herbata na przeziębienie 00

Herbata na przeziębienie - Jak działa, jaką wybrać, jak parzyć, kiedy pić oraz jakie ma działania uboczne

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Takim mianem często określa się też napary ziołowe, wspierające walkę z różnymi dolegliwościami. Jakie herbaty warto stosować przy przeziębieniu?

Picie herbat to popularna praktyka podczas przeziębienia. Ciepły napój może pomóc złagodzić odczuwane dolegliwości. Często przeziębieniu towarzyszy uczucie zimna, dlatego w takiej sytuacji warto postawić na gorącą herbatę. Dobrym pomysłem jest picie jej w łóżku lub pod kocem. W ten sposób można bowiem minimalizować chłodzenie się organizmu.

Składniki stosowane w herbatkach ziołowych wspierają walkę ze stanami zapalnymi. Mogą pomóc zwiększyć wydzielanie potu i przyspieszyć regenerację organizmu. Dużą popularnością cieszy się też miód. Dodatek tego produktu wspiera łagodzenie bólu gardła.

herbata na przeziębienie 01

Jak przeziębienie atakuje organizm?

Przeziębieniu najczęściej towarzyszą takie dolegliwości, jak zatkany nos, ból gardła i zatok oraz kaszel. To bardzo powszechna infekcja górnych dróg oddechowych, pojawiająca się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Przeziębieniu często towarzyszy też apatia, osłabienie i uczucie zmęczenia.

Herbaty z ziołami na przeziębienie: najpopularniejsze składniki i ich działanie

W trakcie przeziębienia warto wzbogacić herbatę naturalnymi składnikami, jak np. zioła i niektóre przyprawy. Największą popularnością cieszy się tymianek, szałwia, goździki, mięta, rumianek i rozmaryn. Produkty te wspierają walkę ze stanami zapalnymi i infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi. Mogą przyczynić się do zwalczenia dolegliwości charakterystycznych dla przeziębienia.

Miód i cytryna: klasyczne dodatki do herbaty na przeziębienie

Popularnym wyborem w trakcie przeziębienia jest herbata z miodem i cytryną. W skład tych produktów wchodzą witaminy z grupy B oraz witamina C. Substancje te wspierają walkę z bakteriami i stanami zapalnymi. Mogą również przyczynić się do poprawy odporności organizmu. Cytryna i miód sprawiają także, że herbata ziołowa staje się smaczniejsza.

Czarna herbata z cytryną i dziką różą na przeziębienie

W trakcie przeziębienia warto pić czarną herbatę. To źródło cennych składników odżywczych. Dużą popularnością cieszy się herbata Earl Grey. W skład niektórych produktów tego typu wchodzi m.in. ekstrakt z bergamotki.

Do herbaty czarnej można również dodać plasterek cytryny lub pomarańczy, a także sok z dzikiej róży. Składniki te wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Mogą również przyczynić się do złagodzenia gorączki.

herbata na przeziębienie 02

Herbata z imbirem: naturalne wsparcie układu immunologicznego

Herbatę można wzbogacić również imbirem. Składnik ten może przyczynić się do rozgrzania organizmu i zwalczenia stanów zapalnych. Imbir pasuje doskonale do każdej odmiany herbaty. Warto łączyć go m.in. z Pu-Erh. Herbata ta wspiera walkę z bakteriami i może pomóc oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn. Jest stosowana również w walce z gorączką, stanami napięcia nerwowego i uczucie zimna.

Niektóre osoby nie przepadają za imbirem. W takim przypadku możliwe jest zastąpienie go sokiem malinowym. Alternatywą jest też rum, jednak warto stosować go w minimalnych ilościach i jedynie u osób dorosłych.

Imbir można wzbogacić również goździkami, anyżem i cynamonem. Przyprawy te sprawdzą się świetnie do przygotowania zimowej, aromatycznej herbaty.

Herbata z miodem i imbirem na przeziębienie

Herbata z miodem i imbirem może przyczynić się do rozgrzania organizmu i zwalczenia stanów zapalnych. Aby przygotować taki napój, wystarczy pokroić miód na plasterki i dodać go do filiżanki, a następnie zalać gorącą wodą. Do ciepłej herbaty wystarczy dodać plasterek cytryny oraz miód lub sok malinowy. Składniki te są źródłem przeciwutleniaczy, takich jak np. witamina C.

Czarna herbata na przeziębienie

Podczas przeziębienia warto sięgnąć po herbatę czarną. Ma ona doskonałe właściwości rozgrzewające, zwłaszcza jeśli zostanie zalana gorącą wodą. Może przyczynić się do poprawy krążenia krwi. Wspiera też zachowanie odpowiedniej koncentracji i zdolności umysłowych.

Czarna herbata może pomóc rozjaśnić umysł i przywrócić chęć do działania. Jest stosowana nie tylko w celu rozgrzania organizmu, lecz także poprawy samopoczucia.

Zielona herbata na przeziębienie

Zielona odmiana herbaty może być stosowana w przypadku bólu gardła. Wszystko ze względu na specjalny sposób przetwarzana jej liści. To bogate źródło witaminy C, A i K, a także potasu i żelaza. W zielonej herbacie zawarte są antyoksydanty, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami. Proces suszenia jej liści przebiega zdecydowanie najkrócej w porównaniu do przygotowania innych herbat.

Herbata z lipy na przeziębienie

Herbatka ziołowa z lipy może przyczynić się do zwiększenia wydzielania potu i szybszego usuwania szkodliwych toksyn z organizmu. Napar z tej rośliny wspiera również walkę ze stanami zapalnymi. Herbata z lipy zawiera związki śluzowe, które mogą pomóc złagodzić ból gardła i kaszel.

Herbata z cynamonem: korzyści z korzenia cynamonowca

Filiżanka czarnej herbaty z cynamonem może przyczynić się do złagodzenia objawów charakterystycznych nie tylko dla przeziębienia, lecz także menstruacji. Przyprawa ta wspiera krążenie krwi i walkę z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za stres oksydacyjny. Stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy polifenolowych.

Herbata malinowa: smaczne wsparcie leczenia

Maliny zawierają wiele witamin, które wspierają wydzielanie potu i walkę ze stanami zapalnymi. Latem warto sięgać po świeże owoce, jednak zimą może być to utrudnione. Wówczas konieczne jest postawienie na maliny liofilizowane, mrożone lub gotowy sok. Do herbaty z tymi owocami można dodać również miód.

Aby przygotować herbatę z malinami, należy zalać liście gorącą wodą, a następnie dodać do nich owoce. Jeśli korzystasz z mrożonych malin, warto wyjąć je z zamrażarki odpowiednio wcześnie, by nie spowodowały ochłodzenia napoju. Do zaparzenia herbaty potrzebna jest bowiem konkretna temperatura.

Herbata z goździkami: tradycyjne wsparcie

Herbata z goździkami może przyczynić się do zmniejszenia dolegliwości bólowych. Poleca się ją również w przypadku problemów z trawieniem. Herbatę z goździkami warto wzbogacić pomarańczą. Taka mieszanka może przyczynić się do rozgrzania organizmu, zwalczenia bólu gardła i przyniesienia ulgi w pierwszych objawach przeziębienia.

Herbata z rumianku: naturalny sposób na przeziębienie

W trakcie przeziębienia warto stosować też rumianek. Napar z tej rośliny jest przyjmowany w celu zwalczenia stanów zapalnych. Herbata ta nie zawiera teiny, dlatego z powodzeniem może być przyjmowana również przez dzieci i niemowlęta oraz kobiety w ciąży. Aby przygotować taki napar, wystarczy zalać suszone ziele rumianku gorącą wodą i poczekać 10 minut. Rumianek warto również łączyć z imbirem.

herbata na przeziębienie 03

Herbata z rumianku i mięty na przeziębienie

Herbata na przeziębienie z rumianku i przeziębienia może przyczynić się do zwiększenia wydzielania moczu i potu. Warto stosować ją w przypadku gorączki. Taki napar wspiera walkę z bakteriami i wirusami. Może pomóc oczyścić organizm i uspokoić nerwy. Dobrym pomysłem jest picie herbaty z rumianku i mięty na noc. Taka mieszanka wspiera bowiem walkę z problemami z zasypianiem, które często towarzyszą przeziębieniu.

Do rumianku i mięty można dodać też imbir. Taka mieszanka jest stosowana w walce z bólem głowy i gardła oraz stanami zapalnymi.

Turecka herbata w proszku na przeziębienie

Niektóre osoby w trakcie przeziębienia sięgają po herbaty tureckie, które łączą w sobie zioła i przyprawy. Często w ich skład wchodzi hibiskus, który może pomóc poprawić odporność i usprawnić wykrztuszanie wydzieliny. Taką herbatę wystarczy zalać gorącą wodą, o temperaturze wskazanej przez producenta. Dobrym wyborem jest także skorzystanie ze specjalnego, podwójnego czajniczka, zgodnie z tradycyjnymi metodami parzenia herbaty.

Jak parzyć herbaty lecznicze, aby wydobyć najlepsze właściwości?

Do przygotowania aromatycznego napoju na przeziębienie konieczne jest zastosowanie gorącej wody. Jej temperatura powinna zostać dopasowana do danego zioła. Trzeba bowiem pamiętać, że nie wszystkie surowce roślinne mogą zostać zalane wrzątkiem. Zbyt wysoka temperatura może bowiem doprowadzić do utraty cennych substancji odżywczych.

Herbatę na przeziębienie warto parzyć zgodnie z zaleceniami producenta. Zwykle w tym celu stosuje się wodę o temperaturze 80 stopni Celsjusza, choć w niektórych przypadkach powinna być ona chłodniejsza. Warto pamiętać również o tym, by nie dodawać miodu do świeżo zaparzonych liści. Pod wpływem wysokiej temperatury może on stracić cenne właściwości.

Częstotliwość i czas picia herbaty podczas przeziębienia

Herbaty na przeziębienie, zwłaszcza te ziołowe, zwykle nie zawierają teiny. Dlatego mogą być stosowane codziennie, bez bardzo restrykcyjnych limitów. Warto zastąpić nimi wodę, pijąc kilka kubków naparu dziennie. Częstotliwość spożywania herbaty zależy od indywidualnych preferencji i samopoczucia danej osoby.

Działania uboczne i ostrzeżenia dotyczące spożywania niektórych herbat na przeziębienie

Jaka herbata na przeziębienie sprawdzi się najlepiej? Wybierając odpowiedni produkt, warto skupić się na jego składzie. Osoby, które są uczulone na wybrane zioła czy przyprawy powinny unikać ich spożywania także pod postacią naparu. Niektóre zioła nie są również wskazane w przypadku kobiet w ciąży. Doskonałym przykładem jest szałwia, krwawnik pospolity, tymianek, rozmaryn, cząber ogrodowy, kozieradka czy żeń-szeń.

Niektóre zioła mogą również powodować wypłukiwanie ważnych składników odżywczych, dlatego nie należy ich nadużywać. Stosując herbatki na przeziębienie, warto kierować się zaleceniami producenta. Nadmierne spożycie takich produktów może doprowadzić nie tylko do niedoborów, lecz także problemów trawiennych, jak biegunki lub zaparcia.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Amarantus to smaczne i pożywne ziarna, które można spożywać pod wieloma postaciami. Zawiera mnóstwo składników odżywczych. Sprawdź jakie ma właściwości zdrowotne?
Koszenila, niekiedy mylona z czerwienią koszenilową, jest naturalnym, często stosowanym w przemyśle żywieniowym barwnikiem, który nadaje produktom intensywną czerwoną barwę.
Olej lniany to niezwykle wartościowy produkt, który uchodzi również za bardzo bezpieczny, jest jednak grupa ludzi, która powinna na niego szczególnie uważać - sprawdź, czy do niej należysz!
Czarny czosnek to naturalny antybiotyk, który może przynieść wszechstronne korzyści zdrowotne, bez nieprzyjemnego zapachu, jaki pozostawia czosnek świeży.
Odkryj sekrety kimchi, smak i zdrowie kuchni Korei! Dowiedz się, jak przygotować, serwować i czerpać korzyści z tej kultowej potrawy. Przeczytaj teraz!