orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie – Właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i przeciwwskazania

Orzechy brazylijskie to ciekawy dodatek do wielu potraw, a także źródło cennych substancji odżywczych. Mają one duży rozmiar i lekko owalny kształt. Są cenione przede wszystkim przez miłośników zdrowego żywienia. Jakie składniki odżywcze można znaleźć w orzechach brazylijskich? Do czego stosuje się te produkty i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Orzechy brazylijskie inaczej nazywa się orzechami pará. Ma to związek z pochodzeniem tych ciekawych roślin. Naturalnie wzrastają one na najwyższych drzewach w puszczy amazońskiej o nazwie orzesznica wyniosła. Od innych orzechów różnią się przede wszystkim rozmiarami. Są znacznie większe, dlatego trudno pomylić je z pozostałymi produktami tego typu. Co więcej, orzechy brazylijskie są też pełne cennych składników odżywczych, które warto włączyć do swojej diety.

Orzechy brazylijskie pochodzą z Brazylii, jak sama nazwa mówi. Rosną na orzesznicy wyniosłej. W Polsce znaleźć je można przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością. Nie wymagają one dodatkowego obrabiania. Są jadalne w formie surowej i właśnie w takie postaci zachowują najwięcej składników odżywczych. To orzechy o charakterystycznej, gładkiej konsystencji, podobnej do tej, jaką zapewniają migdały. Mają łagodny smak i są na tyle uniwersalne, że pozwalają na stosowanie w daniach niemal każdej kuchni świata.

Orzechy brazylijskie często wchodzą w skład mieszanek różnych nasion. Pojawiają się też w batonikach wspierających odchudzanie. Są bogate w białko i zdrowe kwasy tłuszczowe. Dostarczają organizmowi cennych minerałów. Orzechy brazylijskie nie są zbyt popularne w Polsce ze względu na konieczność ich importowania z innego kontynentu. Warto jednak zadbać o ich regularne spożycie.

orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie – właściwości

Jeśli chodzi o cenne wartości odżywcze, orzechy brazylijskie są ich bogatym źródłem. Substancje w nich zawarte przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz oczu. Wpływają korzystnie także na serce i cały układ krążenia. Powszechnie stosuje się je w celu poprawienia jakości męskiego nasienia, zwłaszcza przy próbach starania się o dziecko. Substancje zawarte w orzechach brazylijskich mogą przyczynić się też do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów. Spożywanie tych produktów poleca się też w przypadku osób, które borykają się z wysokim poziomem cholesterolu LDL. Orzechy pozwalają na jego obniżenie, jednocześnie podwyższając poziom zdrowego cholesterolu HDL.

Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze

W skład orzechów brazylijskich wchodzi wiele cennych substancji, które wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Wśród nich można wyróżnić:

  • wapń,

  • magnez,

  • potas,

  • witaminę E,

  • kwas foliowy,

  • kwasy tłuszczowe,

  • selen.

Witamina E zawarta w orzechach brazylijskich wykazuje działanie przeciwutleniające, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia i pozwala na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu. Na szczególną uwagę zasługuje też selen. Orzechy brazylijskie są cennym źródłem tego pierwiastka – występuje on w nich w większych ilościach niż we wszystkich innych gatunkach orzechów.

Tłuszcz zawarty w orzechach brazylijskich jest bardzo zdrowy. Wpływa on na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, a także działa pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie. Wszystko ze względu na dużą zawartość kwasów nienasyconych. Wartość energetyczna orzechów brazylijskich to około 700 kcal w 100 g, w zależności od wybranego produktu i jego pochodzenia. Nie warto więc przesadzać z ich ilością w codziennej diecie.

Orzechy brazylijskie – zastosowanie

Orzechy wzrastające naturalnie na orzesznicy brazylijskiej mają wiele zastosowań. Powszechnie wykorzystuje się je do tworzenia oleju, który pojawia się w kosmetykach i preparatach spożywczych. Kwasy tłuszczowe w połączeniu z witaminą E działają pozytywnie na skórę, zwłaszcza z tendencją do przesuszania i występowania przedwczesnych oznak starzenia. Olej z orzechów brazylijskich może być wykorzystywany także podczas demakijażu – doskonale rozpuszcza kosmetyki kolorowe. Można stosować go także na włosy, w celu ich odżywienia. Wspiera też regenerację paznokci. Z tego powodu olej z orzechów brazylijskich występuje w niewielkich buteleczkach z pipetą, do bezpośredniego stosowania na skórę.

Orzech brazylijski jest także ciekawym dodatkiem do wielu potraw. Powstaje z niego m.in. masło orzechowe. Ma ono nieco inny smak niż produkt stworzony z użyciem orzechów ziemnych. Całe orzechy brazylijskie dodaje się do sałatek, owsianek, deserów, a nawet deski serów. Produkty te można też piec, dlatego znajdują swoje zastosowanie w wypiekach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do past i farszów, w celu przełamania konsystencji potrawy. Orzechy brazylijskie świetnie komponują się także z pikantnymi przyprawami.

Orzechy brazylijskie można łączyć z innymi orzechami. Często wchodzą one w skład gotowych mieszanek. Takie nasiona można następnie wykorzystać w trakcie gotowania – zarówno w przypadku dań słodkich, jak i słonych. Pasują świetnie do sałatek owocowych. Orzechy da się też zmielić, przygotowując mąkę pełną substancji odżywczych. Taki produkt należy przechowywać w suchym miejscu, by nie stracił on swoich właściwości.

orzechy brazylijskie

Jak działają orzechy brazylijskie i na co pomagają?

Orzechy brazylijskie są wykorzystywane w celu radzenia sobie z wieloma dolegliwościami i poprawiania funkcjonowania całego organizmu. Substancje w nich zawarte pomagają m.in. zapobiegać występowaniu komórek nowotworowych. Dzięki dużej zawartości tłuszczów są powszechnie wykorzystywane w kosmetykach. Dzięki swojemu bogatemu składowi podwyższają poziom cholesterolu HDL i wspierają pracę mózgu.

Orzechy brazylijskie a jakość nasienia

Orzechy brazylijskie zawierają bardzo duże ilości selenu, dlatego są one wykorzystywane w celu poprawiania jakości nasienia u mężczyzn. Składnik ten wpływa bowiem pozytywnie na sprawność i szybkość poruszania się plemników.

Orzechy brazylijskie a efektywna praca mózgu

Orzechy brazylijskie zawierają też kwasy tłuszczowe wielonienasycone – omega-6 i omega-3. Wpływają one bezpośrednio na funkcjonowanie mózgu oraz oczu. Wspierają też układ nerwowy.

Orzechy brazylijskie a odchudzanie

Jeden orzech brazylijski waży zaledwie 4 g i dostarcza około 26 kcal. Garść orzechów brazylijskich dostarcza więc organizmowi wielu cennych składników odżywczych, jednak wykazuje dość wysoką kaloryczność. Jest ona porównywalna do tej, jaką mają orzechy włoskie. Wspierają one jednak proces odchudzania ze względu na fakt, że przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

Czy orzechy brazylijskie mogą poprawić jakość nasienia?

Orzechy brazylijskie są kojarzone przede wszystkim z właściwościami poprawiającymi jakość nasienia. Wynika to z faktu, że zawierają one duże ilości selenu, znacznie większe niż inne orzechy. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi 55 µg. W 100 g orzechów brazylijskich jest go dwukrotnie więcej. Selen wpływa bezpośrednio na sprawność i ruchliwość plemników. To pierwiastek ceniony przede wszystkim wśród par, które zamierzają starać się o dziecko. W tym szczególnym okresie włączenie orzechów brazylijskich do swojej diety jest bardzo korzystnym rozwiązaniem.

Ile dziennie można jeść orzechów brazylijskich?

Orzechy brazylijskie to bogactwo wartości odżywczych. Można jeść je codziennie, jednak nie warto przesadzać z ilością ze względu na fakt, że są one dość kaloryczne. Zaleca się spożywanie takich produktów w ilości około 4-6 sztuk dziennie. Orzechy brazylijskie są dość duże, dlatego taka ilość okazuje się jak najbardziej rozsądna i akceptowana przez miłośników orzechowych smaków.

Orzechy brazylijskie – przeciwwskazania

Orzechy brazylijskie wykazują cenne właściwości zdrowotne, jednak u niektórych osób mogą powodować skutki uboczne. Z jedzenia takich produktów powinny zrezygnować przede wszystkim osoby uczulone. W ich przypadku może dość do pojawienia się wysypki, pokrzywki, wymiotów, biegunki, duszności, a także przyspieszenia akcji serca. Alergia na orzechy brazylijskie jest uznawana za dość rzadką. Może to jednak wynikać z faktu, że nie są to produkty bardzo popularne, zwłaszcza w naszym klimacie, gdzie nie rosną one naturalnie. Warto jednak obserwować swój organizm po spożyciu orzechów brazylijskich i reagować na wszelkie niepokojące zmiany. Najlepiej rozpocząć od przyjmowania ich w mniejszych ilościach – np. po jednej sztuce dziennie.

orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie – skutki uboczne nadmiaru

Orzechy brazylijskie to bogactwo selenu. Cecha ta ma duże znaczenie. Jedzenie orzechów tego typu w nadmiarze powoduje zatrucie selenem, czyli selenozę. Przedawkowanie jest jednak stanem, którego osiągnięcie okazuje się dość trudne. Aby do niego doprowadzić, konieczne jest spożywanie orzechów brazylijskich w ilości około 100 g codziennie, przez dłuższy czas. Trzeba też pamiętać, że produkty niższej jakości nie zawsze zawierają tak dużo selenu jak te pochodzące z ekologicznych upraw.

Dlaczego warto jeść orzechy brazylijskie?

Orzechy brazylijskie wykazują wysoką zawartość selenu, witaminy E i kwasów tłuszczowych nienasyconych. Są wsparciem dla niemal całego organizmu. Mają ciekawą, lekko mączystą konsystencję, w przeciwieństwie do wielu innych gatunków orzechów powszechnie pojawiających się w polskiej kuchni. Są smaczne i zapewniają odpowiedni poziom selenu, którego niedobór może prowadzić np. do problemów z płodnością. Pozwalają na wykorzystanie w wielu różnorodnych daniach – zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdzają się świetnie przy wypieku ciast. Zmielone orzechy zastępują mąkę pszenną w deserach bezglutenowych, nadając im dodatkowych właściwości odżywczych.

Orzechy brazylijskie wykazują korzystny wpływ na wiele organów w ludzkim organizmie, dlatego nie warto z nich rezygnować. Są one jednak dość drogie, dlatego wiele osób spożywa je nieregularnie. Jeśli jednak masz taką możliwość, włącz te ciekawe orzechy do swojej diety – wystarczą nawet 2-4 sztuki dziennie. Znaczenie ma jednak dobra jakość takich produktów i ich sprawdzone pochodzenie. Tylko takie orzechy są bogate we wszystkie wymienione substancje odżywcze.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Znany z orzechowego posmaku olej z pestek dyni to wyjątkowe źródło zdrowych tłuszczów i sposób na problemy z prostatą, odpornością, skórą i włosami, sercem, a także z pasożytami.
Olej z ostropestu ma zbawienny wpływ na wątrobę. Ze względu na imponujące właściwości regenerujące, ochronne i detoksykujące pomaga nawet przy poważnych schorzeniach tego organu.
Olej z wiesiołka znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce. Ponadto wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, np. wspomaga odporność, wspiera trawienie.
Olej konopny to prawdziwy mocarz w regeneracji tkanek, poprawie kondycji skóry i zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Jest też cennym dodatkiem kulinarnym wzbogacającym smak dań.
Olejek pichtowy to silny antyoksydant i niezawodny sposób na poprawę krążenia. Dowiedz się więcej o wschodniej recepcie na długowieczność, dobre zdrowie i nienaganną urodę.