miód na refluks żołądka 00

Miód na refluks żołądka - Jak stosować, jaki miód wybrać, możliwe skutki uboczne i przeciwwskazania

Refluks żołądka to jedna z wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Istnieją różne sposoby na złagodzenie tego problemu. Wśród nich można wyróżnić zastosowanie miodu. Jak stosować ten produkt w walce z refluksem żołądkowym?

Refluks żołądka to cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Powoduje on nieprzyjemne uczucie pieczenia i kwaśności. Wraz z treścią żołądkową do przełyku powraca bowiem kwas solny i enzymy trawienne odpowiedzialne za powstawanie zgagi. Refluks jest dolegliwością, która dotyczy osób w każdym wieku. Regularnie pojawia się on nawet u 40% populacji, choć nasilenie problemu jest kwestią bardzo indywidualną.

Powracanie treści żołądkowej do przełyku następuje w sytuacji, gdy jego zwieracze pracują w nieprawidłowy sposób – najczęściej chodzi o obniżone napięcie tych mięśni. Wówczas nie zamykają one światła przełyku, przez co treść pokarmowa może łatwo wydostawać się na zewnątrz. Takie zjawisko może mieć związek z różnymi chorobami, przyjmowanymi lekami czy przebytymi operacjami. Często na pojawienie się refluksu wpływają także niewłaściwe nawyki.

miód na refluks żołądka 01

Jakie są przyczyny refluksu żołądka?

Przyczyn refluksu żołądkowo-przełykowego jest wiele. Do najczęstszych powodów wystąpienia takich dolegliwości warto zaliczyć:

  • zwiotczenie dolnego zwieracza mięśni żołądka – taki problem pojawia się przede wszystkim po operacjach żołądka i u osób, które piją duże ilości kawy oraz alkoholu,

  • palenie papierosów,

  • otyłość i nadwagę,

  • stosowanie niektórych leków, jak np. preparaty na choroby serca,

  • przepuklinę rozworu przełykowego – pojawia się przede wszystkim u osób otyłych ze zwiększonym ciśnieniem brzusznym,

  • niektóre choroby – cukrzyca, zaburzenia hormonalne.

Refluks nie zawsze jest powodem do niepokoju, zwłaszcza w sytuacji, gdy pojawia się on bardzo rzadko. Jeśli jednak problem ten nawraca nawet kilka razy w miesiącu, konieczne jest skonsultowanie się z lekarzem. Refluks może bowiem wskazywać na choroby, które bez odpowiedniego leczenia stają się niebezpieczne dla całego organizmu. Warto więc wykonać podstawowe badania, które pozwolą wykryć przyczynę dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Jakie są objawy refluksu żołądka?

Refluks żołądkowo-przełykowy ma bardzo charakterystyczne objawy. To m.in.:

  • zgaga i pieczenie w przełyku,

  • ból w klatce piersiowej,

  • uczucie cofania się treści pokarmowej,

  • kwaśny posmak w jamie ustnej,

  • przewlekły kaszel i chrypka, przede wszystkim po położeniu się spać,

  • czkawka,

  • ślinotok,

  • nudności.

Nie zawsze wymienione dolegliwości występują jednocześnie. U niektórych osób na refluks wskazują tylko wybrane z nich, jak np. uczuci kwaśności w jamie ustnej.

miód na refluks żołądka 02

Czy spożywanie miodu może pomóc na refluks żołądka?

Miód, określany jako naturalny antybiotyk, od wielu lat jest używany w walce z różnymi dolegliwościami, także tymi ze strony układu pokarmowego. Wszystko ze względu na fakt, że zawiera on kwasy organiczne, enzymy, witaminy i minerały. Substancje te wspierają walkę ze stanami zapalnymi. Mogą również przyczynić się do przyspieszenia gojenia uszkodzonych tkanek i ograniczenia rozwoju bakterii oraz wirusów.

Miód zawiera także antyoksydanty. Niekiedy refluks ma związek ze stresem, brakiem snu czy nieodpowiednim stylem życia. Antyoksydanty wspierają walkę z wolnymi rodnikami bezpośrednio związanymi ze stresem oksydacyjnym. Co więcej, miód może przyczynić się też do szybszej regeneracji przełyku i błon śluzowych podrażnionych przez cofające się soki żołądkowe.

W jakie sposób miód może pomóc na refluks żołądka – działanie

Miód zawiera przeciwutleniacze, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami powodującymi refluks. Substancje te mogą przyczynić się do zmniejszenia uszkodzeń w obrębie układu pokarmowego wywołane przez wolne rodniki. Miód można stosować również w przypadku zgagi, która często towarzyszy refluksowi.

W skład miodu wchodzi kilka ważnych związków, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami. To flawonoidy, kwasy fenolowe czy kwas askorbinowy, czyli witamina C. Trzeba jednak pamiętać, że antyoksydanty znajdują się jedynie w prawdziwym modzie. Warto unikać tanich produktów dostępnych w marketach, do których często dodaje się sztuczne składniki lub cukier. Największą zawartość przeciwutleniaczy ma miód naturalny, pochodzący z czystych, ekologicznych obszarów.

Jaki miód może pomóc przy refluksie żołądka?

Miód jest stosowany przede wszystkim w walce z wolnymi rodnikami powodującymi stres oksydacyjny Co więcej, może on przyczynić się do zmniejszenia uczucia pieczenia i szybszego gojenia ran w obrębie układu pokarmowego. Miód wspiera też walkę z bakteriami, zwłaszcza Helicobacter pylori. Może przyczynić się również do zneutralizowania kwasów żołądkowych.

Miód leśny

Na rynku znaleźć można różne rodzaje miodu. Wśród nich warto wyróżnić produkt leśny, czyli jeden z typów miodu nektarowo-spadziowego. Jego nazwa pochodzi od miejsca, z którego jest zbierany. Pszczoły produkującej miód leśny pozyskują pyłek z dziurawca, kruszyny, dzikiej róży, rumianku borówki i malin. Produkt ten wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego.

Miód leśny można stosować również przy przeziębieniu, chorobach serca czy ogólnym osłabieniu układu immunologicznego. Produkt ten może pomóc zregenerować organizm w stanach nadmiernego obciążenia i przewlekłego stresu.

Miód manuka

Miód manuka jest pozyskiwany z kwiatów rośliny manuka rosnącej w Australii i Nowej Zelandii. Ma charakterystyczny, ciemny kolor. Wspiera w walce z wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi. Można stosować go przy refluksie żołądka, zapaleniu okrężnicy, problemach z żołądkiem i stanach zapalnych jelita grubego. Miód ten różni się od innych metyloglikosalem, który może pomóc zwalczyć drobnoustroje w układzie pokarmowym, takie jak np. bakterie Helicobacter Pylori.

Miód akacjowy

Miód ten pozyskuje się z kwiatów robinii akacjowej. Ma jasną barwę. Wspiera w walce z bakteriami i problemami z trawieniem. Może być stosowany również w walce z dolegliwością, jaką są wrzody żołądka. Wspiera regenerację błony śluzowej żołądka i przełyku.

Miód akacjowy krystalizuje powoli. W formie stałej ma zabarwienie bardzo jasne, kremowe. Pachnie podobnie do robinii akacjowej, z której pochodzi. To słodki miód bez dodatkowego posmaku, który można zaobserwować m.in. przy produktach pozyskiwanych z roślin leśnych.

miód na refluks żołądka 03

Jak stosować miód przy refluksie żołądka?

Istnieje wiele sposobów stosowania miodu w walce z refluksem żołądka. Największą popularnością cieszy się rozpuszczanie 1-2 łyżki produktu w letniej wodzie. Taką mieszankę można pozostawić na noc, by wypić ją na czczo, na około 30 minut przed śniadaniem.

Miód można dodawać również do jedzenia. Sprawdzi się świetnie jako składnik owsianki, musli, jogurtu czy koktajlu. Niektóre osoby jedzą również kanapki z miodem i chudym twarogiem. Nie warto łączyć tego produktu z masłem czy serkiem mascarpone, ponieważ tłuszcz może prowadzić do nasilenia dolegliwości refluksowych.

Miód warto dodawać również do herbat i innych napojów, zastępując nim biały cukier. Temperatura płynu, do którego dodaje się ten produkt, nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza. W takich warunkach miód może bowiem utracić zawarte w nim cenne substancje.

W przypadku zgagi możliwe jest też wymieszanie miodu z cynamonem. Taka pasta sprawdzi się świetnie jako dodatek do pieczywa. Można spożywać ją również osobno, jednak warto zachować umiar. Tradycyjne metody radzenia sobie z refluksem to także mieszanka miodu, wody i octu. Taki napój należy pić przed każdym posiłkiem, w niewielkich ilościach.

Miód warto łączyć również z aloesem. Wystarczy wycisnąć świeży miąższ z tej rośliny z łyżką stołową miodu. Aloes zawiera bowiem substancje, które wspierają walkę ze stanami zapalnymi. Może pomóc regulować procesy trawienia.

Miód można również mieszać z jogurtem naturalnym. To produkt, który od lat jest stosowany w walce z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Miód sprawia, że jogurt przestaje być kwaśny i staje się przyjemnie słodki. Produkty te można mieszać ze sobą bezpośrednio lub rozcieńczać z wodą.

Stosowanie miodu na refluks żołądka – możliwe skutki uboczne i przeciwwskazania

Miód ma dość sporo kalorii, dlatego jego regularne spożywanie w dużych ilościach może przyczynić się do przybierania na masie. Niektóre osoby mają również uczulenie na ten produkt i wszystkie inne surowce pozyskiwane od pszczół. Pacjenci borykający się z alergiami pokarmowymi powinni zachować szczególną ostrożność, stosując miód.

Na ogół miód jest jednak substancją dość bezpieczną, która wspiera pracę układu pokarmowego i nie powoduje skutków ubocznych. Trzeba jednak pamiętać, by wybierać produkty jakościowe, pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Zdarza się bowiem, że na sklepowych półkach pojawiają się produkty z dodatkiem cukru. Takie preparaty nie mają substancji aktywnych charakterystycznych do miodu, a co więcej, są produktami wysokokalorycznymi.

Jeśli chcesz walczyć z refluksem z wykorzystaniem miodu, postaw na produkt pochodzący ze sprawdzonej pasieki. Warto, by znajdowała się ona na terenach ekologicznych, gdzie pszczoły nie mają dostępu do ruchliwych ulic. To pyszne, naturalne remedium na wiele dolegliwości można znaleźć również w sklepach zielarskich. Wybierając odpowiedni produkt, warto sprawdzić, skąd pochodzi. Najlepiej kupować preparaty pozyskiwane z roślin leśnych czy manuka.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Miód wrzosowy - wypróbuj działanie naturalnego antybiotyku. Sprawdź jak regularne stosowanie miodu wrzosowego wpłynie na twoje zdrowie i samopoczucie!
Rzeżucha kojarzy nam się przede wszystkim z wiosną. Warto wiedzieć, że stanowi źródło wielu wartości odżywczych. Zobaczmy, dlaczego warto jeść rzeżuchę nie tylko na Wielkanoc.
Miód malinowy to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, a jednocześnie doskonała alternatywa dla białego cukru i niebanalny specjał, który urozmaici każdy jadłospis.
Błonnik, choć nie ma wartości odżywczych, jest ważnym elementem diety. Wspiera trawienie, pomaga walczyć z biegunkami, sprzyja zachowaniu uczucia sytości. Dowiedz się więcej.
Pitaja to egzotyczny owoc o intrygującym wyglądzie i słodko-kwaskowym, tropikalnym smaku. Wykazuje bardzo korzystny wpływ na zdrowie i na sylwetkę. Poznaj wszystkie walory pitaji!