skutki uboczne po cynamonie

13 skutków ubocznych po przedawkowaniu cynamonu – Szkodliwość, zatrucia, przeciwwskazania i bezpieczne dawki

Cynamon to popularna przyprawa dodawana do wielu ciast i deserów. Korzystnie wpływa na ich smak, powoduje, że staje się on wyrazisty i bardzo charakterystyczny. Warto wiedzieć, że cynamon ma też bardzo pozytywny i korzystny wpływ na nasze zdrowie. Poprawia proces trawienia i wpływa na regulowanie pracy nerek. Cynamon cejloński zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny, co poprawia gospodarkę węglowodanową. Dodatkowo pomaga w usuwaniu nadmiaru tłuszczu w organizmie. Co jednak bardzo istotne, nie każdy może bezpiecznie korzystać z cynamonu, a jego przedawkowanie może nieść niebezpieczne skutki uboczne. Zobacz, na co warto uważać i co robić by bezpiecznie stosować cynamon cejloński. Jakie są objawy i skutki uboczne po cynamonie przyjętym w nadmiarze?

Cynamon kasja i cynamon cejloński zawierają w sobie związki o nazwie kumaryny. Jednak to cynamon kasja jest w nie szczególnie bogaty. Okazuje się bowiem, że w cynamonie cejlońskim znajdują się ich zaledwie śladowe ilości. Badania wykazały, że stosowane w nadmiernej ilości mogą mieć działanie toksyczne i przyczyniać się do uszkodzenia wątroby. Naturalnie dodawanie odrobiny cynamonu do potraw nie powinno zaszkodzić. Niebezpieczne są jednak suplementy diety z cynamonem i to ich przedawkowanie może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Co istotne, niektóre źródła podają, że nadmierne spożycie cynamonu w czasie ciąży może mieć działanie poronne. Z tego względu należy zachować w tym okresie szczególną ostrożność. Rozsądek powinny też zachować osoby, które cierpią na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.

  1. Uszkodzenie wątroby

Okazuje się, że przedawkowanie cynamonu może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Dzieje się tak z powodu dużej zawartości kumaryny w przyprawie. Przeprowadzone badania wykazały, że spożycie dużej ilości kumaryny może podnosić ryzyko jej toksycznego działania, które może prowadzić do uszkodzenia wątroby.

Ponadto znane są też przypadki, gdy doszło do zapalenia wątroby pod wpływem przyjmowania suplementów z cynamonem. Jest mało prawdopodobne, by do takiego efektu doszło po nadmiernym spożywaniu przyprawy. Może się zdarzyć natomiast, gdy przedawkowane zostaną suplementy z cynamonem. Ryzyko toksyczności kumaryn rośnie, gdy pacjent jednocześnie przyjmuje suplementy z cynamonem i statyny. Statyny najczęściej przyjmowane są w toku leczenia choroby wieńcowej.

Specjalistom znany jest przypadek kobiety w wieku 73 lat, która przyjmowała jednocześnie cynamon i statyny i doszło u niej właśnie do uszkodzenia wątroby.

  1. Ryzyko wystąpienia raka

Kumaryny przyjmowane w nadmiarze mogą przyczynić się do zwiększania ryzyka zachorowania na raka. Na razie prowadzone są jedynie badania na zwierzętach, które potwierdzają tę teorię. Nie ma natomiast potwierdzenia, że taki sam efekt może wystąpić u ludzi.

W przypadku gryzoniów przedawkowanie cynamonu może prowadzić do rozwoju nowotworu płuc, wątroby czy nerek. Nie jest jednak znany mechanizm nowotworowego działania kumaryny, dlatego też trudno stwierdzić, czy w przypadku ludzi zadziała tak samo. Przypuszcza się, że jej przyjmowanie w nadmiarze prowadzi do uszkodzenia DNA, a to właśnie prowadzi do wystąpienia nowotworu.

  1. Owrzodzenie jamy ustnej

W niektórych przypadkach spożycie nadmiernych ilości cynamonu kasja może doprowadzić do rozwoju owrzodzenia jamy ustnej. Dzieje się tak głównie za sprawą cynamonowych środków aromatyzujących. Chodzi tu głównie o aldehyd cynamonowy. Na owrzodzenia są szczególnie narażone te osoby, które nadmiernie używają oleju cynamonowego lub cynamonowej gumy do żucia, ponieważ tam tej substancji jest najwięcej.

Ze względu na to, że cynamon zawiera aldehyd cynamonowy u osób uczulonych może dojść również do obrzęku języka i dziąseł, uczucia pieczenia lub swędzenia czy białych plam w ustach.

  1. Niski poziom cukru we krwi

Cynamon ma właściwości obniżania poziomu cukru we krwi. Jego działanie jest podobne do działania insuliny. W związku z tym stosowanie go w niewielkich ilościach może przynieść bardzo pozytywne efekty, w postaci obniżonego cukru we krwi (jego zbyt wysokie stężenie stanowi zagrożenie dla zdrowia), ale gdy przyjmuje się go zbyt dużo, omawiany efekt może zostać nasilony.

Szczególnie zagrożone są osoby, które biorą leki na obniżenie cukru we krwi. Cynamon może nasilić ich działanie a to może prowadzić do wystąpienia hipoglikemii, czyli zbyt niskiego poziomu cukru we krwi. Typowymi objawami tego zjawiska są zmęczenie, zawroty głowy, a nawet omdlenia.

  1. Problemy z oddychaniem

Cynamon ma bardzo lekką konsystencję. To lotny proszek, który bardzo łatwo się wdycha. Jest suchy, a to powoduje, że jego wdychanie może znacznie utrudniać oddychanie. Gdy dojdzie do zdechnięcia dużej ilości proszku cynamonowego może wystąpić kaszę, wymioty czy właśnie problemy z oddychaniem.

Nie można też zapomnieć o obecnym w cynamonie kwasie benzoesowym. To substancja, która jest toksyczna dla bakterii, pleśni i drożdżaków, ale jej nadmierne spożycie może doprowadzić do zaostrzenia różnorodnych objawów chorobowych u człowieka. Nadmiar cynamonu może doprowadzić do ataku astmy czy zaostrzyć nieżyt nosa. Do tego okazuje się się, że omawiana przyprawa może mieć działanie drażniące i powodować uczulenia kontaktowe.

Osoby, które cierpią na dolegliwości ze strony układu oddechowego powinny bardzo ostrożnie stosować cynamon w proszku, właśnie dlatego, że może on powodować kaszel.

  1. Biegunka

Cynamon cassia ma działanie prozdrowotne. Może zwalczać objawy lekkiej biegunki czy niewielkich zaburzeń trawienia. W nadmiarze jednakże nie jest już tak korzystny. Okazuje się, że przedawkowanie cynamonu może doprowadzić do wystąpienia wspomnianej biegunki, mdłości i wymiotów. Niekiedy może również pojawić się nadmierne pocenie.

  1. Mdłości i wymioty

Mdłości i wymioty również mogą być efektem nadmiernego przyjmowania lub spożywania cynamonu. Choć jest to naprawdę pyszna przyprawa, to nie powinno się przesadzać z jej stosowaniem, ponieważ może to wywołać problemy zdrowotne.

  1. Wzmożone pocenie się

Kolejnym objawem przedawkowania cynamonu jest wzmożone pocenie się. To dodatkowy argument za tym, by tę przyprawę stosować w małych ilościach. Wykorzystywanie wysuszonej kory cynamonowca poprawi smak potraw, głównie deserów, ale tylko wtedy, gdy wykorzystywana jest ona rozsądnie.

  1. Reakcja alergiczna

Wspomniano już wcześniej, że cynamon zawiera w sobie związek zwany aldehydem cynamonowym. Jest to substancja, która może wywoływać reakcję alergiczną, szczególnie gdy stosowana jest w nadmiarze. Przede wszystkim chodzi tu o olejek cynamonowy i cynamonową gumę do żucia.

Jednym z objawów reakcji alergicznej jest obrzęk języka, uczucie swędzenia w jamie ustnej czy też uczucie pieczenia.

Osoby z alergią na cynamon powinny również uważać na to, że w przyprawie tej znajduje się kwas benzoesowy, który również może przyczyniać się do wystąpienia reakcji alergicznej. Po spożyciu cynamonu przez osoby z alergią na ten kwas może dojść do zaostrzenia astmy, pokrzywki czy nieżytu nosa.

Ponadto cynamon może powodować alergie zarówno pokarmowe jak i kontaktowe. Reakcja może objąć okolice ust, dziąseł, problemy skórne czy wzmożone pocenie. Dzieje się tak najczęściej dzięki olejkowi cynamonowemu, który zawiera szczególnie duże ilości aldehydu cynamonowego.

  1. Modyfikowanie właściwości żółci

Spożywanie cynamonu powoduje, że do organizmu wprowadzany jest związek o nazwie eugenol. Jedną z jego właściwości jest modyfikowanie właściwości żółci. To sprawia, że z jego stosowania powinny zrezygnować osoby, które cierpią na kamicę wątrobową orz zaburzenia funkcjonowania woreczka żółciowego. W takiej sytuacji stosowanie cynamonu może powodować uszkodzenie wątroby.

  1. Nieżyt nosa

Jednym z objawów przedawkowania cynamonu jest wzmożony nieżyt nosa, do którego dochodzi na skutek działania kwasu benzoesowego. To substancja, która w niewielkich ilościach działa toksycznie na bakterie, grzyby i pleśnie, ale w zbyt dużych dawkach może stanowić zagrożenie. W najłagodniejszym razie spowoduje właśnie wspomniany nieżyt nosa.

  1. Krwawienie z nosa

Okazuje się, że do właściwości cynamonu należy rownież rozrzedzanie krwi. Oznacza to, że przyprawa ta może działać przeciwzakrzepowo, co jest zdrowie jedynie przy niewielkich ilościach. W przypadku nadmiernego spożycia może dojść do nadmiernego rozrzedzenia krwi, a to z kolei może spowodować krwawienie.

  1. Interakcje z lekami

Niektóre źródła podają, że cynamon może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Oczywiście, dochodzi do tego, gdy przyjmowany jest on w nadmiarze. Wówczas może dojść do wzmocnienia działania tych leków lub nasilenia wywoływanych przez nie skutków ubocznych. Najczęściej wskazuje się, że cynamon wchodzi w interakcję z lekami na cukrzycę, choroby serca i choroby wątroby.

Kumaryny mogą doprowadzić do uszkodzenia wątroby, a właściwości przyprawy obniżające poziomu cukru we krwi w połączeniu z lekami na cukrzycę mogą doprowadzić do wystąpienia hipoglikemii.

skutki uboczne po cynamonie

Jakie są objawy przedawkowania i zatrucia cynamonem?

Do najczęstszych objawów przedawkowania cynamonu należą nudności, wymioty, biegunka czy nadmierna potliwość. Oczywiście mowa o przedawkowaniu przede wszystkim suplementów, ponieważ samą przyprawę nieco trudniej przedawkować.

Ponadto, nadmierne ilości cynamonu mogą doprowadzić do uszkodzenia wątroby, owrzodzenia jamy ustnej oraz zbyt znaczącego spadku poziomu cukru we krwi.

Czy cynamon jest szkodliwy?

Cynamon jako przyprawa i stosowany w rozsądnych porcjach nie powinien stanowić zagrożenia dla zdrowia. Jeżeli jednak stosowany jest w nadmiarze, czy to w postaci suplementów diety czy olejku cynamonowego, może doprowadzić do poważnych zaburzeń i kłopotów zdrowotnych.

Jedną z przyczyn takiego stanu rzecz jest obecność kumaryny. Co się jednak okazuje, dostępne na rynku główne rodzaje cynamonu różnią się między sobą zawartością tej substancji. Najmniej zawiera jej cynamon cejloński (śladowe ilości kumaryny), natomiast dużo więcej zawiera jej cynamon chiński. Obecność kumaryny może prowadzić do uszkodzenia wątroby i zwiększyć ryzyko raka. Badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że takie ryzyko zachorowania faktycznie istnieje, ale nie ma jeszcze dowodów, by to samo dotyczyło ludzi.

skutki uboczne po cynamonie

Ile można bezpiecznie jeść cynamonu dziennie?

Niewielkie dawki, dodawane do potraw i deserów nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Problemy pojawiają się dopiero przy przedawkowaniu cynamonu. Dotyczy to szczególnie jego odmiany cassia i „zwykłego” cynamonu, ponieważ te odmiany zawierają największe ilości kumaryny.

Należy unikać (w przypadku osób dorosłych) przekraczania jednej łyżeczki cynamonu dziennie. Dzieci mogą być na niego jeszcze bardziej wrażliwe, dlatego należy tu zachować szczególną ostrożność. Oczywiście chodzi tu przede wszystkim o prawidłowe dawkowanie kumaryny.

Przypuszcza się, że jej bezpieczne dostarczanie do organizmu powinno mieścić się w dawce 0,1 mg na kilogram masy ciała człowieka. To by oznaczało, że osoba o masie 70 kg może dziennie przyjąć maksymalnie 7 mg kumaryny.

Ponieważ różne odmiany cynamonu zawierają inne ilości kumaryny, trudno jednoznacznie określić, jakie ilości cynamonu będą bezpieczne. Warto natomiast zwracać uwagę na odmianę tej przyprawy. Najwiecej kumaryny ma cynamon chiński, a najmniej cejloński. Oznacza to, że przy tym pierwszym należy zachować większą ostrożność, niż przy tym drugim.

skutki uboczne po cynamonie

Przeciwwskazania do stosowania cynamonu

Na koniec warto też wiedzieć, że istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania cynamonu. Wśród nich znajduje się między innymi ciąża, ponieważ niektóre źródła sugerują, że może on mieć działanie poronne. Ta ceniona przyprawa powinna być też wykluczona z jadłospisu osób, które cierpią na wrzody żołądka, schorzenia dwunastnicy czy cukrzycę. W wymienionych przypadkach cynamon może nasilać objawy choroby, wzmacniać działanie leków lub nasilać ich skutki uboczne.

Warto pamiętać, że cynamon może wchodzić w reakcję z lekami na serce, cukrzycę i choroby wątroby. Olejku cynamonowego nie powinno się natomiast stosować u dzieci poniżej 12 roku życia.

Nie zapomnij, że przyprawa z wewnętrznej kory drzewa cinnamomum może też powodować problemy alergiczne zarówno pokarmowe jak i kontaktowe.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Kiwi to jeden z najzdrowszych owoców, ale i tak może powodować różnorodne działania niepożądane i skutki uboczne - bądź bezpieczny i sprawdź, jakie!
Olej żywokostowy z gojnikiem to świetny sposób na różnorodne bóle o charakterze kostno mięśniowym; zobacz, jak może Ci pomóc!
Sprawdź wszystkie zdrowotne korzyści migdałów, które są nie tylko smaczne i pożywne, minimalizują zgagę i wspierają pracę mózgu, ale też znajdują zastosowanie w kosmetyce.
Amla, niewielkie owoce, bogate w składniki odżywcze, przede wszystkim witaminę C, korzystnie oddziałujące na ludzki organizm, kompleksowo wspierające osłabiony stan zdrowia.
Kompleksowy przewodnik po przygotowaniu siemienia lnianego do picia, przedstawiający metody selekcji ziaren, optymalne techniki zaparzania oraz porady na temat dawkowania.