orzechy makadamia

Orzechy makadamia – Właściwości, wartości odżywcze, działanie i zastosowanie

Makadamia to nieduże, brązowe, okrągłe orzeszki rodem z Australii. Są w naszym kraju dużo mniej popularne niż orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe czy orzechy ziemne, jednak warto dodawać je do jadłospisu, ponieważ posiadają znakomity wpływ zarówno na zdrowie, jak i stan skóry. Nie brakuje im również zalet czysto kulinarnych. Cechują się delikatnym, kremowym smakiem z wyczuwalnymi słodkimi i słonawymi nutami. Świetnie smakują jako samodzielna przekąska, są też sposobem na wzbogacenie smaku deserów i dań wytrawnych. Jakie właściwości zdrowotne mają orzechy makadamia, jak oddziałują na skórę i włosy, jak stosować je w kuchni?

Orzechy makadamia to cenny z uwagi na walory zdrowotne i kulinarne roślinny składnik kuchni. Są skarbnicą zdrowych tłuszczów, wspierają serce i układ nerwowy, wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Są trochę droższe i rzadziej dostępne niż inne typy orzechów, takie jak orzeszki ziemne czy orzechy włoskie. Jednak można zauważyć, że z roku na rok cieszą się coraz większym zainteresowaniem. I zdecydowanie są ku temu powody.

Orzechy makadamia pochodzą z rejonów Australii, Sulawesi i Nowej Kaledonii, ale uprawiane są także w Afryce Południowej i na Hawajach. Jeśli chodzi o biologię, makadamia (Macadamia) to drzewo należące do rodziny srebrnikowatych (Proteaceae) i liczące sobie 9 gatunków. Ma skórzaste, wąskie liście, małe kwiaty zebrane w gęste kwiatostany oraz owoce w formie pestkowców (są to właśnie orzechy makadamia). Drzewo makadamia odkryte zostało w Australii w 1857 roku przez botanika Waltera Hilla. Nadał on tej roślinie nazwę „macadamia” na cześć swojego przyjaciela Johna Macadama.

orzechy makadamia

Jak wyglądają i jak smakują orzechy makadamia?

Orzech makadamia jest wielkości orzecha laskowego. Ma kulistą formę i ciemnobrązową, gładką łupinę, której cechą charakterystyczną jest niebywała twardość. Powoduje ona, że ciężko jest rozłupać orzech makadamia, by wydobyć z niego nadający się do zjedzenia środek. Dlatego sporo osób preferuje zakup orzechów makadamia już pozbawionych łupiny. Można też użyć specjalnego przyrządu do orzechów makadamia, dzięki któremu da się łatwo otworzyć zewnętrzną otoczkę i wydobyć środek bez jego pokruszenia. Jądro orzechów makadamia jest małe i jasne. Przypomina ziarno ciecierzycy.

Orzechy makadamia mają łagodny, kremowy, dla niektórych wręcz maślany smak. Trochę przypomina on smak orzechów nerkowca. Ten charakterystyczny, „masłowy” posmak orzechów makadamia wynika z faktu, iż zawierają pokaźną ilość tłuszczu. Jednak nie trzeba się ich obawiać, gdyż są to głównie korzystne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe.

Orzechy makadamia są bardzo miłe dla podniebienia. Są dość słodkie, ale też nie za słodkie. Wyczuwalne są w nich także nuty słonawe. Są niezwykle chrupkie i przyjemne w jedzeniu, dlatego kapitalnie spełniają się w roli przekąski. Bardzo dobrze smakują też w postaci opiekanej.

Jakie wartości odżywcze mają orzechy makadamia?

Orzechy makadamia uznawane są za jeden z najzdrowszych produktów. Obfitują w cenne składniki pokarmowe i antyoksydanty. Są źródłem bogatej palety minerałów (w tym magnezu, manganu, wapnia, żelaza i innych) i witamin (w tym witaminy E i witamin z grupy B). Zawierają też zdrowe tłuszcze w bardzo dużych ilościach. Na uwagę zasługuje także obecność błonnika pokarmowego, białka i fitosteroli.

Niektórych może martwić wysoka kaloryczność orzechów makadamia. Nie da się zaprzeczyć, że są najbardziej kalorycznymi orzechami na świecie (tuż za nimi są orzechy pekan, orzechy pinii i orzechy brazylijskie). Jednak kalorie w orzechach makadamia, ani w żadnych innych orzechach, nie stanowią dużego zagrożenia dla sylwetki. Dlaczego? Po pierwsze, orzechy makadamia są bardzo pożywne i sycące, zazwyczaj na jeden raz zjadamy ich niewielkie ilości. Po drugie, orzechy makadamia mają niski indeks glikemiczny, nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i nie mają tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej.

Orzechy makadamia – wartości odżywcze (w 100 g produktu):

  • wartość energetyczna – 718 kcal

  • białko – 8 g

  • tłuszcze – 72 g, w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe (58 g) i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (11 g), pozostałe kilka g to nasycone kwasy tłuszczowe

  • węglowodany – 14 g, w tym cukry (4,6 g) i błonnik pokarmowy (8,6 g)

  • witaminy: witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), witamina A, witamina E, witamina C

  • minerały: żelazo, potas, magnez, wapń, cynk, selen, sód, mangan, miedź

Orzechy makadamia – właściwości

Dzięki zawartości kwasów omega 3 i omega 6 orzechy makadamia świetnie oddziałują na mózg. Sprawiają, że jest on lepiej odżywiony, pomagają utrzymać wysoki poziom koncentracji przez dłuższy czas, korzystnie wpływają na proces zapamiętywania i pozwalają zwiększyć produktywność umysłową. Orzechy te wykazują także silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym chronią mózg (i inne ograny) przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Dzięki dużej ilości witamin z grupy B, cynkowi i magnezowi orzechy makadamia wspomagają procesy metaboliczne, poprawiają samopoczucie psychofizyczne, przeciwdziałają zmęczeniu, zwalczają nerwowość i wahania nastroju. Dzięki dużej ilości antyoksydantów wykazują właściwości przeciwstarzeniowe.

Makadamia to także recepta na zdrowy układ krążenia. Ponieważ są bogatą skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, poprawiają profil lipidowy, mają pozytywny wpływ na stan naczyń krwionośnych i działają ochronnie na serce. Badania z 2008 roku (opublikowane w The Journal of Nutrition) wykazały, że spożycie orzechów makadamia wpłynęło na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL). Zdolność do normowania cholesterolu sprawia, że makadamia wykazuje silne właściwości przeciwmiażdżycowe (wraz ze spadkiem złego cholesterolu proces tworzenia się blaszki miażdżycowej na ścianach tętnic ulega zahamowaniu).

Czy orzechy makadamia są zdrowe?

Orzechy makadamia są niezwykle zdrowym pokarmem. W znacznej ilości składają się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które na wielu płaszczyznach wspomagają nasz organizm. Choć nie są tanie, warto wprowadzać je do diety, szczególnie jeśli zależy nam na obniżeniu poziomu cholesterolu, wsparciu serca, polepszeniu pracy umysłu, odżywieniu całego organizmu i pobudzeniu procesu regeneracji organów i tkanek.

orzechy makadamia

Orzechy makadamia – zastosowanie

Jedzenie orzechów makadamia pozytywnie wpływa zarówno na zdrowie, jak i kondycję skóry oraz włosów. Jak stosować orzechy makadamia?

Orzechy makadamia w kuchni

Makadamia to składnik używany głównie do deserów, jednak może być także dodatkiem do sałatek, przekąsek, smarowideł oraz dań obiadowych (np. na bazie ryżu lub makaronu). Wiele osób spożywa orzechy makadamia samodzielnie lub jako element mieszanek (wraz z innymi orzechami i suszonymi owocami). Jest to doskonały zamiennik dla tuczących przekąsek takich jak chipsy, krakersy, paluszki.

Rozdrobnione lub całe orzechy makadamia idealnie sprawdzają się w:

  • wypiekach (np. ciastach, muffinach, ciastkach),

  • pastach,

  • kremach,

  • sosach (np. pesto),

  • deserach jogurtowych i lodowych,

  • koktajlach,

  • owsiankach,

  • sałatkach owocowych,

  • sałatkach warzywnych,

  • daniach z ryżem i makaronem.

Żeby mieć pewność, że orzechy makadamia zachowają walory smakowe i nie ulegną jełczeniu lub pleśnieniu, trzeba pamiętać o ich właściwym przechowywaniu. Warto trzymać je w chłodnym, ciemnym, suchym miejscu (np. w szafce kuchennej lub spiżarni) nie więcej niż 4 tygodnie. Jeśli chcemy przetrzymać je dłużej, warto schować je do lodówki (można je tam trzymać parę miesięcy). Możemy też włożyć je do hermetycznego pojemnika i zamrozić (w zamrażarce można przechowywać je nawet rok).

Orzechy makadamia w kosmetyce

Orzechy makadamia to ceniony w przemyśle kosmetycznym składnik. Pozyskiwany z nich olej ma fenomenalny wpływ na skórę. Wygładza, regeneruje, odżywia, zwalcza drobnoustroje, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, zapewnia skórze odpowiedni stopień nawilżenia i natłuszczenia, chroni, uelastycznia i zmiękcza. Wykazuje też bardzo korzystne działanie na włosy – pomaga w ich odbudowie, nawilża, wzmacnia, dodaje blasku, redukuje zjawisko rozdwajania końcówek.

Z uwagi na cenne właściwości olej makadamia znajdziemy w składzie licznych kosmetyków takich jak: kremy do twarzy, balsamy do ciała, odżywki i maski do włosów, maseczki do twarzy, maski na ciało, kremy antycellulitowe, kremy chroniące przed promieniowaniem UV, szampony, serum do twarzy, serum do paznokci, żele pod prysznic, kremy do rąk. Olejek makadamia możemy też wykorzystać do kosmetyków domowej produkcji.

Jak działają orzechy makadamia i na co pomagają?

Związki zawarte w orzechach makadamia chronią i regenerują komórki i tkanki oraz zapewniają im lepszy stopień odżywienia. Stabilizują pracę organów, pomagają utrzymać prawidłową strukturę błon komórkowych i usprawniają proces przewodzenia impulsów nerwowych. Na co pomagają orzechy makadamia?

Orzechy makadamia a cukrzyca

Orzechy makadamia są nie tylko bezpieczne, ale i polecane osobom zmagającym się z problemami na tle cukrzycowym. Mają niski indeks glikemiczny i niski ładunek glikemiczny, co sprawia, że nie wpływają na wzrost glikemii. Nie przyczyniają się też do wzrostu wagi ciała. Dzięki dużej zawartości błonnika, spowalniają uwalnianie węglowodanów i stabilizują poziom cukru we krwi.

Orzechy makadamia a ciąża

Zarówno makadamia, jak i inne orzechy, są polecane dla kobiet w ciąży z uwagi na ich wysoką wartość odżywczą i dobroczynny wpływ na cały organizm. Według badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców, dzieci kobiet, które podczas ciąży spożywały orzechy, trzykrotnie rzadziej zapadały na alergię na orzechy.

Orzechy makadamia a metabolizm

Orzechy makadamia korzystnie wpływają na przemianę materii i wspierają proces odchudzania. Dzięki zawartości kwasu palmitooleinowego regulują gospodarkę glukozowo-insulinową i przyspieszają metabolizm tłuszczów, co wpływa na sprawniejsze pozbywanie się nadliczbowych kilogramów.

Orzechy makadamia na serce

Makadamia pomaga w obniżeniu cholesterolu i pozytywnie wpływa na stan żył i tętnic. U osób, które regularnie spożywają te orzechy, istnieje mniejsze ryzyko chorób serca i układu krążenia. Wynika to głównie z zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli w makadamii.

Orzechy makadamia jako dobre utleniacze

Orzechy makadamia zawierają duże ilości silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę E, witaminę A, cynk, kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas oleopalmitynowy. Dzięki nim zapobiegają utlenianiu się szkodliwych wolnych rodników, a co za tym idzie hamują procesy starzenia i zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na: nowotwory, choroby serca, miażdżycę, choroby neurodegeneracyjne, cukrzycę, choroby wzroku.

Orzechy makadamia – ile dziennie można ich zjeść?

Choć orzechy macadamia są niezwykle zdrowe, jak każdy inny produkt, powinny być spożywane z umiarem. Mają bowiem sporo kalorii, a poza tym zjedzone w dużych ilościach mogą okazać się ciężkostrawne. Kilkanaście orzeszków makadamia w ciągu jednego dnia nie zrobi nam jednak żadnej krzywdy. Spożywając około 12 sztuk, dostarczymy organizmowi 204 kcal, 2 g białka i 21 g tłuszczu.

orzechy makadamia

Orzechy makadamia – przeciwwskazania

Jak każdy typ orzechów, również orzechy makadamia mogą wywołać reakcje alergiczne, takie jak: wymioty, biegunki, bóle brzucha, duszności, astma, opuchlizna jamy ustnej i przełyku, świąd, wstrząs anafilaktyczny. Nie powinny zatem być konsumowane przez osoby, które są na nie uczulone.

Orzechy makadamia – skutki uboczne

Zjedzenie jednorazowo dużej ilości orzechów makadamia może skończyć się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Wystąpić mogą: niestrawność, bóle brzucha, uczucie ciężkości i pełności w jamie brzusznej, gazy, zaparcia, wzdęcia.

Dlaczego warto jeść orzechy makadamia?

Systematyczne jedzenie orzechów makadamii to recepta na zdrowie. Stanowią swoisty pokarm dla mózgu i płaszcz ochronny dla serca. Zawierają kwasy omega 3 i omega 6 w wyjątkowo dobrej dla ludzkiego organizmu proporcji, co czyni je prawdziwą super-żywnością.

Gdzie kupić orzechy makadamia?

Orzechy macadamia znajdziemy przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością, choć niekiedy pojawiają się także w marketach. Pamiętajmy, aby wybierać produkty pochodzące ze sprawdzonych źródeł.

Dlaczego orzechy makadamia są tak drogie?

Makadamia to produkt dużo droższy niż inne rodzaje orzechów. Ich wysoka cena jest efektem kilku czynników, w tym długotrwałej uprawy, kosztownego transportu oraz żmudnego i czasochłonnego procesu zbiorów (muszą być zbierane ręcznie).

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Pieprz cayenne ma wiele zdrowotnych atutów z działaniem odtruwającym i przeciwzapalnym na czele. Jest też sprawdzonym patentem na sprawną redukcję zbędnych kilogramów i cellulitu.
Poznaj olejek eukaliptusowy, który zachwyci Cię swoimi właściwościami. Dowiedz się, jakie znajduje zastosowanie i w czym może Cię wspomóc.
Olej konopny to prawdziwy mocarz w regeneracji tkanek, poprawie kondycji skóry i zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Jest też cennym dodatkiem kulinarnym wzbogacającym smak dań.
Olej z wiesiołka znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce. Ponadto wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, np. wspomaga odporność, wspiera trawienie.
Olej z czarnuszki to strażnik dobrej kondycji organizmu. Chroni organizm przed czynnikami chorobotwórczymi, wspomaga pracę kluczowych organów, jest też niezawodny w zwalczaniu chorób skóry.