olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki – Właściwości, przeciwwskazani, zastosowanie, dawkowanie, skutki uboczne i na co pomaga

Olej z czarnuszki to tłoczony na zimno olej o wysokiej wartości odżywczej i wielu leczniczych właściwościach. Wykorzystywany jest w medycynie naturalnej od stuleci, a jego sława sięga starożytnego Egiptu. Wytwarzany jest z nasion czarnuszki siewnej. Ze względu na zdolność do rozwiązywania licznych problemów zdrowotnych czarnuszka nazywana jest złotem faraonów (inna często używana nazwa to czarnuszka egipska). Zarówno nasiona czarnuszki, jak i pozyskiwany z nich olej wyróżnia się bardzo wysoką zawartością cennych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Prawdziwą perełką jest obecny w oleju z czarnuszki tymochinon – substancja skutecznie zwalczająca stany zapalne i drobnoustroje chorobotwórcze oraz wykazująca właściwości antynowotworowe.

Olej z czarnuszki należy do grona najwartościowszych typów olejów roślinnych. Wytwarzany jest z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa), czyli jednorocznej rośliny z rodziny jaskrowatych występującej głównie w zachodnich rejonach Azji, północnej Afryce oraz południowej Europie. Czarnuszka siewna jest wysoce miododajna, bardzo długo kwitnie, jest łatwa w uprawie i ma małe wymagania glebowe.

Surowcem zielarskim są nasiona czarnuszki. Obfitują w oleje o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają także saponiny, gorycze, alkaloidy, garbniki i białka. Na uwagę zasługuje również obecny w nich olejek eteryczny z tymochinonem i nigellonem. Cenne właściwości czarnuszki to między innymi obniżanie poziomu złego cholesterolu, działanie przeciwpasożytnicze i pozytywny wpływ na układ pokarmowy i układ odpornościowy. Jest też pomocna przy atopowym zapaleniu skóry i w łuszczycy.

Nasiona czarnuszki stosowane są nie tylko jako produkt leczniczy, ale także jako przyprawa. Wykorzystuje się je również w przemyśle piekarskim jako składnik pieczywa (lub posypkę). Ziarno czarnuszki posiada silny, korzenny zapach i specyficzny smak oraz intensywny, kruczoczarny kolor, od którego zresztą roślina zaczerpnęła swą nazwę. Tłoczony z nasion czarnuszki olej, podobnie jak nasiona, ma wielowiekową tradycję i wyposażony jest w liczne prozdrowotne właściwości.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno wykorzystywany był już w starożytności, między innymi przez Rzymian, Greków i Egipcjan. Ma też ważną pozycję w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej.

olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki – właściwości zdrowotne

Olej z czarnuszki charakteryzuje się wysoką bioaktywnością i intensywnością, dlatego warto rozpocząć jego użytkowanie od niewielkich dawek. Właściwości lecznicze oleju z czarnuszki są bardzo różnorodne i dotyczą całego ustroju. Specyfik jednocześnie łagodzi stany zapalne, zwalcza różne dolegliwości i bóle oraz poprawia samopoczucie, dodaje sił witalnych i stabilizuje pracę organów i układów.

Nie bez powodu w dawnych czasach olej z czarnuszki uznawany był jako panaceum na niemal wszystkie przypadłości i choroby. W starożytności był wykorzystywany między innymi na: gorączkę, kaszel, problemy żołądkowo-jelitowe, astmę, bóle pleców, żółtaczkę, ukąszenia, owrzodzenia, bóle głowy. Właściwości oleju z czarnuszki doceniane były również w zwalczaniu niepłodności.

Najważniejsze prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki:

  • właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne),

  • właściwości przeciwzapalne,

  • właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze,

  • właściwości antynowotworowe,

  • właściwości antyalergiczne i przeciwhistaminowe,

  • właściwości immunostymulujące (pobudza pracę układu odpornościowego do skuteczniejszego wychwytywania obcych cząstek),

  • właściwości mlekopędne,

  • właściwości ochronne (chroni m.in. wątrobę, żołądek, mózg, układ krążenia),

  • właściwości hipotensyjne (w niedużym stopniu olej z czarnuszki obniża ciśnienie krwi),

  • właściwości przeciwbólowe,

  • właściwości rozkurczowe,

  • właściwości mukolityczne (olej z czarnuszki rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych),

  • właściwości przeciwcukrzycowe,

  • dla skóry i włosów: właściwości odżywiające i rewitalizujące.

Olej z czarnuszki – zastosowanie

Olej z czarnuszki zawiera szereg związków fenolowych, fitosterole, fosfolipidy, tymochinon, tymohydrochinon i wiele innych substancji, dzięki którym wyróżnia się intensywnym działaniem bioaktywnym. Jest dobrze przyswajalny zarówno aplikowany zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Doskonale sprawdza się zarówno w podbudowywaniu zdrowia, jak i pielęgnacji skóry. Nietuzinkowy, lekko gorzkawy smak oleju, w którym znaleźć można ciekawe korzenne i ziołowe akcenty sprawia, że znajduje on też szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej.

Zastosowania zdrowotne oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki ma bardzo intensywny smak i nie każdemu łatwo przychodzi spożywanie go bez dodatków. Możemy zatem spożywać go w formie prozdrowotnych mikstur. Przykłady tego rodzaju mikstur to:

  • olej z czarnuszki, miód i cytryna,

  • olej z czarnuszki, miód i czosnek,

  • olej z czarnuszki, sok malinowy,

  • olej z czarnuszki, jogurt i owoce,

  • olej z czarnuszki, otręby, kefir,

  • olej z czarnuszki, komosa ryżowa, jogurt, płatki owsiane.

Jeśli nie przeszkadza nam charakterystyczny smak czarnuszki, dla eliminacji rozmaitych dolegliwości i poprawy stanu zdrowia możemy zastosować kurację polegającą na codziennym spożywaniu oleju z czarnuszki w formie samodzielnej (wypijamy 1 łyżeczkę oleju bezpośrednio po posiłku). Pamiętajmy jednak, żeby zawsze stosować olej z czarnuszki na zimno, gdyż podgrzany traci swe cenne właściwości.

Wzmożone działanie prozdrowotne uzyskamy, łącząc olej z czarnuszki z innymi produktami naszpikowanymi cennymi substancjami, np. sokiem z pokrzywy, sokiem z czarnego bzu, sokiem z buraka, sokiem z aloesu lub sokiem z dzikiej róży.

Zastosowanie w kosmetyce

Zastosowanie oleju z czarnuszki w kosmetyce jest coraz częstsze z uwagi na wyraźną poprawę jakości skóry i kondycji włosów na drodze regularnych zabiegów z udziałem tego specyfiku. Olej z czarnuszki możemy aplikować bezpośrednio na skórę lub włosy albo dodawać go do domowej roboty kosmetyków takich jak maski lub peelingi.

Możemy też skorzystać z gotowych kosmetyków z czarnuszką, takich jak: kremy do twarzy, balsamy do ciała, serum do twarzy, żele do mycia, szampony, odżywki, olejki do włosów.

Olej z czarnuszki możemy wykorzystać na skórę, przygotowując:

  • maseczkę z olejem z czarnuszki,

  • tonik do twarzy z olejem z czarnuszki,

  • domowy preparat do oczyszczania twarzy z olejem z czarnuszki,

  • peeling z olejem z czarnuszki,

  • domowy balsam z olejem z czarnuszki.

Domowe kosmetyki na włosy z olejem z czarnuszki:

  • maska na włosy z olejem z czarnuszki,

  • hydrolat z olejem z czarnuszki,

  • wcierka z oleju z czarnuszki,

  • domowa odżywka z olejem z czarnuszki.

Zastosowanie w kuchni

Olej z czarnuszki doskonale nada się do: sałatek, surówek, koktajli z blendera, dressingów, dipów i sosów na zimno, owsianek, jaglanek, twarożków, past i smarowideł do kanapek, a także do smoothies i soków. Możemy też dodawać go do zup tradycyjnych lub zup krem, ale róbmy to już po nalaniu zupy na talerz, a nie w trakcie gotowania.

olej z czarnuszki

Jakie są wartości odżywcze i składniki aktywne w oleju z czarnuszki?

Najwartościowszy jest olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nierafinowany. W takiej formie zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Cenne składniki aktywne zawarte w oleju z czarnuszki to:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy),

  • saponiny,

  • flawonoidy,

  • sterole,

  • fosfolipidy,

  • białka,

  • olejki eteryczne,

  • alkaloidy,

  • tymochinon,

  • tymohydrochinon,

  • malantyna,

  • nigellon,

  • witamina A, witamina E, witaminy z grupy B,

  • minerały (wapń, cynk, żelazo, miedź, potas).

Jak działa olej z czarnuszki i na co pomaga?

Olej z czarnuszki może być cennym wsparciem w leczeniu takich chorób jak: reumatoidalne zapalenie stawów, niedoczynność tarczycy, astma i inne choroby dróg oddechowych, cukrzyca, choroby nerek, choroby dróg żółciowych. Wykazuje działanie przeciwskurczowe i antybakteryjne. Reguluje ciśnienie tętnicze, wspiera serce i naczynia krwionośne.

Olej z czarnuszki na zapalenie oskrzeli i alergię

Ze względu na działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i wzmacniające olej z czarnuszki skutecznie wspiera leczenie zapalenia oskrzeli, łagodzi uporczywe objawy i skraca czas choroby. Pomaga w odkrztuszaniu wydzieliny oraz rozluźnia i rozszerza oskrzela, poprawiając ich pracę i ułatwiając oddychanie.

Olej z czarnuszki jest też efektywnym środkiem pomocnym w wygaszaniu alergii i redukcji ich objawów, takich jak kichanie, reakcje skórne, alergiczny nieżyt nosa. Wyróżnia się wysoką skutecznością i w przeciwieństwie do leków antyhistaminowych nie wywołuje skutków ubocznych.

Olej z czarnuszki na układ pokarmowy

Olej z czarnuszki łagodzi dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego takie jak: refluks, zgaga, wrzody żołądka i dwunastnicy, bóle żołądka, nadkwasota. Działa osłonowo na żołądek, zwalcza bakterię Helicobacter pylorii. Poprawia pracę jelit i stymuluje procesy trawienne, zwalczając dyskomfort w brzuchu, uczucie pełności, niestrawność, gazy. Jest też pomocny przy zatruciach pokarmowych. Działa także ochronnie na wątrobę.

Olej z czarnuszki na cholesterol

Bardzo wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej z czarnuszki to niezawodny środek na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i poprawę lipidogramu, a co za tym idzie zmniejszenie ryzyka zakrzepów, miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Olej z czarnuszki na odporność

Olej z czarnuszki wspomaga układ odpornościowy, a tym samym zmniejsza naszą podatność na infekcje i choroby. Prowadzi do wzrostu liczby przeciwciał i komórek odpornościowych, umacniając barierę obronną przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami.

Olej z czarnuszki na skórę

Jak działa olej z czarnuszki na skórę? Przede wszystkim dostarcza jej moc antyoksydantów neutralizujących szkodliwe wolne rodniki i hamujących procesy starzenia. Co więcej, głęboko odżywia skórę, wygładza, ujędrnia, redukuje niedoskonałości i pobudza procesy odnowy. Chroni też przed działaniem szkodliwych czynników, takich jak promieniowanie UV.

Olej z czarnuszki stosowany na twarz wykazuje działanie oczyszczające i odkażające. Zwalcza bakterie i grzyby, łagodzi stany zapalne, zmniejsza widoczność wyprysków, pomaga regulować pracę gruczołów łojowych. Szerokie pole pozytywnych działań sprawia, że ze stosowania oleju z czarnuszki zadowoleni są zarówno posiadacze cery normalnej, jak i problematycznej, np. tłustej, trądzikowej, wrażliwej. Dla cery dojrzałej aplikowanie oleju z czarnuszki może być sposobem na zatrzymanie czasu, a nawet odmłodzenie cery o kilka lat.

Oprócz celów pielęgnacyjnych możemy aplikować olej z czarnuszki na skórę w celach leczniczych. Jest on pomocny w takich schorzeniach skóry jak: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik, liszaj, egzema, grzybica.

Olej z czarnuszki na włosy

Olej z czarnuszki może stanowić antidotum na większość włosowych problemów. Wzmacnia włosy, dodaje im blasku i witalności, wygładza, uelastycznia i odżywia, pielęgnuje końcówki. Zwalcza też łupież i polepsza kondycję włosów i skóry głowy.

olej z czarnuszki

Jak stosować olej z czarnuszki – dawkowanie

Należy unikać spożywania oleju z czarnuszki na czczo. Najlepiej olej z czarnuszki stosować do posiłku albo bezpośrednio po posiłku.

Jak dawkować olej z czarnuszki? Rekomendowana ilość to zazwyczaj 1 łyżeczka lub 2 łyżeczki oleju dziennie. Dawkowanie oleju warto rozpocząć od małych porcji, np. pół łyżeczki na dobę.

Czy można podawać olej z czarnuszki dzieciom?

Olej z czarnuszki to naturalny, prozdrowotny specyfik, który można podawać dzieciom. Należy jednak trzymać się niewielkich dawek. Na początku podajemy zaledwie kilka kropel, potem zwiększamy dawkę do ¼ łyżeczki. Starszym dzieciom możemy podawać maks. 1 łyżeczkę oleju dziennie.

Olej z czarnuszki – przeciwwskazania

Oleju z czarnuszki warto unikać w okresie karmienia piersią. Zawiera on fitoestrogeny, które mogą wpływać na proces laktacji. Nie powinny go też spożywać kobiety w ciąży (ze względu na działanie przeciwskurczowe) i osoby z niedociśnieniem (specyfik może obniżać ciśnienie krwi).

Olej z czarnuszki – skutki uboczne

U niektórych picie oleju z czarnuszki może wywoływać dokuczliwe dolegliwości trawienne. Również preparaty ziołowe z olejem z czarnuszki mogą u niektórych osób wpływać na wystąpienie działań niepożądanych, takich jak mdłości, wzdęcia, skurcze. Jednak są to przypadki jednostkowe.

Olej z czarnuszki – efekty stosowania

Ponieważ świeży olej z czarnuszki jest bardzo aktywny biologicznie i przynosi wiele korzyści zdrowotnych, warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Efekty, jakie zauważymy na drodze systematycznego stosowania to między innymi: poprawa odporności, mniejsza skłonność do przeziębień i infekcji, poprawa poziomu cholesterolu, redukcja dolegliwości trawiennych, lepszy stan skóry i włosów, redukcja alergii.

Dlaczego warto stosować olej z czarnuszki?

Ze względu na dużą zawartość substancji przeciwzapalnych, zdrowych tłuszczów, biopierwiastków i substancji antyoksydacyjnych olej z czarnuszki pomaga zarówno w dolegliwościach związanych z obecnością w ustroju patogenów, jak i przy ogólnym osłabieniu czy zaburzeniach pracy poszczególnych narządów. Z uwagi na ochronne i regenerujące właściwości oleju z czarnuszki jego stosowanie to doskonały wybór dla osób o zwiększonym ryzyku chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów czy chorób układu krążenia.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Pitaja to egzotyczny owoc o intrygującym wyglądzie i słodko-kwaskowym, tropikalnym smaku. Wykazuje bardzo korzystny wpływ na zdrowie i na sylwetkę. Poznaj wszystkie walory pitaji!
Błonnik, choć nie ma wartości odżywczych, jest ważnym elementem diety. Wspiera trawienie, pomaga walczyć z biegunkami, sprzyja zachowaniu uczucia sytości. Dowiedz się więcej.
Kalarepa jest warzywem, cenionym nie tylko za smak, ale również walory prozdrowotne. Wspiera układ odpornościowy, pomaga regulować perystaltykę jelit. Dowiedz się więcej.
Jarmuż należy do warzyw liściastych, które wpływa korzystnie na organizm. Ma właściwości detoksykujące, wspomaga pracę układu nerwowego. Poznaj więcej korzyści z jego spożywania.
Kakao to nie tylko wyśmienity dodatek do deserów, ale i skarbnica cennych dla zdrowia polifenoli. Ma ono jednak dużo więcej atutów, między innymi poprawia nastrój i dodaje energii.