acerola

Acerola – Właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania i objawy przedawkowania

Wiśnia z Barbadosu i nadgwiazdka granatolistna – to inne nazwy aceroli, która już dziś jest doskonale znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim zawiera w sobie bardzo duże ilości witaminy c, a dlatego doskonale sprawdza się w okresie przeziębień i grypy. Czy to jedyne jej zastosowanie? Czy acerola może pomóc jeszcze w przypadku innych dolegliwości. I jakie środki ostrożności warto zachować, by móc przyjmować ją bezpiecznie?

Acerola pochodzi z Ameryki Środkowej (z Wysp Karaibskich). Występuje również na południowych obszarach Ameryki Północnej, i północnej części Ameryki Południowej. Jest krzewem, który zielony kolor zachowuje przez cały czas. Roślina owocuje, a jej małe owoce zmieniają barwę zależnie od stopnia dojrzałości. Mogą być czerwone lub purpurowe.

Miąższ owoców aceroli jest kwaśny i bardzo soczysty. Warto też wiedzieć, że owoce aceroli bardzo szybko fermentują. Z tego powodu muszą być przetworzone zaraz po zbiorach. Acerola w Polsce dostępna jest w proszku lub tabletkach. Z owoców można robić też przetwory: sok z aceroli, dżem czy konfitury.

Acerola należy do grupy super Foods z uwagi na dużą zawartość witaminy c.

acerola

Acerola – właściwości

Acerola uważana jest za jeden z bardziej wartościowych owoców na świecie, właśnie ze względu na znajdującą się w nim dużą zawartość witaminy c. Prawdopodobnie może ona również wspomagać w procesie leczenia przeziębienia oraz anemii.

Witamina C jest również silnym antyoksydantem, dlatego też aceroli przypisuje się właściwości przeciwutleniające, czyli neutralizowania wolnych rodników. Takie działanie może chronić przed skutkami stresu oksydacyjnego oraz zapobiegać rozwojowi chorób, których jest on przyczyną. Dodatkowo przypuszcza się, że roślina może również pobudzać organizm ludzki do zwiększonej produkcji przeciwciał, czyli wpływa pozytywnie na poprawienie odporności. To może chronić przed infekcjami oraz nowotworami.

Acerola może spowalniać procesy starzenia. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko mutacji w obrębie DNA, a to w dalszej konsekwencji zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu.

Przypuszcza się rownież, że spożywanie aceroli może uchronić przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, jak choroba Parkinsona czy Alzheimer.

Prawdopodobnie sprawdzi się również przy spadku sił witalnych czy fizycznych, szczególnie po chorobach czy w stanach chronicznego stresu.

Zawarte w roślinie karotenoidy biorą udział w produkcji witaminy A, która jest niezbędna dla prawidłowego widzenia. Mogą też działać ochronnie na układ krwionośny.

Jakie są wartości odżywcze aceroli?

Szacuje się, że garść aceroli zawiera w sobie tyle samo witaminy C, co pół kilograma czarnej porzeczki. Inne przeliczenia mówią, że trzy owoce aceroli pozwalają pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka na witaminę C.

Co jeszcze można znaleźć w aceroli?

  • 32 kcal ma 100 g owoców aceroli;

  • białka;

  • tłuszcze; 

  • węglowodany;

  • błonnik;

  • witamina C;

  • tiamin;

  • ryboflawina;

  • niacyna;

  • witamina A.

Acerola – zastosowanie

Suplementy diety z acerolą mogą być stosowane na co dzień, jako uzupełnienie, ale również można je wdrożyć w stanach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C. Może być wykorzystywana do uzupełnienia niedoborów witaminy C.

Warto również wspomnieć, że witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i podnosi odporność organizmu. Może się sprawdzić w profilaktyce chorób nowotworowych. Wymiata też wolne rodniki, więc sprawdzi się jako produkt spowalniający procesy starzenia. Jej właściwości lecznicze powodują, że jest wartościowym składnikiem w codziennej diecie.

Kwas askorbinowy chroni przed stresem oksydacyjnym oraz spowalnia przebieg chorób neurodegeneracyjnych, jak na przykład choroba Alzheimera.

Przypuszcza się, że acerola może również mieć zastosowanie w anemii, przebiegu ospy wietrznej czy dolegliwościach wątroby i płuc.

Jako jej główne zastosowanie wskazuje się jednak jej działanie na układ odpornościowy i wsparcie odporności.

Przypuszcza się, że roślina może również mieć działanie przeciwalergiczne i przeciwbakteryjne.

W kuchni nie stosuje się świeżych owoców aceroli ze względu na ich kwaskowaty smak. Sprawdza się jednak w przetworach i jako sok.

Zastosowanie aceroli w kosmetyce

Wyciągi z aceroli bardzo często wykorzystywane są w kosmetyce. Zawarty w niej kwas askorbinowy stymuluje organizm do produkcji kolagenu, a kolagen potrzebny jest dla utrzymania jędrności i elastyczności skóry. Do tego opóźnia starzenie, które na skórze widoczne jest w postaci zmarszczek i zwiotczenia skóry.

Acerola obniża skutki stresu oksydacyjnego i pomaga dbać o dziąsła.

Tonik z wyciągiem z aceroli może działać odżywiając, a dodatkowo zredukuje plamy i przebarwienia. Może łagodnie rozjaśniać cerę. Przypuszcza się, że może też działać kojąco na skórę trądzikową.

Jak działa acerola i na co może pomóc?

Z uwagi na zawarte w niej składniki oraz opisane powyżej właściwości lecznicze i zastosowanie acerola stała się niezwykle ważnym i popularnym owocem z grupy super Foods.

Warto przyjrzeć się temu, jak działa acerola i na jakie obszary naszego ciała wpływa.

Aceola jako przeciwutleniacz

Acerola zawiera w sobie liczne karotenoidy i antocyjany. Substancje te to, podobnie jak witamina C, silne przeciwutleniacze. Są niezwykle aktywne wobec wolnych rodników oraz reaktywnych form tlenu.

Jednym z karotenoidów jest beta karoten, czyli prowitamina witaminy A. Ta zaś ma dobroczynny wpływ na wzrok i zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Z tego względu acerola jest szczególnie wskazana osobom w podeszłym wieku. W ich przypadku postępujące z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej jest główną przyczyną utraty widzenia.

Beta karoten dodatkowo może zapobiegać chorobom serca, wzmacniać układ odpornościowy oraz przyspieszać proces opalania.

Wspomniana substancja może też brać udział w profilaktyce chorób miażdżycowych i obniżać stężenie cholesterolu.

Acerola na odporność i przeziębienia

Organizm człowieka nie potrafi magazynować witaminy C, dlatego nieustannie trzeba ją uzupełniać. Przy czym przyjęcie większej dawki niż dzienne zapotrzebowanie na witaminę nic nie da, ponieważ nadmiar witaminy c bardzo szybko jest wydalany.

Dostarczanie odpowiednich porcji witaminy c do organizmu jest sposobem na zapewnienie sobie prawidłowej pracy układu odpornościowego. Acerola sprawdzi się tu wyjątkowo dobrze, ponieważ zawarta w niej witamina jest bardzo łatwo przyswajalna.

Ponadto, pozostałe znajdujące się w niej substancje mogą stymulować organizm do zwiększonej produkcji przeciwciał, a te są bardzo ważne w walce z infekcjami.

Warto rownież dodać, że owoce aceroli osłabiają proces odkładania się złogów cholesterolowych. Mogą wpływać na poszerzenie światła naczyń krwionośnych, wzmacniają ich ściany, a to wpływa na prawidłowy obieg krwi w organizmie. Dzięki temu wszystkie komórki są prawidłowo natlenione, a przez to wzmocnione. Organizm odczuwa mniejsze zmęczenie i jest silniejszy. Przez to staje się mniej podatny na zachorowania.

acerola

Co może okazać się lepsze w działaniu: acerola czy witamina C?

W aptekach można dostać suplementy z syntetyczną witaminą C. Oczywiście można się zdecydować na ich przyjmowanie, ale okazuje się, że lepsze efekty można uzyskać dzięki aceroli. Dlaczego? Naturalna witamina c, która znajduje się w owocach aceroli jest znacznie lepiej przyswajana przez organizm człowieka. Przyjmowanie witaminy c z owoców powoduje, że dostarcza się jej więcej i szybciej. Stąd też łatwiej w ten sposób uzupełnić jej niedobór.

Co ma więcej witaminy C: acerola czy dzika róża?

Mówi się, że dzika róża jest cennym źródłem witaminy C – i jest to prawda. Dla mieszkańców Polski ma to szczególne znaczenie, ponieważ dzika róża rośnie na ternie naszego kraju naturalnie, czego nie da się powiedzieć o aceroli.

Okazuje się, że w 100 gramach aceroli znajduje się od 1000 do 4500 mg witaminy C, a w 100 g owoców dzikiej róży może być od 250 do 800 mg witaminy C.

Można więc powiedzieć, że obydwie rośliny są bardzo bogate w kwas askorbinowy, choć dzika róża zawiera jej nieco mniej.

Ile witaminy C ma acerola?

Szacuje się, że 100 g owoców aceroli (oczywiście mowa o świeżych owocach) może zawierać około 1500 mg witaminy c.

Wartość ta jednak nie jest stała. Badania dowiodły, że zależnie od odmiany lub okresu zbierania owoców ilość kwasu askorbinowego może wzrosnąć nawet do 4500 mg na 200 g owoców.

Jak stosować acerolę – dawkowanie

Dawkowanie aceroli w jej naturalnej formie, czyli w postaci owoców to 2 – 3 owoce dziennie. Okazuje się, że tak niewielka ilość może w pełni zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę c u osób dorosłych. Zgodnie więc z tym dzieci i młodzież spokojnie mogłyby jeść zaledwie po jednym owocu.

Ponieważ w Polsce trudno jest dostać świeże owoce aceroli, dostępna jest ona w postaci proszku lub jako suplementy diety.

Nadal jest to cenne źródło witaminy c, ale dawkowanie może być nieco inne. Warto w tym miejscu zapoznać się z zaleceniami producenta produktu i ściśle się do nich zastosować. Przyjmuje się, że kapsułki można przyjmować od jednej do trzech dziennie.

Jako ciekawostkę podajemy poniżej dzienne zapotrzebowanie na witaminę C według poszczególnych grup wiekowych i płciowych. Oto ono:

  • mężczyźni: 90 mg,

  • kobiety: 75 mg,

  • dzieci: 40-50 mg,

  • młodzież: 50-75mg,

  • kobiety w ciąży: 80-85 mg,

  • kobiety karmiące: 115-120 mg.

Ile soku z aceroli można wypijać dziennie?

Jeżeli zamiast suplementów chcesz stosować sok z aceroli, to pamiętaj, że można go spożywać dwa razy dziennie. Nie przekraczaj jednak porcji dwóch łyżeczek na każde podanie. W ten sposób zaspokoisz zapotrzebowanie organizmu na kwas askorbinowy. Możesz też dodać je do wody lub innych napojów, ale nadal pamiętając o dawkowaniu.

Nie zaleca się łączenia soku z innymi preparatami z witaminą.

Dla kogo szczególnie polecana jest acerola

Acerola jest wskazana szczególnie w okresach obniżonej odporności, co wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na kwas askorbinowy. Najlepiej więc przyjmować ją w czasie grypy i przeziębiania lub w sezonie jesienno – zimowym.

Zaleca się ją również osobom z anemią, ponieważ witamina C wspomaga wchłanianie żelaza w układzie pokarmowym z przyjmowanego pożywienia. Sama acerola również jest bogata w żelazo.

Kto jeszcze powinien po nią sięgnąć? Zaleca się ją również osobom, które odczuwają zmęczenie, spadek kondycji czy utratę apetytu. Warto po nią sięgnąć również w przypadku:

  • bólów mięśni i stawów,

  • szybkim pojawianiu się siniaków,

  • osłabionych naczyń krwionośnych,

  • krwawienia z dziąseł,

  • spadku nastroju,

  • powracających infekcjach.

Acerola – przeciwwskazania

Nadmiar witaminy C jest usuwany wraz z moczem, a udział w jego przetwarzaniu biorą zarówno nerki jak i wątroba. Dlatego też niezalecanego się aceroli osobom z chorobami nerek i wątroby. Wówczas objawy mogą się nasilić. Zrezygnować powinny też osoby z kamicą nerkową.

Przetwory z aceroli nie są wskazane osobom uczulonym na lateks. To właśnie z krzewu aceroli jest on produkowany dlatego może wywołać reakcję alergiczną.

Suplementy diety z acerolą są niewskazane również dla osób uczulonych na pozostałe składniki preparatu.

acerola

Jakie są objawy nadmiernego spożycia aceroli?

Przedawkowanie aceroli to głównie przedawkowanie witaminy c. W tym wypadku może dojść do odkładania szczawianów w nerkach, powstawania kamieni nerkowych czy wystąpienia biegunek hiperosmotycznych.

Zbyt duże dawki nie są też wskazane dla osób cierpiących na anemię sierpowatą. Mogą bowiem prowadzić do zaostrzenia choroby.

Przedawkowanie może prowadzić więc do poważnych chorób nerek, ale i zaburzeń pracy wątroby.

Acerola – skutki uboczne i działania niepożądane

Acerola jest traktowana jako bardzo bezpieczny owoc, aczkolwiek nie oznacza to, że nie niesie ze sobą niepożądanych działań czy skutków ubocznych.

Mogą występować reakcje alergiczne czy też dolegliwości żołądkowo – jelitowe. Ponadto, przedawkowanie może prowadzić do opisanych powyżej powikłań.

Acerola – efekty stosowania

Acerola ma bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm. Na szczególną uwagę zasługują duże ilości witaminy C, którą dostarcza. Sprawdzi się więc w okresach, gdy nasze ciało wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na kwas askorbinowy.

Jej stosowanie poprawia odporność i pomaga w walce z infekcjami. Usprawnia wchłanianie żelaza z pożywienia, może więc pomóc w walce z anemią. Jednocześnie jest to bardzo silny antyutleniacz, co powoduje, że wymiata wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia oraz stymuluje organizm do syntezowania kolagenu. W efekcie zmniejszają się skutki stresu oksydacyjnego, maleje ryzyko chorób przewlekłych i mutacji DNA, które mogłyby prowadzić do rozwoju nowotworu.

Warto również wspomnieć o pozytywnych zmianach w obrębie układu krwionośnego. Naczynia krwionośne stają bardziej elastyczne i mocniejsze. Mniej pękają, usuwane są złogi cholesterolowe, rozszerza się światło naczyń, a krew zyskuje lepszy przepływ.

Dlaczego warto stosować acerolę?

Warto stosować acerolę ponieważ jest naturalnym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C. Może poprawić odporność i zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwas askorbinowy. Zawarte w niej składniki zapobiegają procesom starzenia, chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej i wspomagają funkcje poznawcze.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Babka lancetowata to popularna roślina pojawiająca się na łąkach, nieużytkach i przy drogach. Jej liście często są wykorzystywane do tworzenia syropu. Dowiedz się więcej.
Syrop z cebuli to znany od lat sposób na walkę z sezonowymi infekcjami i kaszlem, jest naturalny i skuteczny; zobacz, co jeszcze warto o nim wiedzieć!
Cząber to przyprawa znana z właściwości poprawiających trawienie i redukujących objawy biegunki. Charakteryzuje się bogatym składem i ciekawymi właściwościami zdrowotnymi.
Picie kurkumy z wodą to coraz powszechniej stosowana metoda na poprawę kondycji organizmu, jednak jak każda roślina lecznicza, kurkuma niesie ryzyko wystąpienia skutków ubocznych.
Syrop z cebuli to tradycyjny specyfik stosowany w walce z przeziębieniem. Sprawdź inne właściwości tego preparatu i zobacz, jak go przygotować. Poznaj przepisy na syrop z cebuli.