Cykoria to warzywo zawierające bardzo dużo składników odżywczych, witamin i minerałów. Stanowi cenny składnik diety, doskonale smakuje i pozytywnie wpływa na zdrowie.
Picie żelatyny – Skutki uboczne, szkodliwość, dawkowanie i przeciwwskazania
Strona główna - Blog - Picie żelatyny – Skutki uboczne, szkodliwość, dawkowanie i przeciwwskazania
- Opublikowano: 08.08.2023
Żelatyna to popularny produkt spożywczy wykorzystywany do produkcji potraw słodkich i słonych. Pozyskuje się ją z kości, które stanowią odpad w przetwórstwie mięsa. Żelatyna jest stosowana nie tylko w kuchni, lecz także jako naturalny suplement diety. Jakie skutki uboczne może nieść za sobą przyjmowanie tej substancji?
Spis treści
ToggleCzym jest żelatyna?
Żelatyna spożywcza jest produktem odzwierzęcym. Produkuje się ją z kolagenu, który znajduje się w kościach, ścięgnach, chrząstkach, kopytach, a nawet rogach zwierzęcych. Proces wytwarzania tej substancji obejmuje filtrację i zagęszczenie związków pozyskiwanych w przemyśle mięsnym. W skład żelatyny wchodzi przede wszystkim białko i cenne aminokwasy.
Żelatyna jest stosowana w walce z wieloma dolegliwościami, takimi jak ból stawów czy problemy z kondycją włosów i paznokci. Może ona przyczynić się do poprawy stanu zdrowia. Wspiera także proces odchudzania i funkcjonowanie układu pokarmowego. Może pomóc przyspieszyć metabolizm i zachować uczucie sytości na dłużej. Żelatyna jest stosowana przede wszystkim przez osoby, które borykają się z problemami ze stawami. To produkt popularny wśród sportowców, zwłaszcza kulturystów. Regularne spożywanie żelatyny może bowiem pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia urazów i kontuzji.
Żelatyna uczestniczy w syntezie kolagenu, który wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci, a także funkcjonowanie chrząstek, stawów i ścięgien. Pomaga zmniejszyć ich podatność na uszkodzenia mechaniczne. Wspiera również ich regenerację po urazach. W przemyśle spożywczym składnik ten jest używany niezwykle często. Powstają z niego zimne nóżki, galaretki, żelki czy nawet zagęszczone sosy i niektóre serki.
Jakie możliwe skutki uboczne ma picie żelatyny?
Żelatyna to produkt zaliczany przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) do substancji bezpiecznych. Nie ma jednak jasnych badań na temat tego, jak substancja ta wpływa na ludzki organizm w przypadku stałej, codziennej suplementacji.
Pojawiają się głosy, że żelatyna może powodować takie skutki uboczne, jak zwiększenie krzepliwości krwi czy zwiększenie poziomu cholesterolu. U niektórych osób spożywanie tej substancji może również powodować problemy ze strony układu pokarmowego. Reakcja na stałą suplementację żelatyny jest bardzo indywidualna.
1. Zwiększona krzepliwość krwi
Żelatyna wołowa spożywana regularnie może przyczynić się do wystąpienia zwiększonej krzepliwości krwi. Z tego powodu suplementacja tego produktu nie jest wskazana w przypadku osób, które mają tendencję do tworzenia się zakrzepów i żylaków.
2. Większy poziom cholesterolu
Żelatyna może również doprowadzić do zwiększenia poziomu złego cholesterolu. Z tego powodu suplementacja tej substancji nie jest wskazana w przypadku osób borykających się z miażdżycą oraz innymi chorobami sercowo-naczyniowymi.
3. Odbijanie
Żelatyna jest stosowana w walce z niektórymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, jak np. zgaga. U niektórych osób regularne przyjmowanie tej substancji może jednak nasilić dolegliwości. Zdarza się, że suplementacja żelatyny powoduje częste odbijanie.
4. Wzdęcia
Nadmierne spożycie żelatyny wieprzowej lub wołowej może przyczynić się do wystąpienia bólu brzucha i niewielkich wzdęć. Substancja ta jest stosowana w walce z problemami z układem pokarmowym, jednak powinna być ona przyjmowana w niewielkich ilościach.
5. Zgaga
Żelatyna może pomóc pozbyć się zgagi. U niektórych osób stosowanie tej substancji w dużych ilościach może jednak spowodować odwrotny efekt, nasilając dolegliwości.
6. Uczucie ciężkości w żołądku
Żelatyna wieprzowa może pomóc zachować uczucie sytości na dłużej. W sytuacji, gdy substancja ta jest spożywana w nadmiernych porcjach, często występuje uczucie ciężkości w żołądku. Z tego powodu tak ważne jest przyjmowanie suplementów z żelatyną zgodnie z zaleceniami producenta.
7. Reakcje alergiczne
Domowa kuracja żelatyną nie jest polecana również w przypadku osób, które są uczulone na ten składnik. Alergie tego typu występują dość rzadko. Najczęściej objawiają się zmianami skórnymi lub problemami z oddychaniem. U niektórych osób mogą wystąpić dopiero po spożyciu dużej ilości żelatyny, ale zdarzają się sytuacje, w których reakcję alergiczną powodują produkty zawierające niewielki dodatek tej substancji.
8. Zbyt dużo białka
Żelatyna zawiera przede wszystkim białko. Jest cennym, odzwierzęcym źródłem aminokwasów. Spożywanie żelatyny w nadmiernych ilościach może przyczynić się do wystąpienia dolegliwości charakterystycznych dla przedawkowania białka. To takie problemy, jak np.:
choroby serca,
zaburzenia funkcjonowania kości,
problemy z nerkami,
zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów,
zaburzenia pracy wątroby.
Z tego powodu tak ważne jest przyjmowanie żelatyny w odpowiedniej ilości. Porcja właściwa dla danej osoby w dużej mierze zależy od jej masy ciała – osoby ważące mniej i nieuprawiające sportu zwykle potrzebują niewielkiej ilości białka w ciągu dnia. Zapotrzebowanie na ten składnik jest zdecydowanie większe w przypadku sportowców.
9. Zanieczyszczenia składu
Żelatyna dostępna w sklepach spożywczych cechuje się zwykle niższą zawartością białka i innych cennych substancji odżywczych. Zdarza się, że dodaje się do niej cukier czy sód. Takie produkty nie mogą być stosowane jako suplementy diety. Są one niezdrowe, dlatego należy korzystać z nich z rozwagą
W celu suplementacji najlepiej wybierać żelatynę ze sprawdzonych źródeł. Takie produkty coraz częściej znaleźć można w aptekach i sklepach zielarskich. Warto, by miały one certyfikaty potwierdzające czystość ich składu i jakość metod zastosowanych w procesie produkcyjnym. Na rynku coraz częściej pojawia się żelatyna czysta, która służy nie do gotowania, lecz suplementacji.
Czy picie żelatyny jest szkodliwe?
Stosowanie żelatyny na ogół jest dość bezpieczną praktyką, pod warunkiem że sięgasz po produkt jakościowy, pochodzący ze sprawdzonego źródła. Panuje jednak powszechne przekonanie, że niebezpieczne działania w trakcie produkcji mogą prowadzić do zanieczyszczenia żelatyny chorymi tkankami zwierzęcymi. Ryzyko takiego zderzenia jest niskie, jednak wielu ekspertach odradza stosowania suplementów diety pochodzenia zwierzęcego.
U niektórych osób żelatyna na stawy może powodować też wymienione dolegliwości, choć nie jest to reguła. Problemy te zazwyczaj nie są zbyt uciążliwe i nie powodują bardzo dużego obciążenia dla organizmu, jednak po ich wystąpieniu warto zaprzestać stosowania żelatyny. Jeśli masz wątpliwości co do bezpieczeństwa przyjmowania tej substancji, dobrym pomysłem jest też skonsultowanie się z lekarzem.
Jak długo można pić żelatynę?
Żelatyna pochodząca ze sprawdzonego źródła jest produktem pełnym cennych składników odżywczych. Z tego powodu stosuje się ją w walce z wieloma dolegliwościami, przede wszystkim tymi związanymi z funkcjonowaniem układu pokarmowego oraz stawów. W przypadku kuracji, które mają na celu złagodzić lub wyeliminować wspomniane problemy, zaleca się stosowanie żelatyny nie dłużej niż przez 6 miesięcy, choć w niektórych źródłach znaleźć można informację o 2 tygodniach.
Żelatynę stosuje się też jako dodatek do bardziej skomplikowanych potraw, które wymagają zagęszczenia. W takiej postaci składnik ten jest przyjmowany dość często – znajduje się w niektórych wyrobach mięsnych, żelkach i wielu ciastach. Spożywanie żelatyny w tych produktach, w niewielkich ilościach, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
Warto obserwować swój organizm podczas suplementacji żelatyny. Gdy pojawią się dolegliwości związane ze stosowaniem tej substancji, warto od razu zaprzestać jej przyjmowania.
Jakie dawki żelatyny można pić dziennie?
Żelatyna wspiera kondycję stawów, dlatego wiele osób decyduje się na przyjmowanie tego składnika przez długi czas. W przypadku stałej suplementacji konieczne jest jednak odpowiednie porcjowanie tej substancji. Zakłada się, że dzienna dopuszczalna ilość to 10 g dziennie. W takich porcjach żelatyna może być przyjmowana codziennie przez nawet 6 miesięcy.
Eksperci z National Institutes of Health (NIH) zauważają, że przyjmowanie żelatyny doustnie nie jest niebezpieczne dla zdrowia. Wskazana przez nich porcja wynosi wspomniane 10 g dziennie. Spożywanie żelatyny na regenerację stawów w większych ilościach może powodować skutki uboczne – przede wszystkim problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego.
Przeciwwskazania do picia żelatyny
Żelatyna jest stosowana przez osoby, które borykają się ze złą kondycją skóry, włosów i paznokci, a także nieprawidłowym funkcjonowaniem stawów. Istnieją jednak liczne przeciwwskazania do przyjmowania tej substancji. Mowa tu o takich problemach zdrowotnych jak:
hemoroidy,
choroby nerek,
szczawiany w moczu,
kamica żółciowa i moczowa,
dna moczanowa,
przewlekłe zaparcia.
Takie przeciwwskazania dotyczą przede wszystkim spożywania dużej ilości żelatyny. Niewielki dodatek tej substancji znajduje się w wielu potrawach – w takiej postaci nie jest ona niebezpieczna dla zdrowia nawet dla osób z wymienionymi przeciwwskazaniami.
Żelatyna jest substancją pochodzenia zwierzęcego, dlatego nie może być stosowana również przed wegan i wegetarian. Osoby te korzystają najczęściej z roślinnych zamienników, które powodują zmianę konsystencji potraw w podobny sposób. Mowa tu np. o agarze.
Bezwzględnym przeciwwskazaniem do przyjmowania żelatyny jest natomiast alergia na ten składnik. U niektórych osób objawia się ona dopiero przy większych ilościach alergenu, a u innych – od razu po spożyciu jakiegokolwiek produktu z dodatkiem tego składnika. Jeśli chcesz stosować żelatynę, obserwuj reakcje swojego organizmu i reaguj na wszelkie niepokojące dolegliwości.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa dla wszystkich, którzy chcą usprawnić swój układ pokarmowy i odpornościowy, zobacz, dlaczego!
Orzechy pekan to smaczny dodatek do wielu dań. Wiele osób włącza je do swojej diety również w celu uzupełnienia niedoborów ważnych substancji. Dowiedz się więcej.
Polecane dla Ciebie
Poznaj zdrowe fakty na temat smakowitych pestek dyni i ich korzystnego działania na układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy, moczowy i odpornościowy oraz na skórę i trawienie.
Babka lancetowata to popularna roślina pojawiająca się na łąkach, nieużytkach i przy drogach. Jej liście często są wykorzystywane do tworzenia syropu. Dowiedz się więcej.
Olej kokosowy uchodzi za produkt typu superfoods, sprawdź jakie korzyści niesie jego stosowanie i na co warto w tym kontekście uważać.
Zobacz jak w prosty sposób domowym sposobem zrobić syrop z mniszka lekarskiego - Zobacz gotową listę składników oraz dowiedz się jak go przechowywać i dawkować. Na zdrowie!
Gałka muszkatołowa to roślina, która wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Wspomaga pracę wątroby, jest dobra na trawienie, pomaga w walce z bezsennością. Dowiedz się więcej.