liść laurowy 00

Liść laurowy - Właściwości, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania

Suszone liście laurowe to jedna z najczęściej używanych w kuchni ziół. Są dodawane do zdecydowanej większości zup, potraw mięsnych i sosów. Jednak nie każdy wie, że popularny liść laurowy niesie ze sobą także wielkie możliwości lecznicze. Zawiera duże pokłady olejku eterycznego, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Ma także w sobie szereg innych substancji wspomagających wiele organów i układów naszego ciała. Jak stosować liść laurowy w celach zdrowotnych?

Nieodzowny w kuchni liść laurowy (liść bobkowy) to nic innego jak liść wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis L.) – rośliny należącej do rodziny Lauraceae, mającej formę wiecznie zielonego drzewa wyposażonego w żółte, bardzo aromatyczne kwiaty.

Wawrzyn szlachetny, inaczej drzewo laurowe lub laur, znany jest od czasów starożytnych. Odgrywał ważną rolę w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie uznawany był za boskie drzewko. Używano go przy obrzędach i rytuałach. Stanowił też symbol chwały, triumfu i zwycięstwa, dlatego wieńcami laurowymi honorowano bohaterów. Laur wywodzi się prawdopodobnie z terenów Azji Mniejszej lub rejonu Morza Śródziemnego. Tam też usytuowane są największe plantacje tego zioła.

Laurus nobilis uprawiany jest głównie na potrzeby sektora kulinarnego, jednak pewna część surowca trafia również do przemysłu farmaceutycznego, zielarskiego oraz kosmetycznego. Wawrzyn szlachetny jest też rośliną ozdobną. Świetnie sprawdza się jako żywopłot, bardzo dobrze prezentuje się na tarasach, balkonach, w ogródkach, przy bramach i ogrodzeniach.

Liście laurowe są podłużne, delikatnie błyszczące i lekko pofalowane na brzegach. Mają ciemnozieloną barwę i mocny zapach, szczególnie po przełamaniu ich na pół. Suszony liść bobkowy jest bardzo aromatyczną przyprawą. Podczas gotowania wydziela intensywną, pobudzającą apetyt woń. Każda potrawa przyprawiona liściem laurowym wyróżnia się przyjemnym smakiem z wyczuwalną nutą korzenną i gorzkawą.

liść laurowy 01

Liść laurowy – właściwości

Surowcem zielarskim wawrzynu szlachetnego są liście i owoce. Można z nich przygotowywać lecznicze napary i wywary. Stosuje się je doustnie albo zewnętrznie, w formie okładów. Dobroczynne właściwości ma także pozyskiwany z liści i korzeni wawrzynu olejek laurowy, który sprawdza się w celach stricte kosmetycznych, jak również w zwalczaniu stanów zapalnych i bólów stawowych, kostnych oraz mięśniowych.

Liście wawrzynu szlachetnego nasycone są związkami wykazującym działanie odkażające. Dzięki temu są w stanie skutecznie rozprawić się z drobnoustrojami na skórze, błonach śluzowych i wewnątrz ran. W fitoterapii liść laurowy znajduje zastosowanie również ze względu na inne właściwości lecznicze, w tym:

  • napotne i moczopędne,

  • bakteriobójcze,

  • przeciwbólowe i przeciwgorączkowe,

  • przeciwzapalne,

  • przeciwreumatyczne,

  • wykrztuśne,

  • wzmacniające kości i stawy,

  • regulujące trawienie,

  • żółciopędne i żółciotwórcze,

  • ściągające,

  • udrażniające drogi oddechowe (na drodze inhalacji),

  • przeciwkaszlowe,

  • hipoglikemiczne,

  • hepatoprotekcyjne,

  • odtruwające.

Wartości odżywcze zawarte w liściu laurowym

Liść laurowy zawiera niewielkie ilości białek i łuszczów, spore ilości węglowodanów (w tym błonnika pokarmowego) oraz bogactwo związków terpenowych, substancji spełniających rolę antyoksydantów i składników mineralnych. Na uwagę zasługuje również zawartość kwasu foliowego oraz kilku innych witamin.

Najważniejsze składniki bioaktywne liścia laurowego to:

  • flawonoidy,

  • olejek eteryczny (a w nim: eugenol, linalol, 1,8-cineol, metyloeugenol, elemycyna, geraniol, pinen, terpineol),

  • taniny,

  • witaminy z grupy B,

  • witamina C,

  • witamina A,

  • antocyjany,

  • lignany,

  • laktony seskwiterpenowe,

  • kwasy organiczne,

  • alkaloidy,

  • żelazo,

  • wapń,

  • magnez,

  • fosfor,

  • potas,

  • cynk,

  • miedź,

  • selen.

liść laurowy 02

Liść laurowy – zastosowanie

W ziołolecznictwie liść laurowy spełnia wiele funkcji, m.in. wykorzystywany jest jako środek przeciwdziałający reumatyzmowi i artretyzmowi. Napar z liści laurowych wypity przed jedzeniem chroni przed dolegliwościami gastrycznymi. Spożywanie naparów lub wywarów z liści laurowych to także sposób na sprawne usuwanie toksyn z organizmu oraz wsparcie dróg żółciowych, moczowych i układu krążenia.

Inhalacje z udziałem naparu albo oleju laurowego to zaś nieoceniona pomoc przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Olej laurowy (mający działanie rozgrzewające) może nam też posłużyć do nacierania ciała w przypadku przeziębień, gorączki, bólów stawów i mięśni. Posmarowanie uszkodzonej skóry naparem z liści laurowych to zaś sposób na oczyszczenie rany, a zarazem przyspieszenie regeneracji tkanki (ze względu na działanie antyseptyczne i ściągające).

W kosmetyce szczególnie docenianym surowcem pozyskanym z wawrzynu szlachetnego jest olej laurowy. Działa on równie korzystnie na skórę i na włosy. Wykazuje działanie wzmacniające, odbudowujące i oczyszczające. Skórę pozostawia odżywioną i ujędrnioną. Reguluje produkcję sebum, tonizuje, przywraca świeży, zdrowy wygląd.

Liść laurowy – zastosowanie w kuchni

Liść laurowy jest ziołem stosowanym w wielu kuchniach świata, w tym w kuchni polskiej, włoskiej, hiszpańskiej i francuskiej. Ponieważ stopniowo uwalnia swój aromat, przyprawę tę powinno się dodawać na początku gotowania. Liście bobkowe są bardzo aromatyczne, zatem nie należy przesadzać z ich ilościami.

Liście laurowe najczęściej dodaje się do:

  • dań jednogarnkowych,

  • gulaszów,

  • bigosu,

  • zup (np. rosołu, kapuśniaku, zupy jarzynowej, barszczu, krupniku, flaków, grochówki, zupy rybnej),

  • mięs (mięs nadziewanych, pieczeni, mięs duszonych),

  • ryb,

  • dań z grzybami,

  • sosów,

  • pasztetów, galaret.

Liście laurowe są też nieodzowne do przyprawiania zalew octowych służących do marynowania warzyw, grzybów, a także śledzi. Dodaje się je też do pojemników z suszonymi grzybami. 1 listek można wrzucić do gotującego się ryżu bądź kaszy.

Dla zachowania jak najlepszej jakości liście laurowe warto trzymać w zamkniętym pojemniku i ciemnym miejscu.

Jak działa liść laurowy i na co może pomóc?

Liść laurowy zawiera partenolid – wysoce aktywny lakton wykazujący silne działanie przeciwzapalne. Efektywnie niweluje bóle i obrzęki wywołane toczącym się stanem zapalnym. Działanie przeciwzapalne, a także antybakteryjne i antyseptyczne mają też liczne związki terpenowe zawarte w laurze. W jakich przypadłościach pomóc nam może liść laurowy?

Liść laurowy na lepsze trawienie

Liść laurowy wykazuje działanie ochronne na żołądek, usprawnia trawienie oraz poprawia pracę wątroby. Napar z liści laurowych spożyty przed posiłkiem to patent na pobudzenie wydzielania soków trawiennych i uchronienie się przed uporczywymi dolegliwościami, takimi jak uczucie pełności, niestrawność, odbijanie, wzdęcia, gazy, zgaga, bóle brzucha. Zioło wykazuje też działanie przeciwbiegunkowe.

Liść laurowy na cukrzycę

Z dobrodziejstw liści laurowych powinny skorzystać osoby zmagające się z insulinoopornością, cukrzycą oraz będące w stanie przedcukrzycowym. Przy tego rodzaju dolegliwościach najlepiej systematycznie pić napary z liści laurowych. Zioło normuje funkcje receptorów insuliny, spowalnia wchłanianie glukozy z jelit i pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Liść laurowy dla serca

Kwasy organiczne, flawonoidy, magnez, potas – to dopiero niektóre ze składników liści laurowych wspomagających układ sercowo-naczyniowy. Zioło pomaga rozszerzać naczynia krwionośne, stymuluje krążenie krwi, usprawnia pracę mięśnia sercowego i pomaga normować ciśnienie. Odgrywa też rolę w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu LDL. Regularne picie naparów z liści laurowych to sposób na lepszy profil lipidowy.

Liść laurowy przy nowotworach

W liściach laurowych znajdziemy duże spektrum antyoksydantów, w tym związki fenolowe i antocyjany, które neutralizują wolne rodniki, chronią komórki przed uszkodzeniami, a tym samym wzmacniają barierę obronną organizmu przed nowotworami. Badania wykazały, że ekstrakty z liści laurowych mają zdolność do niszczenia komórek rakowych (szczególnie w przypadku raka piersi).

Liść laurowy na zdrowsze włosy

Liść laurowy wzmacnia cebulki włosowe, hamuje wypadanie włosów i stymuluje porost włosów. Uelastycznia i rewitalizuje kosmyki. Dodaje włosom blasku, gładkości, dba o właściwy stopień ich nawilżenia i poprawia ich kondycję. Wspomaga też zdrowie skóry głowy, oczyszczając ją i zwalczając stany zapalne i drobnoustroje. Jest też pomocny w przypadku łupieżu.

Liść laurowy na odchudzanie

Liść laurowy na kilka sposobów pomaga w odchudzaniu: normuje poziom cukru we krwi, a tym samym przeciwdziała atakom wilczego głodu i zmniejsza apetyt na słodkie, reguluje przemianę materii, usprawnia trawienie i detoksykuje ciało. Działając moczopędnie, przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie, która może powodować wzrosty wagi ciała.

liść laurowy 03

Liść laurowy na stawy

Okłady z udziałem naparu z liści laurowych to znana od setek lat metoda na bóle stawów, w tym te spowodowane reumatyzmem i artretyzmem. Liść laurowy wykazuje bowiem silne działanie przeciwzapalne, ma tez zdolność do uśmierzania bólu, więc doskonale radzi sobie z tego rodzaju dolegliwościami. Co więcej, liście laurowe oczyszczają stawy, przez co poprawiają ich ruchomość. W zwalczaniu bólów stawów pomoże też mający właściwości rozgrzewające olej laurowy.

Liść laurowy na kaszel

Jak wykazały testy, liść laurowy posiada działanie bakteriobójcze w stosunku do zdecydowanej większości bakterii wyizolowanych z jamy ustnej. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, zmniejszające obrzęki, wykrztuśne, udrażniające drogi oddechowe. Dlatego jest cennym wsparciem w przypadku kaszlu, a także stanów zapalnych gardła, dziąseł, jamy ustnej, zatok.

Jak stosować liść laurowy – dawkowanie

W celach leczniczych liść laurowy najlepiej stosować w postaci naparów. Dobrą metodą, choć nieco bardziej czasochłonną, jest też przyrządzanie wywarów.

  • Napar z liści laurowych: 5 g pokruszonych suszonych liści laurowych zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i pozostawiamy do zaparzenia. Po około 20 minutach odcedzamy.

  • Wywar z liści laurowych: 5 g pokruszonych suszonych liści laurowych wsypujemy do garnka z zimną wodą (ok. 300 ml wody). Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na malutkim ogniu 5-10 minut. Odcedzamy.

Tak przygotowany napar lub wywar pijemy małymi porcjami przed posiłkami. 1 szklanka wywaru lub naparu z liści laurowych to maksymalna dobowa dawka tego zioła.

Liść laurowy – przeciwwskazania

Liść laurowy zawiera wiele substancji aktywnych biologicznie, więc jeśli cierpimy na jakieś schorzenia lub zażywamy leki (np. przeciwcukrzycowe, przeciwzakrzepowe, antydepresyjne), powinniśmy zachować ostrożność w ich stosowaniu. Napary i wywary z liści laurowych nie są wskazane dla kobiet w ciąży i karmiących, dzieci oraz osób z problemami z krzepnięciem krwi.

Liść laurowy – skutki uboczne i działania niepożądane

Liść laurowy stosowany w nadmiarze może wywołać szereg skutków ubocznych, takich jak: uczucie odurzenia, zawroty głowy, bóle głowy, niedociśnienie, ból brzucha, biegunka, reakcje skórne.

Dlaczego warto stosować liść laurowy?

Laur doskonale spisuje się zarówno w świecie kulinariów, jak i w ziołolecznictwie. W medycynie ludowej często był stosowany w celu zwalczenia gorączki, infekcji, problemów trawiennych i reumatyzmu. Dziś spełnia swoje zadanie również jako środek chroniący przed chorobami cywilizacyjnymi. Jest też prostym i przystępnym sposobem na detoks ciała i poprawę przemiany materii. Może posłużyć również jako surowiec do produkcji domowych kosmetyków.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Miód spadziowy to prawdziwa bomba zdrowia rodem z lasu. Jest skarbnicą antyoksydantów, minerałów i enzymów. Z wysoką mocą wzmacnia nasz organizm i wyjątkowo ubogaca naszą dietę.
Odkryj 21 fascynujących sposobów na wykorzystanie nasion chia w diecie i poznaj najlepsze momenty, by czerpać z nich pełnię korzyści. Sprawdź już teraz!"
Świeży sok z buraka przez niektórych jest uznawany za niebezpieczny. Sprawdź, jakie są przeciwwskazania do jego stosowania i kto powinien zachować szczególną ostrożność.
Dowiedz się czym jest spirulina, skąd pochodzi jej nazwa, jak jest uprawiana, jak dobrze ją przechowywać, jak wybrać najlepszą i jakie są częste mity które jej dotyczą.
Chrzan to warzywo korzenne o charakterystycznym smaku, które doskonale jest znane od tysięcy lat, warto wiedzieć, jak można je wykorzystać leczniczo.