Zielares moringa

Moringa – Właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i przeciwwskazania

Moringa olejodajna (moringa oleifera) to tropikalne drzewo, które pochodzi z Indii i Pakistanu. Obecnie moringa rośnie również na terenie Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Bywa nazywana drzewem chrzanowym, ponieważ smak jej korzeni przypomina smak chrzanu. Jest rośliną niezwykle wartościową i bogatą w substancje odżywcze. Z tego względu nazywa się ją również cudownym drzewem lub drzewem długiego życia. Ze względu na skład zaliczana jest również do tak zwanej super żywności (superfood). Co sprawia, że zyskała tak pozytywne przydomki?
Moringa olejodajna to drzewo, które jest bardzo odporne na suszę, dlatego też może rosnąć nawet w najtrudniejszych warunkach atmosferycznych. Do rozkwitu potrzebuje gorącego i suchego klimatu. Dorasta nawet do 10 metrów wysokości. Na świecie występuje około 13 gatunków tego drzewa, ale to moringa oleifera jest najbardziej znana.
Z uwagi na bogactwo składników, które się w niej znajdują oraz na jej niezwykłe właściwości lecznicze i zdrowotne została zaliczona do grona superżywności. Mówi się też, że mogłaby wpłynąć na poprawę jakości odżywiania całej ludzkości. Jest rośliną, która praktycznie w całości może być wykorzystana i znalazła dla siebie zastosowanie zarówno w ziołolecznictwie, medycynie naturalnej, jak i kosmetyce i kuchni. Kora tego drzewa pomaga w wytwarzaniu papieru, a wszelkie pozostałe części drzewa jako odpady produkcyjne mogą służyć jako doskonały ekologiczny nawóz.
Zielares moringa

Moringa — właściwości

Badania wykazały, że licie moringa mogą się przyczynić do walki z niedożywieniem i niewłaściwą jakością odżywiania ludzi na całym świecie. Wszystko dlatego, że roślina jest bogata w substancje ważne z punktu widzenia ludzkiego organizmu. Wśród nich znajdują się chociażby aminokwasy. Sproszkowane liście drzewa stosuje się w krajach dotkniętych głodem i biedą, ponieważ pomaga w zwalczaniu skutków niedostatecznej podaży żywności.
Liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze swoich liści moringa zawdzięcza obcności związków bioaktywnych. Moringa zawiera:
  • węglowodany;
  • białka;
  • tłuszcze;
  • błonnik;
  • witaminę A;
  • witaminę B1, B2, B3;
  • witaminę C;
  • wapń;
  • miedź;
  • żelazo;
  • magnez;
  • fosfor;
  • potas;
  • cynk.
W jej składzie znaleźć można też bor (reguluje gospodarowanie innymi pierwiastkami i ważny jest dla prawidłowej pracy mózgu), mangan (zdrowie kości i stawów) i chrom (przemiana materii i obciążenie stresem). Zawiera też witaminę e.
To jednak nie koniec. Liście moringa zawierają w sobie również:
  • 26 substancji przeciwzapalnych;
  • 46 antyoksydantów.
Ze względu na tak bogaty skład i wysoką zawartość antyoksydantów może być stosowana na wiele chorób i dolegliwości. Badania wykazały, że może być pomocna przy leczeniu wielu poważnych chorób, jak epilepsji, astmy, czerwonki bakteryjnej, zawrotów głowy, bakterii pasożytniczych, efektów po ukąszeniu pająka i skorpiona. Te właściwości terapeutyczne moringa oleifera znane były już w czasach starożytnych, a współcześni badacze je potwierdzili. Obecnie wiadomo też, że moringa może ponadto być pomocna w leczeniu anemii, gorączki, kataru i infekcji górnych dróg oddechowych.
Ponieważ zawiera w sobie aż czterdzieści sześć antyoksydantów zwalcza wolne rodniki, pomaga uporać się ze stresem oksydacyjnym, spowalnia proces starzenia i zwiększa przyswajalność witamin i minerałów. Właściwości przeciwutleniające powodują również, że moringa ma działanie przeciwzapalne, a przez to również przeciwnowotworowe. Badania wykazały, że wystąpienie niektórych rodzajów nowotworów ma związek z nierozpoznanymi i nieleczonymi stanami zapalnymi. Jakie jeszcze ma właściwości moringa olejodajna?
Moringa poprawia pracę jelit i wpływa na utrzymanie naturalnej mikroflory bakteryjnej. Obniża poziom glukozy we krwi. Moringa wpływa też na obniżenie „złego” cholesterolu LDL. Prawdopodobnie ma też działanie wspomagające w procesie odchudzania porzez lepszą przemianę materii, ale to nie zostało jeszcze jednoznacznie udowodnione.
Jest bogata w duże ilości białka i aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm człowieka nie produkuje samodzielnie), dlatego też ma swój udział w budowaniu mięśni. Pomaga też w ich regenerowaniu po intensywnym wysiłku, na przykład po treningu.
Suszone liście moringa pomagają obniżyć ciśnienie krwi i regenerują oksydacyjne uszkodzenia naczyń krwionośnych.
Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Znacząco poprawia stan skóry.

Jak działa moringa i na co pomaga?

Moringa działa poprzez zawarte w jej składzie substancje odżywcze, minerały, pierwiastki i witaminy. Liczne antyoksydanty regenerują uszkodzenia, do których doszło pod wpływem działania wolnych rodników i poprawiają wchłanianie witamin i minerałów. Dzięki temu organizm otrzymuje niezbędną dawkę substancji aktywnych do tego, by prawidłowo funkcjonować i samodzielnie redukować ewentualne zagrożenia.
Wpływ na mikroflorę bakteryjną w jelitach usprawnia ich pracę, ale również przyspiesza procesy trawienia i wzmacnia jelitową barierę ochronną.
Obecność aminokwasów egzogennych pozwala organizmowi uzupełnić ewentualne braki, ale również wykorzystać dostarczone w ten sposób składniki do budowania i regenerowania własnych mięśni.
Liście moringi zawierają też pierwiastki, które rzadko występują w produktach spożywczych. Chodzi o chrom, bor i mangan, a które mają bardzo ważne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i gospodarowania innymi pierwiastkami. Obecność witaminy C wzmacnia naczynia krwionośne.
Moringa nie tylko uzupełnia brakujące substancje odżywcze, leczy i działa profilaktycznie, ale też wzmacnia organizm i pomaga mu w prawidłowym realizowaniu jego funkcji, co powoduje, że w naturalny sposób można odzyskać dobrą kondycję i świetne samopoczucie. Sprawdzi się również do pielęgnacji skóry.

Liście moringi a odchudzanie

Nie ma jednoznacznych informacji na temat tego, czy liście moringi wpływają na odchudzanie. Z pewnością przyspieszają spalanie tłuszczu i usprawniają procesy trawienia. Zawarte w nich składniki odżywcze przyspieszają metabolizm, a to skłania organizm człowieka do częstszego sięgania po zasoby energetyczne, czyli do wykorzystania nagromadzonej tkanki tłuszczowej.
Jak dotąd jednakże liście moringi stanowiły uzupełnienie diety badanych, nie były jej podstawowym składnikiem, trudno więc jednoznacznie stwierdzić, że faktycznie pełnią istotną rolę w procesach odchudzania. Niemniej warto ją stosować, jako uzupełnienie ważnych substancji odżywczych i źródło aminokwasów egzogennych.
Zielares moringa

Moringa — zastosowanie

Z uwagi na bardzo bogaty skład i ogromne wartości odżywcze, jakie niesie ze sobą moringa, znalazła zastosowanie w wielu różnych aspektach. Wykorzystuje się ją nie tylko w medycynie naturalnej, ale również gastronomii i kosmetyce.

Moringa w kosmetyce

Pestki moringi są bogate w olej, który jest z nich wydobywany. Ma bardzo lekką konsystencję i łatwo się wchłania. Jego stosowanie nawilża, zmiękcza i wygładza skórę. W przypadku skóry suchej olej moringa dodatkowo łagodzi podrażnienia i zapobiega utracie wody z głębszych warstw skóry. Stosowany na skórę tłustą i trądzikową, zmniejsza stany zapalne, oczyszcza pory, zmniejsza poziom wydzielana sebum i łagodzi wykwity. Łagodzi skórę podrażnioną i przyspiesza jej gojenie. Wykorzystywany do skóry dojrzałej wygładza zmarszczki, zwiększa napięcie skóry, czyni ją bardziej rozjaśnioną i rozświetloną, ujędrnia.
Olej moringa może też być stosowany na włosy. Szczególnie sprawdzi się w przypadku włosów przesuszonych. Zapobiega ich puszeniu się, nawilża i pomaga w rozczesywaniu. Włosy są dzięki niemu miękkie i lśniące. Pomaga w walce z łupieżem, wzmacnia cebulki i zapobiega wypadaniu włosów. Odżywia też końcówki włosów.

Moringa w kuchni

Ze względu na bogactwo składników moringa stosowana jest również w kuchni, jako wartościowy dodatek do potraw, a może być spokojnie włączona do codziennego menu. Owoce moringi i młode pędy można gotować i spożywać po ugotowaniu. Liście, które przygotowuje się tak, jak szpinak, mają delikatny smak, który kojarzy się ze smakiem rzeżuchy. Możne też zaparzyć z nich pyszną herbatę. Sproszkowana moringa sprawdzi się jako dodatek do koktajli, sałatek, dań słodkich, zup i szejków. Z ziaren pozyskuje olej moringa można wykorzystać do smażenia potraw. Jak widać wykorzystać można różne części moringi.

Zastosowanie w medycynie

W medycynie moringa może być stosowana jako wsparcie w leczeniu cukrzycy ze względu na jej zdolności do sprawnego metabolizowania glukozy. Może być dodatkiem do diety, szczególnie w przypadku osób, które nie jedzą regularnie lub mają nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Nie tylko uzupełni organizm w niezbędne składniki odżywcze, ale wzbogaci go również w liczne witaminy i minerały. Pomoże pozbyć się toksyn. Ochroni wątrobę, wzmocni naczynia krwionośne i wpłynie regulująco na ciśnienie krwi.
Moringa zawiera liczne antyoksydanty, a to powoduje, że redukuje stany zapalne i pomaga w zwalczaniu skutków stresu oksydacyjnego. Ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne.

Moringa — wartości odżywcze

Ogromną zaletą rośliny jest to, że sproszkowane liście moringa zachowują swoje wartości odżywcze nawet przez wiele lat i to bez konieczności ich chłodzenia. Jak wiele dobrego potrafi wnieść do naszego organizmu może pokazać zestawienie jej wartości odżywczych z innymi produktami o podobnym składzie. Jeden gram sproszkowanych liści moringi dostarcza dziewięć razy więcej białka niż jeden gram jogurtu naturalnego i siedemnaście razy więcej niż gram mleka. W liściach moringi znajduje się dziesięć razy więcej witaminy A niż w marchwii i piętnaście razy więcej potasu niż w bananach, które uchodzą za jego bogate źródło. Jeżeli chodzi o żelazo, to moringa dostarcza go piętnaście razy więcej niż szpinak.
W 100 gramach liści moringi znajduje się aż 27 gramów białka, 38 gramów węglowodanów, 19 gramów błonnika i 2 gramy tłuszczu. Energetycznie, 100 gramów sproszkowanych liści moringi to nieco ponad 200 kalorii.

Moringa — dawkowanie i jak stosować?

Na rynku dostępna jest sproszkowana moringa, moringa w formie kapsułek i liście moringi do przygotowania sobie herbaty. Zaleca się stosowanie jednej łyżki suszonych liści moringa na dobę, co odpowiada jednej szklance świeżych. W przypadku herbaty zaleca się wie filiżanki dziennie.
Stosowanie większych ilości moringi nie powinno zaszkodzić, ale nie przyniesie efektów w postaci lepszego odżywienia organizmu. Okazuje się, że nadmiary zostają po prostu wypłukane.

Moringa — przeciwwskazania do stosowania

Mimo licznych pozytywnych właściwości moringa nie jest zalecana kobietom w ciąży. Jej stosowanie może bowiem spowodować wystąpienie skurczów macicy, co może doprowadzić do poronienia. Nie powinny jej też stosować matki karmiące. Odradza się też łączenie jej z lekami stosowanymi na stałe. Jeżeli jednak pacjent jest zainteresowany włączeniem moringi do swojego jadłospisu, powinien to skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym. Zachowanie bezpieczeństwa i ostrożności to najważniejsza kwestia w przypadku suplementacji.

Moringa — skutki uboczne i działania niepożądane

Przeprowadzone badania wykazały, że poza wspomnianymi wcześniej skurczami macicy moringa nie wywołuje skutków ubocznych czy też działań niepożądanych.

Moringa — dlaczego warto ją stosować?

Moringę warto stosować przede wszystkim ze względu na bogactwo składników odżywczych, które w sobie zawiera. To prawdziwa bomba witaminowa, która jest też bogata w składniki mineralne. Bogata jest w liczne pierwiastki, których dostarczanie do organizmu poprawia jego funkcjonowanie i kondycję. Pomaga spowolnić procesy starzenia i utrzymać funkcjonowanie wielu narządów na bardzo dobrym poziomie. Jest świetnym sposobem na uzupełnienie diety i poprawienie jakości swoich posiłków. Wspomaga w gojeniu się ran, działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i przeciwbakteryjnie. Jest źródłem zdrowia i młodości.

Kto powinien sięgnąć po moringę?

Moringę mogą stosować sportowcy i osoby o podwyższonej aktywności fizycznej, ponieważ duża ilość aminokwasów w niej zawartych pomaga w odbudowywaniu mięśni po intensywnym wysiłku, na przykład o treningu. Wspomaga układ kostny i pomaga zwalczyć uczucie zmęczenia i ospałości. Dzięki niej organizm dłużej pozostaje w dobrej kondycji.
Poprawia kondycję skóry i włosów, więc sięgnąć po nią mogą również osoby, które chcą wykorzystać jej kosmetyczne właściwości. Jest doskonała do każdego rodzaju skóry i włosów. Odżywia, nawilża i regeneruje. A w przypadku włosów wzmacnia cebulki i zapobiega wypadaniu włosów.
Mogą po nią sięgnąć również osoby, które cierpią na dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub chcą obniżyć poziom glukozy we krwi. Świetnie się sprawdzi w przypadku osób obciążonych genetycznie chorobami serca – wzmocni ten narząd i usprawni jego pracę.
Sięgnąć po nią powinny również osoby niedożywione, z problemami odżywiania lub brakiem apetytu. Jej skład bowiem powoduje, że nawet w niewielkich ilościach produktu jest bardzo dużo substancji odżywczych. Bogactwo antyoksydantów pozwala dłużej zachować młodość, jest źródłem długiego życia i poprawia ogólne funkcjonowanie organizmu.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Glicyna, aminokwas endogenny, korzystnie wpływający na wiele aspektów zdrowotnych, niezbędny dla funkcjonowania całego organizmu, skutecznie wspomagający leczenie różnych chorób.
Dowiedz się, co sprawia, że l karnityna jest popularna wśród osób odchudzających się i dlaczego jest tak istotna dla dobrego poziomu cholesterolu oraz testosteronu i tarczycy.
Jak działają naturalne spalacze tłuszczu? To mityczne substancje cudotwórcze, czy realne i skuteczne suplementy diety? Czy są bezpieczne? Które są najlepsze i czy mają skutki uboczne?
Jeśli chcesz wyregulować rytm dobowy i wysypiać się jak dziecko - sprawdź, jakie właściwości ma tryptofan, który wpływa korzystnie na problemy jelitowe oraz poprawę samopoczucia.
GABA - aminokwas, który sprawdzi się zwłaszcza u zestresowanych i przemęczonych. Gdzie znaleźć to źródło naturalnej harmonii i odprężenia?