Miód faceliowy

Miód faceliowy – Właściwości lecznicze i Zastosowanie

Facelia błękitna należy do najlepszych roślin miododajnych, a same miody są nie tylko rewelacyjnym sposobem w przypadku przeziębienia, czy problemach z gardłem. Są one skutecznym środkiem podnoszącym odporność organizmu, a przy tym niezwykle smacznym. Słodzimy nimi herbatę, jemy z nimi kanapki. Jeśli w pełni naturalny miód faceliowy to dla Was nowość – sprawdźcie, jak smakuje miód faceliowy i jak dobry jest dla zdrowia.

Miód faceliowy – co to takiego i jak wygląda?

Zanim dowiemy się, jaki jest skład miodu faceliowego i co sprawia, że jest jednym z najbardziej cenionych miodów, zauważmy, że miodem faceliowym nie zachwyca się jeszcze większość rodaków. A szkoda, bo może on stać się bardziej popularny, niże znane wszystkim miody akacjowe i miody lipowe. Wystarczy go spróbować, by do niego wracać częściej.

Nie bez powodu miód ten określany jest także jako miód królewski i szlachetny. Stąd też facelia jest zwana królową roślin miododajnych. Miód produkowany z facelii ma zielonkawy odcień i subtelny, lekko kwaskowy posmak, dzięki czemu jest doceniany przez osoby, które nie przepadają za słodkością. Delikatny smak z nutą kwaskowości to doskonała kompozycja, można powiedzieć: „cud miód” z prawdziwie królewskim aromatem.

Uzyskany z nektaru facelii błękitnej delikatny miód posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest to miód nektarowy, czyli kwiatowy.

Za powstanie tego płynnego arcydzieła, odpowiedzialne są kwiaty facelii. Roślina ta, może niektórym kojarzyć się wyłącznie z ozdobą. Z kolei rolnicy ją sieją często jako poplon letni.

Od czego zależy charakterystyczna barwa tego miodu? Miód z kwiatów facelii różni się od innych miodów kwiatowych, ponieważ ma jasną barwę. Zależy ona przede wszystkim od gleby, na jakiej rośnie roślina. Jeśli facelia pochodzi ze słabej gleby, miód będzie ciemniejszy.

Zielonkawa barwa miodu to znak, że kwiaty facelii wyrosły na żyznej glebie o dobrej jakości. Co ciekawe, niekiedy miód z kwiatów facelii pochodzi też od innych roślin, które rosły obok (np. chabry bławatki). Stąd nektar zbierany przez pszczoły składać się może z kilku odmian kwiatów. Powstałe w taki sposób miody mają również ciemniejsze barwy i wielokwiatowe aromaty.

Pamiętajmy, że po krystalizacji, miód może przybrać biały kolor.

Właściwości miodu faceliowego

Miód faceliowy właściwości zdrowotne ma bardzo szerokie. Słynie on z właściwości leczniczych, zawiera liczne składniki mineralne, kwasy organiczne, olejki eteryczne.

Miód ten obniża ciśnienie krwi i wspiera układ krążeniowy przy leczeniu niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym. Jest też pomocny przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych i w leczeniu astmy oskrzelowej.

Jak większość miodów także i faceliowy wspomaga układ odpornościowy, dlatego warto sięgnąć po niego podczas sezonowego przeziębienia lub grypy. Miód z facelii wzmacnia też organizm po ciężkim wysiłku fizycznym i intelektualnym.

Dobroczynne właściwości miodu dotyczą także chorób układu pokarmowego – miody są skuteczne we wrzodach żołądka i dwunastnicy, w przypadku nieżytu żołądka, przy problemach z woreczkiem żółciowym. Właściwości miód faceliowy ma również zbawienne na używki – chroni przed toksycznym działaniem alkoholu, nikotyny, czy kawy.

Miód faceliowy

Miód faceliowy - zastosowanie

Ograniczenia do stosowania miodu faceliowego może stawiać jedynie nasza wyobraźnia. Z powodu właściwości leczniczych warto łyżkę miodu dodać do herbaty zamiast cukru (lepiej w ogóle wyłączyć biały cukier w naszej codziennej diety).

Możemy w ten sposób słodzić także inne napoje, lemoniady, a nawet yerba mate w wersji terere – przygotowaną na zimno z lodem, cytryną i miętą. Pamiętajmy, że miody lepiej rozpuszczają się z dodatkiem ciepłej wody, zatem rozróbmy je najpierw, by przybrały odpowiednio płynną konsystencję.

Miód jest ogólnie jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm, wpływa też korzystnie na naszą sylwetkę. Trudno sobie wyobrazić przeziębienie bez ciepłej herbaty z miodem faceliowym.

Miód faceliowy posiada właściwości bakteriobójcze i ochronne, dzięki obecności choliny. Oprócz tego, jak już wykazaliśmy, wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego i działa oczyszczająco.

Doskonałym sposobem podawania miodu jest dodanie go do domowej jaglanki lub owsianki. To wyjątkowo smaczny pomysł na śniadanie. Można też zjadać go w parze z wiejskimi serkami lub tradycyjnie na kanapce. Ten słodki smak sprawi, że będziemy mieć dobry humor na początek dnia.

Warto spożywać miód faceliowy, ale można go także zastosować w codziennej, naturalnej pielęgnacji. W naturalny sposób można go wykorzystać do przygotowania domowego peelingu.

W tym celu trzeba połączyć miód z cukrem trzcinowym oraz oliwą z oliwek. Substancję nakładamy na zwilżone ciało i masujemy kolistymi ruchami przez kilka minut. Taki zabieg złuszcza martwy naskórek i sprawi, że skóra stanie się bardziej elastyczna, jędrna i aksamitna w dotyku. Dodatkowo zmysłowy zapach kwiatów facelii wpłynie odprężająco na nasze samopoczucie.

Podsumowując zastosowanie miodu faceliowego:

  • wspomaga leczenie i rekonwalescencję organizmu podczas przeziębienia i chorób górnych dróg oddechowych, a także w obliczu chorób układu sercowo-naczyniowego (nadciśnienia, miażdżycy, niewydolności mięśnia sercowego) oraz układu oddechowego (np. przy astmie),

  • wzmacnia barierę ochronną organizmu,

  • regeneruje organizm po wysiłku lub po wyczerpującej pracy,

  • dostarcza moc zdrowych składników w przypadku chorób układu pokarmowego (np. w przypadku wrzodów żołądka).

Te zastosowania sprawiają, że warto kupować miód z facelii błękitnej, należy jednak pamiętać o jednej rzeczy. W wysokiej temperaturze (powyżej 40 stopni) miód faceliowy właściwości swe traci. Dlatego jednak najlepiej jest spożywać go na zimno.

Na co pomaga miód faceliowy?

W jakich jeszcze przypadkach stosować miód z facelli?

  • Może on być pomocny w leczeniu problemów z zatokami i w przypadku bólów głowy,

  • Może być pomocny w leczeniu wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV) i opryszczki pospolitej,

  • Jak każdy inny rodzaj miodu, bez względu na roślinę, miód faceliowy ma działanie odkażające i pielęgnujące skórę, pomagając również w leczeniu oparzeń,

  • Wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Według medycyny ludowej:

  • miód faceliowy zalicza się do dobrych środków moczopędnych i pomaga usuwać nadmiar wody z tkanek,

  • ma działanie estrogenne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwalergiczne, wykrztuśne, uspokajające i rozkurczowe,

  • wzmaga diurezę i usuwa toksyny,

  • zwiększa zdolności obronne organizmu,

  • ma korzystne działanie na mięsień sercowy i krążenie,

  • odżywia i wzmacnia komórki nerwowe,

  • poprawia jakość snu,

  • wzmacnia i reguluje pracę układu hormonalnego,

  • zwalcza zaparcia,

  • ułatwia trawienie białek i tłuszczów.

Miód faceliowy

Jak stosować miód faceliowy?

Jednym słowem – w najsmaczniejszy z możliwych sposobów, czyli jeść go w jego oryginalnej, nieprzetworzonej formie łyżeczka za łyżeczką.

A pisząc już bardziej poważnie – miód z facelii można śmiało spożywać cały rok. Zarówno w formie płynnej, jak i skrystalizowanej jest niezrównany w smaku i pełen wartości odżywczych. Z powodzeniem możemy go jeść każdego dnia, by wzmacniać ciało i ducha.

Po miody warto sięgać w okresach zwiększonej liczby przeziębień i przypadków grypy. Gdy czujemy, że coś zaczyna nas brać i gdy szykujemy się do sesji egzaminacyjnej lub do wzmożonego wysiłku.

Miód faceliowy - przeciwwskazania

Zanim powiemy swoim przyjaciołom „gorąco polecam miód faceliowy”, przyjrzyjmy się jego przeciwskazaniom. Miód ma bardzo długi termin ważności, ale istotne jest, by go odpowiednio przechowywać.

Aby produkt zachował swoje właściwości jak najdłużej, powinniśmy go trzymać w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, by słoik był szczelnie dokręcony, bo miód szybko chłonie zapachy oraz wilgoć.

Mimo że miody są zdrowe, nie każdy może je jeść. Pamiętajmy, że to naturalny produkt pszczeli, więc osoby zmagające się z alergią powinny na niego uważać. Ostrożność jest zalecana również tym, którzy mają stwierdzoną nietolerancję glukozy i cukrzycę typu II.

Co istotne – dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej 1. roku życia, z uwagi na ryzyko zakażenia Clostridium botulinum.

Kiedy warto sięgnąć po miód z kwiatów facelii błękitnej?

Miód ten warto stosować w okresach zmęczenia, przeziębienia, a także obniżonego nastroju. Może w takich sytuacjach zapewnić nam lepsze samopoczucie i pomóc uchronić się przed infekcjami.

Jeśli nie ma przeciwwskazań, można go podawać dzieciom, które każdego dnia uczą się nowych rzeczy w szkole. Dodany do owsianki podniesie jej walory smakowe. Można go także polecać dorosłym, na których czekają nowe wyzwana związane z pracą i domem.

Czy dzieci mogą jeść miód faceliowy?

Wiemy już, na co jest dobry miód z facelii i na co uważać. Przypomnijmy zatem, jak to wygląda w przypadku podawania miodu faceliowego dzieciom:

  • Kupujmy miód od zaufanego producenta, najlepiej lokalnego,

  • W miodzie faceliowym są składniki, które mogą wywoływać uczulenie, dlatego szczególnie przy pierwszym kontakcie dziecka z miodem należy stosować niewielką dawkę,

  • Dzieci chorujące na cukrzycę powinny zrezygnować z miodu faceliowego i każdego innego – bo miód faceliowy posiada indeks glikemiczny równy 87 – podobnie inne rodzaje miodów.

Czy kobiety w ciąży mogą stosować miód faceliowy?

Miody to substancje naturalne, nieprzetworzone. Z uwagi na niebezpieczeństwo zakażenia bakteryjnego, nie zaleca się podawania miodu faceliowego (ani żadnego innego) kobietom w ciąży. Oczywiście jest to jedynie zalecenie na wszelki wypadek.

Jak rozpoznać miód faceliowy

Jak wygląda miód faceliowy? Ma mazistą konsystencją i uniwersalny, tradycyjny dla miodów kwiatowych delikatny, słodkawy smak z lekką nutą cytrusowo-kwaskową. Świeży miód ma bardziej płynną konsystencję, a następnie ulega krystalizacji. W stanie płynnym zazwyczaj jest jasny, a po krystalizacji zmienia kolor na jaśniejszy, bliski bieli.

Miód faceliowy

Skąd pochodzi miód faceliowy

Facelia błękitna to gatunek rośliny z rodziny ogórecznikowatych (Boraginaceae). Zwyczajowo nazywana jest też wiązanką wrotyczową. Pochodzi z Kalifornii, w Polsce jest coraz częściej uprawiana. Dlatego też siew facelii widać na wielu polach naszego kraju.

Dlaczego w ogóle facelia jest taka dobra na miód? Facelia jest wymieniona jako jeden z 20 najlepszych kwiatów dla pszczół miodnych, ponieważ:

  • Ma wspaniały zwyczaj obfitego i długiego kwitnienia. Zwiększa to liczbę i różnorodność owadów, które przyciąga. Jest bardzo atrakcyjna dla pszczół miodnych i trzmieli, a te owady są cennymi zapylaczami.

  • Dostarcza duże ilości nektaru, będąc drugą po akacji rośliną, która daje go tak dużo.

  • Jest słodkim i kompletnym kwiatem dla pszczół miodnych, ponieważ dostarcza zarówno pyłku, jak i nektaru (dla węglowodanów – potrzebnych do energii).

Jak powstaje miód faceliowy

Miód faceliowy wytwarzany jest z nektaru facelii błękitnej (to królowa roślin miododajnych). Nazwa facelii błękitnej pochodzi od jej kwiatów – niebieskich i fioletowych. Jak wspomnieliśmy, to roślina niezwykle wydajna pod względem produkcji miodu – 1 hektar facelii błękitnej może dostarczać aż do 1000 kg tego produktu.

Problemem w produkcji czystego miodu faceliowego jest to, że z rośliny uzyskuje się dość dużo niebieskiego pyłku – i to on właśnie powoduje nieraz zielonkawe zabarwienie miodu faceliowego.

Skąd wynika barwa i krystalizacja miodu faceliowego?

Barwa miodu faceliowego wynika z koloru kwiatów, z których powstaje. W formie płynnej jest jasny, z możliwymi zielonkawymi refleksami. Wraz z krystalizacją staje się jeszcze jaśniejszy, niemalże biały, a jego konsystencja robi się kremowa.

Proces krystalizacji jest zupełnie naturalny i oznacza, że nasz miód jest stuprocentowy i nie ma w nim sztucznych dodatków konserwujących. Wraz z krystalizacją właściwości odżywcze pozostają bez zmian.

Jak smakuje i jaki ma aromat miód faceliowy?

Smak miodu faceliowego i jego aromat są bardzo delikatne. Miód faceliowy ma bardzo łagodny, lekko kwaskowaty posmak. Nie jest zbyt słodki i to sprawia, że zyskuje coraz większą popularność. Ma delikatny kwiatowy aromat, przywodzący na myśl fioletowe pola facelii, jednej z najbardziej miododajnych roślin.

Gdzie kupić miód faceliowy?

Jest wiele rodzajów miodu, ale miód faceliowy nie jest dostępny w każdym sklepie. Najlepiej szukać go w sklepach internetowych, gdzie asortyment jest bogatszy, niż ten na lokalnym targu.

Można go też kupić bezpośrednio u pszczelarzy i w dobrych sklepach ze zdrową żywnością, czy produktami bio. Cena jest porównywalna z innymi gatunkami miodów (około 30 zł za pół kilograma produktu).

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Borówka amerykańska to znany i bardzo często wykorzystywany w deserach owoc, ale mało kto wie, jak wiele dobrego może zdziałać dla naszego organizmu.
Kakao to nie tylko wyśmienity dodatek do deserów, ale i skarbnica cennych dla zdrowia polifenoli. Ma ono jednak dużo więcej atutów, między innymi poprawia nastrój i dodaje energii.
Matcha to sproszkowana zielona herbata, której charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, jak ją pić, aby zachować pełnię cennych substancji herbaty.
Ciecierzyca to jeden z najczęściej wykorzystywanych składników diety wegańskiej ze względu na ciekawy smak i wartości odżywcze. Można z niej przyrządzić wiele ciekawych potraw.
Kalarepa jest warzywem, cenionym nie tylko za smak, ale również walory prozdrowotne. Wspiera układ odpornościowy, pomaga regulować perystaltykę jelit. Dowiedz się więcej.