olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki – Właściwości, przeciwwskazani, zastosowanie, dawkowanie, skutki uboczne i na co pomaga

Olej z czarnuszki to tłoczony na zimno olej o wysokiej wartości odżywczej i wielu leczniczych właściwościach. Wykorzystywany jest w medycynie naturalnej od stuleci, a jego sława sięga starożytnego Egiptu. Wytwarzany jest z nasion czarnuszki siewnej. Ze względu na zdolność do rozwiązywania licznych problemów zdrowotnych czarnuszka nazywana jest złotem faraonów (inna często używana nazwa to czarnuszka egipska). Zarówno nasiona czarnuszki, jak i pozyskiwany z nich olej wyróżnia się bardzo wysoką zawartością cennych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Prawdziwą perełką jest obecny w oleju z czarnuszki tymochinon – substancja skutecznie zwalczająca stany zapalne i drobnoustroje chorobotwórcze oraz wykazująca właściwości antynowotworowe.

Olej z czarnuszki należy do grona najwartościowszych typów olejów roślinnych. Wytwarzany jest z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa), czyli jednorocznej rośliny z rodziny jaskrowatych występującej głównie w zachodnich rejonach Azji, północnej Afryce oraz południowej Europie. Czarnuszka siewna jest wysoce miododajna, bardzo długo kwitnie, jest łatwa w uprawie i ma małe wymagania glebowe.

Surowcem zielarskim są nasiona czarnuszki. Obfitują w oleje o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają także saponiny, gorycze, alkaloidy, garbniki i białka. Na uwagę zasługuje również obecny w nich olejek eteryczny z tymochinonem i nigellonem. Cenne właściwości czarnuszki to między innymi obniżanie poziomu złego cholesterolu, działanie przeciwpasożytnicze i pozytywny wpływ na układ pokarmowy i układ odpornościowy. Jest też pomocna przy atopowym zapaleniu skóry i w łuszczycy.

Nasiona czarnuszki stosowane są nie tylko jako produkt leczniczy, ale także jako przyprawa. Wykorzystuje się je również w przemyśle piekarskim jako składnik pieczywa (lub posypkę). Ziarno czarnuszki posiada silny, korzenny zapach i specyficzny smak oraz intensywny, kruczoczarny kolor, od którego zresztą roślina zaczerpnęła swą nazwę. Tłoczony z nasion czarnuszki olej, podobnie jak nasiona, ma wielowiekową tradycję i wyposażony jest w liczne prozdrowotne właściwości.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno wykorzystywany był już w starożytności, między innymi przez Rzymian, Greków i Egipcjan. Ma też ważną pozycję w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej.

olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki – właściwości zdrowotne

Olej z czarnuszki charakteryzuje się wysoką bioaktywnością i intensywnością, dlatego warto rozpocząć jego użytkowanie od niewielkich dawek. Właściwości lecznicze oleju z czarnuszki są bardzo różnorodne i dotyczą całego ustroju. Specyfik jednocześnie łagodzi stany zapalne, zwalcza różne dolegliwości i bóle oraz poprawia samopoczucie, dodaje sił witalnych i stabilizuje pracę organów i układów.

Nie bez powodu w dawnych czasach olej z czarnuszki uznawany był jako panaceum na niemal wszystkie przypadłości i choroby. W starożytności był wykorzystywany między innymi na: gorączkę, kaszel, problemy żołądkowo-jelitowe, astmę, bóle pleców, żółtaczkę, ukąszenia, owrzodzenia, bóle głowy. Właściwości oleju z czarnuszki doceniane były również w zwalczaniu niepłodności.

Najważniejsze prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki:

  • właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne),

  • właściwości przeciwzapalne,

  • właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze,

  • właściwości antynowotworowe,

  • właściwości antyalergiczne i przeciwhistaminowe,

  • właściwości immunostymulujące (pobudza pracę układu odpornościowego do skuteczniejszego wychwytywania obcych cząstek),

  • właściwości mlekopędne,

  • właściwości ochronne (chroni m.in. wątrobę, żołądek, mózg, układ krążenia),

  • właściwości hipotensyjne (w niedużym stopniu olej z czarnuszki obniża ciśnienie krwi),

  • właściwości przeciwbólowe,

  • właściwości rozkurczowe,

  • właściwości mukolityczne (olej z czarnuszki rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych),

  • właściwości przeciwcukrzycowe,

  • dla skóry i włosów: właściwości odżywiające i rewitalizujące.

Olej z czarnuszki – zastosowanie

Olej z czarnuszki zawiera szereg związków fenolowych, fitosterole, fosfolipidy, tymochinon, tymohydrochinon i wiele innych substancji, dzięki którym wyróżnia się intensywnym działaniem bioaktywnym. Jest dobrze przyswajalny zarówno aplikowany zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Doskonale sprawdza się zarówno w podbudowywaniu zdrowia, jak i pielęgnacji skóry. Nietuzinkowy, lekko gorzkawy smak oleju, w którym znaleźć można ciekawe korzenne i ziołowe akcenty sprawia, że znajduje on też szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej.

Zastosowania zdrowotne oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki ma bardzo intensywny smak i nie każdemu łatwo przychodzi spożywanie go bez dodatków. Możemy zatem spożywać go w formie prozdrowotnych mikstur. Przykłady tego rodzaju mikstur to:

  • olej z czarnuszki, miód i cytryna,

  • olej z czarnuszki, miód i czosnek,

  • olej z czarnuszki, sok malinowy,

  • olej z czarnuszki, jogurt i owoce,

  • olej z czarnuszki, otręby, kefir,

  • olej z czarnuszki, komosa ryżowa, jogurt, płatki owsiane.

Jeśli nie przeszkadza nam charakterystyczny smak czarnuszki, dla eliminacji rozmaitych dolegliwości i poprawy stanu zdrowia możemy zastosować kurację polegającą na codziennym spożywaniu oleju z czarnuszki w formie samodzielnej (wypijamy 1 łyżeczkę oleju bezpośrednio po posiłku). Pamiętajmy jednak, żeby zawsze stosować olej z czarnuszki na zimno, gdyż podgrzany traci swe cenne właściwości.

Wzmożone działanie prozdrowotne uzyskamy, łącząc olej z czarnuszki z innymi produktami naszpikowanymi cennymi substancjami, np. sokiem z pokrzywy, sokiem z czarnego bzu, sokiem z buraka, sokiem z aloesu lub sokiem z dzikiej róży.

Zastosowanie w kosmetyce

Zastosowanie oleju z czarnuszki w kosmetyce jest coraz częstsze z uwagi na wyraźną poprawę jakości skóry i kondycji włosów na drodze regularnych zabiegów z udziałem tego specyfiku. Olej z czarnuszki możemy aplikować bezpośrednio na skórę lub włosy albo dodawać go do domowej roboty kosmetyków takich jak maski lub peelingi.

Możemy też skorzystać z gotowych kosmetyków z czarnuszką, takich jak: kremy do twarzy, balsamy do ciała, serum do twarzy, żele do mycia, szampony, odżywki, olejki do włosów.

Olej z czarnuszki możemy wykorzystać na skórę, przygotowując:

  • maseczkę z olejem z czarnuszki,

  • tonik do twarzy z olejem z czarnuszki,

  • domowy preparat do oczyszczania twarzy z olejem z czarnuszki,

  • peeling z olejem z czarnuszki,

  • domowy balsam z olejem z czarnuszki.

Domowe kosmetyki na włosy z olejem z czarnuszki:

  • maska na włosy z olejem z czarnuszki,

  • hydrolat z olejem z czarnuszki,

  • wcierka z oleju z czarnuszki,

  • domowa odżywka z olejem z czarnuszki.

Zastosowanie w kuchni

Olej z czarnuszki doskonale nada się do: sałatek, surówek, koktajli z blendera, dressingów, dipów i sosów na zimno, owsianek, jaglanek, twarożków, past i smarowideł do kanapek, a także do smoothies i soków. Możemy też dodawać go do zup tradycyjnych lub zup krem, ale róbmy to już po nalaniu zupy na talerz, a nie w trakcie gotowania.

olej z czarnuszki

Jakie są wartości odżywcze i składniki aktywne w oleju z czarnuszki?

Najwartościowszy jest olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nierafinowany. W takiej formie zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Cenne składniki aktywne zawarte w oleju z czarnuszki to:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy),

  • saponiny,

  • flawonoidy,

  • sterole,

  • fosfolipidy,

  • białka,

  • olejki eteryczne,

  • alkaloidy,

  • tymochinon,

  • tymohydrochinon,

  • malantyna,

  • nigellon,

  • witamina A, witamina E, witaminy z grupy B,

  • minerały (wapń, cynk, żelazo, miedź, potas).

Jak działa olej z czarnuszki i na co pomaga?

Olej z czarnuszki może być cennym wsparciem w leczeniu takich chorób jak: reumatoidalne zapalenie stawów, niedoczynność tarczycy, astma i inne choroby dróg oddechowych, cukrzyca, choroby nerek, choroby dróg żółciowych. Wykazuje działanie przeciwskurczowe i antybakteryjne. Reguluje ciśnienie tętnicze, wspiera serce i naczynia krwionośne.

Olej z czarnuszki na zapalenie oskrzeli i alergię

Ze względu na działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i wzmacniające olej z czarnuszki skutecznie wspiera leczenie zapalenia oskrzeli, łagodzi uporczywe objawy i skraca czas choroby. Pomaga w odkrztuszaniu wydzieliny oraz rozluźnia i rozszerza oskrzela, poprawiając ich pracę i ułatwiając oddychanie.

Olej z czarnuszki jest też efektywnym środkiem pomocnym w wygaszaniu alergii i redukcji ich objawów, takich jak kichanie, reakcje skórne, alergiczny nieżyt nosa. Wyróżnia się wysoką skutecznością i w przeciwieństwie do leków antyhistaminowych nie wywołuje skutków ubocznych.

Olej z czarnuszki na układ pokarmowy

Olej z czarnuszki łagodzi dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego takie jak: refluks, zgaga, wrzody żołądka i dwunastnicy, bóle żołądka, nadkwasota. Działa osłonowo na żołądek, zwalcza bakterię Helicobacter pylorii. Poprawia pracę jelit i stymuluje procesy trawienne, zwalczając dyskomfort w brzuchu, uczucie pełności, niestrawność, gazy. Jest też pomocny przy zatruciach pokarmowych. Działa także ochronnie na wątrobę.

Olej z czarnuszki na cholesterol

Bardzo wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej z czarnuszki to niezawodny środek na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i poprawę lipidogramu, a co za tym idzie zmniejszenie ryzyka zakrzepów, miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Olej z czarnuszki na odporność

Olej z czarnuszki wspomaga układ odpornościowy, a tym samym zmniejsza naszą podatność na infekcje i choroby. Prowadzi do wzrostu liczby przeciwciał i komórek odpornościowych, umacniając barierę obronną przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami.

Olej z czarnuszki na skórę

Jak działa olej z czarnuszki na skórę? Przede wszystkim dostarcza jej moc antyoksydantów neutralizujących szkodliwe wolne rodniki i hamujących procesy starzenia. Co więcej, głęboko odżywia skórę, wygładza, ujędrnia, redukuje niedoskonałości i pobudza procesy odnowy. Chroni też przed działaniem szkodliwych czynników, takich jak promieniowanie UV.

Olej z czarnuszki stosowany na twarz wykazuje działanie oczyszczające i odkażające. Zwalcza bakterie i grzyby, łagodzi stany zapalne, zmniejsza widoczność wyprysków, pomaga regulować pracę gruczołów łojowych. Szerokie pole pozytywnych działań sprawia, że ze stosowania oleju z czarnuszki zadowoleni są zarówno posiadacze cery normalnej, jak i problematycznej, np. tłustej, trądzikowej, wrażliwej. Dla cery dojrzałej aplikowanie oleju z czarnuszki może być sposobem na zatrzymanie czasu, a nawet odmłodzenie cery o kilka lat.

Oprócz celów pielęgnacyjnych możemy aplikować olej z czarnuszki na skórę w celach leczniczych. Jest on pomocny w takich schorzeniach skóry jak: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik, liszaj, egzema, grzybica.

Olej z czarnuszki na włosy

Olej z czarnuszki może stanowić antidotum na większość włosowych problemów. Wzmacnia włosy, dodaje im blasku i witalności, wygładza, uelastycznia i odżywia, pielęgnuje końcówki. Zwalcza też łupież i polepsza kondycję włosów i skóry głowy.

olej z czarnuszki

Jak stosować olej z czarnuszki – dawkowanie

Należy unikać spożywania oleju z czarnuszki na czczo. Najlepiej olej z czarnuszki stosować do posiłku albo bezpośrednio po posiłku.

Jak dawkować olej z czarnuszki? Rekomendowana ilość to zazwyczaj 1 łyżeczka lub 2 łyżeczki oleju dziennie. Dawkowanie oleju warto rozpocząć od małych porcji, np. pół łyżeczki na dobę.

Czy można podawać olej z czarnuszki dzieciom?

Olej z czarnuszki to naturalny, prozdrowotny specyfik, który można podawać dzieciom. Należy jednak trzymać się niewielkich dawek. Na początku podajemy zaledwie kilka kropel, potem zwiększamy dawkę do ¼ łyżeczki. Starszym dzieciom możemy podawać maks. 1 łyżeczkę oleju dziennie.

Olej z czarnuszki – przeciwwskazania

Oleju z czarnuszki warto unikać w okresie karmienia piersią. Zawiera on fitoestrogeny, które mogą wpływać na proces laktacji. Nie powinny go też spożywać kobiety w ciąży (ze względu na działanie przeciwskurczowe) i osoby z niedociśnieniem (specyfik może obniżać ciśnienie krwi).

Olej z czarnuszki – skutki uboczne

U niektórych picie oleju z czarnuszki może wywoływać dokuczliwe dolegliwości trawienne. Również preparaty ziołowe z olejem z czarnuszki mogą u niektórych osób wpływać na wystąpienie działań niepożądanych, takich jak mdłości, wzdęcia, skurcze. Jednak są to przypadki jednostkowe.

Olej z czarnuszki – efekty stosowania

Ponieważ świeży olej z czarnuszki jest bardzo aktywny biologicznie i przynosi wiele korzyści zdrowotnych, warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Efekty, jakie zauważymy na drodze systematycznego stosowania to między innymi: poprawa odporności, mniejsza skłonność do przeziębień i infekcji, poprawa poziomu cholesterolu, redukcja dolegliwości trawiennych, lepszy stan skóry i włosów, redukcja alergii.

Dlaczego warto stosować olej z czarnuszki?

Ze względu na dużą zawartość substancji przeciwzapalnych, zdrowych tłuszczów, biopierwiastków i substancji antyoksydacyjnych olej z czarnuszki pomaga zarówno w dolegliwościach związanych z obecnością w ustroju patogenów, jak i przy ogólnym osłabieniu czy zaburzeniach pracy poszczególnych narządów. Z uwagi na ochronne i regenerujące właściwości oleju z czarnuszki jego stosowanie to doskonały wybór dla osób o zwiększonym ryzyku chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów czy chorób układu krążenia.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Daktyle to znana w Polsce przekąska, ale mało kto wie, jak wiele pozytywnych efektów może przynieść regularne spożywanie tych zdrowych owoców.
Poznaj zdrowe fakty na temat smakowitych pestek dyni i ich korzystnego działania na układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy, moczowy i odpornościowy oraz na skórę i trawienie.
Miód faceliowy to niezwykłe właściwości lecznicze i wyjątkowo atrakcyjny smak, bardzo delikatny i nie przesłodzony. Poznaj jak korzystnie wpływa na organizm dorosłych i dzieci.
Pyłek pszczeli to nie tylko pokarm dla pszczół, to również źródło witamin i minerałów, o ogromnym znaczeniu dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Dowiedz się, jak wyregulować poziom cukru we krwi w przypadku hiperglikemii lub hipoglikemii i poznaj informacje, które pomogą Ci zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.