mango afrykańskie

Mango afrykańskie – Właściwości, działanie, stosowanie, zastosowanie, skutki uboczne i w czym może pomóc

Istnieje grupa owoców, które przy regularnym spożywaniu mogą przyspieszać proces odchudzania. Jednym z nich jest owoc mango afrykańskiego (Irvingia gabonensis). Według przeprowadzonych badań stymuluje rozpad lipidów i ich usuwanie z ustroju, co pozwala na zmniejszenie tłuszczowej masy ciała. Pomoc w wyszczuplaniu sylwetki to jednak nie koniec zalet afrykańskiego mango. Doskonale wpływa na trawienie, detoksykuje ciało, poprawia kondycję układu krążenia, może też korzystnie oddziaływać na organizm na wiele innych sposobów. Czym jest mango afrykańskie, jakie ma właściwości i jak je stosować?

Mango afrykańskie (Irvingia gabonensis), znane również pod nazwami: mango dzikie, dika i ogbono, zyskało ostatnimi laty szeroką sławę, szczególnie jako składnik suplementów diety przyspieszających redukcję tłuszczu.

Owoc afrykańskiego mango pochodzi głównie z lasów tropikalnych Kamerunu, ale występuje też w innych rejonach Afryki, w tym w Nigerii, Ugandzie, Kongo i na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Jego kluczowym elementem są nasiona. Ekstrakt z pestek mango afrykańskiego to skarbnica substancji biologicznie czynnych, które regulują metabolizm i pomagają sprawniej gubić nadmiarowe kilogramy.

Z uwagi na wysoką zawartość flawonów i innych substancji aktywnych ekstrakt z pestek mango afrykańskiego ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, dlatego surowcem tym warto zainteresować się nie tylko wtedy, gdy dążymy do wyszczuplenia figury, ale również gdy poszukujemy skutecznego sposobu na poprawę kondycji kluczowych organów, rewitalizację ciała oraz zyskanie lepszej odporności.

Drzewo Irvingia gabonensis to roślina wiecznie zielona, dorastająca do 40 m wysokości i rosnąca głównie w dżunglach i tropikalnych lasach deszczowych. Ma ciemnozielone liście, białe kwiaty i bardzo twarde drewno. Owoc mango afrykańskiego z wyglądu przypomina zwykłe mango. Obfituje w błonnik pokarmowy i białko, jest niezwykle pożywny i sprzyja szybkiej przemianie materii. Miąższ jest miękki, soczysty i ma tropikalny smak.

Afrykańskie mango jest nie tylko ciekawym owocem wartym wprowadzenia do diety, ale i cennym surowcem, z którego pozyskuje się prozdrowotne nasiona. Ekstrakt z pestek mango afrykańskiego należy do podstawowych substancji aktywnych wchodzących w skład licznych spalaczy tłuszczu. Stanowi on też element suplementów diety wzmacniających organizm oraz wspomagających obniżanie poziomu cholesterolu.

mango afrykańskie

Mango afrykańskie – właściwości

Mango afrykańskie to jeden z najczęściej badanych pod względem wpływu na zdrowie i masę ciała owoców na świecie. Trzeba podkreślić, że kolejne testy przeprowadzane na tym owocu wypadają nad wyraz pozytywnie. Wykazano na przykład, że ekstrakt z pestek mango ma wpływ na przyspieszanie metabolizmu, na spadek poziomu cholesterolu LDL, wzrost poziomu cholesterolu HDL, spadek cholesterolu całkowitego oraz spadek poziomu trójglicerydów.

Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, związków mineralnych, witamin, błonnika pokarmowego, aminokwasów i białek, zarówno owoc mango afrykańskiego, jak i ekstrakt z nasion mango afrykańskiego, może przynieść nam szereg korzyści, czy to w aspekcie kondycji organizmu, czy wyglądu skóry i sylwetki.

Najważniejsze właściwości Irvingia gabonensis to:

  • poprawa metabolizmu węglowodanów i tłuszczów,

  • hamowanie apetytu, zapewnianie uczucia sytości,

  • zapobieganie nadmiernemu przyrostowi tkanki tłuszczowej,

  • usprawnianie procesów energetycznych w organizmie,

  • stymulowanie pracy jelit, usprawnianie procesów trawienia pokarmów,

  • oczyszczanie organizmu z toksyn,

  • właściwości moczopędne,

  • właściwości antyoksydacyjne,

  • działanie przeciwzapalne,

  • działanie antybakteryjne,

  • działanie hipoglikemiczne,

  • poprawa kondycji skóry i włosów.

Mango afrykańskie – zastosowanie

Mango afrykańskie to owoc o szerokim zastosowaniu przede wszystkim w farmaceutyce i suplementacji, ale również w sztuce kulinarnej. Owoce mango można jeść na surowo, dodawać do deserów i sałatek owocowych. Robi się z nich także rozmaite przetwory, w tym galaretki, konfitury, soki i dżemy.

Miażdżone nasiona tego owocu są powszechnie wykorzystywane w kuchni afrykańskiej. Mogą stanowić bazę dań albo dodatek do nich. Można je grillować, smażyć, piec, gotować. Są składnikiem potraw z ryb, zup, potraw mięsnych oraz dań jednogarnkowych. Tłuszcz tłoczony z ziaren mango afrykańskiego jest podstawą do wyrobu innych produktów, w tym głównie czekolad i innych słodyczy.

Ekstrakt z nasion mango afrykańskiego znajduje wszechstronne zastosowanie w suplementacji, głównie sportowej i nakierowanej na spalanie tłuszczu z ciała, ale również i suplementacji typowo prozdrowotnej.

Preparaty pod nazwą „African mango” i pokrewnymi nazwami swojego czasu robiły prawdziwą furorę na rynku reduktorów wagi. Suplement diety z afrykańskim mango, poprzez pobudzanie procesów metabolicznych i blokowanie głodu, nierzadko stanowi cenne koło ratunkowe dla osób, których głównym problemem jest wybujały apetyt, podjadanie i bezustanne uzyskiwanie nadwyżek kalorycznych w diecie.

Ekstrakty z nasion afrykańskiego mango coraz częściej spotykają się z zainteresowaniem osób zmagających się z podwyższonym cholesterolem, zbyt wysokim cukrem oraz zaburzeniami krążenia. Systematycznie stosowany reguluje gospodarkę glukozowo-insulinową i polepsza lipidogram.

mango afrykańskie

Jak działa mango afrykańskie i na co może pomóc?

Mango afrykańskie obfituje w korzystnie działające na zdrowie substancje. Jego najważniejszym składnikiem afrykańskiego mango są glikozydy flawonolowe. Niezwykle istotną rolę odgrywają również ellagitaniny i kwas elagowy. Mają one silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się organizmu i zapobiegają stresowi oksydacyjnemu komórek.

Owoc mango afrykańskiego zawiera także bogatą kompozycję witamin i minerałów: witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo, potas, sód, magnez. Dzięki nim działa odżywczo na cały organizm, poprawia kondycję skóry, paznokci i włosów, wzmacnia odporność i pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego.

Obecność dużej ilości włókna pokarmowego w afrykańskim mango sprawia, że owoc ten jest dobrym patentem na pobudzenie perystaltyki jelit i sprawne wymiatanie z organizmu złogów i toksyn.

Dzięki związkom polifenolowym (w tym flawonom), błonnikowi i białku afrykańskie mango usprawnia przemiany tłuszczów i węglowodanów, przeciwdziała skokom glukozy i cholesterolu we krwi oraz hamuje łaknienie i reguluje przemianę materii, zapobiegając przy tym magazynowaniu tkanki tłuszczowej.

Za sprawą wysokiej zawartości fitozwiązków i składników odżywczych afrykańskie mango stoi też na staży prawidłowych procesów hormonalnych i energetycznych zachodzących w ustroju.

Czy mango afrykańskie rzeczywiście może pomóc w odchudzaniu?

Pochodzące z tropikalnych lasów mango afrykańskie spotyka się z coraz większym zainteresowaniem badaczy. Istnieje już zresztą szereg testów, których wynik wskazuje na dodatni wpływ tego owocu na proces spalania tkanki tłuszczowej i obniżanie masy ciała. Badania wykazują, że Irvingia gabonensis zawiera duże stężenie białek i błonnika pokarmowego, co z kolei wpływa na przyspieszenie procesów metabolicznych, unormowanie glikemii, blokowanie syntezy cholesterolu i kwasów tłuszczowych oraz hamowanie magazynowania tkanki tłuszczowej.

Według badań przeprowadzonych na uniwersytecie w Kamerunie, u osób, które regularnie stosowały mango afrykańskie, nastąpiło obniżenie cholesterolu całkowitego i trójglicerydów oraz obniżenie poziomu cukru we krwi. Doszło także do spadku masy ciała. Udowodniono również, że owoc ten reguluje gospodarkę hormonalną i energetyczną w ustroju.

Stosując ekstrakt z pestek mango afrykańskiego na odchudzanie, warto pamiętać, że spalacze tłuszczu to nie cudowne tabletki, które działają same. Jeśli chcemy efektywnie redukować tkankę tłuszczową z ciała, wraz z suplementacją warto postawić na zdrowy tryb życia. Chodzi tutaj głównie o zrównoważony sposób odżywiania i regularną aktywność fizyczną. Stosowanie afrykańskiego mango w tabletkach lub kapsułkach plus dietetyczne, lekkie posiłki plus zwiększenie ilości ruchu na co dzień, to sposób na szybkie spadki wagi.

Jak stosować mango afrykańskie – dawkowanie

Poszczególne preparaty różnią się od siebie, jeśli chodzi o ilość ekstraktu z afrykańskiego mango w 1 tabletce lub kapsułce. Większość z nich zawiera od 150 mg do 600 mg czystego ekstraktu. W przypadku tych wyższych dawek (np. 500 lub 600 mg), rekomendowana porcja to 1 tabletka lub kapsułka dziennie, a w przypadku niższych dawek (np. 150 lub 200 mg), zalecane spożycie to 1 tabletka lub kapsułka 2 razy dziennie. Preparat należy przyjmować około 1 godzinę przed posiłkiem.

Mango afrykańskie – przeciwwskazania

Preparaty z afrykańskim mango nie powinny być stosowane przez dzieci oraz osoby mające uczulenie na tę roślinę. Powinny ich też unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Osoby cierpiące na przewlekłe schorzenia i zażywające leki, decyzję o stosowaniu powinny skonsultować z lekarzem.

mango afrykańskie

Mango afrykańskie – skutki uboczne i działania niepożądane

W przypadku preparatów zawierających ekstrakty z pestek afrykańskiego mango, nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji (informację na temat sposobu użytkowania znajdziemy się na ulotce lub etykiecie). Przy stosowaniu tych środków w nadmiarze mogą pojawić się pewne skutki uboczne, takie jak:

  • bóle głowy,

  • wzdęcia brzucha,

  • nudności,

  • niestrawność,

  • zaparcia,

  • gazy,

  • problemy ze snem,

  • rozdrażnienie.

Mango afrykańskie – efekty stosowania

Bogate w polifenole, minerały, witaminy, błonnik, białko i aminokwasy mango afrykańskie usprawnia funkcjonowanie całego organizmu. Efektem regularnego stosowania przez dłuższy czas jest przede wszystkim bardziej zrównoważony poziom cukru i cholesterolu, detoksykacja organizmu, sprawniej przebiegające procesy trawienia, lepsza przemiana materii oraz szybsza redukcja tkanki tłuszczowej. Już po 1-2 tygodniach suplementacji można odnotować likwidację nadmiaru wody z organizmu, poprawę stanu skóry, większy poziom energii i poprawę samopoczucia.

Dlaczego warto stosować mango afrykańskie?

Z uwagi na silną aktywność biologiczną afrykańskie mango pozwala na zachowanie dobrej kondycji organizmu w wielu aspektach. Oczyszcza z toksyn, chroni przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, wspomaga procesy trawienne.

Co więcej, afrykańskie mango dobrze hamuje apetyt, ułatwia kontrolowanie diety, pomaga powrócić do prawidłowej masy ciała oraz uregulować poziom cukru i cholesterolu. Niewątpliwie z afrykańskim mango dużo łatwiej przeprowadzić skuteczną kurację odchudzającą niż bez asysty.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Czubryca zielona to pełna walorów prozdrowotnych mieszanka ziołowa rodem z kuchni bułgarskiej. Dodaje potrawom nietuzinkowego smaku, a zarazem wspomaga procesy trawienne.
Jarzębina znajduje zastosowanie m.in. w kuchni oraz kosmetyce. Można z niej przyrządzić jadalne sosy do mięsa, a także preparaty do pielęgnacji skóry. Sprawdź.
Poznaj najlepszy i najtańszy sposób na kaszel i przeziębienie, czyli syrop z cebuli, który m.in. wspiera odporność organizmu i pomaga łagodzić infekcje górnych dróg oddechowych.
Liście laurowe każdy ma w swojej kuchni, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, na jak wiele sposobów można je wykorzystać, jeśli chodzi o zwalczanie problemów zdrowotnych i skórnych.
Miód spadziowy to prawdziwa bomba zdrowia rodem z lasu. Jest skarbnicą antyoksydantów, minerałów i enzymów. Z wysoką mocą wzmacnia nasz organizm i wyjątkowo ubogaca naszą dietę.