Odkryj sekrety błonnika bambusowego! W naszym artykule zgłębisz jego zdrowotne korzyści, zastosowania w kuchni i wpływ na dietę keto. Idealny dla fanów zdrowego odżywiania i nowych smaków.
Jak jeść i pić siemię lniane? W całości czy mielone? Rano czy wieczorem? – Sprawdzone przepisy
Strona główna - Blog - Jak jeść i pić siemię lniane? W całości czy mielone? Rano czy wieczorem? – Sprawdzone przepisy
- Opublikowano: 02.06.2023 - Aktualizacja: 07.08.2023
Siemię lniane to składnik wykorzystywany w walce z wieloma dolegliwościami, a także element niektórych dań wytrawnych i słodkich. Niewielkie, ciemne ziarenka można przygotować na wiele różnych sposobów. Jak jeść i pić siemię lniane? Od czego zależy wybór odpowiedniego sposobu?
Spis treści
ToggleSiemię lniane – właściwości zdrowotne
Nasiona lnu zwyczajnego zawierają wiele cennych składników odżywczych, dlatego są powszechnie wykorzystywane w walce z różnymi dolegliwościami. W skład tej rośliny wchodzą przede wszystkim kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3, błonnik pokarmowy, składniki mineralne czy witaminy. Składniki te mogą pomóc poradzić sobie ze stanami zapalnymi, zakrzepami, nowotworami i wieloma innymi problemami zdrowotnymi.
Co zawiera siemię lniane?
Len zawiera wiele cennych substancji odżywczych, dlatego jest polecany osobom praktykującym różne diety. Do najważniejszych składników znajdujących się w tej roślinie można zaliczyć:
błonnik pokarmowy – len zawiera do 40% błonnika rozpuszczalnego i do 80% błonnika nierozpuszczalnego. Składnik ten może pomóc związać treści pokarmowe znajdujące się w jelicie, wspierając jego opróżnianie. Z tego względu siemię lniane jest wykorzystywane m.in. przez osoby borykające się z zaparciami,
kwasy tłuszczowe Omega-3 – len słynie z dobrego stosunku pomiędzy kwasami Omega-3 i Omega-6. Zawartość tych substancji jest większa niż w niektórych rybach. Kwasy te mogą pomóc uchronić organizm przed pojawieniem się nowotworów i miażdżycy. Wspierają funkcjonowanie układu krążenia i pracę mózgu,
witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach – w siemieniu lnianym znaleźć można zwłaszcza witaminy B1, B2, B3, B6, B12, A, C, D, E, K,
lignany – w nasionach lnu znajdują się związki, które wspierają pracę układu hormonalnego i krążenia. W jednej łyżeczce siemienia lnianego występuje aż 7 miligramów lignanów,
składniki mineralne – w skład nasion lnu wchodzi m.in. fosfor, magnez, sód, potas, wapń, żelazo, selen, cynk, miedź, mangan.
Jak bezpiecznie stosować siemię lniane?
Siemię lniane zawiera wiele cennych substancji odżywczych, jednak nie należy stosować go w nadmiarze. Zbyt duża ilość spożywanego lnu, zwykle przekraczająca 4 łyżki stołowe dziennie, może doprowadzić do różnych dolegliwości. Nasiona lnu zwyczajnego zawierają bowiem niewielkie ilości związków cyjanowych. Co więcej, stosowanie siemienia tuż przed lub tuż po przyjęciu leków może wpłynąć negatywnie na ich działanie. Z tego powodu osoby stosujące farmakoterapię powinny odczekać co najmniej godzinę przed spożyciem siemienia lnianego.
Jakie siemię lniane wybrać: całe ziarna czy mielone?
Nasiona lnu są dostępne w dwóch wersjach. Pierwsza z nich to niewielkie, ciemne ziarenka o błyszczącej łupinie, które często wykorzystuje się do posypywania wypieków. Drugą formą są już zmielone nasiona.
Na rynku znaleźć można też olej lniany, który ma lekko orzechowy smak i rybny zapach. Trzeba jednak pamiętać, że nie zawiera on niektórych substancji odżywczych, jakie można znaleźć w całych lub mielonych ziarnach. Olej ten nie sprawdzi się również podczas smażenia, dlatego traktuje się go głównie jako dodatek do sałatek.
Zaleca się kupowanie całych nasion lnu i mielenie ich samodzielnie tuż przed spożyciem. W ten sposób można zachować wszystkie cenne składniki odżywcze. Podczas długiego przechowywania zmielonych nasion może bowiem dojść do utlenienia ważnych substancji pod wpływem promieniowania UV, kontaktu z powietrzem czy wilgoci. W gotowym proszku zwykle znajduje się więc mniej kwasów tłuszczowych Omega-3, które są podatne na utlenianie. Całe nasiona lnu można zmielić w moździerzu, blenderze, a nawet młynku do kawy.
Co wybrać – siemię lniane żółte czy brązowe?
Siemię lniane jest dostępne w wersji jasnej i ciemnej, choć druga z nich cieszy się zdecydowanie największą popularnością. Kolor samych nasion lnu nie ma znaczenia. Jednak kupując len, warto wziąć pod uwagę jego odmianę. Do wyboru są m.in. odmiany wysokolinolenowe, które zawierają zdecydowanie najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Kolor zależy głównie od ilości barwnika, który nie wykazuje żadnego wpływu na ludzki organizm.
Jak jeść siemię lniane?
Siemię lniane można jeść na wiele różnych sposobów, w zależności od własnych preferencji. Całe nasiona często są dodawane do kanapek czy sałatek. Z powodzeniem można dekorować nimi zupy i inne potrawy. Ziarna pojawiają się też na wierzchu i w środku bułek oraz chlebów. Ciekawym rozwiązaniem jest ich podprażenie na suchej patelni, wraz z innymi nasionami, np. dyni czy słonecznika.
Siemię lniane jest chętnie wybierane również przez wegan. Zmielone ziarna są lepkie, dlatego z powodzeniem zastępują jajka. Siemię lniane dodaje się np. do wegańskich kotletów i pulpetów. Stanowi ono również lepką warstwę, do której można przykleić bułkę tartą podczas panierowania.
Sproszkowane siemię lniane można dodać również do jogurtów, koktajli, owsianek czy kefirów w celu wzbogacenia ich o cenne składniki odżywcze.
Kisiel z siemienia lnianego – jak parzyć siemię lniane – Przepis
Siemię lniane po zagotowaniu wydziela substancję o konsystencji żelu. Z tego powodu nasiona są wykorzystywane do przygotowywania kisielu. Wystarczy zagotować 2 łyżek nasion ze szklanką wody. Po doprowadzeniu do wrzenia należy utrzymywać wysoką temperaturę przez około 5 minut. Na koniec wystarczy odcedzić nasiona, a do żelu dodać miód i sok owocowy bez cukru. Odcedzone ziarna można zjeść lub dodać do sałatki.
Jak pić siemię lniane z całych ziaren?
Siemię lniane można również pić. Wystarczy zalać 2 łyżki stołowe ziaren ciepłą wodą, a następnie odczekać co najmniej kilka godzin. Dobrym pomysłem jest przygotowanie takiej mieszanki przed pójściem spać. W nocy ziarna zdążą napęcznieć i zagęścić ciecz. Taki płyn można następnie spożywać osobno lub dodawać do płatków owsianych, soku, jogurtu czy mleka.
Jak pić siemię lniane mielone?
Popularną praktyką jest przygotowywanie napoju z siemienia lnianego mielonego. Wystarczy zalać około 2 łyżki proszku ciepłą wodą i pozostawić całość na około 2 godziny. Zmielone nasiona pęcznieją znacznie szybciej, tworząc napój o konsystencji rzadkiego kisielu. W tak przygotowanym siemieniu lnianym zasmakują osoby, które borykają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Kiedy pić siemię lniane – rano czy wieczorem?
Regularne spożywanie siemienia lnianego może pomóc poradzić sobie z wieloma dolegliwościami. Napoje z dodatkiem ziaren powinno się przyjmować głównie rano, ale można pić je też wieczorem. Jak przygotować siemię lniane i kiedy warto je spożywać?
Efekty picia siemienia lnianego rano
Na co pomaga siemię lniane? Picie siemienia lnianego zaleca się pić o poranku – najlepiej na czczo. To praktyka polecana szczególnie osobom, które borykają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, jak zgaga, ból, refluks, nadkwasota, nadżerki czy wrzody. Napar z siemienia może pomóc poradzić sobie ze stanami zapalnymi i uregulować mikrobiotę przewodu pokarmowego. Spożywanie siemienia lnianego o poranku jest dobrym pomysłem również w okresie odchudzania. Nasiona lnu pęcznieją, dlatego pozwalają na zachowanie uczucia sytości przez większa część dnia. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie owsianki czy jogurtu z siemieniem lnianym.
Efekty picia siemienia lnianego wieczorem
Siemię lniane można przyjmować też wieczorem, głównie w przypadku osób, które borykają się z problemami trawiennymi, w tym zaparciami. Nasiona lnu mogą pomóc zwiększyć wilgotność treści pokarmowej i ułatwić jej transport przez jelita. Są polecane również w przypadku biegunek. Siemię lniane może zastąpić kolację, dlatego jest chętnie wybierane także przez osoby borykające się z problemem podjadania w nocy.
Efekty picia siemienia lnianego na czczo
Zmielone siemię lniane do picia może pomóc stworzyć warstwę chroniącą błonę śluzową żołądka przed szkodliwymi czynnikami. Z tego powodu napar z ziaren powinno się przyjmować na czczo. Wyjątkiem są osoby, które stosują farmakoterapię. Siemię lniane spożyte zaraz po połknięciu leków może bowiem ograniczyć wchłanianie ważnych substancji w nich zawartych.
Nasiona lnu zwiększają swoją objętość pod wpływem wody, dlatego może być stosowane również przez osoby w trakcie odchudzania. Dodane do owsianki czy koktajlu, może pomóc zmniejszyć liczbę kalorii przyjmowanych w ciągu dnia. Trzeba jednak pamiętać, by nie nadużywać siemienia, a w trakcie jego stosowania pić dużą ilość wody.
Efekty picia siemienia lnianego na noc
Spożywanie siemienia lnianego na noc może pomóc poradzić sobie z podjadaniem w nocy, zapewniając uczucie sytości na co najmniej kilka kolejnych godzin. Ziarna zawierają też tryptofan. To aminokwas, który wspiera syntezę melatoniny.
Picie siemienia lnianego – skutki uboczne stosowania
Stosowanie siemienia lnianego w nadmiernych ilościach może doprowadzić do odwodnienia organizmu. Ziarna pochłaniają bowiem duże ilości wody. Czasami przyjmowanie siemienia prowadzi też do wystąpienia biegunek i mdłości oraz objawów nietolerancji pokarmowej.
Przeciwwskazania do picia siemienia lnianego
Szczególną ostrożność przy stosowaniu siemienia lnianego powinni zachować przede wszystkim chorzy na poważne schorzenia układu pokarmowego, jak niedrożność jelit czy zwężenie przełyku. Przeciwwskazaniem jest też przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych, ciąża, karmienie piersią i alergia.
Jak działa i jakie ma zastosowanie siemię lniane?
Siemię lniane może być wykorzystywane przy odchudzaniu. Wspiera ono bowiem zachowanie uczucia sytości, zwiększając objętość treści pokarmowej. Ziarna są stosowane również przez osoby borykające się z zaparciami i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, jak np. choroba wrzodowa. Siemię lniane może bowiem pomóc uchronić błony śluzowe przed podrażnieniami. Wskazaniem do przyjmowania tej rośliny jest też nadkwaśność żołądka, hiperglikemia poposiłkowa, refluks żołądkowo-przełykowy, choroba wrzodowa dwunastnicy, nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca.
Siemię lniane sprawdzi się też do płukania jamy ustnej. W takim celu warto zastosować macerat z ziaren. Napar z nasion lnu może również przyczynić się do szybszego zasypiania i poprawy jakości snu. Mielone siemię lniane to również produkt chętnie stosowany w kuchni.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Kalina koralowa to powszechnie występująca roślina ozdobna, okazuje się jednak, że ma ona również bardzo wartościowe właściwości lecznicze!
Pitaja to egzotyczny owoc o intrygującym wyglądzie i słodko-kwaskowym, tropikalnym smaku. Wykazuje bardzo korzystny wpływ na zdrowie i na sylwetkę. Poznaj wszystkie walory pitaji!
Polecane dla Ciebie
Dlaczego warto stosować olejek goździkowy? Jeśli miewasz bóle zęba lub nawracajace problemy z kaszlem sprawdź działanie olejku goździkowego!
Jak działa sok z buraka? Zobacz jak może poprawić się Twoje zdrowie i samopoczucie po wprowadzeniu kuracji buraczanej!
Syrop z cebuli to znany od lat sposób na walkę z sezonowymi infekcjami i kaszlem, jest naturalny i skuteczny; zobacz, co jeszcze warto o nim wiedzieć!
Pieprz cayenne ma wiele zdrowotnych atutów z działaniem odtruwającym i przeciwzapalnym na czele. Jest też sprawdzonym patentem na sprawną redukcję zbędnych kilogramów i cellulitu.
Miód akacjowy: remedium na odporność i skołatane nerwy? Dlaczego warto skorzystać z naturalnych właściwości miodu akacjowego?