Sok z buraka

Sok z buraka – Właściwości, zastosowanie, działanie, efekty picia, przeciwwskazania i przepis

Czerwony burak to warzywo znane i często spotykane na polskich stołach. Coraz większym zainteresowaniem cieszy się ostatnio także sok z buraka, który — jak się okazuje — posiada wiele niezwykłych właściwości leczniczych. Dodatkowo jest też łatwy w przygotowaniu, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozpocząć kurację już dzisiaj! Jak działa sok z buraka? W jakich dawkach najlepiej go przyjmować?

Burak to zdrowe warzywo, które jest znane i powszechnie stosowane, szczególnie w polskiej kuchni. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie buraka oraz wiele metod jego zastosowania. Buraki czerwone (buraki ćwikłowe) można wykorzystać m.in. do zupy, surówki, jako dodatek do potraw mięsnych lub w formie carpaccio z buraka. Coraz większą popularnością w ostatnim czasie cieszy się także sok z buraka — dzięki zawartości licznych witamin i minerałów wpływa korzystnie na zdrowie, a jednocześnie jest też niezwykle łatwy w przygotowaniu.

Sok z buraka uzyskuje się poprzez wyciśnięcie płynu z kiszonego lub surowego buraka. W tym celu wykorzystuje się wyciskarkę do warzyw i owoców lub też blender. W drugim przypadku otrzymane purée z buraka należy jednak odcedzić przez sitko lub gazę.

Sok z buraka

Sok z buraka — właściwości

Czerwony burak to nieocenione źródło cennych składników odżywczych o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Najwięcej wartości leczniczych posiadają surowe buraki, jednak ze względu na swój ziemisty, lekko goryczkowy posmak. Przyrządzanie soków z buraka pozwala na zachowanie pełnego bogactwa witamin i składników mineralnych tego warzywa, a jednocześnie pozwala na spożycie go w przystępnej smakowo formie.

Sok z buraka — właściwości, które trzeba znać:

Właściwości przeciwutleniające. Sok z buraka dostarcza do organizmu antyoksydanty, które eliminują z organizmu nadmiar wolnych rodników. W ten sposób sok z buraka przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia organizmu, przeciwdziała rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych i stanowi naturalną profilaktykę nowotworów.

Właściwości krwiotwórcze. To szczególnie pożądana cecha przy leczeniu niedokrwistości i anemii. Sok z buraka zawiera w sobie cynk, miedź oraz kobalt, które pełnią ważną rolę w budowaniu czerwonych krwinek. Dodatkowo miedź zawarta w soku z buraka usprawnia transportowanie żelaza w organizmie, a witamina C, jego wchłanianie.

Właściwości przeciwzapalne. Sok z buraka zawiera betaninę, która pomaga zwalczać wirusowe i bakteryjne infekcje, a także różnego typu stany zapalne powstałe w organizmie. Wypijanie soku z buraka przy przeziębieniu lub grypie pozwala załagodzić kaszel i wzmacnia naturalnie układ odpornościowy.

Właściwości oczyszczające. Sok z buraków przyspiesza proces eliminacji szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Zawiera także błonnik zapewniający uczucie sytości na dłużej i przyspiesza tempo przemiany materii. Z tego względu po sok z buraków sięgają często osoby, w trakcie zdrowych kuracji odchudzających.

Jak zrobić sok z buraka — Przepis

Do zrobienia soku z buraka można wykorzystać zarówno surowe, jak i kiszone buraki. Przepis na sok z buraka czerwonego jest niezwykle prosty i szybki. W pierwszej kolejności należy obrać oraz pokroić buraki. Tak przygotowane warzywa przekładamy do sokowirówki lub wyciskarki i wyciskamy sok. Osoby, które nie przepadają za smakiem buraka, mogą dodać o niego wyciśnięte jabłko oraz marchew.

Zaleca się, by przed spożyciem soku z buraka odgazować go. W tym celu należy odstawić przygotowany sok na ok. 30 minut. Po tym czasie nadaje się już do wypicia. Warto również pamiętać, że sok przygotowany w sokowirówce powinien być wypity tego samego dnia, ponieważ szybciej traci swoje wartości odżywcze. Z kolei sok z buraka z wyciskarki wolnoobrotowej można przechowywać w lodówce nawet do 5 lub 7 dni.

Sok z buraka — zastosowanie

Sok buraczany ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Polecany jest profilaktycznie każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Z drugiej strony sprawdza się także jako naturalne antidotum na wiele dolegliwości i schorzeń. Na co najczęściej stosuje się sok z buraka?

Sok z buraka na anemię. Regularne dostarczanie do organizmu żelaza oraz witamin z grupy B wraz z sokiem buraczanym wspiera działanie układu krwionośnego, oraz produkcję czerwonych krwinek. W przypadku anemii, gdzie liczba erytrocytów jest niewystarczająca, takie działanie może okazać się niezwykle pomocne.

Sok z buraka na kaszel. Picie soku z buraka przy suchym i mokrym kaszlu pomaga załagodzić nieprzyjemne drapanie w gardle i chrypę. Dzięki swojemu działaniu wykrztuśnemu przyspiesza proces leczenia kaszlu.

Sok z buraka na problemy skórne. Kuracja sokiem z buraka zapewnia wysoką podaż przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia się skóry i poprawiają jej kondycję: elastyczność oraz wygląd.

Sok z buraka na spadki energii. Regularne picie soku z buraka pomaga zniwelować uczucie zmęczenia i działa na organizm energetyzująco.

Sok z buraka na nadciśnienie. W buraku znajdują się azotany, które organizm przetwarza do tlenku azotu. Dzięki temu sok buraczany jest nieocenioną pomocą przy zbyt wysokim ciśnieniu, tak skurczowym, jak i rozkurczowym.

Sok z buraka na zaparcia. Sok z buraka dostarcza do organizmu duże ilości błonnika, który wspiera działanie układu trawiennego i przeciwdziała zaparciom.

Sok z buraka — właściwości odżywcze

Burak jest warzywem o niskiej wartości energetycznej – 100 g buraka to tylko ok. 40 kcal. Jednocześnie jest również źródłem cennego błonnika pokarmowego, który przeciwdziała problemom trawiennym i pozwala uzyskać uczucie sytości na długi czas.

Buraki oraz soki z buraków zawierają wiele istotnych dla zachowania dobrego zdrowia witamin i minerałów. Wśród nich wymienić można m.in.: witaminę C, żelazo, wapń, magnez, potas, lit, molibden, oraz witaminy z grupy B. To także bogactwo istotnych związków bioaktywnych, takich jak: betalainy, karotenoidy, polifenole oraz saponiny.

Ponadto sok z buraka zawiera także kwasy organiczne (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas szczawianowy, kwas winny) oraz pełnowartościowe białko.

Sok z buraka

Skutki uboczne picia soku z buraków

Picie soku z buraka jest bezpieczne i niezwykle rzadko słyszy się o efektach ubocznych kuracji buraczanej. Tym bardziej, jeśli sok z buraka spożywany jest w rozsądnych ilościach.

U mniej niż 15% populacji pijących sok z buraka regularnie i w większych ilościach może wystąpić beeturia zwana także burakurią. Rozpoznać ją można poprzez zmianę koloru moczu oraz stolca na kolor czerwony. Wynika to wprost z zawartości betalianów w burakach, decydujących o czerwonym pigmencie tego warzywa. Burakuria nie jest jednak szkodliwa, czy niebezpieczna dla organizmu. Przypadłość ta powinna ustąpić po odstawieniu kuracji buraczanej na jakiś czas.

Jak działa sok z buraka i na co pomaga?

W soku z buraka występują związki należące do grupy polifenoli, które działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, a dodatkowo podnoszą także odporność organizm na stres oksydacyjny. Z kolei karotenoidy to antyoksydanty oraz prekursorzy witaminy A. Witamina C występująca w składzie soków buraczanych poprawia odporność i działa antyoksydacyjnie. Witaminy z grupy B poprawiają pracę układu nerwowego.

Regularne stosowanie soku z buraka może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, ma korzystny wpływ na wątrobę oraz cały układ sercowo naczyniowy. Kuracja buraczana poprawia także kondycję skóry i może zwiększyć wytrzymałość u osób aktywnych fizycznie.

Jak stosować sok z buraka?

Sok z surowych buraków oraz sok z kiszonych buraków należy wprowadzać małymi porcjami do diety. Kurację najlepiej zacząć od małego kieliszka soku lub wypijania ok. 1/5 szklanki rozcieńczonej wodą. Stopniowo i regularnie należy zwiększać dawkę, by ostatecznie dojść do 200 ml soku na dzień. Taka dawka pozwoli poprawić odporność organizmu i pozwoli osiągnąć oczekiwane rezultaty lecznicze.

W przypadku buraka kiszonego finalna dawka dzienna może wynosić nawet 250-300 ml. Zaleca się wypijanie soku z buraka na czczo w celu zwiększenia przyswajalności żelaza oraz uniknięcia problemów trawiennych.

Lista zdrowych mikstur, jakie można przygotować z buraka

Poza sokiem z surowego buraka istnieje wiele innych możliwości podania tego warzywa w formie płynnej. Wśród najpopularniejszych, zdrowych mikstur z buraka wyróżnić można:

– Sok z kiszonego buraka. Pokrojone buraki zalewa się przegotowaną wodą, dodając także czosnek, skórę chleba razowego oraz sok z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków. Proces fermentacji trwa zwykle kilka dni.

– Zakwas z buraków. Powstaje na skutek kiszenia i fermentacji buraków. Grubsze plastry buraka należy ułożyć w słoiku razem z czosnkiem i przyprawami, zalewając całość wodą i pozostawiając zakręcony słoik w ciepłym miejscu na ok. 5-7 dni.

– Syrop z buraków. Umyte i obrane buraki zalewa się wodą w garnku i gotuje aż do ich rozpadnięcia. Co jakiś czas należy uzupełnić poziom wody. Gotowy syrop ma ciemnobrązową barwę.

Ile pić dziennie soku z buraka — dawkowanie

Osoby rozpoczynające kurację sokiem z buraka powinny zacząć od niewielkich dawek — kilku łyżek lub małego kieliszka soku. Aby przyzwyczaić się do specyficznego smaku buraka, można rozcieńczać go z innym sokiem owocowym lub warzywnym (np. marchwiowym lub jabłkowym) najlepiej w proporcjach 1:4.

Docelowo zaleca się spożywanie 1 szklanki soku z buraka dziennie, najlepiej rano, jeszcze przed pierwszym posiłkiem.

Sok z buraka — przeciwwskazania

Sok z buraka to bogactwo cennych składników odżywczych oraz wiele nieprzecenionych korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Istnieją jednak pewne okoliczności, które sprawiają, że stosowanie kuracji buraczanej jest niewskazane. W soku z buraka znajduje sę duża ilość szczawianów, dlatego osoby z kamicą nerkową, dną moczanową lub innymi dolegliwościami od strony nerek nie powinny podejmować kuracji sokiem z buraków bez konsultacji z lekarzem. Stosowanie soku z buraka powinny rozważyć także osoby, które mają zbyt niskie ciśnienie, ponieważ napój może doprowadzić do niedociśnienia.

Sok z buraka — efekty długotrwałego picia

Pierwsze efekty stosowania soku z buraka można zauważyć już kilku dniach. Wyższy poziom energii, brak problemów ze wzdęciami, uczuce sytości po spożyciu soku – to tylko niektóre rezultaty, które można osiągnąć w pierwszych tygodniach kuracji. Po dłuższym czasie regularnego stosowania soku z buraków pojawiają się także inne odczuwalne i zauważalne efekty: oczyszczanie organizmu, niższe ciśnienie krwi, niższy poziom cholesterolu LDL i wyższy poziom frakcji HDL, lepsza odporność.

Sok z buraka

Dlaczego warto stosować sok z buraka?

Sok z buraka dostarcza do organizmu liczne składniki odżywcze, które wpływają na poprawę zdrowia i samopoczucia. Regularne picie soku z buraka pomaga utrzymać odporność, wydolność i wytrzymałość na wysokim poziomie. Sok buraka jest też silnym detoksykantem, dzięki któremu organizm może na bieżąco pozbywać się zbędnych lub szkodliwych produktów przemiany materii oraz zapobiegać występowaniu stresu oksydacyjnego.

Stosowanie soku z buraka wpływa też pozytywnie na poprawę trawienia, działa przeciwzapalnie i może okazać się nieocenioną pomocą w zdrowych kuracjach odchudzających.

Jak przechowywać sok ze świeżych buraków?

Sok z buraków przygotowany w zwykłej sokowirówce najlepiej spożyć jeszcze tego samego dnia. Sok zrobiony w wyciskarce wolnoobrotowej można przechowywać w lodówce nawet przez 5-7 dni. Najlepiej jednak sok z buraka przygotowywać codziennie i wypijać na świeżo, ponieważ wtedy posiada on najwięcej cennych dla zdrowia substancji odżywczych i witamin.

Sok z buraka kiszonego — witaminowa bomba?

Sok z kiszonych buraków wykorzystuje się najczęściej do przyrządzenia aromatycznego barszczu. Warto jednak rozważyć wypijanie go bez obróbki termicznej, jako preparat leczniczy. W ten sposób zapewnimy sobie witaminową bombę i sporą dawkę zdrowia. Sok z kiszonych burakow jest łatwo dostępny w wielu sklepach spożywczych, ale z racji tego, że przyrządzanie go nie należy do wyjątkowo skomplikowanych, można też pokusić się o samodzielne przygotowanie soku.

Czy świeży sok z buraków to trucizna?

Chociaż zaleca się, aby pić sok z buraka tego samego dnia, kiedy został przygotowany, warto odstawić go do odgazowania na przynajmniej 30 minut po przyrządzeniu. Odgazowany sok z buraka działa łagnodniej dla żołądka i nie powoduje niepożądanych dolegliwości ze strony układu trawiennego.

Czy należy się obawiać czerwonego moczu po piciu soku z buraków?

Czerwony mocz może (choć nie musi) pojawić się u osób, które spożywają sok z buraków regularnie i w dużych ilościach. Choć w medycynie niekonwencjonalnej taki symptom uważany jest za oznakę nieszczelności jelit, w medycynie tradycyjnej nie stosuje się tzw. testu buraczkowego. W większości przypadku czerwony mocz dowodzi wyłącznie o przenikaniu czerwonego pigmentu buraków do moczu, co z reguły nie jest uznawane za objaw niebezpieczny.

Czy sok z buraka obniża cukier?

Surowy burak odznacza się niskim indeksem glikemicznym – jego wskaźnik IG wynosi tylko 35. Z tego względu diabetycy mogą bez większych przeciwwskazań stosować sok przyrządzony z surowych buraków. Dodatkowo, kwas alfa-liponowy występujący w takim soku buraczanym może wpłynąć na obniżenie cukru we krwi, co czyni go pomocnym przy redukowaniu objawów cukrzycy.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Ksylitol stanowi popularny zamiennik cukru. Dostarcza znacznie mniej kalorii i ma niższy indeks glikemiczny. Ponadto nie sprzyja próchnicy. Dowiedz się o nim więcej.
Idealna nie tylko podczas gotowania: Zobacz dlaczego jeszcze warto wprowadzić tapiokę do swojej codziennej diety!
Jarmuż należy do warzyw liściastych, które wpływa korzystnie na organizm. Ma właściwości detoksykujące, wspomaga pracę układu nerwowego. Poznaj więcej korzyści z jego spożywania.
Olejek geraniowy to naturalny olejek eteryczny, który zaskakuje mnóstwem dobroczynnych właściwości. Dowiedz się, jak możesz go wykorzystać we własnym zakresie.
Kapary, kojarzone jako aromatyczny dodatek do dań, wykazują szereg cennych właściwości. Wspomagają np. pracę układu odpornościowego. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je spożywać.