Wiele gatunków ziół obfituje w cenne w walce z trądzikiem związki, takie jak flawonoidy, terpeny, saponiny, garbniki i śluzy. Poznaj kolekcję najskuteczniejszych ziół na trądzik!
Czy można pić pokrzywę w ciąży? Bezpieczeństwo stosowania, zalecenia, przeciwwskazania i skutki uboczne
Strona główna - Blog - Czy można pić pokrzywę w ciąży? Bezpieczeństwo stosowania, zalecenia, przeciwwskazania i skutki uboczne
- Opublikowano: 21.07.2023 - Aktualizacja: 07.08.2023
Pokrzywa to roślina, która od setek lat jest stosowana w naturalnej medycynie ludowej. Przygotowuje się z niej zupy, sałatki, a także napary. Czy zaparzone ziele pokrzywy można pić w ciąży? Co warto wiedzieć o tej roślinie?
Spis treści
ToggleJakie korzyści zdrowotne oferuje pokrzywa?
Pokrzywa ciszy się tak dużą popularnością nie bez powodu. Przez zwolenników medycyny ludowej jest stosowana w celu:
złagodzenia objawów alergii,
obniżenia stężenia cholesterolu we krwi,
zmniejszenia dolegliwości bólowych,
hamowania wypadania włosów,
obniżenia ciśnienia tętniczego krwi,
zmniejszenia dolegliwości wynikających z chorób reumatoidalnych,
poradzenia sobie z obrzękami i kamicą nerkową,
złagodzenia objawów łagodnego przerostu gruczołu krokowego.
Pokrzywę stosuje się również przy problemach skórnych. Może pomóc zahamować rozwój bakterii i grzybów, które odpowiadają za pojawianie się trądziku lub grzybicy. Pokrywa jest używana również w walce z wypadaniem włosów.
W przypadku poważnych dolegliwości pokrzywa nie może być traktowana jako alternatywa dla leków przepisanych przez lekarza. W takich sytuacjach konieczne jest skonsultowanie się ze specjalistą i wykonanie zleconych przez niego badań. Zdarza się także, że picie pokrzywy nie jest wskazane w połączeniu z wybranymi farmaceutykami.
Jak picie pokrzywy wpływa na organizm ciężarnej kobiety?
Picie pokrzywy i innych preparatów ziołowych w ciąży zawsze powinno być konsultowane z lekarzem. Według normy ESCOP spożywanie takich produktów wymaga konsultacji z lekarzem.
Pokrzywa jest źródłem cennych witamin, kwasów organicznych, mikroelementów i związków aminowych. Z tego powodu powszechnie stosuje się ją w walce z problemami z funkcjonowaniem układu moczowego, jak zaburzenia oddawania moczu czy stany zapalne. Pokrzywa jest przyjmowana również w celu wzmocnienia mieszków włosowych, zwiększenia wydzielania potu i ograniczenia produkcji łoju. Pokrzywa może przyczynić się też do uzupełnienia niedoborów wybranych substancji odżywczych.
ESCOP i zalecenia co do stosowania ziół
Pokrzywa w ciąży może stanowić zagrożenie dla rozwijającego się płodu, zwłaszcza gdy jest ona przyjmowana bez konsultacji ze specjalistą. Obecnie nie ma wystarczająco dużej liczby danych na temat bezpieczeństwa przyjmowania tej rośliny przez kobiety spodziewające się dziecka.
ESCOP (ang. European Scientific Cooperative on Phytotherapy), czyli organizacja, która skupia stowarzyszenia fitoterapeutyczne państw europejskich, podzieliła substancje roślinne na cztery kategorie bezpieczeństwa:
kategoria A – można stosować je w okresie ciąży,
kategoria B – brak danych – warto konsultować ich spożycie z lekarzem,
kategoria C – dane ograniczone – podobnie jak w przypadku kategorii B, takich produktów nie powinno się stosować bez konsultacji z lekarzem,
kategoria D – nie można stosować w okresie ciąży.
Pokrzywa wciąż nie jest odpowiednio przebadana, dlatego jej przyjmowanie zawsze powinno być poprzedzone konsultacją lekarską.
Czy można pić pokrzywę w ciąży? Czy jest bezpieczna?
Liście pokrzywy zalicza się do kategorii B. To grupa, w której znajdują się surowce niedokładnie przebadane. Zgodnie z zaleceniami ESCOP takie produkty powinny być przyjmowane jedynie po konsultacji z lekarzem. Ich spożywanie na własną rękę może przyczynić się do poważnych problemów, zagrażających zarówno matce, jak i nienarodzonemu dziecku.
Pokrzywa zwyczajna zawiera wiele witamin i składników mineralnych, w tym żelazo. Składnik ten jest potrzebny w ciąży, jednak można pozyskać go także z wielu innych surowców roślinnych, nie tylko z pokrzywy. Nie ma wiarygodnych badań na temat bezpieczeństwa stosowania tej rośliny w ciąży, dlatego lepszym pomysłem jest pozyskiwanie żelaza z pozostałych źródeł, w tym także aptecznych suplementów diety przepisanych przez lekarza.
Zgodnie z niedawno przeprowadzonymi badaniami opublikowanymi na łamach The Natural Medicines Database wciąż brakuje wystarczająco wiarygodnych informacji, aby jednoznacznie ocenić wpływ pokrzywy na organizm kobiety w ciąży i płodu.
Spożywanie pokrzywy pomimo przeciwwskazań może doprowadzić m.in. do odwodnienia organizmu kobiety ciężarnej. Zdarza się też, że u pań spodziewających się dziecka, które stosują tradycyjne ziołolecznictwo, pojawia się hipoglikemia. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku kobiet borykających się z cukrzycą ciążową.
Ile dziennie można pić pokrzywy w ciąży?
Pokrzywa jest spożywana w celu poprawy wyglądu włosów, skóry i paznokci. Roślina ta może również przyczynić się do polepszenia funkcjonowania układu pokarmowego i moczowego. W okresie ciąży trzeba jednak zachować szczególną ostrożność. Maksymalna dopuszczalna porcja naparu z pokrzywy to 2 filiżanki dziennie, jedynie po wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Przekroczenie tej ilości może doprowadzić do poważnych problemów zarówno dla matki, jak i dziecka. Niektóre panie powinny całkowicie unikać naparów z pokrzywy i suplementów diety z dodatkiem tej rośliny przez cały okres ciąży.
Potencjalne korzyści picia pokrzywy w ciąży
Picie herbaty z pokrzywy cieszy się tak dużym zainteresowaniem ze względu na fakt, że roślina ta wspiera funkcjonowanie układu moczowego i pokarmowego. Może pomóc poradzić sobie ze zmianami skórnymi i toksynami zgromadzonymi w organizmie. Pokrzywa wspiera również układ odpornościowy i alkę z bakteriami oraz wirusami. W ciąży kobiety borykające się ze wspomnianymi problemami powinny skonsultować się z lekarzem. Na podstawie wykonanych badań specjalista sprawdzi, czy w danym przypadku stosowanie pokrzywy jest bezpieczne.
Potencjalne ryzyko związane z piciem pokrzywy w ciąży
Picie pokrzywy w ciąży może doprowadzić do zwiększenia ryzyka poronienia i krwawień. Kobiety spodziewające się dziecka powinny unikać preparatów z dodatkiem korzenia tej rośliny. Dla pań w ciąży szczególnie niebezpieczny jest korzeń pokrzywy. W trakcie oczekiwania na narodziny dziecka możliwe jest stosowanie jedynie liści tej rośliny, po konsultacji z lekarzem prowadzącym.
Pokrzywa może przyczynić się do zwiększenia wydzielania moczu, a co za tym idzie – odwodnienia organizmu. Niekiedy wchodzi też w reakcję z lekami przyjmowanymi w walce z odczuwanymi dolegliwościami. Kobiety w ciąży będące w trakcie farmakoterapii powinny unikać spożywania tej rośliny.
Przeciwwskazania do picia pokrzywy
Istnieje kilka przeciwwskazań do stosowania herbat z pokrzywy w ciąży. Do najważniejszych z nich warto zaliczyć:
cysty na macicy,
nowotwory macicy,
krwotoki z dróg rodnych spowodowane polipami,
przewlekłe choroby nerek,
choroby wymagające leczenia chirurgicznego,
stosowanie leków przeciwcukrzycowych i innych farmaceutyków przepisanych przez lekarza.
Kobiety chcące przyjmować pokrzywę w ciąży powinny wykonać podstawowe badania krwi. Na ich podstawie specjalista może znacznie łatwiej stwierdzić, czy w przypadku danej osoby istnieją przeciwwskazania do zastosowania tego zioła.
Jak prawidłowo parzyć i pić napar z pokrzywy w czasie ciąży?
Herbatę z pokrzywy można przygotować ze świeżych lub suszonych liści. Wystarczy zalać je wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia. Zwykle trwa to kilkadziesiąt sekund, do maksymalnie 2 minut. Pić herbatę można od razu po zaparzeniu.
Gotowe herbaty z pokrzywą zwykle mają dołączoną ulotkę. Znajdują się w niej informacje o sposobie parzenia i innych środkach ostrożności podczas spożywania produktu. Jeśli nie wiesz, jak przygotować i porcjować napar z pokrzywy, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Alternatywy dla pokrzywy: Inne bezpieczne zioła w ciąży
Kobiety, które nie powinny spożywać pokrzywy w ciąży, mogą postawić na inne zioła. W okresie oczekiwania na dziecko często sięga się m.in. po rumianek. Na rynku znaleźć można też gotowe mieszanki ziołowe dla kobiet w ciąży. Przyjmowanie pokrzywy i innych surowców roślinnych powinno zostać skonsultowane ze specjalistą.
Zalecenia dla kobiet w ciąży pijących pokrzywę: Kiedy skonsultować się z lekarzem
W trakcie ciąży przyjmowanie ziół może być szczególnie niebezpieczne. Chęć stosowania takich preparatów zawsze należy konsultować z lekarzem prowadzącym. Specjalista wie, w jakim stanie fizycznym jest kobieta. Ma również dostęp do aktualnych badań, dzięki czemu może szybko zauważyć ewentualne przeciwwskazania do przyjmowania preparatów z dodatkiem tej rośliny.
Dlaczego warto pić pokrzywę po ciąży?
Picie pokrzywy w ciąży może być niebezpieczne, dlatego wiele pań decyduje się na suplementację już po urodzeniu dziecka. Roślina ta może pomóc uzupełnić niedobory wapnia, żelaza i niektórych witamin. Wspiera produkcję mleka w piersiach i usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Jest stosowana przy obrzękach. Po ciąży pokrzywę przyjmuje się również w celu szybszego powrotu do dawnej sylwetki.
Pokrzywa może również pomóc poradzić sobie z niewydolnością nerek. Wspiera bowiem wydzielanie moczu. Stanowi cenne źródło witamin, dlatego jest stosowana przez osoby, które borykają się z obniżoną odpornością.
Czy należy obawiać się poparzenia pokrzywą w czasie ciąży?
Od setek lat na całym świecie panuje ludowe przekonanie, że poparzenie pokrzywą jest zdrowe. Nie zawsze jest to jednak zgodne z prawdą. Osoby uczulone mające bliski kontakt z tą rośliną mogą narazić się na poważne dolegliwości. Pokrzywa zawiera bowiem acetylocholinę, histaminę, serotoninę i kwas mrówkowy. Substancje te mogą przyczynić się do pojawienia się uczucia swędzenia, pieczenia i zaczerwienienia skóry. U osób uczulonych może dojść do silnych reakcji alergicznych, które zagrażają życiu.
Osoby uczulone nie powinny nie tylko dotykać pokrzywy, lecz także spożywać świeżych liści, pić soku lub jeść miodu pokrzywowego. W okresie ciąży warto zachować szczególną ostrożność, zwłaszcza gdy kobieta spodziewająca się dziecka ma tendencję do występowania alergii.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Uważana za afrodyzjak kora drzewa catuaba wykazuje szereg cennych właściwości. Wspomaga walkę ze stresem, pomaga łagodzić migrenowe bóle głowy i zwalczyć infekcje. Sprawdź.
Odkryj głóg - jedną z najbardziej wszechstronnych roślin, którą stosowano od tysiącleci w leczeniu chorób serca oraz jako wspomaganie trawienia i pomoc w zmniejszeniu niepokoju!
Polecane dla Ciebie
Cynk to pierwiastek odgrywający ważną rolę w organizmie. Wspomaga układ odpornościowy i nerwowy, wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Dowiedz się więcej.
Lizyna należy do aminokwasów egzogennych, więc trzeba ją dostarczać z zewnątrz, ważne, by utrzymać ją na odpowiednim poziomie - daje pozytywne efekty, a niedobory mogą stanowić zagrożenie.
Wspieraj odporność organizmu za pomocą żeń szenia indyjskiego, czyli ashwaghandy, która zwiększa energię, poprawia ogólny stan zdrowia i zmniejsza stan zapalny, ból i niepokój!
Kwercetyna to jeden z najcenniejszych flawonoidów. Jest nieoceniona w zwalczaniu objawów alergii, wzmacnia odporność i ma zdolność do hamowania rozwoju komórek nowotworowych.
Witamina C spełnia wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. W suplementach diety często spotkać można witaminę C w bardzo wysokich dawkach. Czy jej przedawkowanie jest groźne?