konjac

Konjac – Czym jest, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kosmetyce i kuchni i wartości odżywcze

Konjac to stosunkowo mało popularna w Polsce roślina, która jednak cieszy się dużą popularnością w medycynie Wschodu. W Chinach i Wietnamie konjac jest stosowany nie tylko w kuchni, ale także w medycynie i kosmetyce. W Europie na półkach sklepowych czasem można znaleźć makaron konjac, jednak niewiele osób zna właściwości rośliny i wie, w jaki sposób można ją wykorzystać w celach zdrowotnych. Czym jest ta oryginalna roślina, jakie ma właściwości i kiedy warto pomyśleć o jej stosowaniu?

Konjac, znany również jako Amorphophallus konjac, to roślina z rodziny ziemniaczanowatych, pochodząca głównie z Azji Wschodniej. Z właściwości korzenia rośliny konjac korzystano już setki lat temu, głównie w południowo-wschodniej Azji, a przede wszystkim w Chinach, Japonii i Korei Południowej. Konjac, lub jak niektórzy nazywają roślinę, trupi kwiat w Polsce nie występuje naturalnie, jednak możemy ją zobaczyć w niektórych ogrodach botanicznych.

Konjac to bylina z rośliny obrazkowatych, która osiąga dojrzałość w wieku ok. 8-10 lat. Może dorastać nawet do 5 m wysokości, jednak kwitnie tylko raz na kilka lat i szybko przekwita. Charakteryzuje się bardzo dużym kwiatem, który pachnie zgniłym mięsem i stąd potoczna nazwa rośliny – trupi kwiat. Na szczęście surowiec wykorzystywany w celach kosmetycznych i w kuchni pozbawiony jest brzydkiej woni.

konjac

Jakie są właściwości zdrowotne konjaka?

Konjac to produkt niskokaloryczny, który nie zawiera glutenu. Roślina wykazuje sporo właściwości, które sprawiają, że jest interesująca zarówno w kontekście wykorzystania jako roślina spożywcza, jak i w medycynie tradycyjnej.

Wśród właściwości trupiego kwiatu wyróżniamy:

  • Obniża poziom cholesterolu LDL i glukozy – zawarty w roślinie błonnik glukomannan może pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi i sprzyja zmniejszeniu ryzyka nagłych skoków glukozy po posiłkach.

  • Wspomaga trawienie – błonnik zawarty w korzeniu konjacu może wspierać zdrową florę bakteryjną jelit, co przyczynia się do lepszej pracy układu pokarmowego.;

  • Usuwa toksyny – bogaty skład rośliny wpływa na dobrą kondycję organizmu i sprzyja usuwaniu szkodliwych produktów;

  • Wspomaga mikroflorę jelit, zapobiega zaparciom;

  • Nasila uczucie sytości – konjac zawiera specjalny błonnik o nazwie glukomannan, wykazujący zdolność pochłaniania wody. Błonnik może zwiększyć swoją objętość i utworzyć żelowatą masę, co zwiększa uczucie sytości i może pomóc w zmniejszeniu apetytu.

Znaną potrawą spożywczą wytwarzaną z glukomannanu jest makaron konjac, jak również kluski i suplementy diety na odchudzanie i oczyszczenie organizmu. Ze względu na antybakteryjne właściwości bulwy konjac, roślina stosowana jest także w kosmetyce.

Jakie zastosowanie ma konjac w kosmetyce?

Z korzenia rośliny konjac na wyspie Jeju wytwarza się tzw. gąbki konjac wykorzystywane do oczyszczania i delikatnego złuszczania skóry. Gąbka jest nie tylko miękka i delikatna dla skóry, ale też zachowuje właściwości rośliny, dzięki czemu podczas pielęgnacji może dostarczać jej ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). Gąbka działa silnie alkalizująco, a więc pomaga oczyszczać skórę, a przy tym stabilizuje produkcję sebum.

Jak używać gąbki konjac?

Stosowanie gąbki konjac jest bardzo proste. Wystarczy namoczyć gąbkę w letniej wodzie i pozostawić na kilka minut tak, aby stała się miękka. Następnie należy delikatnie odcisnąć nadmiar wody. Gąbka może być używana samodzielnie lub z dodatkiem mydła czy żelu do twarzy. Delikatnie masuj swoją twarz lub ciało za pomocą gąbki konjac, wykonując okrężne ruchy. Po zakończeniu masażu gąbkę należy dokładnie spłukać zimną wodą, odcisnąć z nadmiaru cieczy i pozostawić do wyschnięcia.

Pozostałe zastosowanie konjacu w kosmetyce to:

  • Maseczki do twarzy: W kosmetyce można znaleźć maseczki do twarzy zawierające ekstrakt lub proszek z konjacu. Maseczki te mają działanie nawilżające i odżywcze, pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry i przynoszą uczucie świeżości.

  • Produkty do demakijażu: W niektórych produktach do demakijażu, zwłaszcza tych przeznaczonych dla skóry wrażliwej, można znaleźć ekstrakt z konjacu. Pomaga to usunąć makijaż, nie podrażniając skóry.

  • Żele i płyny do mycia twarzy: Konjac jest czasami dodawany do żeli i płynów do mycia twarzy ze względu na swoje właściwości oczyszczające i łagodzące.

  • Produkty przeciwstarzeniowe: Ze względu na właściwości nawilżające i bogactwo składników odżywczych, konjac jest czasami stosowany w produktach przeciwstarzeniowych, aby poprawić elastyczność i wygląd skóry.

  • Produkty eksfoliujące: Ponieważ konjac ma zdolność delikatnego złuszczania skóry, czasami jest wykorzystywany w produktach eksfoliujących do twarzy i ciała.

konjac

Makaron Shirataki z bulwy Konjac – zastosowanie w kuchni i diecie

Makaron Shirataki, inaczej makaron konjac to rodzaj makaronu, którego skład stanowi 97% woda a tylko 3% mąka konjac, która jest bogata w glucomannan – rodzaj rozpuszczalnego błonnika. Makaron konjac jest popularny w kuchni japońskiej i kuchniach krajów wschodnich, ale coraz częściej zdobywa popularność na całym świecie ze względu na swoje unikalne właściwości w diecie i odchudzaniu. Makaron konjac prawie nie zawiera węglowodanów i ma niewiele białka, a w jego składzie nie ma w ogóle tłuszczu. Główną substancją odżywczą w makaronie jest błonnik roślinny, który pomaga absorbować duże ilości wody i sprzyja utrzymaniu sytości na dużej.

Makaron konjac ma neutralny smak i jest bezzapachowy. Posiada za to zdolność wchłaniania zapachów produktów, które mu towarzyszą, co sprawia, że można go wykorzystać praktycznie do każdego rodzaju dań, nie tylko wytrawnych, ale też tych na słodko. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek. Makaron z mąki konjac występuje w różnych wersjach, wśród których wyróżniamy: tagiatelle, spaghetti, penne czy pearl rice. Można go kupić w opakowaniu, w którym zanurzony jest w wodnej zalewie. Po otwarciu warto wykorzystać go od razu, choć można makaron przechowywać w chłodnym miejscu przez ok. 2-3 dni.

Jakie są wartości odżywcze makaronu konjac?

Makarony konjac charakteryzują się tym, że są niskokaloryczne i zawierają niewiele składników odżywczych. Jest to produkt, który ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że makaron konjac może być stosowany w diecie osób z cukrzycą. Głównym składnikiem produktu jest błonnik glukomannan, wpływający na większe uczucie sytości. Błonnik może też wpływać korzystnie na insulinowrażliwość i wspierać tolerancję glukozy. Nie zawiera glutenu, a więc sprawdzi się w diecie osób z celiakią. Niska zawartość węglowodanów sprawia, że mogą go spożywać osoby na diecie niskowęglowodanowej.

Makaron konjac zawiera błonnik roślinny, który może wykazywać pozytywny wpływ na profil lipidowy, a dokładniej regulować stężenie cholesterolu całkowitego i poprawiać stosunek dobrego cholesterolu (HDL) do złego (LDL). Takie działanie sprawia, że produkt może być stosowany jako element profilaktyki chorób układu krążenia.

Glukomannan zapewnia uczucie sytości i może poprawiać perystaltykę jelit oraz działać korzystnie na mikroflorę jelitową. Makaron shirataki polecany jest przez dietetyków na diecie redukcyjnej. Ze względu na bogactwo witamin, a szczególnie wapnia, magnezu, potasu, żelaza oraz witamin: A, D, E i witamin z grupy B wpływa korzystnie na ogólną kondycję zdrowotną.

Czy makaron Shirataki jest bezglutenowy?

Makaron konjac jest wytwarzany z mąki z korzenia konjac, a nie z mąki zbożowej, a więc nie zawiera glutenu. Dlatego makaron Shirataki jest doskonałą alternatywą dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu, które muszą unikać produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień i ich pochodne. Jest to również dobre danie dla osób, które wybierają dietę bezglutenową ze względów zdrowotnych lub innych preferencji dietetycznych.

Jakie są przeciwwskazania do jedzenia makaronu Konjac?

Makaron konjac jest ogólnie uznawany za bezpieczny do spożycia dla większości osób. Jednak istnieją pewne sytuacje, w których konsumowanie tego typu makaronu może być nieodpowiednie lub wymaga konsultacji z lekarzem. Spożywania makaronu nie zaleca się dzieciom i osobom cierpiącym na problemy żołądkowo-jelitowe, a także osobom, które z racji zdrowotnych powinny ograniczyć spożywanie błonnika. Ze względu na to, że makaron nie rozkłada się w ślinie, może powodować zachłyśnięcie, szczególnie u dzieci i u osób, które cierpią na problemy z przełykaniem.

konjac

Prosty przepis na danie z makaronem Shirataki

Sposób przygotowania makaronu konjac jest bardzo prosty. Na początku makaron odcedzamy z płynu, w którym był przechowywany. Następnie warto przepłukać makaron pod bieżącą wodą, aby pozbyć się charakterystycznej woni, która może się wydobywać po otwarciu opakowania.

Makaron konjac można przyrządzić na 2 sposoby:

  • gotować w gorącej wodzie przez ok. 2-3 minuty;

  • smażyć na suchej rozgrzanej patelni przez kilka minut.

Oto prosty przepis na danie stir-fry z makaronem konjac:

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu konjac (250-400g)

  • 1 mała cebula, pokrojona w piórka

  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski

  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski

  • 1 ząbek czosnku, posiekany

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 2-3 łyżki sosu sojowego (niskosodowego, jeśli preferujesz)

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie, ale doda aromatu)

  • 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie, do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  • Otwórz opakowanie makaronu konjac i odcedź płyn. Dokładnie przepłucz makaron pod bieżącą wodą.

  • Rozgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu.

  • Dodaj cebulę, marchewkę i paprykę na patelnię. Smaż przez kilka minut, aż warzywa staną się miękkie, ale wciąż chrupiące.

  • Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę.

  • W międzyczasie gotuj makaron konjac według instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj jest gotowy w ciągu kilku minut).

  • Gdy warzywa są gotowe, dodaj odcedzony makaron konjac na patelnię.

  • Wlej sos sojowy i ewentualnie olej sezamowy na patelnię. Mieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i makaron został pokryty sosem.

  • Możesz dodać odrobinę wody, jeśli chcesz, aby danie było bardziej soczyste.

  • Gotuj, mieszając przez kolejne 1-2 minuty, aby makaron dobrze się podsmażył i nasycił sosem.

  • Przełóż stir-fry z makaronem konjac na talerz i posyp go sezamem dla dekoracji.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Syrop z cebuli to tradycyjny specyfik stosowany w walce z przeziębieniem. Sprawdź inne właściwości tego preparatu i zobacz, jak go przygotować. Poznaj przepisy na syrop z cebuli.
Olej lniany to niezwykle wartościowy produkt, który uchodzi również za bardzo bezpieczny, jest jednak grupa ludzi, która powinna na niego szczególnie uważać - sprawdź, czy do niej należysz!
Olej rycynowy, naturalny, od dawna używany w medycynie i kosmetyce. Wzmacnia osłabione włosy, brwi, rzęsy i paznokcie, korzystnie działa na skórę i pomaga w leczeniu wielu schorzeń.
Złote mleko to napój przyjmowany przede wszystkim w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Jak przygotować tę miksturę i kiedy najlepiej ją pić? Sprawdź.
Dowiedz się wszystkiego o miodzie lipowym - jego cennych właściwościach w przypadku przeziębienia i grypy, a także na stany zapalne, gorączkę, bezsenność i wrzody.