Zielares miód z mniszka

Miód z mniszka lekarskiego – Właściwości miodu z mlecza. Przepisy i jak go zrobić?

Mniszek lekarski znany powszechnie jako mlecz to niezwykle popularna i często występująca roślina lecznicza. Niestety, mało kto wie, jak bardzo jest wartościowa i ile cennych substancji w sobie zawiera. Jej działanie jest bardzo szerokie, a spożywanie miodu z mniszka lekarskiego pozwala nie tylko poprawić ogólną kondycję organizmu, ale również zapobiega miażdżycy, ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jedną z ciekawszych form jej wykorzystania jest miód. Jak go zrobić? Jakie ma właściwości? Co jeszcze warto wiedzieć o tej dobroczynnej roślinie?
Mniszek lekarski to bardzo pospolita i popularna miododajna roślina. Rośnie dziko na łąkach w ogródkach, a nawet w centrach miast. Jest łatwa w uprawie i bardzo odporna na różnorodne warunki atmosferyczne. Jest samosiejką, ponieważ samodzielnie rozsiewa swoje nasiona, co potem przekłada się na jej ogromną popularność i powszechność występowania. Jedną z postaci, pod którą można ją spożywać, by wykorzystać jej prozdrowotne właściwości, jest miód.
Miód z mniszka lekarskiego to niezwykły produkt, który niesie ze sobą wiele wartościowych składników odżywczych. Ten prawdziwy, choć nie jest szczególnie popularny, przygotowują pszczoły. Warto po niego sięgnąć, ponieważ jest bogaty w korzystne dla zdrowia substancje. Uważa się, że jest to jeden z najzdrowszych miodów. Bardzo popularnym produktem jest też syrop, który można przygotować samodzielnie. Co ciekawe, on również bywa nazywany miodem z mniszka lekarskiego.
Do przygotowania własnej roboty miodu z mniszka lekarskiego należy zbierać kwiaty i liście z miejsc bezpiecznych i oddalonych od intensywnego ruchu samochodów, ponieważ spaliny przenikają do wnętrza rośliny i wpływają na jej właściwości.
Mniszek lekarski kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Ma intensywnie żółtą główkę, a płatki są wąskie i długie. Gdy przekwitnie, główka kwiatka zasypuje się nasionkami wyposażonymi w jasne baldachimy. Wystarczy podmuch wiatru, by zerwać je z główki, a baldachimy działają jak spadochron i pomagają rozsiewać nasionka po okolicy. Kwitnący mniszek popularnie nazywany jest mleczem. Gdy przekwitnie i obsypie się nasionami, wówczas nazywa się go często dmuchawcem.
Zielares miód z mniszka

Właściwości miodu z mniszka lekarskiego (mlecza)

Produkowany przez pszczoły miód z mniszka lekarskiego jest jasnożółty i ma bardzo intensywny aromat. W smaku jest bardzo słodki i lekko mdławy.
Miód z mniszka lekarskiego to znakomite źródło witamin (A, C i D), co przekłada się na jego korzystne działanie w organizmie człowieka. Wspiera układ odpornościowy i kostny, a często również stosowany jest pomocniczo w przypadku kaszlu suchego.
Obecność witamin z grupy B w miodzie z mniszka lekarskiego wzmacnia układ nerwowy.
Ten niesamowity produkt zawiera w sobie również pierwiastki:
  • potas;
  • magnez;
  • żelazo;
  • krzem.
Wzmacnia układ odpornościowy i pokarmowy. Wspiera procesy trawienia. Duże ilości garbników działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo.
Dzięki zawartości flawonoidów w składzie miodu, ma również działanie antyoksydacyjne. Spowalnia procesy starzenia, chroni komórki i narządy przed działaniem wolnych rodników i ma działanie przeciwzapalne. Triterpeny natomiast obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, mają działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i oczyszczające.
I choć wymieniono już bardzo wiele cennych właściwości leczniczych miodu z mniszka lekarskiego, to nadal nie są to wszystkie aspekty jego działania.
Asparagina wzmacnia procesy poznawcze, inulina chroni jelita przed infekcjami, a kwas krzemowy przyspiesza gojenie ran. Działanie przeciwmiażdżycowe miodu, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne zapewniają kwasy polifenolowe.
Duże ilości glukozy i fruktozy dodają energii, a choliny chronią i zabezpieczają wątrobę.

Miód z mniszka — zastosowanie i na co pomaga?

Miód z mniszka znajduje zastosowanie w lecznictwie i profilaktyce ze względu na swoje właściwości lecznicze. Można go stosować między innymi na:
  • dolegliwości wątroby i dróg żółciowych;
  • schorzenia układu moczowego – ma działanie moczopędne;
  • niestrawność i dolegliwości żołądkowe;
  • przeziębienie i grypę;
  • bóle reumatyczne;
  • osłabienie fizyczne i psychiczne;
  • wzmocnienie odporności.
Miód mniszkowy świetnie się też sprawdzi jako środek wzmacniający serce i łagodzący bóle reumatyczne. Natomiast znajdujące się w nim witaminy i mikroelementy dodają energii, ogólnie wzmacniają organizm i poprawiają jego funkcjonowanie. Wspiera też układ pokarmowy i ma działanie przeciwzapalne.

Jak stosować miód z mniszka — dawkowanie miodu z mlecza?

Miód z mniszka można dodawać do potraw, by wzbogacić ich smak. Trzeba jednak pamiętać, by nie stosować go w trakcie gotowania, a dopiero po lekkim przestygnięciu potrawy. Można przyrządzać z nim zdrowe sałatki.
Świetnie sprawdzi się też picie szklanki wody z łyżeczką miodu. Można nim słodzić kawę lub herbatę, ale dopiero, gdy przestygną. Żeby wykorzystać maksymalnie dużo właściwości miodu mniszkowego, nie może on być poddany działaniu temperatury powyżej 40 stopni. Powyżej tej temperatury niszczą się zawarte w miodzie najlepsze składniki.
Nie zaleca się przekraczania dawki dwóch, trzech łyżek miodu na dobę. Mogą być spożywane prosto ze słoika, na kanapce lub w herbacie.

Czy dzieci mogą pić miód z mniszka?

Zasadniczo stosowanie miodu jest bezpieczne. Nie zaleca się jednak podawania go małym dzieciom, szczególnie niemowlętom. W przypadku dzieci w starszym wieku, jego podawanie powinno odbywać się pod kontrolą, a porcje bardzo ograniczane.

Czy można stosować miód z mniszka lekarskiego w ciąży?

Miód z mlecza można spożywać w ciąży, ale jedynie pod pewnymi warunkami. Jeżeli kobieta cierpi na cukrzycę ciążową lub ma uczulenie, wówczas powinna zrezygnować z niego w swojej codziennej diecie. Jeżeli nie ma tych dolegliwości, może stosować go do herbaty czy na kanapki. Warto jednak ściśle kontrolować spożywane ilości, ponieważ skutkiem jego nadużywania może być otyłość.

Miód z mniszka — przeciwwskazania

Miód z mniszka jest stosunkowo bezpiecznym produktem i nie ma wielu przeciwwskazań do jego stosowania. Nie zaleca się go osobom z cukrzycą, ponieważ może istotnie podnieść u nich poziom cukru. Ostrożność powinny też zachować osoby uczulone i ze skłonnością do otyłości. Naturalnie, przeciwwskazaniem jest również wiek: niemowlęta w ogóle nie powinny go spożywać. Zastosowanie miodu powinno być podyktowane więc rozsądkiem i rozwagą.
Zielares miód z mniszka

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego (mlecza)?

Zasadniczo miód z mniszka lekarskiego robią pszczoły. Samodzielnie można natomiast przygotować syrop, którego potocznie określa się miodem.
Żeby zrobić miód potrzeba około pięciuset kwiatów mniszka lekarskiego, litr wody, kilogram cukru i dwie – trzy cytryny. Należy pamiętać, by główki były zbierane w miejscu oddalonym od spalin samochodowych i innych zanieczyszczeń.
Kwiaty mniszka lekarskiego muszą być oczyszczone. Zalewa się je wodą i gotuje na wolnym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie zestawia z ognia i przykrywa ściereczką na 24 godziny. Po dobie wywar należy odcedzić, a kwiaty mniszka wycisnąć (na przykład przez gazę). Dodać cukier i sok z cytryn. Wymieszać i ponownie wstawić na ogień. Gotować przez trzy godziny bez przykrycia, aż całość zgęstnieje, czyli do uzyskania konsystencji syropu. Tak przygotowany można przelewać wyparzonych słoiczków. Odstawia się je w ciemne miejsce na trzy godziny. Dopiero potem zakręca. A jak przechowywać miód? Tak jak wszystkie tego typu miody i syropy. Najlepiej w temperaturze pokojowej.

Przepis na miód z mniszka lekarskiego

Przepis na miód z mniszka lekarskiego jest raczej uniwersalny i trudno znaleźć jakieś wariacje na jego temat lub odmienne metody gotowania. Niektórzy zalecają postawienie zakręconych słoiczków do góry dnem na trzy godziny i dopiero po tym zakończenie przygotowań. Jeżeli chodzi o ilości cukru, to również, najczęściej zaleca się kilogram na litr wody i pięćset kwiatów mniszka. Według własnego upodobania można jednak nieco tutaj modyfikować gramaturę. Z reguły zmiany dotyczą dodawania cukru, nie ujmowania.

Kiedy warto sięgnąć po miód z mniszka?

Miód z mniszka można stosować profilaktycznie i jako wsparcie w leczeniu niektórych chorób. Warto po niego sięgnąć w chwilach obniżonej ogólnej kondycji organizmu. Chodzi tu zarówno o osłabienie fizyczne i psychiczne. Świetnie sprawdzi się też jako wsparcie przy osłabionej odporności lub w okresie jesienno – zimowym, kiedy to układ odpornościowy narażony jest na szczególnie ciężką pracę.
Warto wdrożyć go do swojej diety również w okresie przeziębienia i grypy i innych infekcjach dróg oddechowych. Wzmocni efekty farmakologicznego leczenia, przyspieszy powrót do zdrowia i złagodzi objawy infekcji.
Osoba, która cierpi na dolegliwości wątroby i dróg żółciowych może stosować miód z mniszka lekarskiego, by poprawić swoje samopoczucie, zregenerować wątrobę i otoczyć ją szczególną ochroną.
Jest szczególnie polecany przy dolegliwościach związanych z układem moczowym. Złagodzi ich przebieg i przyspieszy proces dochodzenia do zdrowia. To również ogromne wsparcie leczenia tego rodzaju schorzeń.
Dodawany do herbaty, czy też pity rozcieńczony w wodzie, pomoże poradzić sobie z problemami trawiennymi i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Wspiera układ trawienny.
Obecność antyoksydantów pozwala redukować stany zapalne, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.
Miód z mniszka można też stosować miejscowo na spierzchnięte usta. Ma działanie nawilżające, łagodzi suchość i czyni je bardziej gładkimi. Usuwa stary naskórek, a usta stają się zdrowsze.

Miód z mniszka lekarskiego — Gdzie można kupić i w jakiej cenie?

Miód z mniszka lekarskiego jest jednym z najdroższych pośród pozostałych gatunków miodu, co jest ciekawostką, biorąc pod uwagę powszechność samej rośliny. Okazuje się jednak, że same pszczoły bardzo rzadko wykorzystują nektar z mniszka do produkowania miodu. Najczęściej wykorzystują go jako własne pożywienie, a znacznie rzadziej surowcem na miód. Stąd właśnie jest on tak rzadko spotykany, a co za tym idzie – drogi. Litr miodu z mniszka lekarskiego kosztuje około 40 – 50 zł z powodu jego ograniczonej dostępności.
Miód mniszkowy nie jest dostępny w zwykłych marketach spożywczych. Można go kupić w punktach ze zdrową żywnością lub bezpośrednio w pasiekach. Sklepy internetowe ze zdrową żywnością również mogą nim dysponować. Znalezienie go jednak w popularnym supermarkecie raczej nie jest możliwe.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOOD

SUPERFOOD

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Poznaj możliwe skutki uboczne picia kolagenu. Dowiedz się czy można go przedawkować. Zobacz jak stosować go bezpiecznie by uniknąć interakcji i efektów ubocznych.
Zastanawiasz się nad suplementacją magnezu? Dowiedz się, jak uniknąć ryzyka przedawkowania i zadbać o swoje zdrowie. Przeczytaj teraz i bądź bezpieczny.
Witamina C spełnia wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. W suplementach diety często spotkać można witaminę C w bardzo wysokich dawkach. Czy jej przedawkowanie jest groźne?
Chrom jest pierwiastkiem, który wspiera prawidłową pracę organizmu. Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, pomaga utrzymać aktywność enzymów trawiennych. Sprawdź.