Miód wrzosowy — Właściwości, zastosowanie, na co pomaga i jak go rozpoznać

Miody są niezwykłym bogactwem ofiarowanym nam przez naturę. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych posiadają także niepowtarzalne wartości odżywcze. Nie od dzisiaj wiadomo, że istnieje wiele różnych gatunków miodu, a wśród nich na szczególną uwagę zasługuje miód wrzosowy. W jaki sposób pozyskuje się miód wrzosowy? Jakie właściwości może zaoferować ta wyjątkowa odmiana miodu?

Miód wrzosowy zaliczany jest do tradycyjnych miodów nektarowych. Czas pobierania nektaru przez pszczoły przypada na okres kwitnięcia kwiatów wrzosu, czyli na przełomie końca lata i wczesnej jesieni. Oznacza to, że pszczoły mają o wiele mniej czasu na to, by zebrać pyłek kwiatowy i wykonać swoją żmudną pracę, niż ma to miejsce w długie, letnie dni.

Miód wrzosowy początkowo ma jaśniejszą, bursztynową barwę. Z czasem, w efekcie procesu krystalizacji, jego kolor ciemnieje do barwy brunatnej, co czyni go jednym z najbardziej charakterystycznych miodów. Miód wrzosowy ma ziołowy, nieco gorzkawy smak oraz bardzo intensywny aromat.

Miód pozyskiwany z wrzosu to spory nakład pracy — zarówno samych pszczół, jak i pszczelarzy. Najważniejszym problemem jest niedostateczny dostęp do wody w miejscach, gdzie znajdują się wrzosowiska. Zadaniem pszczelarza jest więc zapewnienie swoim podopiecznym odpowiedniego nawodnienia — w zależności od ilości pszczół może to być nawet kilkadziesiąt lub kilkaset litrów wody w ciągu tygodnia. Dodatkowym utrudnieniem jest też gęstość miodu wrzosowego determinująca konieczność podwójnego wirowania, jak również posiadania odpowiedniego oprzyrządowania do rozluźniania ramek.

Właściwości miodu wrzosowego

Miód wrzosowy wykazuje właściwości prozdrowotne, dlatego często zaleca się, by stosować go jako pomoc przy terapii poszczególnych schorzeń lub jako środek o działaniu profilaktycznym. Najważniejsze właściwości lecznicze, z których znany jest miód wrzosowy to:

Właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Te parametry miodu wrzosowego są szczególnie pomocne przy leczeniu przeziębień oraz wzmacnianiu układu odpornościowego. Warto zaznaczyć, że miód wrzosowy wykazuje wyjątkową skuteczność w leczeniu schorzeń jamy ustnej, w tym zwłaszcza gardła.

Właściwości przeciwutleniające. Antyoksydanty zawarte w miodzie wrzosowym chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i redukują produkcję wolnych rodników.

Właściwości moczopędne. To szczególnie przydatna cecha przy schorzeniach nerek oraz dolegliwościach ze strony układu moczowego. Miód wrzosowy może okazać się także skutecznym sposobem na przeciwdziałanie kamicy nerkowej.

Poza właściwościami prozdrowotnymi miód wrzosowy wykazuje także właściwości kosmetyczne. Wygładzające, oczyszczające i nawilżające zdolności oraz delikatne, odmładzające właściwości czynią miód wrzosowy cennym składnikiem w kosmetykach i preparatach pielęgnacyjnych i kąpielowych.

Miód wrzosowy — zastosowanie

Drogocenny skład oraz wspomniane wcześniej właściwości miodu wrzosowego sprawiają, że produkt ten może zaoferować wiele różnorodnych zastosowań. W pierwszej kolejności wspomnieć trzeba o najbardziej oczywistym wykorzystaniu miodu wrzosowego — w kuchni. Można włączyć go do codziennej diety poprzez dodawanie do herbaty, kanapek, owsianki, sałatki, koktajlu lub mięsnej marynaty.

Miód wrzosowy może stanowić również doskonałą bazę do domowych kosmetyków pielęgnacyjnych. Połączony z cukrem lub kawą będzie doskonałym peelingiem do ciała. Nakładany na twarz może przynieść efekt w postaci gładszej, bardziej nawilżonej i ukojonej skóry. Na rynku dostępne są także gotowe preparaty z miodem wrzosowym na lśniące włosy i gładszą oraz bardziej nawilżoną skórę.

Poza zastosowaniem kulinarnym i kosmetycznym miód wrzosowy wykazuje także liczne właściwości lecznicze. Zaleca się jego stosowanie szczególnie przy leczeniu dolegliwości układu pokarmowego oraz moczowego. Okazuje się również przydatny po intensywnym wysiłku fizycznym oraz przy bólach reumatycznych. Szeroko polecany jako środek uzupełniający w leczeniu przeziębienia lub grypy.

Na co działa i pomaga miód wrzosowy?

Miód wrzosowy uznawany jest za rarytas pośród wszystkich gatunków miodu. Dotyczy to zarówno jego walorów smakowych, jak i prozdrowotnego działania. Na co pomaga miód wrzosowy?

Miód wrzosowy na przeziębienie. Miód wrzosowy ma silne działanie antybakteryjne, a regularnie stosowany może zwalczyć różnego typu infekcje. Naturalny eliksir z miodu wrzosowego i przestudzonej wody, herbaty lub mleka może zadziałać jak tarcza ochronna przed wszelkimi drobnoustrojami.

Miód wrzosowy na układ moczowy. Jego działanie antyseptyczne i moczopędne pomaga zadbać odpowiednio o układ moczowy. Przeciwdziała infekcjom i pomaga pozbyć się szkodliwych toksyn z organizmu. Miód wrzosowy jest polecany zapobiegawczo mężczyznom po 40 roku życia w celu przeciwdziałania schorzeniom gruczołu krokowego.

Miód wrzosowy na dolegliwości układu pokarmowego. Systematyczne przyjmowanie miodu wrzosowego pomaga w odbudowaniu naturalnej flory bakteryjnej i poprawia przyswajalność cennych składników pokarmowych. Może być też pomocne w problemach trawiennych oraz łagodzeniu stanów zapalnych żołądka, oraz jelit.

Miód wrzosowy na ból gardła. Miód wrzosowy jest nieocenioną pomocą przy stanach zapalnych gardła lub jamy ustnej. Pomaga załagodzić nieprzyjemne drapanie i naturalnie łagodzi zapalenia.

Jak stosować miód wrzosowy?

Podobnie jak w przypadku innych gatunków, dorosłe osoby mogą przyjmować do 100 g miodu wrzosowego dziennie. W przypadku dzieci powyżej pierwszego roku życia dawkowanie nie powinno być większe niż 7 g miodu w ciągu doby.

Już 1 łyżka tego pszczelego produktu dziennie przez kilka tygodni może wpłynąć pozytywnie na poprawę odporności. Ilość miodu przyjmowanego latem może być nieco mniejsza niż w miesiącach jesienno-zimowych. Ważne jednak, aby robić to regularnie i nieprzerwanie. Miód wrzosowy działa jak naturalny antybiotyk, a jego działanie będzie tym skuteczniejsze, im bardziej przyłożymy się do systematyczności spożywania.

Stosowanie miodu wrzosowego może być różne, w zależności od indywidualnych preferencji: bezpośrednio z łyżeczki, na kanapce lub w owsiance, czy też rozpuszczony w szklance wody o temperaturze pokojowej (np. z dodatkiem kilku kropel cytryny).

Miód wrzosowy należy stosować z umiarem, ponieważ mimo wielu prozdrowotnych właściwości dostarcza on także wielu kalorii. 1 łyżeczka miodu to ok. 30 kcal, dlatego dbając o utrzymanie odpowiedniej masy ciała, a także dobrego zdrowia, nie zaleca się spożywania dużo większych niż zalecane dawek miodu.

Czy dzieci mogą jeść miód wrzosowy?

Z racji tego, że miód może silnie uczulać, nie powinien być podawany dzieciom przed 12 miesiącem życia. U starszych dzieci można już rozważać włączenie miodu do regularnej diety. Warto jedynie pamiętać, że spożycie miodu może wywoływać we krwi szybkie wzrosty i spadki glukozy. Podawanie miodu w rozsądnych ilościach może więc przynieść pozytywne rezultaty zdrowotne, należy jednak zadbać o to, aby nie podawać dzieciom miodu w nadmiarze.

Najmłodsi smakosze preferują raczej delikatne i słodkie odmiany miodu. Zbyt intensywny smak miodu wrzosowego może nie przypaść im do gustu, dlatego ciemne miody (wrzosowe, gryczane i spadziowe) zazwyczaj nie są pierwszym wyborem do podania dzieciom.

Czy kobiety w ciąży mogą stosować miód wrzosowy?

Nie ma przeciwwskazań co do stosowania miodu przez kobiety w ciąży. Należy jedynie zachować ostrożność, ponieważ niektóre miody mogą nie być tolerowane przez organizm ciężarnej kobiety, wywołując dokuczliwą reakcję alergiczną.

Poza tego typu sytuacją miód wrzosowy może okazać się niezwykle pomocny w walce z przeziębieniem lub sezonowymi infekcjami. Będzie także nieocenionym ukojeniem przy podrażnieniach i bólach gardła. Jako że kobiety w ciąży mają ograniczone możliwości przyjmowania poszczególnych leków i preparatów, zastosowanie miodu może okazać się pomocną i bezpieczną alternatywą.

Miód wrzosowy — przeciwwskazania

Miód wrzosowy jest produktem naturalnym i bezpiecznym, dlatego praktycznie każdy może skorzystać z jego cennych właściwości. Jedyne przeciwwskazania dotyczące miodu wrzosowego mają związek z reakcją alergiczną na pyłki roślinne. Osoby z cukrzycą powinny skonsultować chęć włączenia miodu wrzosowego do diety ze swoim diabetologiem.

Kiedy warto sięgnąć po miód wrzosowy?

Stosowanie miodu wrzosowego jest wskazane szczególnie w następujących sytuacjach:

– W trakcie sezonowych zachorowań

– Przy problemach z układem moczowym

– Jako wsparcie w terapii chorób nerek

– Przy dolegliwościach reumatycznych

– Przy problemach trawiennych i zaburzonej pracy jelit

– Dla załagodzenia stanów zapalnych jamy ustnej

– Profilaktycznie w leczeniu prostaty

– W ramach regeneracji po wysiłku fizycznym

– Pomocniczo w leczeniu serca

Składniki odżywcze miodu wrzosowego

Nazywanie miodu wrzosowego skarbnicą składników odżywczych nie jest w żadnym wypadku wyolbrzymieniem. Miód wrzosowy zawiera olejki eteryczne odpowiedzialne za jego smak oraz charakterystyczny, silny aromat, ale także: witaminę A, witaminę B, witaminę B6, biopierwiastki takie jak żelazo, sód, magnez, potas, fosfor, wapń i potas, które są łatwo przyswajalne przez organizm. Ponadto w miodzie wrzosowym znaleźć można także inhubinę, cholinę, acetylocholinę, kwas foliowy i kwas pantotenowy.

W przeciwieństwie do innych odmian, w miodzie wrzosowym można obserwować przewagę fruktozy nad sacharozą. Miód wrzosowy zawiera również więcej aminokwasów odpowiadających za regenerację komórek. W tym wyjątkowym rodzaju miodu występują także składniki hormonalne pochodzenia roślinnego, które określa się jako roślinne hormony wzrostu.

Jak rozpoznać miód wrzosowy?

Obok miodu gryczanego, miód wrzosowy stanowi najciemniejszą odmianę wśród wszystkich miodów. Na ogół jest także mniej lejący niż jasne miody, a jego konsystencja określana jest często jako galaretowata.

Skąd wynika barwa i krystalizacja miodu wrzosowego?

Miód wrzosowy rubinowo-brunatną barwę, która jest wynikiem dużej zawartości białek i dekstryn. Tak jak każdy miód, również miód wrzosowy ulega krystalizacji. To naturalny proces: w miodzie znajduje się na ogół 80% cukrów oraz 20% wody i wraz z upływem czasu dochodzi do naturalnego wytrącenia ciała stałego, co określane jest jako krystalizacja. Miód wrzosowy po krystalizacji tylko nieznacznie zmienia kolor na ciemnobrunatny lub pomarańczowy.

Jak smakuje i jaki ma aromat miód wrzosowy?

Specyficznego smaku miodu wrzosowego nie sposób pomylić z żadnym innym smakiem. Jest słodko-gorzkawy i posiada delikatną, wrzosową nutę, przez niektórych określaną jako wrzosowa goryczka. Aromat miodu wrzosowego przywodzi na myśl charakterystyczny zapach wrzosu.

Gdzie kupić miód wrzosowy i w jakiej cenie?

Miody wrzosowe można kupić w małych, lokalnych pasiekach. Jest to jedno z najbardziej zaufanych i sprawdzonych źródeł oraz gwarancja dobrego smaku i jakości. W sytuacji, kiedy nie mamy dostępu do tego typu dystrybutora, dobry gatunkowo miód wrzosowy można zamówić także w internetowych sklepach ze zdrową, naturalną żywnością.

Cena miodu wrzosowego nie należy do najniższych. Początkowo zdziwić moża rozbieżność między kosztem jednego słoiczka miodu wrzosowego a ceną innych odmian miodu. Warto jednak wziąć po uwagę, żeto ile kosztuje miód wrzosowy wynika przede wszystkim z utrudnionych warunków jego zbioru. Mała ilość wrzosowisk w Polsce sprawia, że pozyskiwanie tego gatunku miodu jest wyjątkowo trudne i czasochłonne.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Olej z ostropestu ma zbawienny wpływ na wątrobę. Ze względu na imponujące właściwości regenerujące, ochronne i detoksykujące pomaga nawet przy poważnych schorzeniach tego organu.
Pitaja to egzotyczny owoc o intrygującym wyglądzie i słodko-kwaskowym, tropikalnym smaku. Wykazuje bardzo korzystny wpływ na zdrowie i na sylwetkę. Poznaj wszystkie walory pitaji!
Kalarepa jest warzywem, cenionym nie tylko za smak, ale również walory prozdrowotne. Wspiera układ odpornościowy, pomaga regulować perystaltykę jelit. Dowiedz się więcej.
Seler naciowy to nie tylko świetne warzywo dietetyczne, niesie ze sobą również wiele innych pozytywnych i wartościowych właściwości zdrowotnych.
Rzeżucha kojarzy nam się przede wszystkim z wiosną. Warto wiedzieć, że stanowi źródło wielu wartości odżywczych. Zobaczmy, dlaczego warto jeść rzeżuchę nie tylko na Wielkanoc.