Olej konopny

Olej konopny – Właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania i jak stosować

Olej konopny jest olejem wytwarzanym z nasion konopi siewnej. Tłoczony na zimno olej konopny wyróżnia się wysokim nasyceniem cennych substancji bioaktywnych. Ze względu na niezwykle korzystny, wielotorowy wpływ na zdrowie błyskawicznie wszedł do czołówki najzdrowszych produktów żywnościowych. Dzięki zawartości kwasów omega 3 i 6 w korzystnej dla naszego organizmu proporcji oraz fosfolipidów, polifenoli i innych cennych składników intensywnie oddziałuje na pracę organów, stymuluje układ odpornościowy i uczestniczy w procesach odnowy tkanek. Zmniejsza poziom cholesterolu, jest cennym wsparciem przy problemach neurologicznych, wspomaga funkcjonowanie mózgu i regeneruje zniszczone komórki nerwowe.

Olej konopny to tłoczony na zimno (w temperaturze 40 stopni) olej z nasion konopi siewnej (Cannabis sativa L.). Ma lekko ziemisty, orzechowy smak (czasem wyczuć w nim można również nuty słonecznikowe), zielony kolor i delikatny zapach.

Konopie siewne maja wielowiekową tradycję i wykorzystywane są w wielu gałęziach przemysłu, a przede wszystkim w przemyśle włókienniczym. Pozyskiwane z ich łodyg włókno charakteryzuje się niezwykłą wytrzymałością (jest nawet uznawane za najwytrzymalsze włókno na świecie). Dlatego z powodzeniem wytwarzane są z niego liny, sznury, żagle. Włókno konopne służy także do wyrobu tkanin. Ubrania z konopi są przyjazne dla skóry, zdrowe i oddychające, a jednocześnie odporne i długo żywotne.

Drugim ważnym produktem wytwarzanym na skalę przemysłową z konopi siewnych jest olej. Pozyskiwany jest z drobniutkich, kulistych nasion konopi. Olej konopny znajduje zastosowanie głównie w sektorze spożywczym, ale wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym, zielarskim, farmaceutycznym, malarskim, meblarskim.

Najbardziej wartościowy olej konopny spożywczy to ten zimnotłoczony, nierafinowany, nieoczyszczony (taki też jest najczęściej dostępny w sklepach). Proces rafinacji, mimo że prowadzi do oczyszczenia i usunięcia niepotrzebnych substancji, przyczynia się też do eliminacji cennych dla zdrowia bio-składników i obniżenia wartości odżywczych i walorów smakowych produktu.

Olej konopny często mylony jest z innym produktem konopnym, mianowicie olejkiem CBD. Są to jednak dwa różne produkty. Olejek CBD produkowany jest z kwiatostanów, a olej konopny z nasion konopi siewnej. Oleje CBD mają wysokie stężenie kannabidiolu, a olej konopny niewielkie.

Olej konopny często kojarzony jest też z marihuaną. Nie ma z nią jednak wiele wspólnego. Marihuana powstaje z konopi indyjskich, a nie siewnych. W przeciwieństwie do marihuany olej konopny nie zawiera THC, czyli głównej substancji psychoaktywnej odpowiedzialnej za efekt odurzający. Olej z konopi jest legalny i w pełni bezpieczny dla zdrowia, nie posiada właściwości narkotycznych.

Olej konopny

Olej konopny z nasion – właściwości

Choć niektórzy nie natknęli się wcześniej na olej konopny i dopiero zaznajamiają się z jego niesamowitymi właściwościami, tak naprawdę jest on znany od tysięcy lat. W medycynie ludowej olej z konopi stanowił między innymi antidotum na liczne dolegliwości skórne. Był też stosowany w kuchni staropolskiej.

Dzięki wysokiej zawartości NNKT, przeciwutleniaczy, składników mineralnych, chlorofilu, fosfolipidów i innych związków biologicznie czynnych olej konopny poprawia pracę organizmu i zwalcza wiele nieprawidłowości. Korzystny wpływ na regenerację błon śluzowych i tkanek, wzmacnianie bariery obronnej przed czynnikami chorobotwórczymi, ochrona układu krążenia przed zmianami miażdżycowymi i inne właściwości prozdrowotne idą w parze z doskonałym oddziaływaniem na kondycję skóry i włosów.

Na uwagę zasługują także silne właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne, dzięki którym olej konopny to remedium na rozmaite infekcje i zakażenia zarówno skórne, jak i wewnętrzne.

Właściwości oleju konopnego:

  • przeciwzapalne,

  • przeciwutleniające i przeciwnowotworowe (zawarte przeciwutleniacze aktywnie przeciwdziałają rozwojowi nowotworów),

  • odkażające,

  • antybakteryjne,

  • antyalergiczne,

  • przeciwmiażdżycowe,

  • usprawniające przepływ krwi,

  • wspomagające zdrowie mięśni i stawów,

  • immunomodulujące,

  • moczopędne, odtruwające,

  • ochronne dla serca, wątroby, mózgu,

  • wspomagające pracę jelit,

  • regenerujące (między innymi dla wątroby, skóry, neuronów),

  • przeciwbólowe.

Olej konopny – wartości odżywcze

Tłoczony na zimno olej konopny to uniwersalny eliksir o wysokiej koncentracji składników aktywnych. Zawiera duże stężenie kwasów tłuszczowych, które, ponieważ nie są wytwarzane przez nasz organizm, powinny być na bieżąco uzupełniane w diecie. Większość składu oleju konopnego zawierają dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jednonienasycone i kwasy tłuszczowe wielonienasycone (razem stanowią około 80% składu oleju).

W bogatym składzie oleju konopnego znajdziemy:

  • białko i aminokwasy,

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy, kwas gamma-linolenowy),

  • kwasy tłuszczowe nasycone,

  • karotenoidy,

  • chlorofil,

  • fosfolipidy,

  • fitosterole,

  • fitoestrogeny,

  • fenole,

  • terpeny oraz kannabinoidy,

  • witaminy (A, E, K, D, B),

  • minerały (żelazo, cynk, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, mangan).

Olej konopny

Olej konopny z nasion – zastosowanie

Olej konopny słynie z wszechstronności zastosowań. Obecne są w nim kwasy omega, karotenoidy, chlorofil i szereg innych substancji spełniających rolę antyoksydantów. Między innymi dlatego ma tak silne i wielopłaszczyznowe działanie prozdrowotne. W celach leczniczych, wzmacniających i poprawiających kondycję organizmu jest stosowany w postaci klasycznego nierafinowanego oleju konopnego albo jako suplement diety (np. w formie kapsułek, kropli, koncentratów).

Zastosowanie oleju konopnego jest bardzo uniwersalne:

Olej konopny w kuchni

Olej konopny pod względem kulinarnym jest bardzo wartościowym olejem. Wyróżnia się ciekawym orzechowym aromatem, przez co dodaje daniom wyjątkowego charakteru. Jest dość wyrazisty, ale nie dominuje nad innymi składnikami dań. Jest bardzo uniwersalny w zastosowaniu. Doskonale sprawdza się w:

  • sałatkach,

  • surówkach,

  • dipach, sosach, dressingach,

  • smarowidłach, pastach,

  • koktajlach,

  • zupach klasycznych i zupach krem (powinien być dodany już po ugotowaniu).

Można też skrapiać nim przekąski i potrawy warzywne, mięsne, rybne po wyłożeniu na talerz.

Olej konopny dla zdrowia

Pozyskiwany z konopi olej to roślinne panaceum o działaniu wzmacniającym, odbudowującym, odtruwającym, wspomagającym pracę organów. Ten eliksir zdrowia możemy stosować na kilka sposobów:

  • spożywanie czystego oleju konopnego (picie 1-2 łyżek stołowych oleju dziennie),

  • picie koktajli warzywnych z blendera z olejem konopnym,

  • spożywanie mikstur ziołowych z olejem konopnym (np. mieszanka wody, imbiru, kurkumy i oleju konopnego albo zmiksowana natka pietruszki połączona z wodą i olejem konopnym),

  • spożywanie zielonych sałat z olejem konopnym,

  • spożywanie jogurtu naturalnego lub kefiru z olejem konopnym.

Olej konopny w dietetyce

Ze względu na wysoką wartość odżywczą i korzystny wpływ na procesy metaboliczne olej konopny doskonale sprawdza się jako składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Spełnia swoje zadania zarówno w dietach leczniczych, oczyszczających, jak i odchudzających. Poprawia przemianę materii, usprawnia przemiany tłuszczów i węglowodanów oraz przeciwdziała odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Jednocześnie stymuluje detoks organizmu i dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych.

Olej konopny w kosmetyce

Olej konopny ma intensywne działanie pielęgnujące i upiększające. Poprawia wygląd skóry, niweluje jej niedoskonałości i głęboko ją oczyszcza. Redukuje zmiany zapalne skóry. Nawilża, chroni i uodparnia na działanie czynników zewnętrznych (np. słońce, smog, mróz, silny wiatr). Ma też właściwości przeciwstarzeniowe – uelastycznia skórę, zapobiega powstawaniu zmarszczek, pobudza procesy odnowy.

Ze względu na szerokie spektrum korzystnych działań wchodzi w skład wielu kosmetyków, w tym:

  • kremów,

  • żeli do mycia,

  • mydeł,

  • preparatów do oczyszczania twarzy,

  • toników,

  • olejków kosmetycznych,

  • preparatów ochronnych (np. przed promieniowaniem słonecznym),

  • balsamów,

  • serum,

  • szamponów,

  • pomadek.

Olej z konopi jest też uniwersalną bazą do tworzenia domowych kosmetyków. Można także bezpośrednio aplikować go na skórę.

Olej konopny na twarz i włosy – czy to działa i jakie są efekty

Olej z konopi nie należy do najpopularniejszych olejów stosowanych w kosmetyce, a szkoda. Zawiera doskonały zestaw cennych kwasów tłuszczowych oraz innych składników i może przynieść nam zadziwiająco dobre efekty!

Stosowany regularnie olej konopny zdecydowanie poprawia kondycję cery. Ujędrnia skórę, redukuje widoczność zmarszczek, przeciwdziała utracie wody. Działa też antyseptycznie i zwalcza drobnoustroje, nie powodując przy tym efektu wysuszenia skóry. Reguluje wydzielanie sebum, łagodzi podrażnienia i pomaga odblokowywać pory. Przyspiesza regenerację skóry. Jest także pomocny w leczeniu chorób skórnych, w tym trądziku, egzemy, łojotoku, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry.

Olej konopny wykazuje też zbawienny wpływ na włosy, zwłaszcza osłabione, zniszczone, matowe, pozbawione sprężystości. Intensywnie je odżywia i regeneruje, wygładza i dodaje połysku. Pomaga nadwątlonym włosom wrócić do zdrowego wyglądu. Przywraca też równowagę skórze głowy.

Jak działa olej konopny i na co pomaga?

Olej konopny chroni serce i pozytywnie wpływa na stan naczyń krwionośnych. Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i stabilizuje ciśnienie krwi. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, w tym miażdżycy. Wspomaga też układ trawienny i układ kostno-stawowy.

Olej konopny dodatnio wpływa również na funkcjonowanie układu nerwowego. Redukuje stres, niepokój, zaburzenia nerwicowe i depresyjne, zapobiega nadpobudliwości, uspokaja, ma właściwości przeciwdrgawkowe i neuroprotekcyjne. Jest pomocny w zapobieganiu chorobie Alzheimera, Parkinsona i innym chorobom neurodegeneracyjnym.

Olej konopny podnosi też naturalną odporność organizmu i zmniejsza skłonność do zapadania na przeziębienia i infekcje dróg oddechowych. Co więcej, reguluje gospodarkę hormonalną organizmu, zwalcza stany zapalne i stanowi ochronę organizmu przed nowotworami (hamuje namnażanie tkanki nowotworowej). Wspomaga też czynność wątroby i nerek oraz sprzyja eliminacji toksyn z ustroju.

Olej konopny

Jak stosować olej konopny tłoczony na zimno?

Oleju konopnego nie należy stosować do gotowania, smażenia, duszenia ani pieczenia, ponieważ ma niską temperaturę dymienia. Gdy jest bardzo mocno podgrzany, traci swoje cenne właściwości, a co gorsza, wytwarzają się wówczas szkodliwe związki chemiczne. Najlepiej stosować go do potraw na zimno albo ewentualnie dodawać go do ciepłych dań już po wyłożeniu na talerz.

Olej konopny – przeciwwskazania

Olej konopny nie jest wskazany dla osób zmagających się z chorobą wieńcową i obniżoną krzepliwością krwi. Nie powinny go stosować osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe. Ponieważ nie ma wystarczających badań, na olej konopny powinny też uważać kobiety w ciąży i karmiące.

Olej konopny – dawkowanie

Według badań spożywanie do 300 mg dziennie (przez okres pół roku) jest bezpieczne dla zdrowia. Według raportu WHO bezpiecznym jest nawet dawkowanie w granicach 700 mg na dobę. Ilości większe, czyli około 1200-1500 mg są bezpieczne, ale już przy krótszym czasie kuracji wynoszącym około 4 tygodnie. Według brytyjskich specjalistów z rządowej agencji FSA nieprzekraczalną jest dawka 70 mg kannabidiolu dziennie (jeśli stosujemy olej CBD samodzielnie, bez konsultowania z lekarzem).

Jak rozpoznać czy olej konopny jest przeterminowany lub przechowywany w złych warunkach?

Olej konopny nie powinien być przechowywany w zbyt wysokiej temperaturze, nieszczelnych opakowaniach ani w jasnych butelkach (źle znosi światło). Przeterminowany lub źle przechowywany olej traci swoją pierwotną barwę, wartości odżywcze i walory smakowe. Mętnieje, jełczeje i wydziela nieprzyjemną woń.

Olej konopny – skutki uboczne

W przypadku stosowania zbyt dużych ilości oleju konopnego mogą wystąpić skurcze żołądka i bóle brzucha. Mogą też pojawić się biegunki, a co za tym idzie odwodnienie i chwilowy spadek masy ciała.

Olej konopny – efekty stosowania

Dzięki zasobnej puli minerałów olej konopny znakomicie wpływa na skórę, paznokcie i włosy. Wzmacnia i zwiększa wytrzymałość kości i zębów. Poprawia tez pracę mięśni i przeciwdziała skurczom. Doskonale wpływa na pracę umysłu – poprawia koncentrację i zdolność zapamiętywania oraz wspiera procesy myślowe.

Dlaczego warto stosować olej konopny?

Olej konopny błyskawicznie zyskuje na popularności, szczególnie wśród entuzjastów zdrowego stylu życia i leczenia drogami naturalnymi. Obfituje w niezwykle wartościowe dla naszego zdrowia, w tym dla zdrowia serca i mózgu, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 (w znakomitych proporcjach). Zawiera duże pokłady antyoksydantów, chroni przed chorobami cywilizacyjnymi i kompleksowo wzmacnia organizm.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Idealna nie tylko podczas gotowania: Zobacz dlaczego jeszcze warto wprowadzić tapiokę do swojej codziennej diety!
Sprzymierzeniec zdrowia i szczupłej figury w jednym? Poznaj lukrecję, która zaskoczy cię intensywnością i wszechstronnością działań oraz nieprzeciętnymi walorami smakowymi.
Miód malinowy to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, a jednocześnie doskonała alternatywa dla białego cukru i niebanalny specjał, który urozmaici każdy jadłospis.
Kapary, kojarzone jako aromatyczny dodatek do dań, wykazują szereg cennych właściwości. Wspomagają np. pracę układu odpornościowego. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je spożywać.
Cytryna, znana przede wszystkim z intensywnie kwaśnego smaku, to prawdziwa perła dla naszego organizmu. Wzmacnia odporność, oczyszcza z toksyn, ma także świetny wpływ na sylwetkę.