smalec gęsi 00

Smalec gęsi – Właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania i na co może pomóc

Smalec gęsi od wielu lat jest wykorzystywany w polskiej kuchni. Stosuje się go m.in. do smażenia, jako alternatywa dla tłuszczów roślinnych, jak olej rzepakowy czy kokosowy. Wiele osób chętnie sięga po smalec gęsi również ze względu na zawartość wybranych substancji odżywczych.

Smalec gęsi powstaje na skutek wytopienia tłuszczu z mięsa tego ptaka. Uważa się, że najbardziej wartościowy jest smalec pozyskiwany z części sadełkowej. W wielu produktach spożywczych jest on wykorzystywany jako substancja konserwująca. W kuchni używa się go do smażenia, smarowania pieczywa czy urozmaicania niektórych potraw.

Smalec z gęsi w temperaturze pokojowej przyjmuje formę stałą. Ma charakterystyczny, mleczny kolor. Swoją konsystencją przypomina olej kokosowy. Podobnie jak ten produkt, mięknie pod wpływem wyższej temperaturze. W takich warunkach łatwiej go porcjować.

Smalec gęsi ma bardziej żółtawy kolor niż olej kokosowy. Przypomina tłuszcz wieprzowy, który również cieszy się ogromną popularnością w polskiej kuchni. Niektóre osoby dodają do smalcu gęsiego również skwarki. Produkt ten można przygotować samodzielnie, jednak na rynku pojawia się coraz więcej gotowych wyrobów – także tych ekologicznych, bez dodatku chemicznych substancji.

smalec gęsi 01

Smalec gęsi – właściwości

Smalec gęsi zachowuje zawartość cennych substancji odżywczych nawet w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Z tego powodu może być wykorzystywany do smażenia i poddawany innym formom obróbki termicznej.

Smalec gęsi cieszy się ogromną popularnością wśród osób, które starają się jeść zdrowo i prowadzić pełnowartościową dietę. Produkt ten zawiera bowiem takie substancje, jak:

  • witamina A – może pomóc zachować odpowiednie gojenie, przyspieszyć gojenie się ran oraz poprawić stan skóry,

  • witamina E – wspiera walkę z wolnymi rodnikami,

  • witaminy z grupy B – mogą przyczynić się do zwiększenia produkcji czerwonych krwinek i poprawienia funkcjonowania układu nerwowego,

  • potas – może pomóc utrzymać odpowiednie napięcie w błonach komórkowych. Wspiera produkcję aminokwasów w organizmie,

  • cynk – jest stosowany w walce z przeziębieniem. Może pomóc poprawić pamięć, wzmocnić włosy i paznokcie oraz zmniejszyć ryzyko demencji,

  • żelazo – wspiera produkcję czerwonych krwinek i transport tlenu z płuc do tkanek w organizmie,

  • aminokwasy egzogenne – wspierają metabolizm i regenerację wątroby.

Smalec gęsi jest też źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy D, która wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego. Najlepszy tłuszcz pozyskuje się ze zwierząt, które są wypasane na otwartych pastwiskach, a więc mają łatwy dostęp do promieni słonecznych.

Jak działa smalec gęsi i na co może pomóc?

Tłuszcz gęsi przez wiele osób jest traktowany głównie jako produkt stanowiący alternatywę dla masła czy olejów roślinnych. Wykorzystuje się go do pieczenia i smażenia – ma on wysoką temperaturę dymienia. Służy do przygotowywania dań z drobiu i wieprzowiny, a często również warzyw. Można stosować go też na zimno, np. do smarowania kanapek.

Od lat smalec gęsi jest używany również w ramach medycyny alternatywnej. Może bowiem przyczynić się do zwalczenia dolegliwości związanych z bólem stawów i kości, zapaleniem oskrzeli, ranami i oparzeniami. Stosuje się go przy przeziębieniach czy żylakach. Często wchodzi również w skład naturalnych, domowych kosmetyków. Może bowiem pomóc poradzić sobie z widocznymi zmarszczkami, suchością i zmianami skórnymi.

smalec gęsi 02

Smalec gęsi na przeziębienie, kaszel i katar

Od setek lat smalec gęsi jest wykorzystywany przy przeziębieniu. Może pomóc poradzić sobie z takimi dolegliwościami, jak katar, kaszel i podwyższona temperatura ciała. Przy przeziębieniu najczęściej stosuje się rozpuszczony smalec, gotowany w gorącym mleku z dodatkiem miodu. Taką miksturę pije się przed snem.

Napój ze smalcem gęsim może pomóc rozgrzać organizm i przynieść ulgę w przypadku uporczywego kaszlu w nocy. Jest on stosowany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Niektóre osoby wsmarowują go również w skórę klatki piersiowej i pleców przed snem.

Inne zastosowania smalcu gęsiego

Smalec gęsi może być stosowany także w walce z zapaleniem oskrzeli, bólem stawów, bioder i kręgosłupa. Chętnie sięgają po niego osoby, które borykają się z reumatyzmem, stanami zapalnymi czy trudno gojącymi się ranami.

Smalec gęsi na zmarszczki

Smalec gęsi może przyczynić się do poprawy kondycji i wyglądu skóry. Jest stosowany przy problemach dermatologicznych, takich jak łuszczyca. Wspiera regenerację i nawilżenie cery. Może pomóc poprawić jej koloryt i opóźnić procesy starzenia. Smalec jest chętnie stosowany przez osoby, które mają widoczne zmarszczki lub borykają się z pękającymi owrzodzeniami i uszkodzeniami skóry.

Smalec na twarz najczęściej przyjmuje postać maski odżywczej. Wciera się go w oczyszczoną cerę. Pod smalec można zastosować również serum nawilżające. Surowiec ten jest bowiem dość tłusty, dlatego pomaga stworzyć warstwę okluzyjną.

Smalec gęsi na bóle stawów

Spożycie smalcu gęsiego może przyczynić się do uśmierzenia bólów stawów. Produkt ten stosuje się też zewnętrznie jako maść. Należy wcierać go przez co najmniej 5 minut.

Wiele osób borykających się z reumatyzmem i bólem stawów stosuje również połączenie smalcu gęsiego z olejem rycynowym. Taki preparat należy dokładnie wetrzeć w skórę, do momentu jego całkowitego wchłonięcia. Na cerze pojawia się zwykle tłusta, lekko lepka warstwa.

Smalec gęsi na żylaki

Smalec gęsi pod postacią maści stosuje się również w przypadku żylaków. Może on bowiem przyczynić się do rozgrzania skóry w miejscach, w które został wmasowany. Osoby borykające się z żylakami zazwyczaj wcierają smalec w miejsca objęte zmianami. Produkt ten można również pić, mieszając go z mlekiem, lub traktować jako stały element diety.

Smalec gęsi w kuchni

Smalec gęsi znalazł zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się go do smażenia i pieczenia. Stanowi dodatek do wielu potraw, zwłaszcza mięsnych. Niekiedy stosuje się go również do przygotowywania dań słodkich, jak np. tradycyjne pączki. Pozwala również na pieczenie wyrobów z kruchego ciasta.

Smalec gęsi nie przypala się podczas smażenia. Wykorzystuje się go do smażenia warzyw, by zwiększyć ich kruchość na zewnątrz, jednocześnie pozostawiając soczysty środek.

Jakie składniki zawiera smalec gęsi?

Smalec gęsi jest źródłem wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też witaminę A, E, D i PP, a także fosfor, cynk, magnez i żelazo. W jego skład wchodzą aminokwasy egzogenne, których ludzki organizm nie może wytwarzać samodzielnie.

Skład smalcu gęsiego zależy przede wszystkim od tego, w jakich warunkach żyją zwierzęta. Najlepiej korzystać z produktów ekologicznych i pochodzących z hodowli, w których ptaki mają dostęp do promieni słonecznych i zielonych polanek.

Jak stosować smalec gęsi – porcjowanie

Nie ma dokładnych informacji na temat maksymalnej dziennej porcji smalcu gęsiego. Jest to produkt bezpieczny, stosowany do przygotowywania wielu potraw charakterystycznych dla kuchni polskiej. Trzeba jednak pamiętać, że smalec gęsi, podobnie jak smalec wieprzowy, jest dość kaloryczny. Jego nadużywanie jest szczególnie odradzane osobom, które odchudzają się. Na smalec powinni uważać też pacjenci, którzy mają wysoki poziom cholesterolu LDL.

Jak długo można przechowywać smalec z gęsi?

Smalec gęsi ma dość długi termin przydatności do spożycia. Zachowuje świeżość nawet przez rok. Można przechowywać go w lodówce, a także mrozić. W ten sposób istnieje opcja przedłużenia jego trwałości, jednocześnie zachowując zawartość cennych substancji odżywczych.

smalec gęsi 03

Smalec gęsi – interakcje z lekami

Nie ma informacji na temat interakcji smalcu gęsiego z przyjmowanymi lekami. Jeśli jednak stosujesz farmakoterapię, przed włączeniem do swojej diety tego produktu, warto skonsultować się z lekarzem. Specjalista sprawdzi, czy w przypadku danej osoby istnieją przeciwwskazania do stosowania smalcu gęsiego. Na ogół jest to jednak produkt bardzo bezpieczny, który nie wchodzi w reakcję z lekami.

Smalec gęsi – przeciwwskazania

Smalec gęsi zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu nie powinny nadużywać go osoby, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu, czyli LDL. Stosowanie smalcu gęsiego przez takich pacjentów może doprowadzić do nasilenia się stanów zapalnych w organizmie.

Smalec nie jest substancją alergizującą, jednak u niektórych osób może występować uczulenie na ten produkt.

Smalec gęsi – skutki uboczne i działania niepożądane

Smalec gęsi zawiera nie tylko jednonienasycone kwasy tłuszczowe, lecz także te nasycone. Ich nadmiar w organizmie może przyczynić się do podwyższenia poziomu złego cholesterolu, co stanowi zagrożenie dla zdrowia. Skutkiem ubocznym spożywania zbyt dużej ilości tego produktu może być nasilenie stanów zapalnych w organizmie.

Smalec gęsi jest też produktem wysokokalorycznym, dlatego nie poleca się go osobom będącym na diecie. Jego nadmierne spożycie może doprowadzić do przybierania na wadze.

Dlaczego warto stosować smalec gęsi?

Smalec gęsi to surowiec powszechnie stosowany w medycynie ludowej. Zawiera wiele cennych substancji odżywczych, które wspierają funkcjonowanie różnych narządów w ludzkim organizmie. Smalec jest zdrowym tłuszczem, który pali się w dość wysokiej temperaturze. Dzięki temu może być stosowany także do smażenia, w przeciwieństwie do zwykłego masła. Nadaje potrawom charakterystyczny smak, co dla wielu osób jest pożądanym zjawiskiem.

Smalec z gęsi może również pomóc poradzić sobie z wybranymi dolegliwościami, zwłaszcza z tymi związanymi z przeziębieniem i grypą. Wystarczy przygotować pół szklanki gorącego mleka i dodać do niego łyżeczkę smalcu oraz miodu. To specyfik od lat stosowany w wielu polskich domach. Jest odpowiedni zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Choć od pszczół czerpiemy głównie miód warto zwrócić uwagę również na ich inny produkt, czyli pierzgę pszczelą - to prawdziwa bomba witaminowa i cenne źródło makro oraz mikroelementów.
Kalina koralowa to powszechnie występująca roślina ozdobna, okazuje się jednak, że ma ona również bardzo wartościowe właściwości lecznicze!
Maść z żywokostu i smalcu gęsiego to preparat od lat stosowany w walce z wieloma dolegliwościami. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Sprawdź, jak zrobić maść z żywokostu.
Kompleksowy przewodnik po przygotowaniu siemienia lnianego do picia, przedstawiający metody selekcji ziaren, optymalne techniki zaparzania oraz porady na temat dawkowania.
Spróbuj dyni, bardzo smacznej i pełnej składników odżywczych. Zrobione z niej potrawy posmakują całej rodzinie i przyniosą jej wiele korzyści, wzmocnią i poprawią stan zdrowia.