Zielares pigwa

Pigwa – Czym jest i jakie ma właściwości oraz zastosowanie

Pigwa to owoc, który ze względu na dużą zawartość witaminy C nazywany jest często polską cytryną. Sprawdza się doskonale na jesienno-zimowe spadki odporności, zapewniając naturalne wzmocnienie organizmu. Liczne dobroczynne właściwości pigwy sprawiają, że jest ona szeroko wykorzystywana w medycynie naturalnej, kosmetologii oraz w kuchni. Owoce pigwy są twarde i mają cierpki posmak, co czyni je niejadalnymi. Na pomoc przychodzą jednak przetwory, które pomagają wydobyć z pigwy wszystkie najcenniejsze właściwości zdrowotne.
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga Mill.) to roślina wieloletnia uznawana w starożytnej Grecji za afrodyzjak. Pigwa należy należy do rodziny różowatych. Posiada owalne liście, żółte, osadzone pojedynczo kwiaty oraz duże owoce z twardą skórką. Pigwa pochodzi z południowo-zachodnich obszarów Azji, gdzie naturalnie porasta głównie lasy oraz gęste zarośla.
Obecnie pigwę uprawia się w wielu rejonach świata, w tym także w Polsce, gdzie warunki atmosferyczne są sprzyjające. Owoce pigwy, mimo swojego kwaśnego smaku, zawierają wiele cennych składników zdrowotnych. Ich owocowanie rozpoczyna się w 4-5 roku od rozpoczęcia uprawy. Pigwa ma płytki system korzeniowy, dlatego wymaga regularnego podlewania.
Zdarza się, że pigwę myli się z pigwowcem, który również jest użytkową rośliną hodowaną dla owoców. Pigwa i pigwowiec rzezywiście mają wiele podobieństw, nie można jednak przeoczyć także oczywistych różnic. Podczas gdy krzew pigwy osiąga do 7 metrów wysokości, maksymalne rozmiary pigwowca to ok. 1-2 metry. Kwiaty pigwowca mają także inny kolor (pigwa kwitnie na kolor biały, pigwowiec jasnoczerwony), a owoce pigwowca są znacznie mniejsze niż u pigwy.
Czym jeszcze różnią się te dwie rośliny? Sposobem uprawy – pigwowiec kwitnie na przełomie marca i kwietnia i charakteryzuje się większą mrozoodpornością, jest więc mniej wymagającym krzewem. Kwitnienie w przypadku pigwy przypada na okres maja-czerwca i, mimo że wymagania względem uprawy nie są zbyt wysokie, cydonia lepiej czuje się na stanowiskach słonecznych, nie jest więc całkowicie odporna na mrcóz. Najlepiej rośnie także na żyznej glebie o lekko kwaśnym odczynie. Zbyt mokre lub zbyt suche podłoże może skutkować tym, że pigwa zrzuca zawiązki i nie owocuje.
Zielares pigwa

Właściwości pigwy

Dojrzałe owoce pigwy ze względu na kwaśny smak nie nadają się do spożywania w stanie surowym. Z tego względu stosuje się je najczęściej w postaci przetworzonej, która oferuje równie dużo dobroczynnych parametrów.
Do przetworów z pigwy stosuje się zwykle jej owoce, ale warto skorzystać także z nasion pigwy, które kryją równie duż cennych składników odżywczych. Pigwa ma właściwości:
  • Wzmacniające — podnosi odporność organizmu i poprawia jego witalność. Pomaga przyspieszyć leczenie stanów zapalnych.
  • Regeneracyjne — wspiera procesy naprawcze wątroby, przez co pośrednio usprawnia także detoksykację organizmu. Witaminy zawarte w pigwie przyspieszają także proces gojenia się ran.
  • Nawilżające — poprzez dogłębne nawilżenie preparaty i okłady z pigwy poprawiają znacząco kondycję skóry.
  • Przeciwnowotworowe — polifenole zawarte w pigwie chronią przed wytwarzaniem wolnych rodników, przez co obniża ryzyko wystąpienia nowotworu.
  • Detoksykacyjne — pektyny pozyskiwane z miąższu pigwy usprawniają redukcję toksyn oraz metali ciężkich, które mogą przedostawać się do organizmu np. wraz z pokarmem.
  • Antyoksydacyjne — polifenole i flawonoidy wpływają korzystnie na usuwanie stanów zapalnych i minimalizują ryzyko zachorowania na różnego rodzaju infekcje.
  • Wspierające trawienie — substancje znajdujące się w nasionach pigwy zwalczają niestrawność, zgagę oraz stany zapalne powstałe w obrębie brzucha. Pigwa wspiera także przemianę materii i może przeciwdziałać odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Zastosowanie pigwy

Ze względu na zawartość wielu składników mineralnych oraz witamin, po pigwę można sięgnąć zarówno w obszarze działań profilaktycznych, jak i leczniczych. Największą popularność przyniosły pigwie jej właściwości zdrowotne: przeciwzapalne i wzmacniające. Zawartość witaminy C jest tutaj równie wysoka co w przypaku owoców cytryny. Dlatego często sięga się po jej owoce w przypadku sezonowych spadków odporności, przeziębień oraz zachorowań na grypę. Również fizyczne i psychiczne wyczerpanie może być wskazaniem do sięgnięcia po preparaty z pigwy.
Poza działaniem immunoprotekcyjnym, przetwory z pigwy doskonale pigwają się także przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Pomagają regulować procesy trawienne: niwelują wzdęcia i zaparcia, zapobiegają biegunkom i poprawiają apetyt. Pigwa wspiera także zwalczanie nieżytów jelit.
Pigwa znajduje także zastosowanie u osób zmagających się z podrażnieniami skóry oraz infekcjami górnych dróg oddechowych. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w owocach i nasionach pigwy działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie, co pozwala stworzyć także naturalną ochronę przed infekcjami bakteryjnymi.
Owoce pigwy mają również korzystny wpływ na włosy. Wcieranie soku z pigwy na całą długość włosów przeciwdziała ich nadmiernemu wypadaniu oraz rozdwajaniu się końcówek. Pigwa w pielęgnacji włosów działa odżywiająco i wzmacniająco, pozwalając uzyskać naturalny blask.

Wartości odżywcze pigwy

Pigwa pospolita stanowi bogate źródło witaminy C, która wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego i układu krwionośnego. Przyspiesza także proces gojenia się ran i spowalnia starzenie skóry. Ale witamina C to nie jedyny związek, który można znaleźć w pigwie. To również witaminy z grupy B: B1, ryboflawina, niacyna, pirodyksyna, kwas foliowy i B12.
Owoce pigwy dostarczają drogocennych związków biologicznie czynnych, takich jak polifenole, flawonoidy oraz kwasy organiczne. W miąższu występują także pektyny wspierające naturalnie funkcjonowanie układu pokarmowego.
Na dobre zdrowie i samopoczucie wpływają dodatkowo związki mineralne zawarte w pigwie pospolitej: cynk, wapń, żelazo, fosfor, potas, miedź, magnez oraz sód. A także kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy i winowy.

Jakie działanie ma pigwa?

Pigwa jest ceniona ze względu na swoje działanie wzmacniające, regenerujące oraz detoksykujące. Posiada również właściwości ściągające, przez co można ją podawać jako preparat przeciwbiegunkowy.
Przetwory z pigwy stanowią smaczną alternatywę dla cytryny. Dostarczają równie dużą ilość witaminy C i można wykorzystać je jako dodatek do herbaty.
Wysoka zawartość pektyn w pigwie sprawia że ma ona doskonałe działanie zagęszczające. Dlatego też po owoce pigwy sięga się podczas przygotowywania galaretek oraz dżemów.

Dlaczego warto stosować pigwę?

Pigwę warto stosować ze względu na jej naturalne działanie zdrowotne. Wspiera przede wszystkim układ odpornościowy, co jest niezwykle istotne w okresie zwiększonej zachorowalności na przełomie jesieni i zimy. Dzięki zawartości witaminy A pigwa wpływa pozytywnie na wzrok oraz kondycję skóry. Z kolei witaminy z grupy B poprawiają pracę całego systemu nerwowego.
Całoroczne lub sezonowe stosowanie pigwy dostarcza do organizmu cenne składniki takie jak: pektyny, flawonoidy, karotenoidy oraz garbniki, które regulują funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawiają pracę wątroby i przeciwdziałają nadmiernemu gromadzeniu się toksyn w ciele.
Warty podkreślenia jest także skład polifenolowy owoców pigwy. Pigwa dostarczając do organizmu polifenole działa ochronnie na mięsień sercowy, obniża ciśnienie krwi i wzmacnia naczynka.

Jak używać pigwy?

Mimo że owoce pigwy swoim wyglądem bardzo przypominają jabłka, mają jednak zupełnie inny, cierpki smak, przez co spożywanie ich na surowo jest właściwie niemożliwe. Pigwa smakuje jednak doskonale w różnego rodzaju przetworach, które — pod warunkiem że będą przygotowane w odpowiedni sposób — nie odbierają cennych właściwości zdrowotnych oferowanych przez te owoce.
Przetwory — pigwa
Pigwa do herbaty to najłatwiejsze wykorzystanie tego owocu. Można zastosować gotowe produkty lub stworzyć własne przetwory, które pozwolą cieszyć się dobrym smakiem i lepszym zdrowiem.
Nalewka z pigwy jest jednym z najpopularniejszych sposobów na zastosowanie tego owocu. Podawana w formie degustacyjnej może wpływać pozytywnie na trawienie i pomoże zwalczyć przeziębienie.
Pigwa w syropie to połączenie kwaśnego smaku soku uzyskanego z dojrzałych owoców pigwy oraz słodyczy pochodzącej z cukru. Syrop ma przyjemny aromat i stanowi smaczny dodatek do deserów, napojów oraz owsianek.
Konfitury z pigwy ze względu na swoją konsystencję mogą posłużyć jako smarowidło do pieczywa lub dodatek do ciepłego, rozgrzewającego napoju. Mieści w sobie większe ilości owoców niż dżem, dlatego oferuje naturalne wsparcie dla zdrowia i odporności.
Sok z pigwy można dodawać do herbaty lub spożywać w formie rozcieńczonej z wodą. Sok z pigwy można wykonać w podobny sposób co syrop lub wykorzystać w tym celu sokownik.
Pigwa wielkoowocowa posiada wiele odmian. Do najbardziej popularnych zalicza się takie jak: pigwa konstantynopol, pigwa wielkoowocowa bereczki (odmiana węgierska) pigwa vranja (serbska), pigwa pospolita miękkoowocowa (ukraińska), pigwa wielkoowocowa krzaczasta i pigwa pospolita gruszkowata.
Zielares pigwa

Pigwa — przeciwwskazania

Pigwa nie powinna być spożywana na surowo, ponieważ ma twarde owoce o cierpkim, nieprzyjemnym smaku. Przygotowując przetwory z pigwy samodzielnie, należy oznaczać datę ich produkcji. Stosując gotowe produkty z apteki lub sklepu zielarskiego, warto zawsze sprawdzać zalecenia widniejące a ulotce producenta.
Słodzone preparaty z pigwy (syrop, sok, konfitura) nie powinny być stosowane przez osoby z cukrzycą ze względu na możliwe podniesienie stężenia glukozy we krwi. Nalewki na bazie alkoholu są zabronione do stosowania przez dzieci. W przypadku ciąży warto skonsultować stosowanie owoców pigwy z lekarzem.

Efekty używania pigwy — najważniejsze rezultaty

  • Wyższa odporność organizmu.
  • Regeneracja wątroby.
  • Oczyszczony przewód pokarmowy.
  • Zwalczanie przeziębień i grypy.
  • Normowanie poziomu cholesterolu.
  • Detoksykacja organizmu.
  • Ochrona przed infekcjami, bakteriami i grzybami.
  • Redukcja stanów zapalnych.
  • Dostarczanie organizmowy cennych witamin i minerałów.
  • Przeciwdziałanie anemii i niedokrwistości.
  • Pobudzanie apetytu.
  • Przeciwdziałanie wzdęciom i zaparciom.
Rezultaty stosowania pigwy są widoczne zarówno przy zwalczaniu infekcji, jak również w ramach ogólnej profilaktyki zdrowotnej. Najważniejsze efekty przyjmowania pigwy dotyczą układu odporności, układu pokarmowego, oraz układu krażenia. Dodatkowo, preparaty stosowane zewnętrznie odżywiają i nawilżają skórę i wykorzystuje się je powszechnie w terapiach zwalczających problemy skórne.

Pigwa — wartości odżywcze

Pigwa pospolita świetnie sprawdza się w postaci przetworów takich jak: soki, syropy, nalewki, dżemy oraz galaretki. Wartości odżywcze dostarczane przez te owoce wykorzystywane są w ziołolecznictwie oraz medycynie naturalnej. 100 gramów świeżo zerwanego owocu pigwy ma około 70 kcal. Biorąc pod uwagę, że pojedyncza pigwa waży po obraniu około 500 g, można szacować, że 1 sztuka dostarczy w przybliżeniu 350 kcal. To dosyć wysoka wartość kaloryczna, jednak najczęściej nie jada się surowego owocu w całości. Częściej sięga się po przetwory z pigwy. W ich przypadku największe znaczenie ma gramatura dodanego cukru.
W 100 g pigwy znajduje się ok. 15 g węglowodanów, 0,4 g białka oraz 0,1 tłuszczu. Zawartość makroskładników w pigwie może ulec zmianie na skutek obróbki termicznej. Ostateczna wartość odżywcza pigwy zależy więc bezpośrednio od sposobu przygotowania oraz towarzyszących jej składników.

Pigwa do herbaty — przepis bez pasteryzacji

Ze względu na dużą zawartość witaminy C, przetwory z pigwy sprawdzają się doskonale jako dodatek do herbaty, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Można przygotować je samodzielnie, zwłaszcza że realizacja przepisów bez pasteryzacji zajmuje naprawdę niewiele czasu.
Owoce pigwy należy dokładnie oczyścić i usunąć gniazda nasienne, a następnie zetrzeć je na tarce. Tak przygotowane owoce przekłada się do dużego słoja i zakrywa gęsto cukrem. Po około 3 dniach wyrób można przełożyć do bardziej poręcznych słoiczków i umieścić w lodówce. Przed zasypaniem pigwy można ją też zagotować, aby otrzymać równie smaczne konfitury do herbaty.

Pigwa — przechowywanie

Owoce pigwy najlepiej przechowywać w chłodnych i wentylowanych pomieszczeniach takich jak spiżarnie. Dla wydłużenia ich żywotności zaleca się też czasami owinięcie owoców folią lub papierem. Odpowiednio przechowywana pigwa może oczekiwać na spożycie od kilku tygodni do dwóch miesięcy. Pigwa suszona schowana w szczelnych opakowaniach nadaje się do spożycia nawet do 18 miesięcy.
Przetwory z pigwy należy przechowywać zgodnie ze wskazaniami na etykiecie producenta. Samodzielne wyroby można pasteryzować, warto jednak pamiętać, że w trakcie tego procesu dochodzi do utraty witaminy C oraz składników mineralnych.

Pigwa — gdzie ją kupić i ile kosztuje

Pigwa jest łatwo dostępnym owocem — można zakupić ją bezpośrednio od osób, które ją hodują, na lokalnych targach lub w niektórych marketach. Przetwory z owoców pigwy dostępne są zwykle w aptekach oraz stacjonarnych i internetowych sklepach zielarskich.
Cena pigwy uzależniona jest od formy, w jakiej zostaje ona zakupiona. Koszt kilograma surowych owoców to kilkanaście złotych. Decydując się na przetwory, trzeba nastawić się na wyższe ceny – 1 litr soku z pigwy to ok. 30-40 złotych, 500 ml syropu z pigwy to 150-30 złotych, a 100 g herbaty wykorzystujące suszone owoce pigwy można kupić już za 10 złotych.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Witamina E, nazywana witaminą młodości i płodności, o licznych właściwościach prozdrowotnych i kosmetycznych, łagodząca objawy wielu schorzeń, korzystna dla całego organizmu.
Kwas kaprylowy, najlepszy na choroby jelit i układu pokarmowego, działający przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Dostarczając go organizmowi, szybko poprawisz swój stan zdrowia.
Kwasy omega-3 na lepszą odporność i sprawniejszą pracę mózgu. Włącz kwasy omega-3 do codziennej diety, a efekty Cię zaskoczą!
Smocza krew wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, ochronne, przeciwbakteryjne i odnawiające, przez co staje się coraz bardziej pożądanym składnikiem w świecie kosmetyki.
Odkryj, jak hipokalcemia wpływa na Twoje zdrowie. Przeczytaj nasz artykuł, by zrozumieć znaczenie wapnia i jak zapobiegać jego niedoborom.