groch

Groch – Właściwości zdrowotne, działanie, zastosowanie, stosowanie i przeciwwskazania

Skomponowanie zdrowej diety nie jest proste, trzeba bowiem zadbać o dobór jej składników, które nie tylko sprzyjają odchudzaniu, ale i korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowia. Dzięki temu unikniemy wielu niebezpiecznych schorzeń, zachowamy też dobrą kondycję psychiczną i fizyczną.

Jednym z rodzajów żywności, jaki musimy dostarczać organizmowi, są rośliny strączkowe, przede wszystkim groch zwyczajny, a zdrowe są zarówno jego nasiona, jak i strąki. Warto wprowadzić go do swojej codziennej diety, korzyści z tego są oczywiste, odgrywa bowiem dużą rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia dzięki składnikom odżywczym, jakie ma w składzie.

Groch zwyczajny (Pisum sativum) to powszechnie uprawiana w naszych ogrodach jednoroczna roślina strączkowa zaliczana do rodziny bobowatych, do której należy również fasola. Roślinę tę przywieziono na kontynent europejski, i oczywiście do Polski, z Afryki oraz Azji i charakteryzuje się rozłożystą, płożącą się łodygą, dorastającą do 2 m długości, z której wyrastają różowe, czerwone, żółte lub białe kwiaty. Liście grochu są ząbkowane i mają długie wąsy czepne. Najważniejszą częścią grochu są jednak strąki pełne okrągłych zielonych nasion, które można jeść na surowo lub w postaci przetworzonej.

groch

Jaka jest różnica pomiędzy fasolą a grochem?

Mimo że groch i fasola należą do tej samej rodziny, to różnią się nie tylko kształtem czy niskim indeksem glikemicznym. Fasola występuje w rekordowo dużej ilości odmian o zróżnicowanej kolorystyce, kształcie i wielkości ziaren, groch jest okrągły i przeważnie zielony, a kolor zmienia dopiero po obróbce np. groch łuskany suszony ma barwę żółtą.

Kolejną różnicą są warunki, w jakich uprawia się obie rośliny, decydując się na uprawę fasoli, musimy uwzględnić, że woli ciepłe miesiące i najlepiej dojrzewa w lecie, nawet upalnym. Uprawa różnych odmian groszku lepiej udaje się w miesiące chłodniejsze, jest też mniej wrażliwy na niskie temperatury.

Czy groch i groszek to jest to samo?

Mówiąc o grochu łuskanym i groszku zielonym, mamy na myśli to samo warzywo, różnica tkwi tylko w nazwie. Groch łuskany to po prostu wysuszone nasiona pozbawione w procesie produkcji zewnętrznej łuski, a groszek to świeże i zielone, miękkie, słodkie w smaku, które wyjadamy prosto ze strąków. Postać świeżą cechuje większa wartość energetyczna i korzystniejszy wpływ na organizm. Lepiej sprawdza się jako smaczny dodatek do wielu potraw, bez trudu przygotujemy też wartościowe i apetyczne posiłki oparte właśnie na nim.

Jakie są popularne odmiany grochu?

Groch to jedna z roślin najdłużej uprawianych przez człowieka, znana i ceniona od tysięcy lat. Jak łatwo można się domyślić, przez ten czas w różnych częściach świata wyhodowano wiele jej odmian. Jednakże podstawowy podział tego warzywa jest prostszy i dzielimy je po prostu na:

  • groch cukrowy, jadalne są także jego strąki, spożywane najczęściej w całości i na surowo;

  • groch łuskowy, czyli same ziarna wydostane ze strąka, sprzedawane w postaci surowej, konserwowej, albo grochu łuskanego suszonego.

Jeśli zaś chodzi o same odmiany, to w naszym kraju najczęściej uprawia się takie jak Bajka, Kent, Desiree, Hrabia (groszku cukrowego) oraz Nefryt i Pegaz (grochu łuskowego). Warto także pamiętać, że ludzie powinni spożywać jedynie groch cukrowy i łuskowy, istnieje jeszcze odmiana siewna zawierająca szkodliwe alkaloidy, które mogą uszkadzać układ nerwowy.

Groch – właściwości

Przyczyną, dla których to warzywo powinno znaleźć w każdej diecie, są jego właściwości sprzyjające zachowaniu dobrego stanu zdrowia, a najważniejsze, jakie warto podkreślić, to:

  • wsparcie serca i układu krążenia;

  • redukcja poziomu cholesterolu LDL;

  • działanie zasadotwórcze;

  • mniejsze ryzyko miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca;

  • poprawa wzroku;

  • przeciwdziałanie rozwojowi anemii;

  • profilaktyka antynowotworowa i cukrzycy typu II;

  • wzmocnienie układu odpornościowego;

  • szybsza przemiana materii;

  • lepsza pracy nerek u osób z nadciśnieniem tętniczym;

  • dokładniejsza detoksykacja organizmu;

  • zapobieganie schorzeniom jelita grubego, dzięki obecności błonnika.

Czy groch jest zdrowy?

Patrząc na przedstawione wyżej właściwości grochu łuskanego i świeżego można śmiało stwierdzić, że jego działanie prozdrowotne jest bezdyskusyjne. Dlatego znajduje tak szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także jako składnik wielu preparatów leczniczych i kosmetyków.

Groch – wartości odżywcze

Prozdrowotne działanie ziaren grochu wynika z obecności w nim składników odżywczych, dzięki którym, przy zalecanym dziennym spożyciu, poprawie ulega ogólny stan zdrowia. Wzmacniają one osłabiony organizm na wielu płaszczyznach, a z najważniejszych trzeba wymienić:

  • witaminę A, naturalny silny antyoksydant;

  • witaminy z grupy B, tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), pirydoksyna (B6), kwas foliowy (B9);

  • witaminę C, czyli kwas askorbinowy;

  • witaminę E, następny przeciwutleniacz;

  • witaminę K;

  • minerały: fosfor, magnez, sole potasu, wapń, żelazo;

  • pełnowartościowe białko;

  • błonnik pokarmowy.

groch

Ile kalorii zawiera groch?

Groch powinno spożywać się w niewielkich ilościach, jest to bowiem produkt mający sporo kalorii w każdych spożywanych 100 g. Taka ilość świeżego zawiera 81 kcal, a w przypadku gotowanego wzrasta do 118 kcal. Trzeba więc jeść go z umiarem, aby uniknąć przykrej niespodzianki, kiedy waga zacznie pokazywać coraz wyższe wartości.

Jaki indeks glikemiczny ma groch?

Groch cechuje niski indeks glikemiczny, w postaci surowej wynosi 45, konserwowej 61, a gotowanej tylko 22. Specjaliści od zdrowego żywienia wypowiadają się na temat grochu łuskanego i świeżego jednoznacznie, twierdząc, że:

„Niski indeks glikemiczny to kolejna zaleta, którą powinni dostrzegać zwłaszcza chorzy na cukrzycę typu 2, ponieważ gotowany groch powoli i stopniowo uwalnia glukozę”.

Dlatego groch pełni tak ważną funkcję w profilaktyce cukrzycy typu 2, hamując jednocześnie niekontrolowane i niebezpieczne wzrosty oraz równie gwałtowne spadki poziomu cukru we krwi.

Groch – zastosowanie w kuchni

Aby przygotować smaczne potrawy, potrzebujemy groch łuskany połówki, który należy najpierw opłukać pod bieżącą wodą, następnie gotować w osolonej wodzie przez około 45 minut, a gdy ugina się pod naciskiem widelca i lekko rozpada, to jest gotowy. Można z nim przygotować różne dania, nadaje się np. do tradycyjnej potrawy wigilijnej, kapusty z grochem albo jako dodatek do sałatek, mięsa czy farszu do pierogów.

Groch – zastosowanie w kosmetyce

Ziarna grochu znajdują również szerokie zastosowanie kosmetyczne, przede wszystkim jako składnik wielu preparatów do pielęgnacji skóry. Działanie przeciwzapalne łagodzi stany zapalne, groszek nawilża też skórę, a kremy z jego dodatkiem wygładzają wszystkie widoczne niedoskonałości.

Jak działa groch i na co może pomóc?

Groch wspomaga leczenie i profilaktykę wielu schorzeń, co podkreślają także specjaliści od ich leczenia:

Groch a nadciśnienie

W leczeniu nadciśnienia tętniczego pomagają zawarte w grochu proteiny białka, a prowadzone w tej kwestii badania wstępnie wykazały, że mogą skutecznie obniżać i regulować za wysokie ciśnienie krwi, poprawiając jednocześnie pracę nerek.

Groch a cukrzyca

Działanie przeciwcukrzycowe wynika tu z niskiego indeksu glikemicznego gotowanego grochu, który reguluje jednocześnie proces uwalniania glukozy we krwi, zapobiegając jej gwałtownym i groźnym wahaniom.

Groch a odchudzanie

Mimo dosyć wysokiej kaloryczności, groch, zwłaszcza cukrowy warto wprowadzić do swojej diety odchudzającej. Zawarty w nim błonnik wspomaga trawienie, redukuje wzdęcia, daje duże dawki energii do spalania tkanki tłuszczowej i zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

Jak stosować groch – dawkowanie

Ilość spożywanego dziennie grochu jest ściśle związana z jego wartością kaloryczną, im więcej go jemy, tym bardziej musimy ograniczać spożycie innych produktów. Dzięki temu nie przekroczymy zalecanych norm kalorii dziennie, uda nam się uniknąć wzrostu masy ciała i dolegliwości związanych z ciężkostrawnością grochu.

Groch – przeciwwskazania

Mimo swoich niewątpliwych właściwości sprzyjających zdrowi, groch łuskany i świeży nie jest wskazany dla każdego, istnieją pewne istotne przeciwwskazania do spożycia:

  • refluks i choroba wrzodowa i wrażliwość żołądka;

  • niedoczynność lub nadczynność tarczycy;

  • nieprawidłowości we wchłanianiu jodu;

  • zaparcia.

groch

Groch – skutki uboczne i działania niepożądane

Nadmierne spożycie grochu niesie ze sobą ryzyko wystąpienia dosyć uciążliwych skutków ubocznych, przede wszystkim wzdęcia i gromadzenia się gazów w jelitach i w żołądku, czego przyczyną jest zawartość trudnych do strawienia olisacharydów.

Jak zapobiec powstawaniu gazów i wzdęć po zjedzeniu grochu?

Powyższym objawom da się na szczęście przeciwdziałać poprzez odpowiednie przyrządzanie grochu łuskanego, namaczanie go na co najmniej 2-3 godziny i dopiero po tym czasie można go gotować. Wadą takiego przygotowania grochu jest jednak strata podczas gotowania dużej ilości jego składników odżywczych.

Grochu zdecydowanie nie powinno się też łączyć z innymi warzywami mogącymi powodować niestrawności np. z kapustą oraz pozostałymi roślinami strączkowymi np. bobem czy wspominaną fasolą.

Groch – efekty stosowania

Efekty stosowania grochu są kompleksowe, poprawa ogólnego stanu zdrowia, skorzysta na tym między innymi układ nerwowy, dzięki zawartości witaminy B groszek pomaga złagodzić stany napięć nerwowych. Inne jego składniki wspomagają pracę serca i układu krążenia, redukują cholesterol, przyspieszają metabolizm. Obecność antyoksydantów umożliwia usunięcie z organizmu niebezpiecznych wolnych rodników, przyczyny wielu chorób, także nowotworowych.

Dlaczego warto stosować groch?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Warto stosować groch łuskany suszony i świeży ze względu na jego liczne właściwości lecznicze, wynikające z wyjątkowo bogatego składu, pełnego wartościowych substancji odżywczych. Docenia się go również za walory smakowe, a w sezonie wręcz nie wyobrażamy sobie, aby nie jeść świeżych, smakowitych ziaren prosto ze strąków. Przydają się także kosmetyki mające go w składzie, dzięki którym skóra będzie jędrna i doskonale nawilżona, od naskórka aż do najgłębszych warstw.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Miód malinowy to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, a jednocześnie doskonała alternatywa dla białego cukru i niebanalny specjał, który urozmaici każdy jadłospis.
Syrop z kwiatów czarnego bzu to smaczne wsparcie Twojej odporności; pomoże w infekcjach i skróci czas ich trwania, zobacz, co warto o nim wiedzieć
Olej rycynowy, naturalny, od dawna używany w medycynie i kosmetyce. Wzmacnia osłabione włosy, brwi, rzęsy i paznokcie, korzystnie działa na skórę i pomaga w leczeniu wielu schorzeń.
Syrop z czosnku to niezwykła mikstura o wysokiej skuteczności, zarówno jeśli chodzi o budowanie odporności organizmu, jak i zwalczanie uporczywych objawów przeziębień i infekcji.
Olej z wiesiołka znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce. Ponadto wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, np. wspomaga odporność, wspiera trawienie.