aronia

Aronia – Właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania i przepisy

Co warto wiedzieć o aronii? Jest to ciekawa roślina, która na naszych stołach gości zazwyczaj pod postacią dżemu, soku z aronii, syropu czy wina. Rzadziej spożywana jest jako surowe owoce, między innymi ze względu na cierpki smak. Aronia znana jest z tego, że ma szerokie właściwości lecznicze. Nie tylko sprzyja wzmacnianiu odporności, ale też wzmacnia naczynia krwionośne i może hamować procesy starzenia. Wachlarz możliwości owoców aronii jest bardzo duży, dlatego warto dowiedzieć się, jakie właściwości zdrowotne aronia oferuje każdemu z nas i dlaczego sok z aronii polecany jest cierpiącym na różne schorzenia.

Aronia (aronia melanocarpa) to krzew owocowy, który pochodzi z Ameryki Północnej. Aktualnie przeżywa prawdziwy renesans, a Polska stała się jednym z krajów, które postawiły na jej największą produkcję. Popularność owoców aronii wzrosła, od kiedy coraz więcej ludzi stawia na tzw. superfoods. Nie jest to roślina wymagająca w uprawie i łatwo stworzyć z niej plantacje, a nawet posadzić na ogródku działkowym. Zawarte w aronii składniki odżywcze sprawiły, że zaczęto wykorzystywać ją także jako suplement diety oraz wsparcie intensywnej terapii leczniczej niektórych chorób.

aronia

Aronia – właściwości zdrowotne

Aronia swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza zawartym w owocach składnikom. W aronii występują cenne makro i mikro składniki. Roślina jest również bogata w przeciwutleniacze, które odpowiadają za to, że jej owoce są tak korzystne dla kondycji ludzkiego organizmu. Systematyczne picie soku z aronii pomaga uzupełnić niedobory składników odżywczych.

Badania na zwierzętach laboratoryjnych wykazują, że sok z aronii ma właściwości hepatoprotekcyjne, przeciwzapalne i gastroprotekcyjne. Szacuje się również, że ma działanie bakteriostatyczne in vitro przeciwko Staphylococcus aureus i Escherichia coli, a także sprzyja zwalczaniu wirusa grypy typu A.

Testy wskazują również na to, że owoce aronii wpływają na normalizację metabolizmu węglowodanów u osób, cierpiących na cukrzycę. Mogą także hamować rozwój komórek nowotworowych u pacjentek z rakiem piersi i cierpiących na raka okrężnicy HT-29.

Sok z aronii uważany jest za jeden z najlepszych naturalnych produktów na choroby cywilizacyjne oraz schorzenia oczu. Aronia polecana jest w celach wsparcia odporności organizmu, a antocyjany zawarte w owocach regulują przepuszczalność naczyń krwionośnych, wspierając ich funkcjonowanie i pomagając w utrzymaniu dobrej kondycji układu żylnego. Owoce aronii zapobiegają miażdżycy i nadciśnieniu. Wykazują zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu. Sok z aronii polecany jest osobom z problemami układu pokarmowego, między innymi, cierpiącym na:

  • bóle brzucha;

  • nudności;

  • wzdęcia;

  • zaparcia;

  • zespół jelita drażliwego.

Aronia – wartości odżywcze

W owocach aronii znajduje się bogactwo witamin, co wpływa na zwiększenie wartości odżywczych. Aronia działa odmładzająco na skórę, włosy i paznokcie, ma więc duże znaczenie dla zachowania urody. Owoce aronii opóźniają procesy starzenia się skóry i wewnętrzne procesy degeneracyjne. Roślina może też chronić skórę przed szkodliwym działaniem słońca.

Aronia wykorzystywana jest w diecie redukcyjnej osób odchudzających się, ponieważ wykazuje działanie, wzmacniające przemianę materii. Wpływa na sprawniejszą pracę mózgu, zwiększając koncentrację i pamięć. Nadaje się dla kobiet w ciąży, ponieważ pozytywnie wpływa na rozwój płodu, a także dla dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu, gdyż sprzyja wzmacnianiu układu kostnego.

Co aronia ma w składzie?

Surowe owoce aronii to prawdziwa bomba witaminowa i choć roślinę spożywa się częściej w postaci przetworów lub suplementów, właściwości odżywcze produktu wciąż są wysokie. Aronia zawiera duże ilości witaminy P, PP, A, witaminy A oraz witamin z grupy B, szczególnie kwas foliowy (B9), B1, B2 i B6. W jej składzie znajdziemy również ważne minerały, między innymi magnez, żelazo, potas, miedź, mangan, molibden, jod, bor czy kobalt. Warto wspomnieć również o substancjach przeciwutleniających, takich jak antocyjany, fenolokwasy, garbniki czy pektyny.

Aronia – przeciwwskazania

Aronia to substancja naturalna, której stosowanie w większości przypadków jest bezpieczne. Warto jednak zapoznać się z ewentualnymi przeciwwskazaniami do stosowania zarówno owoców, jak i przetworów oraz suplementów z aronią.

Wśród przeciwwskazań do stosowania produktu wyróżniamy:

  • niskie ciśnienie krwi;

  • problemy, związane z nadkwasotą i wrzodami żołądka;

  • zaparcia;

  • problemy z krzepliwością krwi;

  • zakrzepowe zapalenie żył, żylaki.

Aronia – zastosowanie

Owoce aronii surowe nie każdemu smakują, na szczęście istnieje wiele ciekawych sposobów na ich przetworzenie. Popularna jest suszona aronia, która świetnie sprawdza się w produkcji herbat, jak również jako dodatek do musli, owsianki czy innych deserów. Z owoców tworzy się również dżemy, konfitury, soki czy nalewki.

Sok w formie koncentratu dostępny jest w sklepach zielarskich i aptekach, choć czasem znajdziemy go również na półkach ze zdrową żywnością w popularnych marketach. Wyciąg z aronii jest stosowany jako składnik suplementów diety, które zaleca się stosować wczesną jesienią, a czasem też przez cały rok w celach poprawy odporności, jakości widzenia czy walki z wolnymi rodnikami. Suplementy z aronią zalecane są także w walce z chorobami cywilizacyjnymi, ponieważ chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, a dzięki zawartości witaminy C sprzyjają usuwaniu z organizmu toksyn.

aronia

Jak działa aronia i na co może pomóc?

Wyżej przedstawiliśmy szerokie właściwości aronii, które sprawiają, że składnik ten może pomóc w profilaktyce zdrowotnej oraz terapii niektórych chorób. Aronię zaleca się między innymi w:

  • profilaktyce przeciwmiażdżycowej (duża ilość antyoksydantów sprawia, że regularne picie soku z aronii może uchronić przed zawałem lub udarem);

  • w profilaktyce nowotworów – niektóre badania wykazały, iż aronia ma zdolność hamowania rozwoju komórek rakowych;

  • w celu polepszenia wzroku – na jakość widzenia wpływają zawarte w roślinie antocyjany, które poprawiają mikrokrążenie i zmniejszają kruchość naczyń włosowatych;

  • ochrona przed promieniami UV – w aronii znajdziemy katechiny, które chronią przed poparzeniami słonecznymi;

  • na kłopoty z trawieniem – tutaj również pomagają katechiny, aronia wykazuje też zdolność poprawy tempa metabolizmu;

  • w profilaktyce żylaków nóg i hemoroidów;

  • w profilaktyce i leczeniu przeziębień – sok z aronii pity regularnie sprzyja poprawie odporności i pomaga zwalczać infekcje.

Jak stosować aronię?

Aronię można spożywać, pijąc sok lub jedząc przetwory. Oczywiście surowe owoce również nie są szkodliwe, aczkolwiek są cierpkie, przez co dla wielu osób ich smak jest odrzucający. Osoby dorosłe mogą przygotować także nalewkę z aronii, która świetnie rozgrzeje w zimowe wieczory.

Przetwory z aronii – soki, dżemy, konfitury, galaretki i sosy

Cudowna aronia właściwości której znane są wśród wielu znachorów to roślina, która świetnie smakuje w postaci dżemu z dodatkiem jabłek. Popularny jest sok z aronii, który najlepiej rozcieńczyć z wodą, aby uzyskać łagodniejszy smak. Dodatkowo samemu można przygotować konfitury, galaretki lub sosy z tego wartościowego owocu.

Sok z aronii

Do przyrządzenia soku z aronii, będziemy potrzebować 2 kg owoców oraz 300 g cukru.

Przygotowanie: Opłukane i oczyszczone owoce wsypać do dużego garnka. Zalać półtorej szklanki zimnej wody i zagotować, przez cały czas mieszając. Następnie gotować jeszcze przez ok. 30 minut na małym ogniu. Sok przecedzamy do innego naczynia i dodajemy cukier. Jeszcze raz zagotować, ciągle mieszając. Gorący sok wlać do czystych butelek lub wyparzonych słoiczków. Od razu zakręcić i odstawić.

Nalewka z aronii

Do przygotowania leczniczej nalewki z aronii będziemy potrzebować:

  • 1,5 kg owoców;

  • 0,5 kg cukru;

  • laskę wanilii;

  • kawałek imbiru;

  • 1 litr wódki 40%;

  • 0,25 l spirytusu 96%

Przygotowanie: Owoce umyć, usunąć z nich ogonki i szypułki. Wsypać do garnka, dodać cukier, wanilię, imbir. Zalać alkoholem. Odstawić na 3-4 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce. Następnie przefiltrować i przelać do butelek. Zakorkowane powinny być przechowywane w chłodzie przez ok. 6 miesięcy.

Sok z aronii – właściwości i przeciwwskazania

W soku, w którym głównym składnikiem jest aronia właściwości owoców w dużym stopniu zostaną zachowane. Dlatego warto pić regularnie taki produkt w celu poprawy odporności organizmu. Zawarte w nim bioflawonoidy poprawiają wchłanianie substancji odżywczych, a to oznacza, że sprzyjają poprawie kondycji zdrowotnej.

Nalewka z aronii – właściwości i przeciwwskazania

Nalewka z aronii wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, podobnie jak sok. Dodatkowo wpływa na poprawę trawienia, zwłaszcza po spożyciu ciężkich potraw. Jest to jednak produkt alkoholowy, którego nie powinny stosować osoby, u których występują przeciwwskazania, dotyczące spożywania alkoholu. Aronia oraz nalewki z owocu nie są zalecane także w przypadku:

  • niskiego ciśnienia krwi;

  • stanów zapalnych żołądka, wrzodów, nadkwasoty;

  • żylaków i zakrzepowego zapalenia żył.

aronia

Aronia – skutki uboczne

Stosowanie soku z aronii w nadmiernych ilościach może doprowadzić do zaburzenia wchłaniania wapnia i magnezu. Duże ilości soku aroniowego mogą nadmiernie obniżyć ciśnienie.

Aronia – efekty stosowania

Jeżeli nie ma przeciwwskazań, systematyczne spożywanie owoców i przetworów z aronii wpłynie na poprawę odporności oraz dostarczy ważnych składników odżywczych, sprzyjając lepszemu funkcjonowaniu organizmu.

Dlaczego warto jeść aronię?

Owoce aronii są źródłem wielu ważnych minerałów. Mają potencjał między innymi łagodzenia skutków chemioterapii i radioterapii. Aronia poprawia ukrwienie, wspomaga wzrok i zwiększają odporność na promienie UV.

Jak uprawiać aronię?

Aronia to roślina z rodziny różowatych, która nie jest trudna w uprawie w ogródku. Krzewy najlepiej sadzić w rozstawie ok. 2 m od siebie, w rzędach co 3,5 m. Najlepiej sadzić ją w miejscach cienistych i półcienistych. Lubi podłoże żyzne i próchnicze. Wykazuje dużą tolerancję co do wilgotności gleby. Aronię zbiera się wczesną jesienią, zazwyczaj już na początku września.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Amarantus to smaczne i pożywne ziarna, które można spożywać pod wieloma postaciami. Zawiera mnóstwo składników odżywczych. Sprawdź jakie ma właściwości zdrowotne?
Cząber to przyprawa znana z właściwości poprawiających trawienie i redukujących objawy biegunki. Charakteryzuje się bogatym składem i ciekawymi właściwościami zdrowotnymi.
Syrop z pędów sosny to doskonały sposób na naturalne wzmocnienie odporności, uporanie się z kaszlem i jesiennymi infekcjami.
Erytrytol jest popularnym zamiennikiem cukru. Występuje w naturze i jest niemal pozbawiony kalorii. Dowiedz się, czy jego spożywanie jest zdrowe.
Choć od pszczół czerpiemy głównie miód warto zwrócić uwagę również na ich inny produkt, czyli pierzgę pszczelą - to prawdziwa bomba witaminowa i cenne źródło makro oraz mikroelementów.