Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny – Właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania i jak go zrobić według przepisu

Syrop z młodych pędów sosny (sirupus pini compositum) to naturalny sposób na wzmocnienie odporności, różne dolegliwości oraz poradzenie sobie z jesiennymi infekcjami bez konieczności sięgania do sztucznych farmaceutyków czy antybiotykoterapii. Najlepszy syrop pochodzi z młodych pędów, a te zbiera się wiosną w maju. Dlatego też, jeżeli chcesz się uchronić przed działaniem mikroorganizmów chorobotwórczych, które jesienią zbierają prawdziwe żniwo, to już wiosną pomyśl o tym, by się przed nimi zabezpieczyć.

Syrop z sosny to specyfik, który pozwala na wzmocnienie odporności, pomaga w infekcjach w czasie przeziębienia i grypy oraz wspiera w leczeniu kaszlu. Co jednak ważniejsze, na tym nie kończy się jego działanie. Syrop z sosny jest bogatym źródłem witaminy C i soli mineralnych, a to wpływa na podniesienie ogólnej kondycji organizmu, poprawia działanie układu odpornościowego i dodaje sił.

Jego ogromną zaletą jest też to, że można go samodzielnie przygotować i wykorzystywać jego lecznicze właściwości przez cały rok, aż do kolejnej wiosny, kiedy to można zebrać kolejne pędy i przygotować następną porcję syropu.

Syrop z pędów sosny

Jak zrobić syrop z pędów sosny - przepis

Skoro o tym mowa, to warto się dowiedzieć, w jaki sposób zrobić syrop z sosny. Nie jest to skomplikowane, ale warto pamiętać o kilku istotnych wskazówkach.

Przede wszystkim warto wiedzieć, że najlepszy syrop z sosny (sosna zwyczajna) powstaje z młodych przyrostów. Do zrobienia syropu należy wybierać te jasnozielonej barwy z brązową i lepką od żywicy łupinką. Ważne też, by zbierać tylko boczne młode pędy. W ten sposób nie zaburza się wzrostu drzewa, a jedynie zbiera kilka wyrastających w bok przyrostów.

Do obcinania pędów najlepiej jest wykorzystać ostry sekator. Pędy są dość mocno połączone z gałązką, więc potrzeba ostrego narzędzia. Chodzi też o to, by nie zranić i nie uszkodzić rośliny.

Do przygotowania syropu sosnowego potrzebne są młode pędy w ilości, która wypełni naczynie (słoik lub garnek), cukier kryształ i odrobina wody.

Młode pędy sosny umyć pod bieżącą wodą, obrać z brązowych łusek i mocno rozbić drewnianym tłuczkiem. Rozbite pędy należy pokroić na kawałki o długości 1 – 2 cm i przełożyć do naczynia, w którym będzie przygotowywany syrop. Pędy należy zasypywać cukrem, najlepiej warstwowo. Proporcje to mniej więcej 1:1, choć sugeruje się, by utrzymać lekką przewagę cukru. Na przykład, gdy do słoika wsypujesz 2- 3 cm pędów, to zasypujesz je 2 – 3 cm warstwą cukru. Następnie znowu pędy i znowu cukier. Tak przygotowane naczynie należy przykryć, na przykład gazą i odstawić w ciepłym i nasłonecznionym miejscu – może być parapet. Każdego dnia całość należy delikatnie przemieszać. Trzeba pamiętać, by pędy były w całości pokryte sokiem, który się z nich wydostaje. W sytuacji, gdy pędy zaczną wystawać, może pojawić się pleśń, a to sprawi, że wszystko będzie do wyrzucenia. W razie gdyby się okazało, że część pędów wystaje ponad mieszaninę, można dosypać odrobinę cukru. Jeżeli syrop przygotowujesz dla dzieci – dodaj odrobinę wody. Jeżeli przygotowujesz go dla dorosłych, można dodać 3 – 4 łyżki spirytusu. Miksturę zostaw na około 2 lub 3 tygodnie. Jeżeli w tym czasie nie było zbyt wiele słońca, wówczas mieszanina powinna stać nieco dłużej. Po tym czasie syrop zlej do czystych butelek lub słoików i zapasteryzuj. Podczas zlewania należy pamiętać o odsączeniu pędów. Można wykorzystać do tego gęste sito lub gazę.

Gotowy syrop z sosny można spożywać przez 12 miesięcy. Trzeba jednak pamiętać, by przechowywać go w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu. Chodzi o to, by się nie popsuł.

Gotowany syrop sosnowy

Można też przygotować syrop z młodych pędów sosny poprzez gotowanie. Trzy garście pędów sosny należy zalać dwoma litrami wody i postawić na ogniu. Wywar powinien gotować się przez dwie godziny. Po tym czasie trzeba go odcedzić i ponownie postawić na ogniu już bez pędów. Dodać około 1 kg cukru i gotować przez dwie lub trzy godziny. Całość musi być systematycznie mieszana, ponieważ wywar gęstnieje i może przywrzeć do garnka i się przypalić. Trzeba na to uważać. W czasie gotowania syrop nie tylko zgęstnieje, ale też mieni kolor na ciemnobrązowy. Gdy już się taki stanie, oznacza to, że jest gotowy i można go przelać do suchych i wyparzonych słoików lub butelek. Należy je mocno zakręcić i postawić do góry dnem aż do ostygnięcia. Po wystudzeniu domowy syrop nadaje się do spożycia.

Syrop z pędów sosny - właściwości prozdrowotne

Przygotowany syrop z młodych pędów sosny jest doskonałym wsparciem całego organizmu. Wzmacnia go, dodaje sił i energii, poprawia odporność i wspiera w walce z infekcjami. Dzieje się tak za sprawą składników, które można w nim znaleźć. Zawiera duże ilości witaminy C, która jest antyoksydantem, spowalnia więc procesy starzenia, chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, a ponadto wzmacnia organizm, usprawnia pracę układu odpornościowego i redukuje uczucie zmęczenia. To jednak nie wszystkie jego właściwości zdrowotne.

Sole mineralne zawarte w pędach, które następnie przedostają się do syropu usprawniają gospodarkę wodną organizmu oraz wzmacniają kości. W pędach znajdują się też duże ilości flawonoidów. Ich obecność odpowiada za działanie przeciwzapalne syropu, moczopędne, przeciwutleniające i rozkurczowe. Eteryczny olejek sosnowy wspiera walkę z kaszlem, ponieważ działa wykrztuśnie i ułatwia usuwanie wydzieliny, a gorycze poprawiają apetyt oraz mają działanie kojące i uspokajające.

Syrop z sosny ma też działanie przeciwbakteryjne, co sprawdza się w nieżycie górnych dróg oddechowych, choć nie tylko.

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny - zastosowanie

Syrop z młodych pędów sosny to naturalny sposób na walkę z popularnymi infekcjami i podniesienie odporności. Świetnie sprawdzi się w sezonie jesiennym, gdy o przeziębienie czy grypę nie jest trudno. Można go zastosować w przypadku wystąpienia kaszlu lub chrypy, na ból gardła, zapalenie gardła lub oskrzeli, na katar, w przypadku dreszczy i ogólnym osłabieniu organizmu. Ciekawostką jest to, że syrop z pędów sosny doskonale sprawdzi się zarówno w przypadku kaszlu suchego, jak i mokrego.

Jak działa syrop z pędów sosny i na co pomaga?

Syrop z sosny działa poprzez zawarte w nim substancje odżywcze i wzmacniające. Witamina C i flawonoidy są antyoksydantami, działają przeciwzapalnie, hamują działanie wolnych rodników oraz spowalniają procesy starzenia organizmu. Sole mineralne pomagają w uregulowaniu gospodarki wodnej w organizmie oraz wzmacniają kości.

Syrop świetnie się sprawdza również w przypadku infekcji, działa wykrztuśnie, wzmacnia naturalną pracę układu odpornościowego, działa antybakteryjnie. Pomaga w przypadku dreszczy, chrypki i ogólnych problemów z górnymi drogami oddechowymi.

- Syrop z sosny na kaszel

Syrop z sosny działa szczególnie skutecznie na kaszel. Doskonale sprawdza się zarówno w przypadku kaszlu suchego, jak i mokrego. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Ma działanie kojące i uspokajające, co przy napadach kaszlu ma szczególne znaczenie. Działa też rozkurczowo, czym wspiera leczenie zapalenia oskrzeli.

Jak stosować syrop z pędów sosny - dawkowanie

Dawkowanie syropu z sosny zależne jest od tego, kto go przyjmuje (dorosły czy dziecko) i w jakim celu jest stosowany. Profilaktycznie powinno się przyjmować jedną łyżeczkę syropu dziennie. W czasie choroby dorośli powinni przyjmować 3 – 4 razy dziennie po jednej łyżce, a dzieci trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.

Na jaki kaszel suchy czy mokry stosować syrop z pędów sosny?

Syrop z sosny sprawdza się w kaszlu suchym, ponieważ oddziałuje na ośrodek kaszlu zlokalizowany w rdzeniu przedłużonym. Dzięki temu pomaga się uporać z napadami kaszlu, łagodzi je i wycisza. W przypadku kaszlu mokrego wpływa na rozrzedzenie wydzieliny i działa wykrztuśnie. Ułatwia więc usuwanie wydzieliny z dróg oddechowych, a tym samym wpływa na uporanie się kaszlem mokrym.

Czy syrop z pędów sosny można podawać dzieciom?

Syrop z sosny można podawać dzieciom już od drugiego roku życia. Jednak są to tylko sugestie ponieważ nie ma jednoznacznych badań na ten temat. Przed podaniem syropu dziecku, szczególnie tak małemu, warto skonsultować się z lekarzem pediatrą i ustalić, czy będzie to bezpieczne rozwiązanie.

Czy syrop z pędów sosny można stosować w ciąży?

Ogromną zaletą syropu z sosny jest to, że jest on bezpieczny dla kobiet w ciąży. Jest całkowicie naturalny i nie zawiera szkodliwych w tym stanie substancji. Witamina C czy flawonoidy są jak najbardziej bezpieczne, można więc stosować go jako wsparcie w czasie infekcji. Nie powinien więc zaszkodzić przyszłej mamie.

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny - przeciwwskazania

Mimo tego, że syrop z sosny jest bezpieczny nawet dla kobiet w ciąży, istnieje kilka przeciwwskazań do jego stosowania. Przede wszystkim nie mogą go przyjmować osoby, które są uczulone na olejek eteryczny sosny (w tym olejek terpentynowy).

Działa wykrztuśnie, więc może nasilić objawy takich chorób jak astma czy krztusiec. Osoby z tymi dolegliwościami nie powinny go stosować. Niekiedy lekarze przy łagodnej astmie przyzwalają na wdrożenie go do terapii przeciwprzeziębieniowej.

Nie jest zalecany osobom z cukrzycą, insulinoopornością i zespołem metabolicznym. Zawiera duże ilości cukrów prostych, które dodaje się w czasie przygotowania, a to powoduje, że może poważnie zaburzyć poziom cukru we krwi.

Syrop z pędów sosny - skutki uboczne

Zasadniczo, syrop z sosny nie daje skutków ubocznych. Warto jednak pamiętać, że może nasilić objawy krztuścia i astmy, wywołać objawy alergii oraz podnieść poziom cukru we krwi.

Czy syrop z pędów sosny trzeba pasteryzować?

Przygotowany samodzielnie syrop z sosny należy pasteryzować, jeżeli jest przygotowywany na zimno. Wykorzystując przepis, w którym pędy poddawane są gotowaniu, pasteryzacja nie jest już konieczna.

Dlaczego syrop z sosny fermentuje?

Syrop sosnowy może fermentować, jeżeli zostanie nieprawidłowo zebrany, pędy będą wilgotne lub lekko spleśniałe. Ponadto fermentacja może się rozpocząć z powodu dodania zbyt małych ilości cukru na daną ilość pędów. Dlatego też zawsze lepiej trochę tego cukru dosypać, by zabezpieczyć syrop i uchronić go przed fermentacją.

Kiedy i jak zbierać młode pędy sosny?

Młode pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Trzeba wykorzystać rękawiczki (ponieważ są bardzo lepkie od żywicy) oraz ostry nóż lub sekator. Lepszy będzie sekator. Obcinać należy tylko boczne przyrosty, by nie zaburzyć wzrostu drzewa.

Dlaczego warto stosować syrop z pędów sosny?

Warto stosować syrop sosnowy ponieważ jest to naturalny i bezpieczny sposób radzenia sobie z infekcjami i wzmacniania swojej odporności. Mogą go przyjmować dzieci i kobiety w ciąży, a to jednoznaczny argument za tym, że jego stosowanie nie niesie zagrożeń. Ponadto, stosowany profilaktycznie pozwoli uchronić się przed antybiotykoterapią.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Sprzymierzeniec zdrowia i szczupłej figury w jednym? Poznaj lukrecję, która zaskoczy cię intensywnością i wszechstronnością działań oraz nieprzeciętnymi walorami smakowymi.
Matcha to sproszkowana zielona herbata, której charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, jak ją pić, aby zachować pełnię cennych substancji herbaty.
Pitaja to egzotyczny owoc o intrygującym wyglądzie i słodko-kwaskowym, tropikalnym smaku. Wykazuje bardzo korzystny wpływ na zdrowie i na sylwetkę. Poznaj wszystkie walory pitaji!
Rzeżucha kojarzy nam się przede wszystkim z wiosną. Warto wiedzieć, że stanowi źródło wielu wartości odżywczych. Zobaczmy, dlaczego warto jeść rzeżuchę nie tylko na Wielkanoc.
Miód spadziowy to prawdziwa bomba zdrowia rodem z lasu. Jest skarbnicą antyoksydantów, minerałów i enzymów. Z wysoką mocą wzmacnia nasz organizm i wyjątkowo ubogaca naszą dietę.