Miód malinowy

Miód malinowy – Właściwości, zastosowanie i jak go rozpoznać

Miód malinowy to rzadko spotykany, szlachetny rodzaj miodu o nadzwyczajnych właściwościach prozdrowotnych. Wyróżnia się niebanalną złocistą barwą, która wraz z upływem czasu przechodzi w prawie czystą biel. Również jego smak jest niezwykły – delikatny, aksamitny, mocno cieszący podniebienie. Miód malinowy, podobnie jak inne miody, produkowany jest przez pszczoły miodne poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego. Niestety maliny, choć zawierają sporo nektaru, kwitną zaledwie przez trzy tygodnie, stąd też rzadkość występowania tego produktu. Sprawdź cenne właściwości miodu malinowego, dowiedz się, jak go stosować i jak rozpoznać!

Miód malinowy to prawdziwy skarb na mapie miodów naturalnych. Ma nieprzeciętne wartości odżywcze i wykazuje szeroką gamę właściwości prozdrowotnych. Obfituje w witaminy, enzymy, bio-pierwiastki i inne ważne dla zdrowia składniki. Ze względu na wysoką zawartość olejków eterycznych, jest jednym z najbardziej aromatycznych miodów.

Miód malinowy posiada unikatowy zapach i charakterystyczny smak, w którym odszukać można przyjemne dla podniebienia malinowe i cytrusowe akordy. Jego barwa także jest inna niż wszystkie – głęboka, jasno-złota, o słomkowych i herbacianych refleksach. Po skrystalizowaniu jaśnieje, zyskując białawy, kremowy odcień.

Smak miodu malinowego może lekko różnić się w zależności od tego, z jakiej odmiany malin powstał, jednak w każdym wyczuć można przeplatające się słodkie i kwaskowe nuty. Lekki, orzeźwiający, owocowy, łagodny smak sprawia, że miodu malinowego nie sposób pomylić z żadnym innym.

Miód malinowy powstaje z kwiatów malin, a dokładniej z nektaru kwiatów malin. Ów nektar zbierany jest przez pszczoły miodne, a następnie przenoszony do ula, po czym przerabiany na złocisty, pyszny miód. Panuje przekonanie, że pszczoły uwielbiają zbierać pyłek i nektar z każdej odmiany maliny. Dlaczego? Ponieważ kwiaty maliny (bez względu na odmianę) są niezwykle bogate w nektar. Co więcej, kwiaty maliny dostarczają też pszczołom bardzo dużych ilości uwielbianego przez nie cukru.

Miód malinowy jest unikalnym pszczelim wyrobem, którego próżno szukać w normalnych sklepach (najprędzej dostaniemy go u lokalnych pszczelarzy, choć też nie u wszystkich). Jest nieczęsto spotykany, ponieważ tak naprawdę niełatwo jest go pozyskać. Maliny kwitną bowiem rzadko i krótko, bo jedynie dwa razy w roku po około trzy tygodnie. Wczesne odmiany malin zaczynają kwitnąć pod koniec maja, natomiast późne odmiany malin kwitną pod koniec sierpnia (czasami aż do pierwszych przymrozków).

Jednak nie tylko krótki czas kwitnienia malin może być czynnikiem utrudniającym wytwarzanie miodu malinowego. Jego produkcja jest też zależna od położenia pasieki. Żeby miód malinowy mógł powstać, pasieka powinna być usytuowana w pobliżu krzaków malin. Innymi słowy, żeby powstanie miodu malinowego było możliwe, plantacje malin powinny znajdować się w granicach zasięgu lotu pszczół, czyli do 2 km od pasiek. Największe uprawy malin znajdują się na Lubelszczyźnie i tam też powstaje najwięcej miodu malinowego.

Miód malinowy

Właściwości miodu malinowego

Malina to nie tylko pyszny owoc, ale i posiadająca liczne właściwości lecznicze roślina. Również pozyskiwany z niej miód wyróżnia się wielokierunkowym działaniem prozdrowotnym. Przede wszystkim jest niezwykle pomocny w budowaniu odporności i zwalczaniu czynników chorobotwórczych. Z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów, witamin i minerałów, wzmacnia cały organizm, dodaje krzepy i zapewnia odpowiednią dawkę energii na dłuższy czas.

16 cennych właściwości, dzięki którym miód malinowy jest jednym z najzdrowszych produktów żywnościowych:

  • posiada właściwości napotne i przeciwgorączkowe,

  • poprawia funkcje odpornościowe organizmu,

  • zwalcza stany zapalne,

  • ma działanie antyseptyczne, antywirusowe i antybakteryjne,

  • zwalcza infekcje i przeziębienia, działa jak naturalny antybiotyk,

  • zwiększa elastyczność i przepustowość naczyń krwionośnych,

  • przeciwdziała odkładaniu się blaszki miażdżycowej,

  • wspomaga układ krwionośny, wzmacnia serce,

  • wspomaga układ nerwowy,

  • pomaga obniżać ciśnienie krwi,

  • poprawia skład krwi, pobudza produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny,

  • łagodzi napięcie nerwowe, ma właściwości odprężające,

  • usprawnia pracę układu trawiennego, działa kojąco i regenerująco na żołądek, reguluje pracę jelit,

  • przeciwdziała zmęczeniu, dodaje wigoru, uodparnia na wysiłek fizyczny i psychiczny,

  • pozytywnie wpływa na wątrobę i drogi żółciowe, pobudza wydzielanie żółci,

  • rewitalizuje i regeneruje ciało, polepsza samopoczucie i wydolność organizmu.

Co warto podkreślić, miód malinowy jest przyjazny nie tylko dla naszego zdrowia, ale i dla skóry. Możemy go z powodzeniem dodawać do domowej roboty kosmetyków albo stosować samodzielnie, aplikując bezpośrednio na skórę. Każdorazowe zastosowanie miodu malinowego na skórę przyczynia się do jej oczyszczenia, usunięcia szkodliwych drobnoustrojów oraz poprawy stopnia odżywienia i nawilżenia. Dzięki zabiegom z miodem malinowym skóra zyskuje również powłokę ochronną przed niekorzystnymi czynnikami i zyskuje na jakości (zostaje wygładzona, a wykwity i przebarwienia łatwiej zanikają).

Miód malinowy – zastosowanie

Miód malinowy jest nieco mniej słodki niż pozostałe odmiany miodów, ale za to bardziej aromatyczny od większości z nich. Możemy go dodawać zarówno do rozmaitych potraw i przekąsek, jak również do prozdrowotnych mikstur. Raczej starajmy się stosować go na zimno, a nie na ciepło. Podgrzewanie obniża jego wartość odżywczą i leczniczą.

Jak można stosować miód malinowy?

  • Miód malinowy możemy dodawać do prozdrowotnych koktajli z blendera (świetnie sprawdza się w towarzystwie miksu innych owoców, np. cytrusów, możemy nim także urozmaicać zielone koktajle bazujące na warzywach liściastych).

  • Ze względu na niecodzienny aromat i wyborny smak miód malinowy doskonale nadaje się na dodatek do deserów (np. do serników na zimno, musów, lodów, gofrów, naleśników, sorbetów, deserów na bazie jogurtów).

  • Odrobiną miodu malinowego możemy urozmaicać sosy na zimno, dressingi i dipy, a także pasty i smarowidła.

  • Miodem malinowym możemy dosładzać ulubione napoje w zastępstwie za biały cukier.

  • Miód malinowy to genialny dodatek do kanapek i owsianek.

  • 2-3 łyżeczki pysznego miodu malinowego zjedzonego wprost ze słoika to dobry sposób na zaspokojenie chętki na coś słodkiego. To doskonała alternatywa dla kupnych, niezdrowych, tuczących słodyczy.

  • Miód malinowy możemy dodawać do dietetycznych ciastek i fit-batoników domowej roboty.

  • Miód malinowy możemy stosować jako domowy kosmetyk – stosując bezpośrednio na skórę, dodając do maseczek, peelingów, kremów, balsamów.

  • Miód malinowy sprawdzi się w domowym spa – możemy dodać go do relaksującej kąpieli lub wykorzystać jako element masażu.

Miód malinowy

Jak rozpoznać miód malinowy i nie dać się oszukać?

Prawdziwy miód z malin to rzadkość. W sprzedaży dostępnych jest za to wiele produktów, które tylko go przypominają, ale stanowią zupełnie inny wyrób. Czym innym jest miód z malin, a czym innym miód wielokwiatowy z malinowymi dodatkami takimi jak owoce maliny, syrop malinowy czy sok malinowy. Taki miód wielokwiatowy z malinami to zdecydowanie nie to samo co autentyczny miód malinowy. Jeśli zależy nam na kupnie oryginalnego miodu z malin warto wziąć pod uwagę kilka czynników, które pomogą nam rozróżnić wyrób prawdziwy od namiastki.

Po czym poznać prawdziwy miód malinowy?

  • Barwa – miód malinowy ma kolor złocisty (po skrystalizowaniu białawy), a nie różowawy.

  • Zapach – po odkręceniu słoika można wyczuć wyraźny aromat kwiatów malin oraz delikatne nuty cytrusów.

  • Konsystencja – miód malinowy zazwyczaj ma gładką, jednolitą konsystencję, chociaż zdarzają się także odmiany średnioziarniste.

  • Smak – smak miodu malinowego jest łagodny, przeplatają się w nim akordy kwaskowe i słodkawe.

  • Proces powstawania – miód malinowy powstaje z kwiatów malin, a nie z owoców.

Na co pomaga miód malinowy?

Wypełniony antyoksydantami, składnikami odżywczymi i substancjami antybiotycznymi miód malinowy to bardzo dobry produkt przydatny w przypadku takich schorzeń i dolegliwości jak:

  • gorączka, infekcje górnych dróg oddechowych, przeziębienia, grypa (hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów, skraca czas infekcji, zwalcza gorączkę),

  • osłabienie, brak sił witalnych,

  • choroby układu krążenia i serca,

  • stany zapalne w jamie ustnej,

  • problemy skórne,

  • anemia,

  • nieżyty żołądka,

  • dolegliwości ze strony wątroby i dróg żółciowych,

  • przemęczenie,

  • przewlekły stres,

  • stany obniżonej odporności.

Jak stosować miód malinowy – dawkowanie

Miód malinowy wielokierunkowo wspomaga nasze zdrowie, ma też niezrównane walory smakowe, warto więc wprowadzić go do codziennej diety. Musimy jednak pamiętać, że zawiera znaczne ilości węglowodanów, a co za tym idzie, jest kaloryczny, zatem, w dbałości o linię powinniśmy stosować go z umiarem. Rekomendowana ilość miodu malinowego to od 2 do 4 łyżeczek dziennie.

Miód malinowy – przeciwwskazania

Nie zaleca się podawania miodu malinowego niemowlętom. Należy też uważać z jego dawkami w przypadku dzieci i młodzieży. W wieku 1-4 lat maksymalna dzienna porcja to 7 g produktu, w wieku 4-12 lat rekomendowane jest do 20 g miodu malinowego dziennie.

Miód malinowy

Kiedy warto sięgnąć po miód malinowy?

Miód malinowy to jeden z ciekawszych pod względem działania prozdrowotnego, a jednocześnie najsmaczniejszych, produktów na mapie tzw. super-żywności. Warto po niego sięgać zawsze, a szczególnie gdy:

  • jesteśmy osłabieni, mamy niedobory żywieniowe, borykamy się z obniżoną odpornością,

  • jesteśmy w okresie rekonwalescencji,

  • jesteśmy podatni na infekcje i alergie,

  • zmagamy się z przewlekłymi schorzeniami,

  • jesteśmy w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego lub umysłowego,

  • narzekamy na złą kondycję skóry i szukamy cennych naturalnych surowców do domowych zabiegów na skórę,

  • preferujemy zdrowy tryb życia i zdrowe odżywianie.

Składniki odżywcze miodu malinowego

Spożywając miód malinowy, dostarczamy organizmowi dużą dozę wartościowych składników, takich jak:

  • węglowodany (w tym cukry proste – fruktoza i glukoza),

  • minerały (magnez, potas, żelazo, chlor, mangan, kobalt, wapń),

  • kwasy organiczne (kwas cytrynowy, kwas glukonowy, kwas jabłkowy),

  • witaminy z grupy B,

  • witamina C,

  • flawonoidy,

  • ketony,

  • enzymy (inwertaza, alfa-amylaza, beta-amylaza).

Skąd wynika kolor zapach i smak miodu malinowego?

Swój wyjątkowy złotawo-słomkowy kolor miód malinowy zawdzięcza obecnym w kwiatach maliny dużym ilościom barwników roślinnych takich jak beta-karoten czy ksantofil. Natomiast subtelny, lekko owocowy, słodkawo-kwaskowy smak miód malinowy zawdzięcza po części składowi nektaru kwiatów malin (kwasy organiczne, olejki eteryczne, estry etc.), okresowi kwitnienia kwiatów i procesom zachodzącym podczas przetwarzania nektaru przez pszczoły.

Gdzie kupić miód malinowy?

Po miód malinowy możemy wybrać się do lokalnych pszczelarzy. Możemy też przejrzeć ofertę sklepów internetowych oferujących zdrową żywność lub wyroby pszczelarskie. Cena miodu malinowego jest nieco wyższa niż cena tradycyjnego miodu. Na duży słoik wydamy około 50 zł.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Goździki to nie tylko aromatyczna przyprawa, lecz także ludowy sposób na walkę z bólem zęba. Stosuje się je pod postacią olejku czy papki z rozdrobnionych pąków. Sprawdź więcej.
Siemię lniane może pozytywnie wpłynąć na Twój układ pokarmowy, pod warunkiem, że nie znajdujesz sie w grupie ryzyka; kto do niej należy?
Chrzan to warzywo korzenne o charakterystycznym smaku, które doskonale jest znane od tysięcy lat, warto wiedzieć, jak można je wykorzystać leczniczo.
Awokado to owoc, który może przynieśc bardzo pozytywne skutki zdrowotne, ale nie jest dla każdego. Sprawdź, kto nie powinien z niego korzystać!
Spróbuj dyni, bardzo smacznej i pełnej składników odżywczych. Zrobione z niej potrawy posmakują całej rodzinie i przyniosą jej wiele korzyści, wzmocnią i poprawią stan zdrowia.