syrop z cebuli

Syrop z cebuli – Jak go zrobić, właściwości, działanie, zastosowanie, dawkowanie i skutki uboczne

Cebula jest jednym z najbardziej znanych warzyw, uprawianych właściwie na całym świecie. Pomimo swojego ostrego smaku i niezbyt przyjemnego zapachu, jest często jedzona na surowo. Cebula jest nie tylko stosowana w kuchni, ale także uważana za naturalne lekarstwo na różnego rodzaju choroby, w tym na przeziębienia. Bardzo dużą popularnością cieszy się domowy syrop z cebuli. Sprawdźmy, jak zrobić syrop i dlaczego jest tak popularny.

Cebula jest jednym z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka. Przypuszcza się, że nasi poprzednicy odkryli i zaczęli jeść dziką cebulę bardzo wcześnie – na długo przed wynalezieniem rolnictwa, a nawet pisma. Bardzo prawdopodobne, że to skromne warzywo było podstawą prehistorycznej diety, zyskując też wielką estymę w medycynie ludowej.

Cebula pochodzi z Azji Środkowej i prawdopodobnie pierwotnie rosła dziko w północnej części Indii. Już w starożytności była ceniona zarówno za swój intensywny smak, jak i za swoje właściwości lecznicze. Egipcjanie używali cebuli do ozdabiania grobowców, a w starożytnej Grecji i Rzymie była ona często używana w kuchni i jako lekarstwo. W Europie cebula zaczyna być uprawiana już od średniowiecza, a w XVI i XVII wieku staje się jednym z podstawowych warzyw ówczesnej kuchni. Obecnie cebula jest z powodzeniem uprawiana na całym świecie.

Z kolei sam syrop cebulowy jest to wywar przygotowywany z cebuli, cukru i wody (jeśli nie chcemy, by syrop był zbyt intensywny). Składniki te są przygotowane razem, a następnie rozcieńczane wodą lub mlekiem dla uzyskania lepszego smaku. Syrop z cebuli jest często używany jako lekarstwo na przeziębienie lub grypę, na katar i kaszel, ponieważ cebula jest bogata w witaminę C i inne składniki odżywcze, które pomagają w walce z infekcjami. Syrop na bazie cebuli nie słynie z przyjemnego zapachu ani smaku, często smakuje gorzko, ostro i kwaskowato. Niektórzy ludzie dodają łyżkę, czy nawet dwie łyżki dodatkowego miodu do syropu cebulowego, aby poprawić jego smak.

Działanie syropu z cebuli potwierdzają lekarze i to oni często zalecają przygotowanie takiej mikstury.

syrop z cebuli

Jak zrobić syrop z cebuli – Przepis na domowy syrop

Aby przygotować syrop, należy zaopatrzyć się w cebule i cukier lub miód. Można go zrobić wczesną jesienią lub o każdej porze roku. Czas przygotowania to zaledwie kilka minut, a oczekiwania na syrop – dwa do trzech dni. Z poniższej ilości składników otrzymamy około 150 ml przecedzonego syropu z cebuli – idealnego na kaszel i przeziębienie. 

Składniki:

  • 2 średnie cebule – 250 g,

  • 4 łyżki miodu lub cukru,

  • można dodać sok z cytryny, ząbki czosnku lub imbir.

Przepis na syrop na kaszel jest banalnie prosty. Obierz i posiekaj drobno dwie średnie cebule, a następnie wrzuć je do słoika o pojemności około 400 ml. Do posiekanej cebuli dodaj cztery łyżki płynnego miodu lub zasyp cukrem (4 łyżkami cukru). Całość dokładnie wymieszaj i przykryj przykrywką od słoika (z dostępem odrobiny powietrza). Słoik należy odstawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, a w tym czasie cebula puści sok. 

Po upływie 2-3 dni należy przecedzić zawartość słoika (cały sok) i przelać go do innego słoiczka lub do czystej butelki. Przygotowany syrop trzymajmy zamknięty w lodówce do dwóch tygodni (pamiętajmy, by go szczelnie zakręcić). 

W trakcie przygotowań możemy do siekanej cebuli także dodać świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny lub limonki, pokrojone w plasterki ząbki czosnku lub imbiru – w zależności od preferencji smakowych.

Syrop z cebuli – właściwości zdrowotne

Wiemy już, jak wygląda przygotowanie syropu z cebuli i jak przechowywać syrop. Ale jakie ma on właściwości poza oczywiście ostrym smakiem? Syrop z cebuli wykazuje działanie dezynfekujące i wzmacnia odporność organizmu, a także:

  • Pomaga w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, takimi jak przeziębienie i grypa

  • Działa przeciwzapalnie

  • Pomaga w leczeniu bólu gardła

  • Poprawia trawienie

  • Zwiększa produkcję śluzu, co ułatwia oddychanie

  • Może pomóc w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak astma

  • Może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi

  • Może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu

  • Może mieć działanie przeciwnowotworowe

Syrop z cebuli – zastosowanie

Syrop z cebuli jest stosowany przede wszystkim jako naturalny środek wspomagający leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak przeziębienie i grypa. Jego działanie polega na wzmacnianiu odporności organizmu oraz na pomaganiu w walce z bakteriami i wirusami. Skuteczny syrop z cebuli jest również stosowany jako naturalny środek pomagający w leczeniu bólu gardła oraz zwiększający produkcję śluzu, co ułatwia oddychanie.

Inne zastosowania syropu z cebuli to:

  • Poprawa trawienia

  • Leczenie chorób układu oddechowego (astmy)

  • Regulacja poziomu cukru we krwi

  • Działanie przeciwnowotworowe

Jednak jego skuteczność w powyżej wypunktowanych kwestiach nie została jeszcze w pełni udowodniona i niektóre z tych zastosowań wymagają dalszych badań naukowych.

Czy syrop z cebuli będzie odpowiedni na kaszel?

Syrop z cebuli jest uważany za skuteczny w leczeniu kaszlu ze względu na zawartość związków siarki, które działają jako środek mukolityczny (rozrzedzający wydzielinę z dróg oddechowych), a także kwas askorbinowy (witaminę C), która wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo cebula jest bogata w flawonoidy i inne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w leczeniu i łagodzeniu infekcji dróg oddechowych.

syrop z cebuli

Jak działa syrop z cebuli i na co może pomóc?

Jak już wspomnieliśmy, syrop z cebuli jest stosowany jako naturalny środek na przeziębienie i grypę, ponieważ cebula zawiera substancje, które pomagają złagodzić objawy infekcji dróg oddechowych, takie jak kaszel i ból gardła. Jego stosowanie może również pomóc w łagodzeniu infekcji układu oddechowego, takich jak astma i zapalenie oskrzeli. Warto pamiętać jednak, że syrop z cebuli jest tylko pomocniczym lekarstwem i nie powinien być stosowany jako jedyny sposób leczenia infekcji dróg oddechowych.

Jak stosować syrop z cebuli – dawkowanie

Najczęściej stosuje się między 3-6 łyżeczek dziennie, pitych zazwyczaj w czasie posiłków. Warto robić przerwy, np. zrobić syrop z dodatkiem czosnku i cytryny, po czym stosować go przez tydzień, a następnie zrobić tydzień przerwy. Można go bezpiecznie podawać dzieciom od 2 roku życia, a nawet od 1 roku życia – jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań medycznych. Warto stosować syrop z cebulą i np. czosnkiem profilaktycznie w okresie częstszych zachorowań i infekcji.

Czy syrop z cebuli można stosować w ciąży?

W ciąży należy pamiętać, by unikać tradycyjnych leków na przeziębienie. Nie są one wskazane, natomiast syrop z cebuli jest całkowicie bezpieczny dla kobiet w ciąży i warto po niego sięgać w czasie infekcji.

Należy jednocześnie pamiętać, że np. nieleczone nadciśnienie w czasie ciąży niesie ze sobą wysokie ryzyko dla prawidłowego rozwoju dziecka. Wtedy z pomocą może przyjść syrop. Można go zastosować, by obniżyć podwyższone ciśnienie krwi, które ma wyższe wartości u około 6-8 procent kobiet ciężarnych.

W przypadku młodych kobiet karmiących piersią, które zmagają się z przeziębieniem i infekcją, syrop cebulowy zmienia smak i skład mleka kobiety. Z tego powodu dzieciom może nie smakować mleko matki, a dodatkowo może wywołać kolki, gazy i wzdęcia. W takiej sytuacji spróbujmy zastosować bardzo małe dawki, które być może nie wpłyną tak znacząco na smak i właściwości mleka.

Na jaki kaszel stosować syrop z cebuli?

Syrop z cebuli jest często stosowany w leczeniu suchych kaszli, ale jest dobry także na kaszel mokry. Może pomóc rozrzedzić i usunąć flegmę z dróg oddechowych, ułatwiając odkrztuszanie. Jest to naturalny środek, który może być stosowany przez dzieci i dorosłych. Jednak, przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii, zaleca się skonsultowanie się z lekarzem, aby upewnić się, że jest to odpowiednie rozwiązanie dla ciebie.

Popularne odmiany syropu z cebuli?

Wśród najpopularniejszych odmian cebulowego syropu na kaszel i przeziębienie są: syrop z cebuli i czosnku, syrop z cebuli i cytryny, syrop z cebuli i miodu oraz syrop z cebuli, czosnku i miodu. Te składniki można dowolnie łączyć, by powstał skuteczny środek. Jak już wiemy, najlepszy skuteczny syrop to syrop domowy, zalany cukrem lub miodem, przygotowany w słoiku. Przepis na syrop z cebuli znajduje się w pierwszej części artykułu.

Syrop z cebuli – przeciwwskazania

Syrop z cebuli jest naturalnym środkiem, ale ma pewne przeciwwskazania, o których warto wiedzieć. Przede wszystkim, nie powinien być stosowany przez osoby uczulone na cebulę. Osoby z chorobami żołądka, takimi jak wrzody, powinny unikać stosowania syropu z cebuli, ponieważ to warzywo może podrażniać żołądek.

Syrop z cebuli nie powinien być również stosowany jednocześnie z lekami przeciwkaszlowymi bez konsultacji z lekarzem, ponieważ mogą wystąpić nieprzewidziane interakcje.

Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii, zaleca się skonsultowanie się z lekarzem, aby upewnić się, że jest to odpowiednie rozwiązanie zdrowotne i aby uniknąć potencjalnych działań niepożądanych.

Czy syrop z cebuli jest odpowiedni dla dzieci?

Syrop z cebuli ma dość charakterystyczny, intensywny smak, dlatego dzieci niespecjalnie go lubią. Ale są też takie, którym on nie przeszkadza. Niezależnie od smaku, jego prozdrowotne właściwości pozostają niezmienne, dlatego warto stosować syrop z cebuli w niewielkich chociaż dawkach.

Cebula powinna być ostrożnie wprowadzana do diety najmłodszych dzieci, żeby nie do końca rozwinięty układ pokarmowy przyzwyczaił się do niej.

Zanim podamy dziecku syrop z cebuli, można wprowadzić inne neutralne w smaku dania, w których cebula pełni rolę przyprawy.

syrop z cebuli

Czy syrop z cebuli jest odpowiedni dla niemowląt?

Syrop można ostrożnie podawać już nawet rocznym dzieciom, jeśli nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań od lekarza pediatry. Dzieciom poniżej dwunastego miesiąca życia nie należy podawać syropu z powodu możliwych problemów ze strony układu pokarmowego (refluks, wzdęcia).

Syrop z cebuli – skutki uboczne i działania niepożądane

Niezależnie czy pijemy syrop z dodatkowym miodem na kaszel, czy też dodajemy do niego cytrynę i imbir – nie należy pić go w dużych ilościach. Zalecany jest przede wszystkim umiar. Lekarz zwykle zaleca od 3 do 6 łyżek dziennie, warto jednak trzymać się tej niższej dawki. Działania niepożądane to przede wszystkim wzdęcia i tego typu problemy żołądkowe.

Syrop z cebuli – po jakim czasie widać efekty?

Efekty stosowania syropu z cebuli mogą różnić się w zależności od naszej indywidualnej sytuacji. Czas potrzebny na zauważenie zmian zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj i nasilenie problemu zdrowotnego, dawka syropu i indywidualna reakcja organizmu. Zaleca się skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania syropu z cebuli oraz monitorowanie efektów stosowania.

Dlaczego warto stosować syrop z cebuli?

To naturalny i niezwykle skuteczny, a przy tym chyba najtańszy sposób na kaszel i różne infekcje górnych dróg oddechowych.

Cebula jest bogatym źródłem witamin i minerałów, a także zawiera substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Syrop z cebuli może być stosowany w celu leczenia wspomnianych infekcji, a także w celu poprawy odporności i zwiększenia wydolności układu oddechowego.

Syrop z cebuli jest również uważany za skuteczny w leczeniu bólu gardła, zapalenia oskrzeli, zapalenia krtani, zapalenia zatok, a także zmniejszenia objawów alergii.

Pamiętajmy jednak, że syrop z cebuli nie zastąpi leczenia farmakologicznego, dlatego zawsze zaleca się konsultację z lekarzem przed rozpoczęciem jego stosowania.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Błonnik, choć nie ma wartości odżywczych, jest ważnym elementem diety. Wspiera trawienie, pomaga walczyć z biegunkami, sprzyja zachowaniu uczucia sytości. Dowiedz się więcej.
Kapary, kojarzone jako aromatyczny dodatek do dań, wykazują szereg cennych właściwości. Wspomagają np. pracę układu odpornościowego. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je spożywać.
Komosa ryżowa to smaczny i uniwersalny produkt spożywczy. Zawiera mnóstwo białka, błonnika, minerałów i antyoksydantów. Nasyci nas cennymi składnikami i urozmaici nasze menu.
Jarmuż należy do warzyw liściastych, które wpływa korzystnie na organizm. Ma właściwości detoksykujące, wspomaga pracę układu nerwowego. Poznaj więcej korzyści z jego spożywania.
Durian to owoc, który słynie ze specyficznego zapachu. Wykazuje jednak wiele cennych właściwości, m.in. wspomaga pracę układu pokarmowego, pomaga uniknąć anemii. Sprawdź.