozdrobnionych pąków. Sprawdź więcej.
Chcesz mieć piękne i długie rzęsy w naturalny sposób? Dowiedz się, jak olejek rycynowy może Ci w tym pomóc! Odkryj jego tajemnice, zalety i ewentualne ryzyka.
Miód malinowy to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, a jednocześnie doskonała alternatywa dla białego cukru i niebanalny specjał, który urozmaici każdy jadłospis.
Miód wrzosowy - wypróbuj działanie naturalnego antybiotyku. Sprawdź jak regularne stosowanie miodu wrzosowego wpłynie na twoje zdrowie i samopoczucie!