syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego – Przepis, właściwości, działanie, zastosowanie, skutki uboczne i przeciwwskazania

Mniszek lekarski to roślina powszechnie uznawana za szybko rozsiewający się chwast. Jest to jednak cenna roślina od lat wykorzystywana w naturalnym ziołolecznictwie. Co warto wiedzieć o mniszku lekarskim? W walce z jakimi dolegliwościami jest on stosowany?

Mniszek lekarski (taraxacum officinale) to roślina z rodziny astrowatych. Powszechnie jest nazywana mleczem lub dmuchawcem. Nie wszyscy wiedzą jednak, że mniszek lekarski i mlecz nie są nazwami zamiennymi – określają zupełnie inne rodzaje roślin, a druga z nich jest trująca.

Zarówno mniszek lekarski, jak i mlecz mają żółte kwiaty z drobnymi, podłużnymi płatkami. Mlecz polny cechuje się jednak rozgałęzionymi łodygami, które są cieńsze niż w przypadku mniszka lekarskiego.

Mniszek lekarski może być stosowany do przygotowywania sałatek lub dań na ciepło. W medycynie ludowej tworzy się z niego również napary i słodki syrop. Roślinę tę można stosować również zewnętrznie, dodając ją do kąpieli czy przygotowując okłady lub kompresy. Młode liście mniszka również są jadalne.

syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego – właściwości

Syrop z mniszka lekarskiego to najpopularniejszy preparat pozyskiwany z tej rośliny. Określa się go również mianem miodu lub miodku. Substancja ta zawiera wiele cennych substancji odżywczych. W skład syropu z mniszka lekarskiego wchodzą takie związki, jak:

  • witaminy z grupy B,

  • składniki mineralne – żelazo, potas, krzem i magnez,

  • aminokwasy,

  • kwasy polifenolowe,

  • garbniki,

  • flawonoidy,

  • inulina,

  • kwas krzemowy.

Syrop z kwiatów mniszka może przyczynić się do zwalczenia infekcji wirusów i stanów zapalnych. Jest stosowany w celu zwiększenia wydzielania żółci i poprawy odporności organizmu. Syrop wspiera walkę z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za procesy starzenia. Może pomóc uzupełnić niedobory witamin, minerałów i innych substancji aktywnych biologicznie.

Syrop z kwiatów mniszka jest stosowany również przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych oraz problemach z trawieniem. To także ciekawy dodatek do dań słodkich i słonych, doskonale zastępujący miód.

Kiedy zbierać mniszek lekarski na syrop?

Aby przygotować syrop, niezbędne są kwiaty mniszka lekarskiego. Powinny być świeże, zebrane bezpośrednio przed gotowaniem mikstury. Zbiory przeprowadza się w okolicach maja. Wówczas kwiatów jest najwięcej, a jednocześnie są one na tyle dojrzałe, żeby nie były gorzkie. Każdego roku dokładny termin pojawienia się mniszka może być różny. Wszystko zależy od temperatury i ilości opadów.

Mniszek lekarski powinien być zbierany w słoneczne dni, kiedy to jego kwiaty są w pełni rozwinięte. Zbiorów nie warto przeprowadzać w trakcie deszczu. Wówczas pąki są całkowicie zwinięte.

Po zebraniu mniszka należy odpowiednio go oczyścić. Kluczowe jest rozłożenie kwiatów na czystym podłożu, najlepiej na słońcu. W takich warunkach wszystkie owady znajdujące się w roślinie szybko ją opuszczą.

syrop z mniszka lekarskiego

Przepis na syrop z mniszka – jak go przygotować?

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego? Przepisów na taki preparat jest wiele. To tradycyjna polska mikstura przygotowywana od pokoleń. Miodek z kwiatów mniszka lekarskiego może różnić się w zależności od tego, kto go tworzy. Niektóre osoby dodają do niego więcej cukru, a inne – kwiatów.

Podstawowymi składnikami syropu z kwiatów mniszka lekarskiego jest roślina zebrana w słoneczny dzień, cytryna, cukier i woda. Przygotowanie preparatu trwa nawet kilka godzin. Najlepszym rozwiązaniem jest podzielenie prac na dwa dni.

Proporcje składników syropu zależą od indywidualnych preferencji. Na ogół przyjmuje się, że na 1 litr wody przypada około 1 kg kwiatów – 300 sztuk. Do takiej mieszanki należy dodać sok z trzech cytryn.

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego krok po kroku:

  1. Zbierz kwiaty mniszka i pozostaw je do czasu, aż wszystkie owady opuszczą roślinę.

  2. Zalej czyste kwiaty wodą i gotuj na niskim ogniu przez około kwadrans.

  3. Odstaw garnek z kwiatami i wodą na około 24 godziny w chłodne miejsce.

  4. Odcedź wywar – na tym etapie można już wyrzucić kwiaty.

  5. Dodaj do wywaru cukier i sok z cytryny.

  6. Gotuj syrop na małym ogniu do chwili, gdy zyska on konsystencję przypominającą lejący się miód.

Gotowanie syropu z dodatkiem cytryny niekiedy trwa nawet kilka godzin, w zależności od ilości sporządzanego preparatu. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji należy przelać syrop do czystych słoików.

Zamiast białego cukru można zastosować też ksylitol. To doskonały wybór dla osób, które chcą obniżyć kaloryczność preparatu. Cukier można zastąpić również miodem.

Syrop z mniszka lekarskiego można przygotować również w nieco inny sposób. Kwiaty układa się w słoiku warstwami, zasypując ksylitolem lub cukrem, aż do zapełnienia naczynia. Na koniec należy odstawić całość na około tydzień w słoneczne miejsce. Po tym czasie wystarczy przecedzić preparat.

Syrop z mniszka lekarskiego – zastosowanie

Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany w medycynie ludowej. Ma słodki smak, dlatego często dodaje się go również do potraw. Z powodzeniem zastępuje miód i cukier.

Z syropu z mniszka korzysta się przede wszystkim przy przeziębieniu, bólu gardła, chorobach górnych dróg oddechowych i kaszlu. Może być stosowany również przez osoby, które borykają się ze stanami zapalnymi gardła i jamy ustnej. Syrop może pomóc poradzić sobie zarówno z kaszlem mokrym, jak i suchym.

Jak działa syrop z mniszka lekarskiego i na co może pomóc?

Przygotowany syrop może być stosowany w walce z wieloma dolegliwościami. Preparat wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i funkcjonowanie układu immunologicznego. Może pomóc poradzić sobie z problemami ze strony układu pokarmowego. Wspiera trawienie i produkcję soków żołądkowych.

Syrop jest stosowany również w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Może pomóc poradzić sobie z infekcjami układu oddechowego, jak kaszel, stany zapalne jamy ustnej i gardła, infekcje dróg oddechowych i chrypka. Kwiaty mlecza cieszą się popularnością również wśród osób, które borykają się z chorobami nerek i wątroby oraz infekcjami dróg moczowych. Mogą pomóc złagodzić schorzenia pęcherza i kamicę moczową.

Syrop może przyczynić się też do przyspieszenia gojenia się ran. Jest wybierany przez osoby, które chcą zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Jakie składniki aktywne zawiera syrop z mniszka lekarskiego?

Syrop z mniszka lekarskiego zawiera witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie wątroby i usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Innym składnikiem tej rośliny są flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które mogą pomóc zneutralizować działanie wolnych rodników.

Mniszek jest również cennym źródłem składników mineralnych, które wspierają pracę układu odpornościowego, nerwowego i pokarmowego, a także garbniki wykorzystywane w walce z infekcjami bakteryjnymi i stanami zapalnymi. Kwas krzemowy jest używany w celu poprawy wyglądu skóry, a kwasy polifenolowe – wspierają przemianę materii i mogą pomóc ograniczyć ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego – porcjowanie

Syrop z mniszka powinno się przyjmować po około 2-3 łyżeczki dziennie. Preparat ten jest odpowiedni również dla dzieci. Jego słodki smak sprawia, że najmłodsi spożywają go bardzo chętnie. W ich przypadku dzienną porcję należy zmniejszyć do jednej łyżeczki.

Syrop z mniszka można przyjmować osobno lub dodawać do potraw na słodko i słono. Sprawdza się doskonale jako zamiennik dla płynnego miodu czy syropu z agawy. To preparat wegański.

Jak długo można przechowywać syrop z mniszka?

Syrop z mniszka przelany do czystych słoików może być przechowywany przez kilka miesięcy. Co roku warto przygotowywać nową porcję tego preparatu. Nie należy bowiem trzymać go przez kilka lat.

Przyrządzić syrop można jedynie w okresie, w którym kwitnie mniszek. Po kilku tygodniach żółte kwiaty zamieniają się bowiem w puszyste dmuchawce, które nie nadają się do spożycia.

Syrop z mniszka lekarskiego – przeciwwskazania

Syrop z mniszka lekarskiego ze względu na dużą zawartość cukru nie jest odpowiednim wyborem dla diabetyków. Przeciwwskazaniem do spożywania preparatu jest też nadkwasota i wrzody żołądka. Syropu nie powinny przyjmować osoby uczulone na mniszek lekarski oraz borykające się z chorobami nerek i pęcherzyka żółciowego oraz kamicą dróg żółciowych

Syrop z mniszka lekarskiego – skutki uboczne i działania niepożądane

Wśród skutków ubocznych spożywania syropu z mniszka lekarskiego można wyróżnić nadmierne wydzielanie soku żołądkowego. Preparat może również wchodzić w reakcję z niektórymi preparatami farmakologicznymi.

Osoby chore przewlekle powinny skonsultować z lekarzem chęć przyjmowania syropu z mniszka lekarskiego.

syrop z mniszka lekarskiego

Dlaczego warto stosować syrop z mniszka lekarskiego?

Syrop z mniszka lekarskiego jest nie tylko smaczny, lecz także pełen cennych substancji odżywczych. Może przyczynić się do ograniczenia dolegliwości związanych z infekcjami górnych dróg oddechowych, w tym gardła. To także świetny sposób na wzbogacenie swojej diety o substancje odżywcze zawarte w mniszku lekarskim.

Spożywanie syropu z mniszka lekarskiego jest popularnym wyborem również w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego, w tym braku apetytu. Preparat ten może również pomóc w walce z takimi problemami, jak infekcje układu moczowego czy kamica nerkowa.

Przygotowanie syropu jest bardzo proste. Mniszek lekarski rośnie na wielu polskich łąkach, a także w ogrodach. Warto zbierać go samodzielnie, ale tylko z miejsc, w których nie stosuje się chemicznych nawozów. Najlepiej wybierać polanki położone daleko od pól uprawnych i ruchliwych ulic.

Przepis na pyszną lemoniadę z syropem z mniszka

Syrop z mniszka lekarskiego można dodawać również do lemoniady. Wystarczy rozmieszać go z wodą i dowolnymi dodatkami – lodem, cytryną czy miętą. Syrop z mniszka jest słodki, dlatego z powodzeniem zastąpi cukier w tego typu napojach. Ilość potrzebnej substancji zależy od indywidualnych preferencji.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Siemię lniane jako środek poprawiający zdrowie i samopoczucie? Jakie są właściwości siemienia lnianego i kiedy jego picie jest najbardziej skuteczne - rano, czy wieczorem?
Cukinia to warzywo, które skrywa bogactwo składników odżywczych. Może być wykorzystywana nie tylko do sałatek, ale też ciast. Dowiedz się, dlaczego jej spożywanie jest polecane.
Rukola - doskonale znana, jako dodatek do dań śródziemnomorskich może w niewiarygodny sposób wzmocnić organizm i usprawnić funkcjonowanie wielu narządów; sprawdź, jak!
Spróbuj dyni, bardzo smacznej i pełnej składników odżywczych. Zrobione z niej potrawy posmakują całej rodzinie i przyniosą jej wiele korzyści, wzmocnią i poprawią stan zdrowia.
Kumin rzymski to przyprawa wykorzystywana w kuchni. Wykazuje wiele cennych właściwości, głównie wspierając pracę przewodu pokarmowego. Dowiedz się więcej.