orzech włoski

Orzechy włoskie – Właściwości, zastosowanie, działanie i przeciwwskazania

Orzechy włoskie to bardzo popularna i powszechnie dostępna zdrowa przekąska. Ich właściwości zdrowotne znane i doceniane są już od lat. Wszystko za sprawą zawartych w nich substancji odżywczych. Uważa się, że orzechy włoskie mogą bardzo pozytywnie wpływać na mózg, szczególnie w zakresie koncentracji i funkcji poznawczych. Zobacz, jakie substancje można znaleźć w orzechach włoskich, jak działają, na co mogą pomóc i kto powinien uważać na ich spożywanie.

orzech włoski

Orzechy włoskie – właściwości zdrowotne

Orzechy włoskie zawierają w sobie liczne substancje odżywcze, które spowodowały, że nasiona te mogą przysłużyć się naszemu zdrowiu. Jakie są najważniejsze zdrowotne właściwości orzechów włoskich?

Przede wszystkim pozytywnie wpływają na wiele obszarów ludzkiego organizmu. Wspierają układ krążenia, mózg, układ nerwowy oraz układ pokarmowy. Dodatkowo przypuszcza się, że mogą również wywierać pozytywny wpływ na cerę i włosy.

W obrębie układu krążenia mogą wpływać na obniżenie poziomu złego cholesterolu, działać przeciwzapalnie oraz oraz przeciwzakrzepowo. Mogą również regulować ciśnienie krwi.

Orzechy włoskie polecane są osobom przemęczonym, zestresowanym, nadpobudliwym lub cierpiącym na zaburzenia snu. Wszystko dlatego, że zawarte w nich substancje mogą pozytywnie wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego.

Okazuje się, że orzechy włoskie mogą również mieć właściwości przeciwbakteryjne, grzybobójcze, przeciwzapalne i odtruwające. Z tego względu mogą okazać się bardzo pomocne w przypadku dolegliwości żołądkowych. Zaleca się je szczególnie przy biegunkach bakteryjnych i zatruciach.

Jakie wartości odżywcze mają orzechy?

Orzechy włoskie zawierają w sobie liczne wartości odżywcze. Wystarczy tu wymienić wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega – 6 i omega – 3. To również cenne dla człowieka aminokwasy, witaminy z grupy B, witamina E oraz minerały, takie jak: potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.

Ciekawych informacji dostarcza analiza składu orzechów w przeliczeniu na jedną stugramową porcję. Zobacz, jakie są wartości odżywcze orzechów włoskich i ich konkretne wartości (na 100 gram orzechów):

  • Wartość energetyczna: 654 kcal

  • Białko – 15,23 g

  • Tłuszcz-65,21 g

  • Węglowodany – 13,71 g

  • Błonnik – 6,7 g

  • Kwasy tłuszczowe nasycone: 6,126 g

  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 8,933 g

  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 47,174 g

  • Witamina C – 1,3 mg

  • Tiamina – 0,341 mg

  • Ryboflawina – 0,15 mg

  • Niacyna – 1,125 mg

  • Witamina B6 – 0,537 mg

  • Kwas foliowy – 98 µg

  • Witamina A – 20 IU

  • Witamina E – 0,7 mg

  • Witamina K – 2,7 µg

  • Wapń – 98 mg

  • Żelazo – 2,91 mg

  • Magnez – 158 mg

  • Fosfor – 346 mg

  • Potas – 441 mg

  • Cynk – 3.09 mg

  • Sód – 2 mg

Jak widać, orzechy są dość kaloryczną przekąską, co może zniechęcać osoby, które szczególnie mocno dbają o bilans energetyczny swoich posiłków. Nie można jednak zapomnieć o pozostałych składnikach. Warto zwrócić uwagę zatem, by nie spożywać ich po prostu w zbyt dużych ilościach i zachować umiar. Jedzone z umiarem wpływają korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu.

Ile kalorii mają orzechy włoskie

Jak wspomniano, orzechy dostarczają dość dużo kalorii do naszego organizmu. Szacuje się, że sto gram orzechów włoskich może dostarczać od 553 do 718 kcal. To dosyć dużo. Taka wartość energetyczna pochodzi przede wszystkim z dużej zawartości tłuszczu w tych nasionach. Warto jednak jeszcze raz podkreślić, że spożywanie orzechów włoskich z umiarem nie tylko nie zaszkodzi, ale może Ci naprawdę bardzo pomóc.

Orzechy włoskie – zastosowanie

Najbardziej oczywiste zastosowanie orzechów włoskich to traktowanie ich jako zdrowa przekąska między posiłkami. Zaleca się ją szczególnie osobom, które wykonują intensywną pracę intelektualną lub prowadzą aktywny fizycznie tryb życia. Prawdopodobnie mogą być pomocne w czasie nauki lub pracy umysłowej.

W kuchni orzechy stosuje się jako dodatek do owoców – ponieważ przełamują ich słodki smak – oraz do serów – z uwagi na to, że łamią ich słoność. Same w sobie orzechy są o nieco gorzkawym smaku.

Można je dodawać do sałatek i koktajli. Stanowią świetne uzupełnienie deserów, szczególnie w towarzystwie rodzynek, kokosów i czekolady. Bardzo ciekawą w smaku i niezwykle zdrową przekąską są orzechy wymieszane z miodem i cynamonem i podprażone krótko w piekarniku.

Jak działają orzechy włoskie i na co może pomóc?

Prawdopodobnie liście orzecha włoskiego oraz jego zielone łupiny mogą działać przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Przypuszcza się również, że mogą wykazywać właściwości przeciwbiegunkowe i przeciwkrwotoczne.

W orzechach znaleźć można duże ilości garbników. To substancje roślinne o działaniu ściągającym. Z tego też względu spożywanie orzechów włoskich może się okazać bardzo pomocne w zaburzeniach żołądkowo – jelitowych.

Ponieważ uważa się, że orzechy mogą mieć właściwości przeciwzapalne, zaleca się stosowanie odwaru w stanach zapalnych gardła i jamy ustne. Z tego samego powodu można też używać odwaru do przemywania twarzy lub wykonywania okładów przy trądziku, liszajach czy oparzeniach.

Zielonym orzechom przypisuje się również zdolność do zwalczania pasożytów, które bytują w układzie pokarmowym człowieka, natomiast napar przygotowany z kory może przynieść efekt przeczyszczający.

Jak wcześniej wspomniano, orzechy zawierają w sobie duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu zaleca się je, jako składnik diety przeciwmiażdżycowej.

Prawdopodobnie, regularne spożywanie orzechów włoskich może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór piersi.

Orzechy włoskie dla układu krążenia

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz zawarte w orzechach włoskich sterole mogą przyczynić się do sprawniejszego funkcjonowania Twojego układu krążenia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że wspomniane substancje mogą obniżać poziom cholesterolu, działać przeciwzapalnie oraz zmniejszać lepkość krwi, co przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Znajdująca się w orzechach l-arginina może rozszerzać światło naczyń krwionośnych, co przekłada się na obniżenie ciśnienia krwi i mniejsze ryzyko zawału serca.

Orzechy włoskie na raka

Na temat skuteczności orzechów włoskich w zakresie redukcji ryzyka zachorowania na nowotwór cały czas trwają dyskusje i prowadzone są w tym obszarze badania. Jak dotąd naukowcom udało się ustalić, że kwas fenolowy i elagowy rzeczywiście mogą wiązać i unieszkodliwiać substancje rakotwórcze. Obydwa te kwasy znajdują się właśnie w orzechach włoskich, stąd też przypuszczenie, że ta zdrowa przekąska może również mieć działanie przeciwrakowe.

orzech włoski

Orzechy włoskie przeciw potliwości

Obecne w orzechach garbniki mogą prawdopodobnie pomóc w zwalczeniu nadmiernej potliwości, głównie stóp, ale nie tylko. Jak to możliwe? Przede wszystkim dzieje się tak dlatego, że garbniki mają działanie antybakteryjne, a to często bakterie nadmiernie pobudzają gruczoły potowe. Napar z liści orzecha włoskiego może więc posłużyć do moczenia stóp w przypadku problemów. Ponadto, można go dodać również do kąpieli. Wówczas pozytywnie wpłynie na całe Twoje ciało, a dodatkowo może złagodzić podrażnienia.

Orzechy włoskie na cholesterol

Regularne spożywanie orzechów włoskich może poskutkować zwiększonym stężeniem kwasu alfa – linolenowego we krwi. Kwas ten odpowiedzialny jest za regulację poziomu cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko nagłej śmierci z powodu zaburzeń pracy układu krążenia. Badania prowadzone wśród osób starszych wykazały, że codzienne stosowanie orzechów włoskich wpłynęło na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL.

Orzechy włoskie na żylaki i hemoroidy

Liście orzechów włoskich zawierają w sobie garbniki oraz flawonoidy. Te pierwsze mają działanie ściągające, a flawonoidy działają przeciwzapalnie. Dodatkowo w liściach znajdują się substancje, które ograniczają drobne krwawienia z uszkodzonych naczyń krwionośnych. W efekcie może się więc okazać, że napar z liści orzecha włoskiego może być pomocny w leczeniu żylaków i hemoroidów (w ich leczeniu stosuje się właśnie garbniki i flawonoidy). Napar może też być wykorzystywany do wykonywania nasiadówek, okładów czy do przemywania.

Orzechy włoskie na cukrzycę

Wstępne badania wykazały, że orzechy mogą mieć istotne znaczenie dla profilaktyki cukrzycy typu 2. Na razie są to tylko przypuszczenia, które wymagają dodatkowych analiz dla ich potwierdzenia. Niemniej, orzechy mają bardzo niski indeks glikemiczny (15), co dla osób zagrożonych cukrzycą jest dobrą wiadomością i oznacza, że mogą je bez przeszkód spożywać.

Orzechy włoskie dla zdrowej cery

Orzechy zawierają duże ilości cynku, garbników o właściwościach ściągających oraz substancji o działaniu przeciwbakteryjnym. Z tego względu wyciągi z orzecha włoskiego mogą stanowić składnik kremów i preparatów przeznaczonych do cery tłustej i trądzikowej, ponieważ będą miały na nią dobroczynny wpływ.

W kremach dla cery dojrzałej znaleźć można pochodzące z orzechów witaminy A i E oraz koenzym Q10, które zwalczają wolne rodniki, a tym samym spowalniają procesy starzenia. Do tego, substancje te pomagają w utrzymaniu wody w organizmie, co przekłada się na utrzymanie jej elastyczności i jędrności. Mogą również przyspieszać procesy odnowy komórek.

Orzechy wykorzystywane są nie tylko w kosmetykach pielęgnacyjnych, ale również upiększających. Na przykład do kremów brązujących dodawany jest juglon, czyli naturalny barwnik, który daje na skórze efekt delikatnej złotobrązowej opalenizny.

Orzechy włoskie na kłopoty żołądkowe

Orzechy mogą mieć właściwości przeciwbakteryjne (na paciorkowce, gronkowce, bakterie duru brzusznego), przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Do tego przypuszcza się, że mogą również działać odtruwające, co przekłada się na ich wpływ na cały układ pokarmowy człowieka. Okazuje się bowiem, że mogą być pomocne w nieżytach przewodu pokarmowego, zatruciach i biegunce wywołanej bakteriami. Szczególnie pomocne w tym wypadku będą odwar z liści lub nalewka na zielonych orzechach włoskich. Nalewka może się okazać pomocna również w przypadku pasożytów układu pokarmowego.

Orzechy włoskie dla systemu nerwowego

Orzechy zawierają w sobie duże ilości kwasu lanolinowego, dzięki niemu mogą mieć bardzo pozytywny wpływ na komórki nerwowe. Wpływ ten potęgowany jest przez kwas foliowy oraz magnez, które również znajdują się w orzechach. Z uwagi na takie działanie zaleca się, by orzechy spożywały osoby, które cierpią na problemy ze snem, są nadpobudliwe lub przeciwnie: przemęczone i zestresowane.

Orzechy włoskie dla mózgu

Obecność fosforu w orzechach włoskich powoduje, że mogą one przynieść poprawę w obszarze procesów myślowych. Z tego względu zaleca się je osobom uczącym się. Do tego kwas linolenowy, miedź i mangan stanowią ważne składniki budulcowe dla komórek mózgowych, co również może przekładać się na większą sprawność intelektualną.

Orzechy włoskie dla pielęgnych włosów

Omawiana przekąska ma właściwości ściągające i przeciwbakteryjne. Z tego względu znalazła dla siebie zastosowanie również w kosmetykach do pielęgnacji włosów przetłuszczających się i do włosów ze skłonnością do łupieżu. Takie kosmetyki działają łagodząco, kojąco i przeciwzapalnie na skórę głowy, co automatycznie poprawia również kondycję włosów.

Barwiące właściwości orzecha włoskiego wykorzystywane są w płukankach i szamponach do ciemnych włosów, również tych farbowanych na ciemno, ponieważ pomagają w utrzymaniu koloru na dłużej.

Orzechy włoskie na odchudzanie

Mimo tego, że włoskie orzechy są wysoce kaloryczne, pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a przy tym są bardzo sycące. Badania przeprowadzone w roku 2019 pokazały, że orzechy mogą też mieć korzystny wpływ na zdrowie w przypadku osób, które cierpią na zespół metaboliczny.

Orzechy włoskie jako afrodyzjak

Od lat krążą pogłoski, że włoskie orzechy mogą być afrodyzjakiem. Skąd wzięło się to przekonanie? Prawdopodobnie jego źródłem jest przypuszczalny wpływ orzechów na męskie zdolności rozrodcze. Regularne jedzenie orzechów włoskich może polepszyć jakość męskiego nasienia, co potwierdziły badania przeprowadzone w 2012 roku.

Jak stosować orzechy włoskie?

Orzechy najlepiej spożywać na surowo, prosto z łupiny. Można je wykorzystać jako samodzielną przekąskę, ale zaleca się, by jeść orzechy włoskie raczej rano niż wieczorem. Z uwagi na ich kaloryczność mogą być ciężkostrawne na noc. Można też dodawać je do sałatek, deski serów czy owoców.

Ile dziennie można zjeść orzechów włoskich?

Żeby w pełni wykorzystać wartości odżywcze orzechów włoskich zaleca się spożywanie około 12 – 14 połówek dziennie. Daje to około 1/4 szklanki. Naturalnie od czasu do czasu można zjeść więcej. Ważne, by pamiętać o ich zjedzeniu raczej do obiadu, niż później, wieczorem.

Orzechy włoskie – przeciwwskazania

Mimo tego, że orzechy mają prozdrowotne właściwości, to nie każdemu jednak służą. Przede wszystkim z ich stosowaniem powinny się wstrzymać osoby z alergią na orzechy. Niestety, orzechy są w grupie produktów, które są głównymi alergenami. Co więcej, nawet uczulenie na inny rodzaj orzechów, na przykład orzechy laskowe, wyklucza możliwość spożywania włoskich. Może dojść bowiem do reakcji alergicznej, takiej jak odczyn skórny, kaszel, duszności, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

Na orzechy powinny również uważać osoby, które borykają się z kamieniami nerkowymi. Dlaczego? To wynika z obecnych w orzechach szczawianów znanych z ich wpływu na proces tworzenia kamieni.

Orzechy włoskie – skutki uboczne i działania niepożądane

Niestety, włoskie orzechy mogą powodować skutki uboczne. Do najczęściej występujących należą zaparcia, biegunki i wzdęcia.

Działania niepożądane występują głównie u tych, którzy są na nie uczuleni i mimo alergii zdecydowali się na ich zjedzenie. Takie osoby mogą zaobserwować u siebie uczucie swędzenia w ustach i gardle, opuchnięcie przełyku, bóle brzucha, pokrzywkę, a nawet wymioty.

Orzechy włoskie – efekty stosowania

Regularne stosowanie orzechów może Ci przynieść liczne korzyści. Przede wszystkim może się poprawić funkcjonowanie Twojego układu nerwowego i mózgu, a co za tym idzie również mogą się poprawić funkcje intelektualne. Zmniejszyć się może ryzyko zawału serca, może obniżyć poziom cholesterolu, lepkość krwi i zagrożenie zakrzepami.

W razie problemów żołądkowych możesz sobie pomóc w naturalny sposób właśnie orzechami. Do tego mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne, mogą więc przynieść ulgę w wielu stanach bakteryjnych (biegunka bakteryjna) i zapalnych.

Mogą pozytywnie wpłynąć na kondycję Twoich włosów oraz wygląd cery.

Dlaczego warto stosować orzechy włoskie?

Warto stosować orzechy głównie z powodu właściwości, którymi się wykazują. Zawierają w sobie antyutleniacze, więc ograniczają działanie wolnych rodników. Dostarczają kwas elagowy, który może wspierać pracę mózgu. Zawierają w sobie liczne kwasy omega, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji. Obecny w nich kwas linolowy pomaga w stanach stresu i przemęczenia.

orzech włoski

FAQ

Jak uprawiać orzechy włoskie?

Orzech dobrze się czuje na żyznej glebie, trzeba jednak pamiętać, by dobrze trzymała ona wilgoć. Zalecane pH mieści się między 6,5 a 7,5. Dołek pod sadzonkę warto wypełnić kilkoma wiaderkami dobrego kompostu z dodatkiem popiołu drzewnego. To zasili sadzonkę i przyspieszy jej wzrost.

Jak suszyć orzechy włoskie?

Jeżeli wykorzystasz do tego suszarkę elektryczną, to pamiętaj, by temperaturę ustawić na 25 – 30 stopni Celsjusza. Włóż warstwę orzechów i co jakiś czas je obracaj. Po kilku godzinach powinny być gotowe.

Jak przechowywać orzechy włoskie?

Orzechy przechowywane w suchym i chłodnym miejscu zachowują swoją świeżość przez około 3 miesiące. Natomiast te w lodówce lub zamrażarce wytrzymają nawet rok i dłużej. Należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu, bez dostępu powietrza.

Jak długo można przechowywać orzechy włoskie w łupinach?

Orzechy w łupinach można przechowywać w spiżarni przez około rok. Jeżeli włożysz je do lodówki lub zamrażarki mogą utrzymać swoją świeżość nawet przez 2 lata. Pamiętaj jednak, by ani powietrze ani wilgoć nie miały do nich dostępu.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Nasiadówki z kory dębu to popularna praktyka medycyny ludowej. Pomagają zwalczyć wiele dolegliwości, np. hemoroidy i infekcje intymne. Zobacz, jak je przygotować.
Dlaczego warto stosować olejek goździkowy? Jeśli miewasz bóle zęba lub nawracajace problemy z kaszlem sprawdź działanie olejku goździkowego!
Smalec gęsi to składnik powszechnie stosowany w polskiej kuchni. Stanowi też surowiec wykorzystywany w medycynie naturalnej. Dowiedz się więcej o zastosowaniu smalcu z gęsi.
Ta niepozorna przyprawa może wnieść wiele dobrego dla Twojego zdrowia, działa antynowotworowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo; zobacz, jak jeszcze może Ci pomóc
Olej kokosowy uchodzi za produkt typu superfoods, sprawdź jakie korzyści niesie jego stosowanie i na co warto w tym kontekście uważać.