złote mleko

Złote mleko: Przepis, jak przygotować, ile i kiedy pić, właściwości i przeciwwskazania

Złote mleko to napój cieszący się ogromną popularnością wśród zwolenników tradycyjnego ziołolecznictwa. Aby go przygotować, wystarczy połączyć zwykłe mleko z mieszanką przypraw, wśród których najważniejsza jest kurkuma o charakterystycznym, żółtym kolorze. W walce z jakimi dolegliwościami jest stosowane złote mleko? Sprawdź przepisy na ten wyjątkowy napój.

Złote mleko jest tradycyjnym napojem indyjskim, który cieszy się coraz większą popularnością również w Europie. Środek ten jest przyjmowany przede wszystkim w walce z dolegliwościami charakterystycznymi dla przeziębienia. Złote mleko stosuje się w celu poprawy funkcjonowania układu odpornościowego czy złagodzenia stanów zapalnych oraz problemów żołądkowych. To ciepły, żółty napój przygotowywany z mleka krowiego, owczego lub koziego z przyprawami – kurkumą, imbirem i pieprzem. To właśnie kurkuma nadaje złotemu mleku jego charakterystyczny kolor.

Tę indyjską miksturę można przygotować również w wegańskiej wersji. Mleko roślinne także komponuje się doskonale z przyprawami. Nie zawiera również laktozy, dlatego stanowi doskonały wybór dla osób nietolerujących tej substancji. Do przygotowania złotego mleka najlepiej sprawdzi się napój ryżowy, migdałowy lub kokosowy.

Złote mleko można pić w celu zwalczenia już istniejących dolegliwości, a także zmniejszenia ryzyka zachorowania na przeziębienie, grypę czy poważniejsze schorzenia – nowotwory, problemy z układem krwionośnym czy choroby wątroby. To smaczny, rozgrzewający napój bazujący na naturalnych składnikach charakterystycznych dla medycyny chińskiej i indyjskiej.

złote mleko

Co zawiera w sobie złote mleko?

Złote mleko, jak sama nazwa mówi, bazuje na napojach mlecznych – zwierzęcych lub roślinnych. Ważnymi składnikami tego napoju są też przyprawy. To przede wszystkim kurkuma, stanowiąca źródło kurkuminy nadającej mleku charakterystyczny, złoty kolor.

Przepisy na złote mleko znacznie się od siebie różnią. Niektóre osoby dodają do napoju także odrobinę oleju kokosowego, który sprawia, że mieszanka staje się bardziej treściwa. Kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego ten dodatek może pomóc lepiej rozprowadzić cenne substancje zawarte w przyprawach. Do mleka dodaje się też słodziki, np. miód, oraz produkty rozgrzewające – chili lub pieprz.

Przepis na złote mleko można swobodnie modyfikować, dostosowując składniki do indywidualnych preferencji. Niektóre osoby dodają do napoju również imbir czy cynamon. Popularnością cieszą się też warianty z anyżem, goździkami, gałką muszkatołową i kardamonem. Na rynku znaleźć można też gotowe mieszanki, które wystarczy dodać do ciepłego mleka.

Jak przygotować złote mleko z kurkumą? – Przepis

Istnieje wiele przepisów na złote mleko. Prezentują się one dość podobnie – kluczowe różnice polegają na proporcjach poszczególnych składników.

Na 1 szklankę/kubek ok. 300ml potrzebujesz:

  • kurkumy w proszku naturalnej – około 2 łyżek,

  • czarnego pieprzu mielonego – około 1/4 – 1/2 łyżeczki,

  • mleka krowiego lub roślinnego – około 250 ml,

  • tłuszczu kokosowego nierafinowanego lub masła klarowanego typu ghee – około 1 łyżeczki, w zależności od tego, jak dużo tłuszczu ma w sobie zastosowane mleko,

  • przyprawy korzenne – cynamon, kardamon, imbir, wanilia lub inne dodatki, w zależności od własnych preferencji,

  • miód lub np. syrop z daktyli, agawy (lepiej unikać cukru) – zwykle wystarczy dodać łyżeczkę miodu, choć dokładna ilość słodzika zależy od indywidualnych preferencji smakowych danej osoby,

  • kilka łyżek przegotowanej wody.

Sposób przygotowania:

Sypkie składniki wymieszaj z łyżką oleju kokosowego lub masła klarowanego z odrobiną wody. Dodaj mleko krowie lub roślinne i mieszaj całość przez kilka minut, podgrzewając mieszankę w rondelku. Po dokładnym rozpuszczeniu się wszystkich składników wyłącz kuchenkę. Pamiętaj, by nie doprowadzić do zagotowania się mleka.

Złoty napój można przygotować też na zapas. W tym celu konieczne jest stworzenie pasty z kurkumy i innych składników, którą wystarczy dodać do mleka w sytuacji, gdy masz ochotę na gorący, żółty napój. Taki półprodukt sprawdzi się doskonale również jako dodatek do herbaty czy kawy. Pasta z kurkumy i przypraw pasuje także do bardziej skomplikowanych dań na bazie ryżu.

Na rynku znaleźć można również gotową pastę z kurkumy. To mieszanka oleju roślinnego, najczęściej kokosowego, słodzików i przypraw. Stanowi kompletną bazę, do której wystarczy dodać mleko i podgrzać całość w rondelku. Pozostałe składniki znajdują się już w paście, co znacznie ułatwia proces przygotowywania napoju.

Inne przepisy na złote mleko

Składniki:

  • szklanka mleka krowiego, migdałowego, owsianego, ryżowego czy koziego,

  • dwie łyżeczki miodu,

  • łyżeczka kurkumy,

  • łyżeczka pieprzu cayenne – dobrze sprawdzi się też zwykły, czarny pieprz,

  • łyżeczka cynamonu,

  • pół łyżeczki startego imbiru,

  • pół łyżeczki oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj w niewielkim rondelku. Podgrzej całość na wolnym ogniu, nie doprowadzając mleka do wrzenia. Po rozpuszczeniu się miodu napój jest gotowy do spożycia. Należy pić go, gdy mleko przestygnie, ale nie będzie jeszcze całkowicie zimne.

złote mleko

Jak często można pić złote mleko? – ile razy dziennie

Złote mleko to nie tylko smaczny, słodki napój z orientalnymi nutami, lecz także preparat stosowany przez zwolenników naturalnego ziołolecznictwa. Taka mieszanka jest przyjmowana przede wszystkim przy przeziębieniu w okresie jesienno-zimowym. Złote mleko spożywane w celu złagodzenia dolegliwości charakterystycznych dla grypy można pić nawet 2-3 razy dziennie. Nie należy przekraczać tej ilości. W innym przypadku może bowiem dojść do wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Kiedy najlepiej pić złote mleko?

Złote mleko to preparat przyjmowany przede wszystkim w okresie przeziębienia. Taką mieszankę można stosować również w celach profilaktycznych, w czasie, gdy ryzyko zachorowania jest największe – zimą lub jesienią. Napój na bazie mleka roślinnego lub zwierzęcego jest świetnym sposobem na rozgrzanie organizmu w trakcie chłodniejszych miesięcy. Składniki zawarte w preparacie wspierają układ odpornościowy, pomagając zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Złote mleko najlepiej pić na czczo, o poranku. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by spożywać tę mieszankę także w ciągu dnia. Nie zaleca się spożywania złotego mleka na noc. Może ono pomóc rozgrzać organizm, jednak ze względu na zawartość kurkumy często prowadzi do problemów z zasypianiem i pobudzenia organizmu. Mleko z kurkumą można dodawać też do herbaty.

złote mleko

Jakie są właściwości zdrowotne złotego mleka?

Złote mleko jest stosowane w walce z wieloma dolegliwościami ze względu na zawartość kurkumy. Stanowi ona cenne źródło kurkuminy, która może przyczynić się do zahamowania rozwoju różnych chorób. Co więcej, wspiera ona także walkę z wolnymi rodnikami.

Kurkumina może również pomóc zwalczyć infekcje bakteryjne, grzybicze, wirusowe i pasożytnicze oraz stany zapalne. Jest stosowana w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia zakrzepów, problemów z układem krążenia i wątrobą czy niektórych nowotworów. Złote mleko cieszy się dużą popularnością wśród osób borykających się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów. Napój ten jest przyjmowany również w trakcie zarażenia wirusem SARS-CoV2.

Picie złotego mleka to popularna praktyka przede wszystkim w sezonie jesienno-zimowym. W tym czasie ryzyko zachorowania jest zdecydowanie największe. Napój wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Może pomóc poradzić sobie również z już występującymi dolegliwościami, jak kaszel, ból gardła czy ból głowy. Jest przyjmowany w celu wyciszenia i uspokojenia nerwów, również u osób, które mają problemy z zasypianiem.

Jak działa złote mleko i na co może pomóc?

Złote mleko może pomóc poradzić sobie z takimi problemami i dolegliwościami, jak:

  • problemy ze strony układu pokarmowego, w tym nieodpowiednie trawienie posiłków czy gazy,

  • stany zapalne w organizmie,

  • infekcje bakteryjne i wirusowe,

  • działanie wolnych rodników,

  • problemy z ciśnieniem krwi – zwłaszcza jeśli jest ono zbyt wysokie,

  • za wysoki poziom cukru we krwi,

  • problemy skórne,

  • zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL,

  • objawy napięcia przedmiesiączkowego – PMS,

  • zmiany reumatyczne i dolegliwości ze strony stawów,

  • degradacja komórek nerwowych.

Kurkumina zawarta w złotym mleku może też przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów. To jeden z ważniejszych składników wykorzystywanych przede wszystkim w medycynie chińskiej. Kurkuma może pomóc zregenerować skórę i narządy wewnętrzne, a także poradzić sobie z infekcjami w obrębie całego organizmu. Składnik ten wspiera pracę wątroby, nerek i całego układu pokarmowego. Przez niektóre osoby jest stosowany jako środek na bezsenność. Chętnie sięgają po niego osoby będące w grupie wysokiego ryzyka wystąpienia chorób serca oraz zatorów. Kurkuma może też przyczynić się do ograniczenia dolegliwości związanych z depresją i innymi problemami psychicznymi.

Czy picie złotego mleka ma skutki uboczne?

Zarówno mleko krowie, jak i olej kokosowy, napoje roślinne czy przyprawy to podstawowe produkty spożywcze, które na ogół nie powodują żadnych dolegliwości. U niektórych osób regularne spożywanie takiej mieszanki może jednak przyczynić się do wystąpienia nudności, rozstroju żołądka czy biegunki. Najczęściej takie dolegliwości wynikają z przyjmowania zbyt dużych ilości napoju.

Wspomniane skutki uboczne często występują też u osób, które jednocześnie przyjmują również inne suplementy diety z kurkumą. Nadmierne spożywanie tej przyprawy może doprowadzić do problemów ze strony układu pokarmowego.

Szczególną ostrożność powinny zachować również osoby nietolerujące laktozy. W przypadku tych ludzi konieczne jest zastąpienie mleka krowiego napojami roślinnymi. Decydując się na regularne stosowanie żółtego napoju z kurkumą, warto pamiętać również o alergiach. Zarówno mleko, jak i miód czy kurkuma wykazują bowiem właściwości uczulające, dlatego mogą doprowadzić do wysypek czy problemów z oddychaniem.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Syrop z imbiru - Zobacz 10 właściwości zdrowotnych tego naturalnego eliksiru. Poznaj dobroczynne działanie, ewentualne skutki uboczne i przeciwwskazania. Dbaj o siebie naturalnie!
Olej z dziurawca korzystnie wpływa na organizm, wspomaga układ nerwowy i poprawia samopoczucie, ponadto działa przeciwzapalnie, przyciwbakteryjnie i przeciwbólowo.
Poznaj korzyści spożywania fistaszków, czyli orzeszków ziemnych, które mają wiele kalorii i są bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały, mają też dobry wpływ na serce i mózg.
Aronia cieszy się dużą popularnością ze względu na szerokie właściwości zdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto i w jakiej formie najlepiej ją spożywać.
Nasturcja, roślina spotykana w wielu odmianach, nie tylko ozdobna, ale i jadalna, o doskonałym, unikalnym smaku oraz wielu cennych właściwościach sprzyjających naszemu zdrowiu.