Miód spadziowy

Miód spadziowy – Z czego powstaje, właściwości, zastosowanie i jak stosować

Miód spadziowy jest wyjątkowym wyrobem pszczelarskim o wyrafinowanym smaku i licznych walorach prozdrowotnych. Różni się od miodów nektarowych surowcem, z którego pochodzi. Podczas gdy miody nektarowe powstają z nektaru kwiatowego, miody spadziowe produkowane są ze spadzi, czyli lepkiego soku drzewnego pozyskiwanego z drzew liściastych i iglastych. Zarówno miód spadziowy iglasty, jak i miód spadziowy liściasty cieszą się ostatnio rosnącą popularnością wśród zwolenników zdrowego odżywiania i leczenia naturalnymi środkami. Dlaczego warto mieć miód spadziowy w swojej spiżarni i czym wyróżnia się ten nadzwyczajny leśny miód?

Miód spadziowy to leśna alternatywa dla tradycyjnych miodów kwiatowych. Wyróżnia się bardzo wysoką wartością odżywczą i oryginalnym smakiem. Podobnie jak inne miody, produkowany jest przez pszczoły. Powstaje jednak nie z nektaru, a z gęstej, lepkiej wydzieliny drzewnej, którą zaobserwować można niekiedy w postaci filigranowych kropelek na liściach, igłach i gałęziach wielu gatunków leśnych drzew. Ta słodka substancja zwabia pszczoły. Co ciekawe, pszczoły zbierają spadź tylko w tych najczystszych lasach. Dlatego miód spadziowy to wyrób ekologiczny, szlachetny, bardzo aromatyczny i niebywale zdrowy.

Miody spadziowe są gęstsze, bardziej lepkie, cięższe i intensywniejsze niż miody nektarowe. Zawierają też od nich większe ilości składników odżywczych. Jako przykład można tutaj podać cenne biopierwiastki, których miody spadziowe mają aż 9 razy więcej niż miody nektarowe. Miód spadziowy ma też w sobie więcej białek, aminokwasów, enzymów niż miód kwiatowy. Zawiera także niewielkie ilości witamin: A, B, K, C, PP. Jest też źródłem kilku bardzo rzadkich pierwiastków. Z powodu przebogatej palety cennych substancji i dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie, miód spadziowy nazywany jest miodem królewskim.

Rodzaje miodu spadziowego

Miody spadziowe dzielą się na dwa typy ze względu na pochodzenie:

  • miód spadziowy z drzew iglastych,

  • miód spadziowy z drzew liściastych.

Różnią się one od siebie zarówno cechami fizycznymi, smakiem, jak i zawartością składników aktywnych. Miód spadziowy iglasty jest bardziej delikatny, neutralny w smaku, z kolei miód spadziowy liściasty jest bardziej wyrazisty i ma cierpki posmak.

Miód spadziowy iglasty

Miód spadziowy iglasty charakteryzuje się ciemną, intensywną barwą. Jest to specyfik o łagodnym smaku, niezbyt słodki, pozbawiony mocnych akcentów. Jego zapach przypomina zapach lasu jodłowego, ale jest słaby, łagodny dla zmysłu węchu.

Miód ze spadzi iglastej wyróżnia się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi i odkażającymi. Wykazuje też bardzo pozytywny wpływ na układ oddechowy. Pomaga w leczeniu chorób dróg oddechowych, zarówno lekkich, takich jak zapalenie gardła, zapalenie zatok, nieżyt nosa, jak i w cięższych, w tym w zapaleniu oskrzeli i płuc. Wykazuje działanie upłynniające zalegający śluz i łagodzące uporczywy kaszel. Najpopularniejszym miodem ze spadzi iglastej jest obfitujący w drogocenny gwajakol miód spadziowy jodłowy.

Miód spadziowy liściasty

Miód spadziowy liściasty, w przeciwieństwie do iglastej odmiany, ma jasny, słomkowy kolor. Pod wpływem światła ciemnieje. Ten rodzaj miodu spadziowego bardzo delikatny zapach, wyczuć w nim można akordy kwiatowe. W smaku miód spadziowy liściasty jest zaś bardziej charakterny.

Miód ze spadzi liściastej wykazuje silne właściwości prozdrowotne w wielu kierunkach, między innymi wspomaga układ krążenia, reguluje i obniża ciśnienie, wspiera drogi oddechowe i jelita. Co więcej, miód spadziowy z drzew liściastych pomaga w kompleksowym wzmacnianiu osłabionego organizmu. W lecznictwie naturalnym stanowi cenną pomoc w zwalczaniu dolegliwości ze strony wątroby i nerek. Jest też bardzo skuteczny w regeneracji skóry.

Miód spadziowy

Z czego jest i jak powstaje miód spadziowy?

Miód spadziowy, w odróżnieniu od miodów nektarowych produkowanych z nektaru kwiatów, powstaje ze spadzi, czyli lepkiego, słodkiego soku drzewnego. Za powstawanie spadzi odpowiadają owady: mszyce, miodówki i czerwce, które żerują na liściach, gałęziach i igłach drzew.

Spadź pojawia się tylko latem, ale nie występuje w każdym roku i nie musi pojawiać się wciąż w tych samych miejscach. Dlatego miód spadziowy jest dość trudny w pozyskiwaniu. Ponieważ spadź zawiera dużo cukru, jest silnym wabikiem dla pszczół. Pszczoły zbierają spadź z drzew, po czym przenoszą ją do ula, zagęszczają i przerabiają na miód spadziowy.

Miody spadziowe powstają zarówno z drzew iglastych, jak i z drzew liściastych. Miód ze spadzi iglastej może pochodzić z takich drzew jak świerk, jodła, sosna, modrzew. Natomiast miód ze spadzi liściastej pozyskiwany jest z lipy, głogu, dębu, brzozy, wierzby, klonu. W sprzedaży spotykany jest też miód nektarowo-spadziowy będący połączeniem miodu kwiatowego ze spadziowym. Spadź liściasta i spadź iglasta różnią się od siebie nieco pod względem smaku i aromatu, również powstające z nich miody nie są identyczne.

Ze względu na pochodzenie w miodzie spadziowym wyczuć można wyraźne leśne i żywiczne aromaty, co czyni ten produkt bardzo oryginalnym i ciekawym pod względem kulinarnym. Jest on prawdziwą gratką dla osób preferujących niebanalne smaki i lubiących eksperymentować w kuchni z nowymi produktami. Nie brakuje mu również atutów prozdrowotnych.

Miód spadziowy – właściwości lecznicze

Miody spadziowe są znacznie bardziej naszpikowane cennymi substancjami niż standardowe miody kwiatowe, choć oczywiście również i tym nie brakuje prozdrowotnych właściwości. Dzięki ogromnej ilości składników odżywczych, flawonoidów, substancji antybiotycznych i immunomodulujących, miody spadziowe wykazują bardzo wysoką aktywność biologiczną w obrębie całego organizmu.

Cenne właściwości prozdrowotne miodu spadziowego:

  • wspomaga pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe,

  • polepsza krążenie krwi w całym ustroju,

  • pomaga w zwalczaniu chorób układu krążenia,

  • pomaga normować ciśnienie krwi,

  • ma działanie wykrztuśne, łagodzi kaszel, wspomaga drogi oddechowe,

  • posiada właściwości odtruwające (oczyszcza z toksyn kumulujących się w organizmie np. w efekcie intensywnego stosowania używek lub niezdrowej diety, przeciwdziała skutkom napromieniowania),

  • reguluje przemianę materii,

  • choć posiada więcej węglowodanów niż cukier, ma jednocześnie mniej kalorii,

  • ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,

  • poprawia odporność organizmu,

  • pomaga łagodniej przechodzić przeziębienia i grypę,

  • zmniejsza napięcie nerwowe, odpręża, działa uspokajająco,

  • wspomaga odbudowę uszkodzonej skóry (przyspiesza gojenie ran, oparzeń, odmrożeń),

  • łagodzi zmiany skórne,

  • zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego,

  • wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, działa antynowotworowo i przeciwstarzeniowo,

  • przyspiesza rekonwalescencję,

  • wzmacnia cały organizm.

Miód spadziowy

Miód spadziowy – właściwości odżywcze

Lista składników bioaktywnych w miodzie spadziowym jest imponująca. Co więcej, newralgiczne substancje, takie jak: minerały, enzymy, flawonoidy, gwajakol, występują tutaj w znacznych dawkach.

W składzie miodu spadziowego znajdziemy takie substancje jak:

  • wapń,

  • fosfor,

  • sód,

  • potas,

  • magnez,

  • mangan,

  • fruktoza,

  • glukoza,

  • wielocukry,

  • białka i aminokwasy,

  • enzymy,

  • kwasy organiczne,

  • gwajakol,

  • związki fenolowe, flawonoidy,

  • witamina A,

  • witamina B2,

  • witamina B6,

  • witamina C,

  • witamina K,

  • witamina PP.

Jako jedyny spośród miodów zawiera takie pierwiastki jak: cyna, molibden, srebro, wanad.

Miód spadziowy – zastosowanie

Miód spadziowy znajduje szerokie zastosowanie lecznicze. Jest pomocny w zwalczaniu zarówno lżejszych dolegliwości, jak i poważniejszych schorzeń (jest na przykład cennym wsparciem przy zapaleniu płuc).

Najczęściej miód spadziowy wykorzystywany jest w takich chorobach i niedomaganiach jak:

  • infekcje górnych dróg oddechowych,

  • zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli,

  • astma,

  • anemia,

  • choroby nerek (np. kamica nerkowa),

  • choroby układu sercowo-naczyniowego,

  • praca w warunkach szkodliwych dla zdrowia (pomaga w usuwaniu toksyn i metali ciężkich z organizmu),

  • dolegliwości ze strony dróg żółciowych i wątroby,

  • zakażenia bakteryjne i grzybicze,

  • reumatyzm,

  • okres rekonwalescencji po rozmaitych urazach i chorobach,

  • okres po kuracjach antybiotykowych,

  • stany obniżonej odporności,

  • trudno gojące się rany,

  • niedobory żywieniowe,

  • zły stan skóry.

Dodatkowo miód spadziowy pomaga w przypadku pogorszenia kondycji psychicznej i zaburzeń nerwicowych. Redukuje problemy ze snem, koi nerwy, zwalcza niepokój, działa relaksująco.

Miód spadziowy – jak stosować

Miód spadziowy, stosowany w sposób regularny, wielopłaszczyznowo poprawia stan zdrowia. Ale oprócz walorów leczniczych ma on także duży potencjał kulinarny. Nadaje potrawom niecodzienny aromat i smak. Jest też zdrowym zamiennikiem białego cukru.

Jak można stosować miód spadziowy:

  • dosładzać nim herbatę i inne napoje,

  • dodawać do sałatek, sosów, dipów, dressingów,

  • dodawać do koktajli z blendera,

  • dodawać do owsianek i musli,

  • dodawać do marynat do mięs,

  • dodawać do deserów,

  • smarować nim pieczywo.

  • dodawać do przekąsek.

Miód spadziowy

Jak rozpoznać miód spadziowy?

Prawdziwe miody przeważnie rozpoznaje się po aromacie i smaku oraz po własnościach fizycznych. Tak też jest w przypadku miodu ze spadzi. Prawdziwy miód spadziowy charakteryzuje się głębokim, esencjonalnym smakiem i leśnym zapachem igliwia. Pierwsze wrażenie po wzięciu miodu do ust to lekka słodycz, która następnie przechodzi w intensywniejsze nuty smakowe – żywiczne, orzechowe, korzenne. Charakterystyczna jest też barwa miodów spadziowych.

Jakie barwy i smaki ma miód spadziowy?

Prawdziwy miód spadziowy, zarówno iglasty, jak i liściasty, odznacza się specyficznym smakiem i barwą. Dzięki tym cechom żadnego z nich nie sposób pomylić ich z innymi miodami.

  • Barwa miodu spadziowego iglastego: ciemna, brązowa lub czarna z zielonkawymi lub szarawymi odcieniami.

  • Smak miodu spadziowego iglastego: delikatny, neutralny, czasem nieco kwaskowy lub gorzkawy.

 

  • Barwa miodu spadziowego liściastego: jasna, dominują w niej odcienie złota i żółci, pod wpływem słońca ciemnieje.

  • Smak miodu spadziowego liściastego: cierpki, gorzki, korzenny, żywiczny.

Jak przechowywać bezpiecznie miód spadziowy?

Miód spadziowy przechowujemy w szczelnym, szklanym pojemniku i w ciemnym, chłodnym miejscu (najlepiej do 10 stopni Celsjusza). Można trzymać go w lodówce.

Krystalizacja miodu spadziowego

W zależności od czasu powstawania miodu spadziowego, proces krystalizacji przebiega w innym tempie i w inny sposób. Miody, które produkowane są w sezonie letnim, łatwiej ulegają procesowi krystalizacji. Na dnie pojemnika, w którym są przechowywane, powstaje ciało stałe, a na górze wciąż pozostaje płynna substancja. Zaś w przypadku miodów produkowanych wiosną w słoikach tworzą się niewielkie, jasne, pojedyncze grudki kryształków.

Miód spadziowy – cena

Z uwagi na rzadkość występowania spadzi w lasach oraz trudny proces pozyskiwania, miód spadziowy jest droższy niż inne miody. Ile kosztuje miód spadziowy? Za 1 kg tego wyrobu zapłacimy około 60-80 zł.

Gdzie kupić miód spadziowy?

Aby mieć pewność zakupu oryginalnego produktu, warto korzystać tylko z ofert sprawdzonych sprzedawców. Z pewnością lepiej jest kupować miód spadziowy bezpośrednio w pasiekach, a nie w sklepach. W przypadku tych ostatnich nie mamy pewności co do świeżości i sposobu przechowywania produktu.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Poznaj korzyści soku z aronii! Dowiedz się, jak wpływa na zdrowie i kiedy może zaszkodzić. Poznaj jego 25 działań i w jaki sposób może wpływać na nasz organizm.
Odkryj sekrety kimchi, smak i zdrowie kuchni Korei! Dowiedz się, jak przygotować, serwować i czerpać korzyści z tej kultowej potrawy. Przeczytaj teraz!
Gałka muszkatołowa to roślina, która wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Wspomaga pracę wątroby, jest dobra na trawienie, pomaga w walce z bezsennością. Dowiedz się więcej.
Błonnik, choć nie ma wartości odżywczych, jest ważnym elementem diety. Wspiera trawienie, pomaga walczyć z biegunkami, sprzyja zachowaniu uczucia sytości. Dowiedz się więcej.
Koszenila, niekiedy mylona z czerwienią koszenilową, jest naturalnym, często stosowanym w przemyśle żywieniowym barwnikiem, który nadaje produktom intensywną czerwoną barwę.