olej z awokado

Olej z awokado – Właściwości i zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Olej z awokado jest niezwykłym dobrodziejstwem natury. Jego właściwości powodują, że ma niezwykle wartościowy wpływ na zdrowie człowieka. Okazuje się, że jego stosowanie może się przyczynić do znacznej poprawy fukcjonowania naszego układu krwionośnego. Jego dobroczynne działanie nie kończy się jednak na wspieraniu naszego zdrowia. Badania wykazały, że olej z awokado świetnie sprawdza się rownież w zastosowaniach kosmetycznych oraz w kuchni. Jak można go wykorzystać? Na co stosować? A na co uważać? Zobacz, najważniejsze informacje o kosmetycznym i żywieniowym zastosowaniu oleju z awokado.

Awokado pochodzi z południowego Meksyku i Ameryki Środkowej, dziś jednak uprawiane jest w wielu tropikalnych miejscach. Jest to owoc pestkowy. Jego duża, centralnie położona pestka, otoczona jest zielonym miąższem o bardzo specyficznym smaku. Z uwagi na obecność wielu wartościowych substancji, awokado uchodzi za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Nic więc dziwnego, że uzyskiwany z niego olej, również uchodzi za jeden z najzdrowszych olejów.

Nierafinowany olej z awokado ma brunatno – zieloną barwę. W smaku przypomina masło i migdały. Olej rafinowany ma jaśniejszą barwę, a jego smak i zapach jest słabo wyczuwalny.

Jakie składniki przyczyniły się do tak dobrej opinii? To przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ich obecność sprawia, że olej z awokado doskonale sprawdza się jako składnik naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych.

olej z awokado

Olej z awokado – właściwości zdrowotne

Olej nierafinowany zawiera w sobie podobny skład aktywnych fitozwiązków, jak surowy owoc. Jeżeli chodzi o kwasy tłuszczowe to 80 – 85% z nich stanowią tłuszcze nienasycone. Na plan pierwszy zaś wysuwa się kwas oleinowy, czyli jednonienasycony.

Warto jednak wspomnieć, że proporcja kwasów omegą 6 do omegą 3 w oleju z awokado wynosi 13:1. Oznacza to, że przy spożywaniu oleju z awokado warto uzupełnić swoją dietę o produkty, które będą bogatym źródłem kwasów omega 3.

W składzie oleju znaleźć można również witaminy A, E i te z grupy B. Obecność witaminy E powoduje, że ma on właściwości antyoksydacyjne. Zwalcza wolne rodniki, szczególnie te, które atakują mitochondria komórek. Działa więc ochronnie i spowalnia procesy starzenia. Obecność tłuszczów zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Olej może być stosowany zewnętrznie i wewnętrznie. W przypadku wewnętrznego stosowania wpływa na układ krążenia, pracę serca i obniża poziom cholesterolu. Chroni przed miażdżycą, reguluje poziom cukru, może wpływać pozytywnie na wzrok. Dodatkowo olej może zapobiegać rozwijaniu się nowotworów oraz sprzyjać odchudzaniu.

Stosowany zewnętrznie natomiast wspiera pielęgnację skóry i włosów. Znajdujące się w oleju kwasy omega 9 i omega 6, witaminy K, A, E, C, D oraz z grupy B, a także składniki mineralne takie jak mangan, magnez, fosfor, żelazo, sód, potas i cynk powodują, że jest niezwykle cennym składnikiem kosmetyków.

Za antybakteryjne właściwości oleju odpowiada dodatkowo chlorofil, który może działać również antyoksydacyjnie i regenerująco.

Ważne właściwości oleju to jego zdolność do regulowania gospodarki wodno – lipidowej oraz udział w naturalnych procesach regeneracji naskórka. Stosowanie oleju nierafinowanego może zmniejszać rogowacenie naskórka i działać przeciwstarzeniowo.

Kosmetyki, w których składzie znajduje się olej z awokado mogą być przeznaczone do każdego rodzaju skóry, ale szczególnie dobrze mogą się sprawdzać w przypadku skóry suchej, wrażliwej i z problemami. Co ciekawe, okazuje się również, że kosmetyki z olejem mogą być też stosowane w przypadku skóry ze skłonnością do trądziku oraz łuszczycowej.

Do ważnych właściwości oleju z awokado może należeć również intensywne nawilżenie skóry, które odbywa się między innymi poprzez zmniejszenie utraty wody. Do tego surowiec ten może również wpłynąć na poprawę elastyczności skóry, zmniejszyć podrażnienia, pieczenie, swędzenie i stany zapalne.

Przypuszcza się, że neutralizuje działanie wolnych rodników, spowalniając procesy starzenia. Może też chronić przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych, regenerować i wzmacniać paznokcie.

olej z awokado

Zastosowanie oleju z awokado w kosmetyce

Z uwagi na opisane powyżej właściwości i ze względu na to, że awokado zawiera tak liczne substancje odżywcze, olej z awokado znalazł dla siebie szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Może być wykorzystywany do pielęgnacji skóry suchej, włosów i paznokci. Pomaga łagodzić podrażnienia, świąd i stany zapalne. Wspomaga regenerację i nawilżenie naskórka oraz spowalnia procesy starzenia.

Olej z awokado można znaleźć w szamponach do włosów, odżywkach, wykorzystuje się go do produkcji balsamów, mydeł czy kremów. To również składnik produktów do kąpieli i pod prysznic.

Z uwagi na jego właściwości nawilżające olej z awokado jest składnikiem wielu kremów do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej czy podrażnionej. Duży skład kwasów tłuszczowych powoduje, że zapobiega utracie wody, a to przekłada się na większa sprężystość i jędrność skóry. Systematyczne stosowanie oleju poprawia wygląd skóry. Bogactwo witamin odżywia ją i przyczynia się do szybszej regeneracji.

Ponadto, niektóre z witamin, które znajdują się oleju z awokado mogą mieć właściwości antyoksydacyjne, co przekłada się na działanie przeciwstarzeniowe. Działanie przeciwutleniające zmniejsza aktywność wolnych rodników, a tym samym chroni przed uszkadzaniem komórek skóry. Skóra staje się zdrowsza i bardziej elastyczna.

Olej z awokado pomaga również zabezpieczyć skórę przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych, w tym promieniowania UV.

Olej z awokado stosuje się również jako preparat do pielęgnacji włosów. Odżywia skórę głowy, co przekłada się rownież na wzmocnienie cebulek włosów. Dzięki temu włosy rosną zdrowsze, mocniejsze i bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Stają się mniej kruche i łamliwe.

Dodatkowo można go wykorzystać również do olejowania włosów. Jest to popularna ostatnio forma pielęgnacji włosów. Nałożony na włosy olej nie obciąża włosów i nie przetłuszcza – przeciwnie. Działa odżywiająco, nawilżająco i wzmacniająco. Może być nakładany wyłącznie na same końcówki, jak i na całe włosy jako maska.

Olej z awokado może też stanowić składnik kosmetyków, które służą do pielęgnacji paznokci. Jeżeli będziesz regularnie stosować olej z awokado, to paznokcie staną się mocniejsze, zdrowsze i bardziej odporne na uszkodzenia. Zmniejszy się ich łamliwość i kruchość.

Olej z awokado na włosy

Olej z awokado stosowany na włosy poprawi nie tylko ich kondycję, ale również nada im zdrowy wygląd. Dzięki niemu stają się silniejsze, zdrowsze i mocniejsze. Przestają być kruche i łamliwe. Łatwiej się układają. Co ważne, zyskują też blask, a ich kolor zostaje ożywiony i zintensyfikowany. Tracą swego rodzaju szarość i przytłumienie, co jest normalnym zjawiskiem, gdy na włosy działają takie czynniki, jak zanieczyszczenia, wiatr i promieniowanie UV. Stosowanie oleju sprawia, że kolor znowu jest żywy i intensywny, włosy gładkie i lśniące.

Olej z awokado na twarz

Olej z awokado to rownież bardzo wartościowy produkt do pielęgnacji twarzy. Przyspiesza gojenie ran, podrażnień i stanów zapalnych. Zawarty w nim kwas pantotenowy odżywia, regeneruje i działa ściągająco. Krem, w którego składzie znajduje się olej z awokado może wspomagać leczenie trądziku.

Dodatkowe efekty, jakie może uzyskać z jego stosowania to złagodzenie świądu i pieczenia, łagodzenie objawów łuszczycy oraz intensywne nawilżenie skóry. Oczywiście, obecność witamin o właściwościach antyoksydacyjnych, spowalnia starzenie się skóry, jest to więc kosmetyk, który pomaga przedłużyć młodość.

olej z awokado

Zastosowanie oleju z awokado w kuchni: do smażenia i nie tylko

Olej z awokado to również produkt spożywczy. Wykorzystywanie go do gotowania może przynieść wiele pozytywnych zmian zdrowotnych. Przypuszcza się bowiem, że olej z awokado obniża poziom cholesterolu, pomaga nie dopuścić do zwyrodnienia plamki żółtej, może łagodzić objawy zapalenia stawów i pozytywnie wpływać na układ sercowo naczyniowy. Dodatkowo może chronić przed niszczeniem chrząstki stawowej, tym samym zmniejszać sztywność stawów i zapobiegać chorobom przyzębia.

W kuchni możesz stosować olej rafinowany i nierafinowany. Każdy z nich ma jednak nieco inne właściwości chemiczne i fizyczne oraz wynikające z nich właściwości zdrowotne.

Olej nierafinowany to olej tłoczony na zimno. Ma w sobie najwięcej substancji odżywczych, a składem przypomina owoc awokado. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Taki olej z awokado pozyskiwany jest poprzez tłoczenie w niskiej temperaturze. W smaku podobny jest do słodkich migdałów. Może swobodnie zastąpić masło, ponieważ może być spożywany na surowo.

Rafinowany olej z awokado tłoczony jest mechanicznie poprzez wyciskanie. Następnie komórki tłuszczowe rozrywane są metodami mechanicznym lub enzymatycznymi w wysokiej temperaturze. To pozyskiwanie go w procesie obróbki termicznej jest właśnie rafinacją. Procesy rafinacji powodują, że olej z awokado zostaje oczyszczony, ale traci niestety część swoich właściwości i składników odżywczych.

Nierafinowany olej z awokado może być stosowany jako dodatek do dań i sałatek, ale nie wolno na nim smażyć. Sprawdzi się jako składnik dressingów i sosów na zimno. Można dodawać go do makaronów, włoskich pierożków i warzyw gotowanych na parze. Może być wykorzystywany do marynat.

Jeżeli natomiast olej z awokado ma być wykorzystany do pieczenia, wówczas trzeba sięgnąć po ten tłoczony na ciepło i poddany rafinacji. Ma znacznie wyższą temperaturę dymienia, więc nie ulega tak szybko rozpadowi.

Jaki olej z awokado wybrać?

Trudno jednoznacznie określić, który olej z awokado wybrać, ponieważ każdy z nich ma nieco inne właściwości i przeznaczenie. W celach kosmetycznych zaleca się wykorzystanie tylko oleju nierafinowanego. W kuchni sprawdzi się jako dodatek do dań ale wyłącznie na zimno.

Do smażenia i pieczenia znajdzie zastosowanie olej tłoczony na ciepło, ze względu na to, że rozpada się w znacznie wyższej temperaturze niż ten tłoczony na zimno.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Miód wrzosowy - wypróbuj działanie naturalnego antybiotyku. Sprawdź jak regularne stosowanie miodu wrzosowego wpłynie na twoje zdrowie i samopoczucie!
Amarantus to smaczne i pożywne ziarna, które można spożywać pod wieloma postaciami. Zawiera mnóstwo składników odżywczych. Sprawdź jakie ma właściwości zdrowotne?
Syrop z pędów sosny to doskonały sposób na naturalne wzmocnienie odporności, uporanie się z kaszlem i jesiennymi infekcjami.
Kumkwat to gratka dla poszukiwaczy rzadkich egzotycznych owoców. Jest wyjątkowy pod względem smaku, wachlarzu zastosowań, właściwości prozdrowotnych oraz wpływu na skórę.
Aronia cieszy się dużą popularnością ze względu na szerokie właściwości zdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto i w jakiej formie najlepiej ją spożywać.