syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu – Przepis, właściwości, działanie, zastosowanie, skutki uboczne i przeciwwskazania

Syrop z kwiatów czarnego bzu to nie tylko fantastyczny sezonowy produkt naturalny o wspaniałym smaku, ale również sposób na wzmocnienie swojego organizmu. Okazuje się bowiem, że dodawania odrobiny syropu do wody lub herbaty ma działanie profilaktyczne, osłonowe i wzmacniające. Zobacz zatem, jak działa syrop z kwiatów czarnego bzu, na co może pomóc i jak go bezpiecznie spożywać.

Bez nie jest jednorodną rośliną. Szacuje się, że na świecie znanych jest około dwudziestu jego gatunków, a w Polsce dziko rosną przynajmniej trzy. Najbardziej rozpowszechniony jest czarny bez, zwany również bzem aptecznym lub lekarskim. Roślina uważana jest za bezpieczną i jadalną. Trzeba jedynie pamiętać, że zarówno kwiaty czarnego bzu, jak i jego owoce zawierają w sobie silnie trującą substancję, której można się pozbyć w czasie obróbki termicznej. Z tego właśnie względu popularne są różnorodne przetwory, jak syrop z kwiatów czarnego bzu, które przygotowuje się w wysokich temperaturach.

Czarny bez rośnie dosłownie wszędzie. Jest mało wymagającą rośliną, która nie potrzebuje żadnych szczególnych warunków. Kwitnie na przełomie maja i czerwca, a jego kwiaty są białe. Skąd więc nazwa „czarny bez”? Po okresie kwitnienia roślina wydaje owoce. Są nimi jagody… czarnego koloru.

Zarówno kwiaty jak owoce muszą zostać przed spożyciem przetworzone. Pomaga gotowanie i smażenie. W przypadku kwiatów czarnego bzu pomaga również suszenie.

Surowcem zielarskim w tym przypadku są kwiaty. Kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu? Najlepszym momentem jest okres ich pełnego rozkwitu. Najlepiej zbierać je w suchy i słoneczny dzień.

syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu – właściwości

Syrop z kwiatów czarnego bzu wykazuje liczne i bardzo zróżnicowane właściwości zdrowotne. Przede wszystkim mówi się o tym, że może wzmacniać organizm oraz działać przeciwbakteryjnie. Może być stosowany przy przeziębieniu i grypie. Prawdopodobnie może mieć właściwości moczopędne i rozkurczowe, a dodatkowo może uszczelniać naczynia włosowate, jednocześnie zwiększając ich elastyczność.

Przypuszcza się, że syrop z kwiatów czarnego bzu może również wykazywać właściwości detoksykujące oraz wykrztuśne. Te drugie mają ogromne znaczenie w czasie leczenia różnego rodzaju infekcji dróg oddechowych. Szczególnie, że syrop z kwiatów czarnego bzu może również rozrzedzać katar.

Dodatkowo wskazuje się, że znaczenie syropu w czasie przeziębienia nie sprowadza się wyłącznie do jego właściwości ułatwiających wykrztuszanie. Może on działać także napotnie i antywirusowo. Przypuszcza się, że może chronić i wzmacniać błony śluzowe dróg oddechowych, co również ma istotne znaczenie w zwalczaniu infekcji.

Prawdopodobnie ten pyszny syrop może również stabilizować krążenie i, co zostało już wspomniane, wzmacniać drobne naczynia krwionośne. Mówi się także, że obniża poziom cukru we krwi.

Syrop może działać też przeciwbólowo. Niektóre źródła informują, że uśmierza ból głowy, który towarzyszy na przykład przeziębieniu.

W syropie z kwiatów czarnego bzu znajduje się wiele antyoksydantów, które mogą działać oczyszczająco, a przede wszystkim wymiatają wolne rodniki, które odpowiedzialne są za procesy starzenia się organizmu.

Obecność witamin z grupy B wpływa pozytywnie na zachodzące w organizmie człowieka procesy metaboliczne.

Natomiast obecność flawonoidów, fitosteroli oraz wielu witamin sprawia, że może się on okazać pomocny w problemach z przemianą materii. Wymienione substancje przyspieszają przemianę materii i usprawniają procesy trawienia.

Dodatkowym atutem, jakim odznacza się syrop z kwiatów czarnego bzu jest to, że może również łagodzić stany zapalne skóry.

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu można przygotować samodzielnie w domu. Zadanie nie jest szczególnie trudne czy skomplikowane. Zobacz, co jest Ci potrzebne, by zrobić domowy syrop.

Do przygotowania syropu potrzeba około 40 baldachów kwiatów czarnego bzu. Trzeba jednak pamiętać, by były bardzo dobrze rozwinięte. Do tego potrzebny będzie sok wyciśnięty z pięciu dużych cytryn, co nada mu lekko cytrusowy smak. Bazę stanowią dwa litry wody. Do przygotowania syropu potrzebny będzie też kilogram cukru. Może to być cukier trzcinowy lub ksylitol zamiast cukru, jeżeli bardziej preferujesz zdrowe zamienniki.

Tutaj bardzo ważna uwaga. Zazwyczaj w przepisach do przygotowania syropu zaleca się wykorzystania 1 kg cukru na 1 litr wody. Mniejsza porcja cukru też się sprawdzi, a syrop będzie zdrowszy.

W sieci można też znaleźć przepis na mniejszą porcję. Wówczas potrzebne będzie 20 baldachów kwiatów, dwie cytryny 1 litr wody i w tym właśnie przepisie jest 1 kg cukru.

Gdy już mamy niezbędne składniki, można przejść do przygotowania syropu.

syrop z kwiatów czarnego bzu

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

W pierwszej kolejności zebrane kwiaty należy rozłożyć na płaskiej powierzchni na balkonie lub tarasie na godzinę. Dzięki temu robaczki, które mogły zgromadzić się w kwiatach po prostu same z nich odejdą. Po godzinie kwiaty czarnego bzu i tak należy przejrzeć. Być może niektóre robaczki zadomowiły się tam na dobre. Jeżeli są jeszcze jakieś, to należy je delikatnie usunąć. Kwiaty czarnego bzu można też delikatnie przepłukać, ale nie pod bieżącą wodą, żeby nie wypłukać pyłku kwiatów. Można to zrobić na przykład zanurzając kwiaty w misce z letnią wodą.

Po oczyszczeniu konieczne jest obcięcie kwiatków od głównej gałązki. To jest najbardziej pracochłonnym elementem receptury. Nie zaleca się dodawania głównej, grubej gałązki, ponieważ zawiera ona w sobie dużo goryczy i syrop straci przez to swój smak. Najlepiej kwiatki odcinać bezpośrednio nad garnkiem.

W drugim garnku zagotuj wodę z cukrem i z sokiem wyciśniętym z cytryn. Takim gorącym syropem należy zalać kwiatki i zamieszać. Następnie przykryj całość talerzem i odstaw do wystygnięcia. Taki wystudzony syrop należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce na dwa do czterech dni. Można go schować nawet w lodówce. Trzeba pamiętać o tym, by raz dziennie cały syrop zamieszać.

Po upływie dwóch do czterech dni syrop należy przecedzić przez gazę lub pieluchę tetrową. Ponownie go zagotowuj, a następnie przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Postaw do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.

Tak przygotowany syrop z kwiatów czarnego bzu możesz przechowywać w piwnicy od 6 do 12 miesięcy. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce.

Jest jeszcze inny sposób wykonania.

Przygotowane wcześniej kwiaty (do tego momentu nic się nie zmienia) zalej wrzątkiem i odstaw w chłodne miejsce na conajmniej dwanaście godzin. Można odstawić na całą noc. Po tym czasie przecedź kwiaty, dodaj cukier, sok z cytryny, wymieszaj wszystko i podgrzej. Pamiętaj, by nie gotować syropu. Doprowadź syrop do wrzenia i od razu przelej do wyparzonych słoików i butelek. Postaw denkiem do góry i zostaw w tej pozycji tak długo aż całkowicie wystygną.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – przeciwwskazania

Głównym przeciwskazaniem do stosowania syropu z kwiatów czarnego bzu jest uczulenie na którykolwiek z jego składników. Może to doprowadzić do bólu brzucha, wysypki, a nawet problemów z oddychaniem.

Poza alergią badania nie wykazały innych przeciwwskazań do stosowania syropu.

Na syrop powinny też uważać osoby zmagające się z cukrzycą. Duża ilość cukru, która znajduje się w syropie może spowodować nagły wzrost cukru we krwi. To zaś może doprowadzić do bólu głowy, nudności, wymiotów, a w skrajnych przypadkach może spowodować śpiączkę.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – zastosowanie

Syrop z kwiatów czarnego bzu można stosować w stanach przeziębienia i grypy. Ma działanie napotne i wykrztuśne, więc pomoże szybciej uporać się z infekcją.

Przypuszcza się, że może również mieć działanie moczopędne i detoksykacyjne, więc sprawdzi się, jako sposób na oczyszczenie organizmu.

Kwiaty czarnego bzu działają rozkurczowo, usprawniają krążenie i poprawiają elastyczność ścian naczyń krwionośnych. Mogą również obniżać poziom cukru we krwi.

Przypuszcza się, że kwiaty bzu mogą również mieć działanie przeciwbólowe. Szczególnie przejawia się ono podczas łagodzenia bólu głowy, który towarzyszy przeziębieniu. Warto też wspomnieć, że syrop wzmacnia odporność organizmu. Można więc go stosować profilaktycznie, jako formę zapobiegania infekcjom.

Warto też wspomnieć, że syrop może wspomagać przemianę materii. W razie problemów w tym obszarze warto więcej po niego sięgnąć.

syrop z kwiatów czarnego bzu

Jak działa syrop z kwiatów czarnego bzu i na co może pomóc?

Syrop z kwiatów czarnego bzu działa poprzez znajdujące się w nim roślinne substancje czynne. To właśnie one odpowiadają za opisane wyżej właściwości lecznicze syropu.

Ze względu na ich obecność przypuszcza się, że syrop z kwiatów czarnego bzu może mieć działanie moczopędne, a także napotne i wykrztuśne. Prawdopodobnie kwiaty bzu mogą działać rozkurczowo. Wskazuje się również na ich pozytywny wpływ na układ krążenia – mogą pobudzać go do pracy. Prawdopodobnie mogą również wpływać na obniżenie poziomu cukru we krwi.

Prawdopodobnie stosowanie syropu w czasie przeziębienia lub grypy może skrócić czas trwania infekcji nawet o 3 – 4 dni. Wszystko za sprawą antyoksydantów, które wspierają organizm w walce z chorobą a dodatkowo wzmacniają odporność.

Może być stosowany w przypadku problemów z przemianą materii, w nieżytach górnych dróg oddechowych, w przypadku przerostu prostaty, w chorobach zakaźnych, chorobach skóry czy problemach z układem krwionośnym.

Jakie składniki zawiera syrop z kwiatów czarnego bzu?

Syrop z kwiatów czarnego bzu zawiera w sobie składniki, które w naturalny sposób znajdują się w kwiatach. Będą to przede wszystkim składniki mineralne, takie jak:

  • potas,

  • wapń,

  • fosfor,

  • cynk,

  • mangan,

  • magnez,

  • sód,

  • żelazo.

Ponadto kwiaty bzu zawierają również:

  • kwasy organiczne;

  • flawonoidy;

  • polifenole;

  • beta-karoten.

Nie można zapomnieć o witaminach: A, B1, B2, B3, B6 i C.

W kwiatach znajdują się również garbniki, pektyny i antocyjany. Syrop z kwiatów czarnego bzu zawiera cholinę, która zapobiega odkładaniu się cukru w organizmie.

Trzeba też wiedzieć, że w czarny bez zawiera w sobie również prunazyny i sambunigryny, które są bardzo niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Działają one podrażniająco na żołądek człowieka, co może doprowadzić do osłabienia i wymiotów. W skrajnych przypadkach mogą również spowodować zgon.

Jak stosować syrop z kwiatów czarnego bzu – dawkowanie

W przypadku przeziębienia i grypy można pić cztery łyżki syropu dziennie. Z uwagi na to, że działa wykrztuśnie, nie zaleca się stosowania go wieczorem, tuż przed snem. Pobudzenie do wykrztuszania wydzieliny może utrudnić spokojny sen.

Syrop z kwiatu czarnego bzu można również stosować jako dodatek do herbaty. Zyskuje ona wyjątkowy smak, a syrop może działać wzmacniająco. Niektórzy piją taką herbatę regularnie wraz z początkiem jesieni aż do nadejścia wiosny. Dzięki temu wzmacniają swoją odporność.

Syrop zmieszany z letnią wodą świetnie orzeźwia i może być wykorzystywany latem. Ten orzeźwiający napój łączy w sobie fantastyczny smak i właściwości zdrowotne.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – skutki uboczne i działania niepożądane

Zbyt duże spożycie kwiatów czarnego bzu lub owoców czarnego bzu może spowodować biegunkę i ból brzucha. Trzeba jednak podkreślić, że mowa tu o owocach przetworzonych lub poddanych obróbce cieplnej. Absolutnie nie wolno spożywać ich na surowo. Zjedzenie świeżych kwiatów czarnego bzu lub jego owoców może doprowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych.

Ponadto w przypadku cukrzyków nadmierne spożycie syropu może wywołać bóle głowy, wymioty, nudności lub nawet śpiączkę.

Dlaczego warto stosować syrop z kwiatów czarnego bzu ?

Warto sięgnąć po syrop z kwiatów bzu przede wszystkim zew względu na jego właściwości zdrowotne i działanie. Przekonujący może też być jego oryginalny smak. Syrop z kwiatów bzu działa wzmacniająco. Poprawia odporność i wspomaga układ odpornościowy. Dzięki niemu możliwe jest skrócenie czasu trwania infekcji. Kwiaty bzu są bogatym źródłem wielu wartościowych substancji.

Syrop z kwiatów czarnego bzu może stanowić zdrowy dodatek do herbaty lub wody. Latem w połączeniu z wodą świetnie orzeźwia. Możesz go schłodzić kilkoma kostkami lodu.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Poznaj tajniki erytrytolu i ksylitolu! Ten artykuł ujawnia kluczowe różnice, zalety i porady, które pomogą Ci wybrać najlepszy słodzik dla Twojego zdrowia i smaku.
Olejek miętowy to świetne wsparcie w czasie infekcji czy niestrawności, ale na tym nie koniec; zobacz, jak jeszcze może Ci pomóc ten dar natury!
Aronia cieszy się dużą popularnością ze względu na szerokie właściwości zdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto i w jakiej formie najlepiej ją spożywać.
Kumkwat to gratka dla poszukiwaczy rzadkich egzotycznych owoców. Jest wyjątkowy pod względem smaku, wachlarzu zastosowań, właściwości prozdrowotnych oraz wpływu na skórę.
Rukola - doskonale znana, jako dodatek do dań śródziemnomorskich może w niewiarygodny sposób wzmocnić organizm i usprawnić funkcjonowanie wielu narządów; sprawdź, jak!