Miód spadziowy

Miód spadziowy – Z czego powstaje, właściwości, zastosowanie i jak stosować

Miód spadziowy jest wyjątkowym wyrobem pszczelarskim o wyrafinowanym smaku i licznych walorach prozdrowotnych. Różni się od miodów nektarowych surowcem, z którego pochodzi. Podczas gdy miody nektarowe powstają z nektaru kwiatowego, miody spadziowe produkowane są ze spadzi, czyli lepkiego soku drzewnego pozyskiwanego z drzew liściastych i iglastych. Zarówno miód spadziowy iglasty, jak i miód spadziowy liściasty cieszą się ostatnio rosnącą popularnością wśród zwolenników zdrowego odżywiania i leczenia naturalnymi środkami. Dlaczego warto mieć miód spadziowy w swojej spiżarni i czym wyróżnia się ten nadzwyczajny leśny miód?

Miód spadziowy to leśna alternatywa dla tradycyjnych miodów kwiatowych. Wyróżnia się bardzo wysoką wartością odżywczą i oryginalnym smakiem. Podobnie jak inne miody, produkowany jest przez pszczoły. Powstaje jednak nie z nektaru, a z gęstej, lepkiej wydzieliny drzewnej, którą zaobserwować można niekiedy w postaci filigranowych kropelek na liściach, igłach i gałęziach wielu gatunków leśnych drzew. Ta słodka substancja zwabia pszczoły. Co ciekawe, pszczoły zbierają spadź tylko w tych najczystszych lasach. Dlatego miód spadziowy to wyrób ekologiczny, szlachetny, bardzo aromatyczny i niebywale zdrowy.

Miody spadziowe są gęstsze, bardziej lepkie, cięższe i intensywniejsze niż miody nektarowe. Zawierają też od nich większe ilości składników odżywczych. Jako przykład można tutaj podać cenne biopierwiastki, których miody spadziowe mają aż 9 razy więcej niż miody nektarowe. Miód spadziowy ma też w sobie więcej białek, aminokwasów, enzymów niż miód kwiatowy. Zawiera także niewielkie ilości witamin: A, B, K, C, PP. Jest też źródłem kilku bardzo rzadkich pierwiastków. Z powodu przebogatej palety cennych substancji i dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie, miód spadziowy nazywany jest miodem królewskim.

Rodzaje miodu spadziowego

Miody spadziowe dzielą się na dwa typy ze względu na pochodzenie:

  • miód spadziowy z drzew iglastych,

  • miód spadziowy z drzew liściastych.

Różnią się one od siebie zarówno cechami fizycznymi, smakiem, jak i zawartością składników aktywnych. Miód spadziowy iglasty jest bardziej delikatny, neutralny w smaku, z kolei miód spadziowy liściasty jest bardziej wyrazisty i ma cierpki posmak.

Miód spadziowy iglasty

Miód spadziowy iglasty charakteryzuje się ciemną, intensywną barwą. Jest to specyfik o łagodnym smaku, niezbyt słodki, pozbawiony mocnych akcentów. Jego zapach przypomina zapach lasu jodłowego, ale jest słaby, łagodny dla zmysłu węchu.

Miód ze spadzi iglastej wyróżnia się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi i odkażającymi. Wykazuje też bardzo pozytywny wpływ na układ oddechowy. Pomaga w leczeniu chorób dróg oddechowych, zarówno lekkich, takich jak zapalenie gardła, zapalenie zatok, nieżyt nosa, jak i w cięższych, w tym w zapaleniu oskrzeli i płuc. Wykazuje działanie upłynniające zalegający śluz i łagodzące uporczywy kaszel. Najpopularniejszym miodem ze spadzi iglastej jest obfitujący w drogocenny gwajakol miód spadziowy jodłowy.

Miód spadziowy liściasty

Miód spadziowy liściasty, w przeciwieństwie do iglastej odmiany, ma jasny, słomkowy kolor. Pod wpływem światła ciemnieje. Ten rodzaj miodu spadziowego bardzo delikatny zapach, wyczuć w nim można akordy kwiatowe. W smaku miód spadziowy liściasty jest zaś bardziej charakterny.

Miód ze spadzi liściastej wykazuje silne właściwości prozdrowotne w wielu kierunkach, między innymi wspomaga układ krążenia, reguluje i obniża ciśnienie, wspiera drogi oddechowe i jelita. Co więcej, miód spadziowy z drzew liściastych pomaga w kompleksowym wzmacnianiu osłabionego organizmu. W lecznictwie naturalnym stanowi cenną pomoc w zwalczaniu dolegliwości ze strony wątroby i nerek. Jest też bardzo skuteczny w regeneracji skóry.

Miód spadziowy

Z czego jest i jak powstaje miód spadziowy?

Miód spadziowy, w odróżnieniu od miodów nektarowych produkowanych z nektaru kwiatów, powstaje ze spadzi, czyli lepkiego, słodkiego soku drzewnego. Za powstawanie spadzi odpowiadają owady: mszyce, miodówki i czerwce, które żerują na liściach, gałęziach i igłach drzew.

Spadź pojawia się tylko latem, ale nie występuje w każdym roku i nie musi pojawiać się wciąż w tych samych miejscach. Dlatego miód spadziowy jest dość trudny w pozyskiwaniu. Ponieważ spadź zawiera dużo cukru, jest silnym wabikiem dla pszczół. Pszczoły zbierają spadź z drzew, po czym przenoszą ją do ula, zagęszczają i przerabiają na miód spadziowy.

Miody spadziowe powstają zarówno z drzew iglastych, jak i z drzew liściastych. Miód ze spadzi iglastej może pochodzić z takich drzew jak świerk, jodła, sosna, modrzew. Natomiast miód ze spadzi liściastej pozyskiwany jest z lipy, głogu, dębu, brzozy, wierzby, klonu. W sprzedaży spotykany jest też miód nektarowo-spadziowy będący połączeniem miodu kwiatowego ze spadziowym. Spadź liściasta i spadź iglasta różnią się od siebie nieco pod względem smaku i aromatu, również powstające z nich miody nie są identyczne.

Ze względu na pochodzenie w miodzie spadziowym wyczuć można wyraźne leśne i żywiczne aromaty, co czyni ten produkt bardzo oryginalnym i ciekawym pod względem kulinarnym. Jest on prawdziwą gratką dla osób preferujących niebanalne smaki i lubiących eksperymentować w kuchni z nowymi produktami. Nie brakuje mu również atutów prozdrowotnych.

Miód spadziowy - właściwości lecznicze

Miody spadziowe są znacznie bardziej naszpikowane cennymi substancjami niż standardowe miody kwiatowe, choć oczywiście również i tym nie brakuje prozdrowotnych właściwości. Dzięki ogromnej ilości składników odżywczych, flawonoidów, substancji antybiotycznych i immunomodulujących, miody spadziowe wykazują bardzo wysoką aktywność biologiczną w obrębie całego organizmu.

Cenne właściwości prozdrowotne miodu spadziowego:

  • wspomaga pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe,

  • polepsza krążenie krwi w całym ustroju,

  • pomaga w zwalczaniu chorób układu krążenia,

  • pomaga normować ciśnienie krwi,

  • ma działanie wykrztuśne, łagodzi kaszel, wspomaga drogi oddechowe,

  • posiada właściwości odtruwające (oczyszcza z toksyn kumulujących się w organizmie np. w efekcie intensywnego stosowania używek lub niezdrowej diety, przeciwdziała skutkom napromieniowania),

  • reguluje przemianę materii,

  • choć posiada więcej węglowodanów niż cukier, ma jednocześnie mniej kalorii,

  • ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,

  • poprawia odporność organizmu,

  • pomaga łagodniej przechodzić przeziębienia i grypę,

  • zmniejsza napięcie nerwowe, odpręża, działa uspokajająco,

  • wspomaga odbudowę uszkodzonej skóry (przyspiesza gojenie ran, oparzeń, odmrożeń),

  • łagodzi zmiany skórne,

  • zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego,

  • wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, działa antynowotworowo i przeciwstarzeniowo,

  • przyspiesza rekonwalescencję,

  • wzmacnia cały organizm.

Miód spadziowy

Miód spadziowy - właściwości odżywcze

Lista składników bioaktywnych w miodzie spadziowym jest imponująca. Co więcej, newralgiczne substancje, takie jak: minerały, enzymy, flawonoidy, gwajakol, występują tutaj w znacznych dawkach.

W składzie miodu spadziowego znajdziemy takie substancje jak:

  • wapń,

  • fosfor,

  • sód,

  • potas,

  • magnez,

  • mangan,

  • fruktoza,

  • glukoza,

  • wielocukry,

  • białka i aminokwasy,

  • enzymy,

  • kwasy organiczne,

  • gwajakol,

  • związki fenolowe, flawonoidy,

  • witamina A,

  • witamina B2,

  • witamina B6,

  • witamina C,

  • witamina K,

  • witamina PP.

Jako jedyny spośród miodów zawiera takie pierwiastki jak: cyna, molibden, srebro, wanad.

Miód spadziowy - zastosowanie

Miód spadziowy znajduje szerokie zastosowanie lecznicze. Jest pomocny w zwalczaniu zarówno lżejszych dolegliwości, jak i poważniejszych schorzeń (jest na przykład cennym wsparciem przy zapaleniu płuc).

Najczęściej miód spadziowy wykorzystywany jest w takich chorobach i niedomaganiach jak:

  • infekcje górnych dróg oddechowych,

  • zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli,

  • astma,

  • anemia,

  • choroby nerek (np. kamica nerkowa),

  • choroby układu sercowo-naczyniowego,

  • praca w warunkach szkodliwych dla zdrowia (pomaga w usuwaniu toksyn i metali ciężkich z organizmu),

  • dolegliwości ze strony dróg żółciowych i wątroby,

  • zakażenia bakteryjne i grzybicze,

  • reumatyzm,

  • okres rekonwalescencji po rozmaitych urazach i chorobach,

  • okres po kuracjach antybiotykowych,

  • stany obniżonej odporności,

  • trudno gojące się rany,

  • niedobory żywieniowe,

  • zły stan skóry.

Dodatkowo miód spadziowy pomaga w przypadku pogorszenia kondycji psychicznej i zaburzeń nerwicowych. Redukuje problemy ze snem, koi nerwy, zwalcza niepokój, działa relaksująco.

Miód spadziowy - jak stosować

Miód spadziowy, stosowany w sposób regularny, wielopłaszczyznowo poprawia stan zdrowia. Ale oprócz walorów leczniczych ma on także duży potencjał kulinarny. Nadaje potrawom niecodzienny aromat i smak. Jest też zdrowym zamiennikiem białego cukru.

Jak można stosować miód spadziowy:

  • dosładzać nim herbatę i inne napoje,

  • dodawać do sałatek, sosów, dipów, dressingów,

  • dodawać do koktajli z blendera,

  • dodawać do owsianek i musli,

  • dodawać do marynat do mięs,

  • dodawać do deserów,

  • smarować nim pieczywo.

  • dodawać do przekąsek.

Miód spadziowy

Jak rozpoznać miód spadziowy?

Prawdziwe miody przeważnie rozpoznaje się po aromacie i smaku oraz po własnościach fizycznych. Tak też jest w przypadku miodu ze spadzi. Prawdziwy miód spadziowy charakteryzuje się głębokim, esencjonalnym smakiem i leśnym zapachem igliwia. Pierwsze wrażenie po wzięciu miodu do ust to lekka słodycz, która następnie przechodzi w intensywniejsze nuty smakowe – żywiczne, orzechowe, korzenne. Charakterystyczna jest też barwa miodów spadziowych.

Jakie barwy i smaki ma miód spadziowy?

Prawdziwy miód spadziowy, zarówno iglasty, jak i liściasty, odznacza się specyficznym smakiem i barwą. Dzięki tym cechom żadnego z nich nie sposób pomylić ich z innymi miodami.

  • Barwa miodu spadziowego iglastego: ciemna, brązowa lub czarna z zielonkawymi lub szarawymi odcieniami.

  • Smak miodu spadziowego iglastego: delikatny, neutralny, czasem nieco kwaskowy lub gorzkawy.

 

  • Barwa miodu spadziowego liściastego: jasna, dominują w niej odcienie złota i żółci, pod wpływem słońca ciemnieje.

  • Smak miodu spadziowego liściastego: cierpki, gorzki, korzenny, żywiczny.

Jak przechowywać bezpiecznie miód spadziowy?

Miód spadziowy przechowujemy w szczelnym, szklanym pojemniku i w ciemnym, chłodnym miejscu (najlepiej do 10 stopni Celsjusza). Można trzymać go w lodówce.

Krystalizacja miodu spadziowego

W zależności od czasu powstawania miodu spadziowego, proces krystalizacji przebiega w innym tempie i w inny sposób. Miody, które produkowane są w sezonie letnim, łatwiej ulegają procesowi krystalizacji. Na dnie pojemnika, w którym są przechowywane, powstaje ciało stałe, a na górze wciąż pozostaje płynna substancja. Zaś w przypadku miodów produkowanych wiosną w słoikach tworzą się niewielkie, jasne, pojedyncze grudki kryształków.

Miód spadziowy - cena

Z uwagi na rzadkość występowania spadzi w lasach oraz trudny proces pozyskiwania, miód spadziowy jest droższy niż inne miody. Ile kosztuje miód spadziowy? Za 1 kg tego wyrobu zapłacimy około 60-80 zł.

Gdzie kupić miód spadziowy?

Aby mieć pewność zakupu oryginalnego produktu, warto korzystać tylko z ofert sprawdzonych sprzedawców. Z pewnością lepiej jest kupować miód spadziowy bezpośrednio w pasiekach, a nie w sklepach. W przypadku tych ostatnich nie mamy pewności co do świeżości i sposobu przechowywania produktu.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Rukola - doskonale znana, jako dodatek do dań śródziemnomorskich może w niewiarygodny sposób wzmocnić organizm i usprawnić funkcjonowanie wielu narządów; sprawdź, jak!
Syrop z pędów sosny to doskonały sposób na naturalne wzmocnienie odporności, uporanie się z kaszlem i jesiennymi infekcjami.
Matcha to sproszkowana zielona herbata, której charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, jak ją pić, aby zachować pełnię cennych substancji herbaty.
Ksylitol stanowi popularny zamiennik cukru. Dostarcza znacznie mniej kalorii i ma niższy indeks glikemiczny. Ponadto nie sprzyja próchnicy. Dowiedz się o nim więcej.
Olejek z drzewa herbacianego zaskakuje swoimi właściwościami, które wykorzystywane są nie tylko w medycynie, ale i kosmetyce. Dowiedz się, jak może wspomóc Twój organizm.