Mango afrykańskie to ceniony egzotyczny owoc, który oddziałując na metabolizm tłuszczów i węglowodanów oraz zapewniając uczucie sytości, przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej.
Groch – Właściwości zdrowotne, działanie, zastosowanie, stosowanie i przeciwwskazania
Strona główna - Blog - Groch – Właściwości zdrowotne, działanie, zastosowanie, stosowanie i przeciwwskazania
- Opublikowano: 21.02.2023
Skomponowanie zdrowej diety nie jest proste, trzeba bowiem zadbać o dobór jej składników, które nie tylko sprzyjają odchudzaniu, ale i korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowia. Dzięki temu unikniemy wielu niebezpiecznych schorzeń, zachowamy też dobrą kondycję psychiczną i fizyczną.
Jednym z rodzajów żywności, jaki musimy dostarczać organizmowi, są rośliny strączkowe, przede wszystkim groch zwyczajny, a zdrowe są zarówno jego nasiona, jak i strąki. Warto wprowadzić go do swojej codziennej diety, korzyści z tego są oczywiste, odgrywa bowiem dużą rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia dzięki składnikom odżywczym, jakie ma w składzie.
Spis treści
ToggleGroch – co to takiego?
Groch zwyczajny (Pisum sativum) to powszechnie uprawiana w naszych ogrodach jednoroczna roślina strączkowa zaliczana do rodziny bobowatych, do której należy również fasola. Roślinę tę przywieziono na kontynent europejski, i oczywiście do Polski, z Afryki oraz Azji i charakteryzuje się rozłożystą, płożącą się łodygą, dorastającą do 2 m długości, z której wyrastają różowe, czerwone, żółte lub białe kwiaty. Liście grochu są ząbkowane i mają długie wąsy czepne. Najważniejszą częścią grochu są jednak strąki pełne okrągłych zielonych nasion, które można jeść na surowo lub w postaci przetworzonej.
Jaka jest różnica pomiędzy fasolą a grochem?
Mimo że groch i fasola należą do tej samej rodziny, to różnią się nie tylko kształtem czy niskim indeksem glikemicznym. Fasola występuje w rekordowo dużej ilości odmian o zróżnicowanej kolorystyce, kształcie i wielkości ziaren, groch jest okrągły i przeważnie zielony, a kolor zmienia dopiero po obróbce np. groch łuskany suszony ma barwę żółtą.
Kolejną różnicą są warunki, w jakich uprawia się obie rośliny, decydując się na uprawę fasoli, musimy uwzględnić, że woli ciepłe miesiące i najlepiej dojrzewa w lecie, nawet upalnym. Uprawa różnych odmian groszku lepiej udaje się w miesiące chłodniejsze, jest też mniej wrażliwy na niskie temperatury.
Czy groch i groszek to jest to samo?
Mówiąc o grochu łuskanym i groszku zielonym, mamy na myśli to samo warzywo, różnica tkwi tylko w nazwie. Groch łuskany to po prostu wysuszone nasiona pozbawione w procesie produkcji zewnętrznej łuski, a groszek to świeże i zielone, miękkie, słodkie w smaku, które wyjadamy prosto ze strąków. Postać świeżą cechuje większa wartość energetyczna i korzystniejszy wpływ na organizm. Lepiej sprawdza się jako smaczny dodatek do wielu potraw, bez trudu przygotujemy też wartościowe i apetyczne posiłki oparte właśnie na nim.
Jakie są popularne odmiany grochu?
Groch to jedna z roślin najdłużej uprawianych przez człowieka, znana i ceniona od tysięcy lat. Jak łatwo można się domyślić, przez ten czas w różnych częściach świata wyhodowano wiele jej odmian. Jednakże podstawowy podział tego warzywa jest prostszy i dzielimy je po prostu na:
groch cukrowy, jadalne są także jego strąki, spożywane najczęściej w całości i na surowo;
groch łuskowy, czyli same ziarna wydostane ze strąka, sprzedawane w postaci surowej, konserwowej, albo grochu łuskanego suszonego.
Jeśli zaś chodzi o same odmiany, to w naszym kraju najczęściej uprawia się takie jak Bajka, Kent, Desiree, Hrabia (groszku cukrowego) oraz Nefryt i Pegaz (grochu łuskowego). Warto także pamiętać, że ludzie powinni spożywać jedynie groch cukrowy i łuskowy, istnieje jeszcze odmiana siewna zawierająca szkodliwe alkaloidy, które mogą uszkadzać układ nerwowy.
Groch – właściwości
Przyczyną, dla których to warzywo powinno znaleźć w każdej diecie, są jego właściwości sprzyjające zachowaniu dobrego stanu zdrowia, a najważniejsze, jakie warto podkreślić, to:
wsparcie serca i układu krążenia;
redukcja poziomu cholesterolu LDL;
działanie zasadotwórcze;
mniejsze ryzyko miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca;
poprawa wzroku;
przeciwdziałanie rozwojowi anemii;
profilaktyka antynowotworowa i cukrzycy typu II;
wzmocnienie układu odpornościowego;
szybsza przemiana materii;
lepsza pracy nerek u osób z nadciśnieniem tętniczym;
dokładniejsza detoksykacja organizmu;
zapobieganie schorzeniom jelita grubego, dzięki obecności błonnika.
Czy groch jest zdrowy?
Patrząc na przedstawione wyżej właściwości grochu łuskanego i świeżego można śmiało stwierdzić, że jego działanie prozdrowotne jest bezdyskusyjne. Dlatego znajduje tak szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także jako składnik wielu preparatów leczniczych i kosmetyków.
Groch – wartości odżywcze
Prozdrowotne działanie ziaren grochu wynika z obecności w nim składników odżywczych, dzięki którym, przy zalecanym dziennym spożyciu, poprawie ulega ogólny stan zdrowia. Wzmacniają one osłabiony organizm na wielu płaszczyznach, a z najważniejszych trzeba wymienić:
witaminę A, naturalny silny antyoksydant;
witaminy z grupy B, tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), pirydoksyna (B6), kwas foliowy (B9);
witaminę C, czyli kwas askorbinowy;
witaminę E, następny przeciwutleniacz;
witaminę K;
minerały: fosfor, magnez, sole potasu, wapń, żelazo;
pełnowartościowe białko;
błonnik pokarmowy.
Ile kalorii zawiera groch?
Groch powinno spożywać się w niewielkich ilościach, jest to bowiem produkt mający sporo kalorii w każdych spożywanych 100 g. Taka ilość świeżego zawiera 81 kcal, a w przypadku gotowanego wzrasta do 118 kcal. Trzeba więc jeść go z umiarem, aby uniknąć przykrej niespodzianki, kiedy waga zacznie pokazywać coraz wyższe wartości.
Jaki indeks glikemiczny ma groch?
Groch cechuje niski indeks glikemiczny, w postaci surowej wynosi 45, konserwowej 61, a gotowanej tylko 22. Specjaliści od zdrowego żywienia wypowiadają się na temat grochu łuskanego i świeżego jednoznacznie, twierdząc, że:
„Niski indeks glikemiczny to kolejna zaleta, którą powinni dostrzegać zwłaszcza chorzy na cukrzycę typu 2, ponieważ gotowany groch powoli i stopniowo uwalnia glukozę”.
Dlatego groch pełni tak ważną funkcję w profilaktyce cukrzycy typu 2, hamując jednocześnie niekontrolowane i niebezpieczne wzrosty oraz równie gwałtowne spadki poziomu cukru we krwi.
Groch – zastosowanie w kuchni
Aby przygotować smaczne potrawy, potrzebujemy groch łuskany połówki, który należy najpierw opłukać pod bieżącą wodą, następnie gotować w osolonej wodzie przez około 45 minut, a gdy ugina się pod naciskiem widelca i lekko rozpada, to jest gotowy. Można z nim przygotować różne dania, nadaje się np. do tradycyjnej potrawy wigilijnej, kapusty z grochem albo jako dodatek do sałatek, mięsa czy farszu do pierogów.
Groch – zastosowanie w kosmetyce
Ziarna grochu znajdują również szerokie zastosowanie kosmetyczne, przede wszystkim jako składnik wielu preparatów do pielęgnacji skóry. Działanie przeciwzapalne łagodzi stany zapalne, groszek nawilża też skórę, a kremy z jego dodatkiem wygładzają wszystkie widoczne niedoskonałości.
Jak działa groch i na co może pomóc?
Groch wspomaga leczenie i profilaktykę wielu schorzeń, co podkreślają także specjaliści od ich leczenia:
Groch a nadciśnienie
W leczeniu nadciśnienia tętniczego pomagają zawarte w grochu proteiny białka, a prowadzone w tej kwestii badania wstępnie wykazały, że mogą skutecznie obniżać i regulować za wysokie ciśnienie krwi, poprawiając jednocześnie pracę nerek.
Groch a cukrzyca
Działanie przeciwcukrzycowe wynika tu z niskiego indeksu glikemicznego gotowanego grochu, który reguluje jednocześnie proces uwalniania glukozy we krwi, zapobiegając jej gwałtownym i groźnym wahaniom.
Groch a odchudzanie
Mimo dosyć wysokiej kaloryczności, groch, zwłaszcza cukrowy warto wprowadzić do swojej diety odchudzającej. Zawarty w nim błonnik wspomaga trawienie, redukuje wzdęcia, daje duże dawki energii do spalania tkanki tłuszczowej i zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Jak stosować groch – dawkowanie
Ilość spożywanego dziennie grochu jest ściśle związana z jego wartością kaloryczną, im więcej go jemy, tym bardziej musimy ograniczać spożycie innych produktów. Dzięki temu nie przekroczymy zalecanych norm kalorii dziennie, uda nam się uniknąć wzrostu masy ciała i dolegliwości związanych z ciężkostrawnością grochu.
Groch – przeciwwskazania
Mimo swoich niewątpliwych właściwości sprzyjających zdrowi, groch łuskany i świeży nie jest wskazany dla każdego, istnieją pewne istotne przeciwwskazania do spożycia:
refluks i choroba wrzodowa i wrażliwość żołądka;
niedoczynność lub nadczynność tarczycy;
nieprawidłowości we wchłanianiu jodu;
zaparcia.
Groch – skutki uboczne i działania niepożądane
Nadmierne spożycie grochu niesie ze sobą ryzyko wystąpienia dosyć uciążliwych skutków ubocznych, przede wszystkim wzdęcia i gromadzenia się gazów w jelitach i w żołądku, czego przyczyną jest zawartość trudnych do strawienia olisacharydów.
Jak zapobiec powstawaniu gazów i wzdęć po zjedzeniu grochu?
Powyższym objawom da się na szczęście przeciwdziałać poprzez odpowiednie przyrządzanie grochu łuskanego, namaczanie go na co najmniej 2-3 godziny i dopiero po tym czasie można go gotować. Wadą takiego przygotowania grochu jest jednak strata podczas gotowania dużej ilości jego składników odżywczych.
Grochu zdecydowanie nie powinno się też łączyć z innymi warzywami mogącymi powodować niestrawności np. z kapustą oraz pozostałymi roślinami strączkowymi np. bobem czy wspominaną fasolą.
Groch – efekty stosowania
Efekty stosowania grochu są kompleksowe, poprawa ogólnego stanu zdrowia, skorzysta na tym między innymi układ nerwowy, dzięki zawartości witaminy B groszek pomaga złagodzić stany napięć nerwowych. Inne jego składniki wspomagają pracę serca i układu krążenia, redukują cholesterol, przyspieszają metabolizm. Obecność antyoksydantów umożliwia usunięcie z organizmu niebezpiecznych wolnych rodników, przyczyny wielu chorób, także nowotworowych.
Dlaczego warto stosować groch?
Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Warto stosować groch łuskany suszony i świeży ze względu na jego liczne właściwości lecznicze, wynikające z wyjątkowo bogatego składu, pełnego wartościowych substancji odżywczych. Docenia się go również za walory smakowe, a w sezonie wręcz nie wyobrażamy sobie, aby nie jeść świeżych, smakowitych ziaren prosto ze strąków. Przydają się także kosmetyki mające go w składzie, dzięki którym skóra będzie jędrna i doskonale nawilżona, od naskórka aż do najgłębszych warstw.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Cukinia to warzywo, które skrywa bogactwo składników odżywczych. Może być wykorzystywana nie tylko do sałatek, ale też ciast. Dowiedz się, dlaczego jej spożywanie jest polecane.
Dynia piżmowa to odmiana dyni zimowej, która może wnieść do Twojej diety bardzo wiele dobrego; sprawdź, jakie ma wartości odżywcze i jak działa!
Polecane dla Ciebie
Nalewka z orzecha włoskiego jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale również niezwykle pomocna na wiele schorzeń, w tym układu pokarmowego; zobacz, jak ją przygotować i przyjmować
Z siemienia lnianego wytłaczany jest niezwykle cenny dla organizmu olej lniany, który w celu zdrowotnym należy spożywać codziennie – rano na czczo albo w ciągu dnia.
Dowiedz się wszystkiego o miodzie lipowym - jego cennych właściwościach w przypadku przeziębienia i grypy, a także na stany zapalne, gorączkę, bezsenność i wrzody.
Olej z wiesiołka znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce. Ponadto wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, np. wspomaga odporność, wspiera trawienie.
Poznaj naturalną moc rumianku! Odkryj, jak łatwo przygotować nasiadówkę, która łagodzi ból i zapalenia. Sprawdź, jak te proste kroki mogą przynieść ulgę.