olej z krokosza 00

Olej z krokosza - Właściwości, działanie, zastosowanie, dawkowanie, przeciwwskazania i na co może pomóc

Olej krokoszowy to surowiec stosowany w medycynie ludowej od setek lat. Pozyskuje się go z jednorocznej rośliny uprawianej również w Polsce. W walce z jakimi dolegliwościami najczęściej stosuje się olej z krokosza barwierskiego? Co warto o nim wiedzieć?

Krokosz barwierski to jednoroczna roślina, która pochodzi z południowej Azji, ale naturalnie występuje na całym świecie – również w Polsce. Olej pozyskuje się z jej nasion. Z krokosza można wytworzyć też ekstrakt – wówczas korzysta się z płatków.

Olej z krokosza stanowi dodatek do kosmetyków i zimnych potraw. Może być też suplementowany samodzielnie, w celu uzupełnienia niedoborów wybranych substancji w organizmie.

olej z krokosza 01

Jak powstaje olej krokoszowy?

Najbardziej ceniony jest nierafinowany olej z krokosza barwierskiego. Pozyskuje się go w wyniku tłoczenia nasion na zimno. Taki zabieg pozwala na zachowanie cennych wartości odżywczych. Po wytłoczeniu substancja jest poddawana naturalnej sedymentacji. Oznacza to, że olej umieszcza się w specjalnych pojemnikach, w których wszelkie pozostałości po procesie tłoczenia samoistnie osadzają się na dnie. Proces ten może trwać długo, w zależności od ilości zanieczyszczeń w oleju. Gdy substancja jest już całkowicie oczyszczona, rozlewa się ją do ciemnych, szklanych butelek. W takich opakowaniach olej z krokosza barwierskiego nie jest narażony na szkodliwe działanie promieniowania słonecznego.

Olej z krokosza – właściwości

Olej z krokosza barwierskiego jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i wielu innych składników, które wspierają funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Wśród najważniejszych substancji zawartych w tym surowcu można wyróżnić:

  • kwas linolowy,

  • kwas oleinowy,

  • witaminę E,

  • flawonoidy,

  • witaminę A.

Olej krokoszowy pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno jest substancją bezbarwną i bezwonną.

Olej roślinny z krokosza cieszy się tak dużą popularnością ze względu na fakt, że może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu, zapobiec takim schorzeniom, jak zawał serca, udar mózgu, miażdżyca czy nadciśnienie, a także zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby zakrzepowo-zatorowej. Jest stosowany przez osoby, które borykają się z nieodpowiednim poziomem glukozy we krwi czy nadmiarem wydzieliny zalegającej w oskrzelach. Olej wspiera również regulowanie wypróżniania i może przyczynić się do ograniczenia zaparć.

Olej z krokosza jest chętnie wybierany też przez kobiety w okresie menopauzy. Może bowiem pomóc poradzić sobie z dolegliwościami charakterystycznymi dla tego czasu. Stosuje się go również w trakcie bolesnych miesiączek.

olej z krokosza 02

Olej z krokosza – zastosowanie w kosmetyce

Na rynku znaleźć można wiele kosmetyków z dodatkiem krokosza barwierskiego. Olej z tej rośliny może pomóc poprawić kondycję włosów, stymulując ich wzrost. Jest używany w walce z problemem wypadania i zniszczonymi oraz przesuszonymi kosmykami. Substancja ta wspiera także regenerację skóry, hamowanie stanów zapalnych, gojenie się ran i walkę z trądzikiem oraz łuszczycą. Kosmetyki z olejem krokoszowym są polecane osobom, które borykają się z utratą elastyczności cery i widocznymi oznakami starzenia.

Olej z nasion krokosza barwierskiego zawiera wiele antyoksydantów. Z tego powodu może pomóc zmniejszyć liczbę wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia. Wspiera również walkę z fotowrażliwością skóry, która objawia się poparzeniami po kontakcie z promieniami słonecznymi.

Olej z krokosza wchodzi nie tylko w skład gotowych kosmetyków. W wielu domach stosuje się go do tworzenia własnych preparatów pielęgnacyjnych. Olej służy do olejowania włosów, a także jako dodatek do maseczek. Można smarować nim również twarz.

Olej z krokosza – zastosowanie w kuchni

Olej z krokosza barwierskiego nie bez powodu jest tłoczony na zimno. Pod wpływem wysokiej temperatury z tego surowca znikają bowiem cenne substancje odżywcze. Z tego powodu w kuchni stosuje się go w formie surowej, jako dodatek do sałatek i warzyw. To składnik o neutralnym smaku i zapachu, dzięki czemu nie wpływa na ogólny charakter potrawy. Olej z krokosza komponuje się doskonale z karczochem, kiełkami, dynią i sałatami.

Jak działa olej z krokosza i na co może pomóc?

Olej krokoszowy od lat jest stosowany jako naturalny sposób na poradzenie sobie z wieloma dolegliwościami. Sięgają po niego ludzie w każdym wieku, borykający się z chorobami, menopauzą czy problemami skórnymi.

Olej krokoszowy na zapalenie skóry

Na rynku znaleźć można wiele preparatów przeciwzapalnych z dodatkiem krokosza. Olej z tej rośliny może pomóc poradzić sobie m.in. z zapaleniem skóry. Z tego powodu powszechnie stosuje się go w walce z trądzikiem, łuszczycą czy podrażnieniami po depilacji.

Olej krokoszowy na serce

Kwasy tłuszczowe zawarte w krokoszu wspierają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Olej z tej rośliny może pomóc uregulować gospodarkę lipidową i zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy. Wspiera również prawidłowe ciśnienie krwi.

Olej krokoszowy na płuca

Olej z krokosza cieszy się popularnością w sezonie grypowym. Może przyczynić się do zmniejszenia dolegliwości związanych z infekcjami górnych dróg oddechowych. Jest stosowany w celu ułatwienia odkrztuszania i oddychania. Może pomóc rozrzedzić zalegającą wydzielinę i poradzić sobie z uczuciem duszności.

Olej krokoszowy na włosy

W skład oleju z krokosza wchodzi wiele substancji, które wspierają wzrost włosów. Mogą one również przyczynić się do poprawy mikrokrążenia w skórze głowy. Takie zjawisko może pomóc lepiej odżywić cebulki. Olej z krokosza jest chętnie stosowany przez osoby, które chcą poprawić kondycję włosów i przyspieszyć ich wzrost. Używa się go m.in. do olejowania, na kilkadziesiąt minut przed myciem kosmyków.

Olej krokoszowy na objawy PMS

Olej z krokosza jest stosowany m.in. przez kobiety. Może bowiem pomóc poradzić sobie z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami, pojawiającymi się na kilka dni przed rozpoczęciem cyklu menstruacyjnego. Olej z krokosza zawiera m.in. kwas linolowy. Składnik ten wspiera regulowanie poziomu prostaglandyny w organizmie.

Jakie składniki zawiera olej z krokosza?

Olej z krokosza zawiera wiele cennych substancji odżywczych, które wspierają funkcjonowanie różnych organów w ludzkim ciele. Substancja pozyskiwana w wyniku tłoczenia jest pełna takich składników, jak:

  • kwas linolowy,

  • kwas linolenowy,

  • kwas oleinowy,

  • kwas stearynowy,

  • kwas arachinodowy,

  • fitosterole,

  • luteolina,

  • witamina A,

  • witamina E.

Trzeba pamiętać, że wymienione składniki są obecne jedynie w oleju tłoczonym na zimno. Pod wpływem wysokiej temperatury zanikają, przez co produkt traci swoje właściwości. Co więcej, niektóre substancje zawarte w oleju są również szczególnie wrażliwe na promieniowanie słoneczne. Z tego powodu olej z krokosza barwierskiego przechowuje się zwykle w butelkach wykonanych z ciemnego szkła.

Dokładny skład oleju z krokosza różni się również w zależności od tego, w jakich warunkach rosła roślina. Dobrym pomysłem jest wybór produktów ze sprawdzonych, ekologicznych upraw.

olej z krokosza 03

Jak stosować olej z krokosza – porcjowanie

W przypadku osób dorosłych maksymalna dopuszczalna porcja oleju z krokosza barwierskiego to 15 ml dziennie. Substancję tę należy przyjmować na zimno – nie nadaje się ona do smażenia i pieczenia, ponieważ traci cenne składniki już w temperaturze 65 stopni Celsjusza.

Olej z krokosza można stosować również zewnętrznie. Najczęściej traktuje się go jako dodatek do gotowych kosmetyków lub jeden z kroków codziennej, wieczornej pielęgnacji.

Jak przechowywać olej krokoszowy?

Olej krokoszowy należy przechowywać w zacienionym, chłodnym miejscu, np. w lodówce. Preparat zakupiony w sklepie zwykle jest zamknięty w butelce z ciemnego szkła. Ogranicza to dopływ promieni słonecznych, które mogłyby powodować rozpad niektórych witamin w nim zawartych.

Olej z krokosza – przeciwwskazania

Regularne spożywanie oleju nie jest zalecane kobietom w ciąży. Zbyt duże ilości tego składnika mogą bowiem spowodować poronienie. Krokosz barwierski często powoduje również uczulenia. Osoby z alergią na tę roślinę nie powinny włączać jej do codziennej diety.

Szczególną ostrożność powinny zachować też osoby w trakcie farmakoterapii. Leki przepisane przez specjalistę mogą bowiem wchodzić w reakcję z niektórymi surowcami roślinnymi, włączanymi do diety w celu suplementacji określonych składników. W takim przypadku warto skonsultować chęć codziennego przyjmowania krokosza barwierskiego z lekarzem lub farmaceutą.

Olej z krokosza – skutki uboczne i działania niepożądane

Spożywanie oleju krokosza w zbyt dużych porcjach może przyczynić się do wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak biegunka i mdłości. U osób uczulonych na tę substancję pojawiają się objawy alergii, zależne od stopnia nasilenia problemu. W przypadku kobiet w ciąży stosowanie oleju z krokosza może doprowadzić nawet do poronienia.

Dlaczego warto stosować olej z krokosza?

Olej z krokosza to substancja pełna cennych substancji odżywczych, które wspierają walkę z wieloma dolegliwościami. Surowiec ten jest dość tani i łatwo dostępny. Ma mało wyrazisty smak i zapach, dlatego może być stosowany jako dodatek do różnych potraw.

Olej z krokosza może pomóc pozbyć się niepożądanych objawów menopauzy, dolegliwości związanych z PMS czy poprawić stan włosów oraz skóry. Substancja ta wspiera regenerację cery, zwłaszcza jeśli chodzi o stany zapalne i drobne rany. Olej z krokosza tłoczony na zimno może pomóc zwalczyć uczucie duszności podczas infekcji górnych dróg oddechowych, poprawić elastyczność cery, spłycić zmarszczki i unormować ciśnienie krwi. Przez wiele osób jest włączany do codziennej diety w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia poważnych chorób, jak udar mózgu, zawał serca czy miażdżyca. Trzeba jednak pamiętać, by stosować go zgodnie z zaleconym porcjowaniem.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Odkryj sekrety masła orzechowego! Czy jest tak zdrowe, jak mówią? Dowiedz się więcej o jego korzyściach i zagrożniach. Naucz się jak wybrać najlepszy typ dla zdrowia.
Pitaja to egzotyczny owoc o intrygującym wyglądzie i słodko-kwaskowym, tropikalnym smaku. Wykazuje bardzo korzystny wpływ na zdrowie i na sylwetkę. Poznaj wszystkie walory pitaji!
Ocet jabłkowy to fenomen prozdrowotny ostatnich lat. Ma szeroki wachlarz zastosowań, a co najważniejsze, w większości przypadków wykazuje bardzo wysoką skuteczność działania.
Idealna nie tylko podczas gotowania: Zobacz dlaczego jeszcze warto wprowadzić tapiokę do swojej codziennej diety!
Amla, niewielkie owoce, bogate w składniki odżywcze, przede wszystkim witaminę C, korzystnie oddziałujące na ludzki organizm, kompleksowo wspierające osłabiony stan zdrowia.